Görüş Bildir
Haberler
Kim Olduğunu Söyle, Arketipini Söyleyelim!

Kim Olduğunu Söyle, Arketipini Söyleyelim!

C.G.Jung, insanların içsel deneyimlerinden ve kolektif bilinçaltından yararlanarak, kadın ve erkek arketiplerini oluşturuyor. Mitolojik karakterleri de kolektif bilinçaltının yansıması olarak harmanlayarak, arketipleri açıklıyor. Kadın ve erkek arketipleri üzerinden, belirli davranışlarımız ve üzerimize oturttuğumuz karakterlerimiz olduğunu söylüyor. Bu testte Jung'un psikolojiye kazandırdığı kolektif bilinçaltı kavramı ve buna bağlı gelişen arketipler üzerinden seni analiz edeceğiz. Bakalım dünyaya karşı sen nasıl biriymişsin?

Hazırsan, başlayabilirsin!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Öncelikle cinsiyetini öğrenelim.

2. Şimdi de yaş aralığını öğrenebilir miyiz?

3. Sen kendini bir kadın olarak; bu kelimelerden hangisiyle tanımlıyorsun?

3. Sen kendini bir kadın olarak; bu kelimelerden hangisiyle tanımlıyorsun?

4. Sen kendini bir erkek olarak; bu kelimelerden hangisiyle tanımlıyorsun?

4. Sen kendini bir erkek olarak; bu kelimelerden hangisiyle tanımlıyorsun?

5. Zamanının çoğunu ne yaparak geçirmeyi seviyorsun?

5. Zamanının çoğunu ne yaparak geçirmeyi seviyorsun?
İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Aşağıdaki hayvanlardan hangisini kendine yakın buluyorsun?

7. Kendi içinde bir parçasını taşıdığına inandığın kişi kim? Dürüst ol!

7. Kendi içinde bir parçasını taşıdığına inandığın kişi kim? Dürüst ol!

8. Mitolojik karakterlerden birini seçer misin?

9. Sevmediğin bir özelliğini seçer misin?

9. Sevmediğin bir özelliğini seçer misin?

10. Geldik sona. Aşka bakış açın hangisine yakın?

10. Geldik sona. Aşka bakış açın hangisine yakın?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Senin Arketipin: 'Anne'

Senin Arketipin: 'Anne'

Mitolojide Demeter, Gaia ve Isis gibi karakterleri temsil eder. Senin anne arketipin baskın olduğu için doğal bir 'bakıcı' olduğunu söyleyebiliriz. Annelik içgüdüsünü doğal olarak içinde barındırıyorsun. Hatta bebeklere ve küçük çocuklara olan ilginin bundan kaynaklanıyor. Yaratıcı tarafın oldukça baskın. Kendi fikirlerinin doğruluğuna ve güvenilirliğine çok inandığın için bazen fazla inatçı olabiliyorsun. Bunu da senin için hayattaki en önemli şey güven ve koruma hissiyatı olduğu için yapıyorsun. İstemsizce senin düşüncelerin seni ve çevreni tüm kötülüklerden koruyacak gibi geliyor sana. Böylelikle kendini çevrendekilerin de annesi rolüne kolaylıkla bürüyorsun. Besleyici ve şefkatli yönünle etrafındakilerin sevilme ve güven ihtiyacını da sen tamamlıyorsun. Ama bu verici yönün bazen kendini ihmal etmene neden olabiliyor.

Senin Arketipin: 'Bakire'

Senin Arketipin: 'Bakire'

Bakire kelimesiyle kastedilmek istenilen bu arketipin 'çekimser, savunmasız' ve 'gençlik enerjisi' yönü aslında. Mitolojiden bildiğimiz Persephone karakteri bu arketipin bir örneği. İçten gelen uçsuz bucaksız bir enerjin var, ruhu genç dedikleri kişi tam olarak sensin. Ama bu iki zıt özellik bir arada harmanlandığında bizleri Persephone'nin hikayesindeki gibi ikilik dolu bir hayata götürüyor: Yerin altında ve yerin üstünde; bahar ve kış gibi. Enerjini yöneltmen gereken alanı daha bulamamışsın bu yüzden de hayata karşı savunmasız bir yönün var, onlar seni bulsun istiyorsun, başkaları senin yerine aksiyona geçsin; Hades'in Persophene'u kaçırdığı gibi seni başka başka dünyalara götürsünler istiyorsun. Daha sonra bunu senin için yapan kişiye duygusal bir bağımlılık oluşturabiliyorsun, bu da bu arketipin olumsuz özelliklerinde biri maalesef. Tehlikeli ilişkilere çekilme potansiyelin de oldukça yüksek. Hayatının iplerini kendi eline aldığında bu arketipin olumlu özelliklerinden beslenebilirsin: empati ve yaratıcılık.

Senin Arketipin: 'Kraliçe'

Senin Arketipin: 'Kraliçe'

Kraliçe arketipinin mitolojideki temsili Hera'dır. Hera, evlilik kraliçesi olarak anılır. Sadakati, kadın egemenliğini ve evlik bağını temsil eder. Ama ben evli değilim ki!? diyor olabilirsin ama bunlar sadece arketipin ana temsilleri. Evli olmasan da sadakat sende bir içgüdü olarak zaten var. Gerçekten sevginin ne olursa olsun arkasında duran, olması için çabalayan ve hayatındaki insana bağlılığı olan birisin. Kendine güvenli ve yönetim vasfı olan bir yapın var. Sana bir sorumluluk verildiği zaman kimsenin gözü arkada kalmaz çünkü bilirler ki o işi zaten en iyi sen yaparsın. Olumsuz bir özelliğin olarak şunu söylemeliyim ki bir kadın tarafından tehdite uğradığını hissettiğin an oldukça kıskançlık ve öfke hissedebilirsin; özellikle de bu konu ilişkinse...

Senin Arketipin: 'Avcı'

Senin Arketipin: 'Avcı'

Avcı arketipinin en güzel temsilini mitolojide, Artemis olarak bulabiliriz. Özgür kadın ruhunu temsil eder. Ruhen bağımsızdır. Senin hayatındaki önceliğin kendin için yaşaman. Başkalarının senin için ne düşündüğü seni ilgilendirmez. Hedefinin seni özgürlüğüne ulaştıracağına inancın varsa, seni kimse o yoldan döndüremez! Oku atar, hedefini belirler ve ona doğru yürürsün. Senin için; kadın kadının dostudur ve bu düşünceyle de etrafında bulunan kadınlara da yollarını bulabilmeleri için her zaman yardım edersin, onları korumak ve kollamak istersin ama bunu duygusal olarak değil en mantıklı ve sağlam olacak şekilde yaparsın. Erkek arkadaşlarına tavırların, kadınlara kıyasla daha soğuk ve mesafelidir. Kendine güvenli duruşunla o sınırları öyle güzel çizersin ki, iznin yoksa o çizginin üzerine yanlışlıkla bile basılamaz!

Senin Arketipin: 'Mistik'

Senin Arketipin: 'Mistik'

Mistik arketipi, mitolojide Hestia'yı temsil eder. Hestia, sıcak bir ev ateşidir. Sen de öylesin. Çevreni ortak bir amaç uğruna etrafında toplayabilirsin. Ateş enerjisi harekete geçirir, sen de çevrendekileri yapmak istedikleri şeyler için yönlendiriyor ve onların harekete geçmesini sağlıyorsun. Ama bunu kendini ihmal edecek biçimde yapmıyorsun. Çünkü senin için iç huzurun bu dünyadaki en önemli şeylerden biri. Yalnız olduğunda bu anların keyfini sürersin ve sürekli yanında başkalarının olmasına ihtiyaç duymazsın. Kendini ve hayatı anlama yolculuğunun farkındasındır ve bu yalnızlık süreci senin yenilenme alanındır, ruhunu ara ara dinlendirir ve sonrasında tekrar gezintiye çıkartırsın; ilkbaharın gelmesi gibi. Gönüllülük esaslı çalışmalarda yer almak sana iyi hissettirir.

Senin Arketipin: 'Kral'

Senin Arketipin: 'Kral'

Mitolojideki temsili Zeus olan bu arketip, erkeğin olgunlaşmış halini temsil eder. Sen günlük hayatında da kritik anlarda da oldukça cesur kararlar alan birsin. Damarlarından kan değil cesaret akıyor diyebiliriz. Olayları ve durumları kendi isteğine göre yönlendirip yönetmeye meyilli birisin. Güçlü biri olduğunun sen de çevrendekiler de oldukça farkında. Bu yüzden senin suyunun akışına kendilerini kolaylıkla kaptırabiliyorlar. Güçlü ve görkemli duruşun onları büyülüyor çünkü. Toplum içerisindeki statün bir yönetici olmaya çok yatkın, şimdi değilse bile hayatının bir noktasında mutlaka yaşayacağın bir deneyim olacaktır.

Senin Arketipin: 'Savaşçı'

Senin Arketipin: 'Savaşçı'

Bu arketipin mitolojik temsilini Ares yapar. Eril enerjisi oldukça güçlü bir karakterdir. Sen de öylesin. Kendini ispat etmek ve kafandaki hedeflere ulaşmak bu hayatta en önem verdiğin şeylerden. Hayatın akışında güçlenmeyi, zorluklara göğüs germeyi kendi kendine öğrenmişsin. Hayatını bir savaş sanatına dönüştürüp kendini de onun içerisinde konumlandırmışsın. Biraz da sinirli ve arabeske meyilli bir yanın olduğunu da söylemeliyiz. Hayatına girecek kadını da korumak ve kollamak istersin. İlişkideki güç dengesinde baskınlığını ortaya koyabilmek senin için önemlidir. İçinde bulundurduğun bu alev alev yanan enerjiyi eğer doğru yönetir, bazı öfke anlarını bir patlamaya dönüştürmezsen bu arketipin faydalı yanları seni en üst noktalara taşıyacaktır.

Senin Arketipin: 'Büyücü'

Senin Arketipin: 'Büyücü'

Mitolojide Hephaistos, bu arketipin temsilcisi. Kullanılan tüm eşyaları yapandır o, ustaların ustası! Bir maddeyi işe yarar hale o getirir. İşte sen de tam olarak böylesin. Marifetli, yaratıcı ve diğerlerinden farklı olansın. Senin elinin değdiği iş değerlenir. Tabiri caizse kralın tahtını sen yapmazsan, en sevdiği şeyi; ihtişamı onun elinden alırsın. Mühendislik, marangozluk, tesisat gibi el becerisi ve yetenek gerektiren işlerdeki başarın göz kamaştırır. Süreç değil senin için önemli olan sonuçtur. Tüm bunlara ek olarak bu arketipin karanlık bir tarafı da var, bu taraf sen potansiyeline uygun davranmadığında, farkındalığını arttırmadığında ortaya çıkar: bir işe yaramıyorum hissi. İçinde yatan hazineyi sakın görmezden gelip, karanlık yönlerinin esiri olmamalısın.

Sen farklı düşüncelerdeki insanları, yaratıcı düşüncenle bir arada buluşturabilirsin. Olgun duruşun senin en belirgin özelliğin. Tabii içten içe duygularını dinleyen bir yapın da var bunu görmezden gelemeyiz.

Senin Arketipin: 'Aşık'

Senin Arketipin: 'Aşık'

Apollon'un karakteriyle bağlantı kurulan bu arketip; aşkı ve ince düşünceli olmayı temsil eder. Işıldayan bir ruh gibi aslında, güzel gören, huzur veren, anlayışlı...Çok nadir bulunan bir arketipin sende baskın olması, seni diğerlerinden ayıran en büyük özelliğin. Arketipi 'mistik' olan bir kadınla çok iyi anlaşırsın çünkü sen de o da derinden sevginin, bağlılığın ne olduğunu iyi bilir. Sezgilerin kuvvetlidir çünkü hayatında dişil enerjinin yani annenin rolü çok önemlidir.  Karanlık yönlerinden biri de kendini fantezi dünyasının içerisinde konumlandırman. Bazı şeyleri gerçek dünyada sürdürmektense kafanın içinde kendi kendine yaşıyorsun bunları, dünyadan ara ara kopabiliyorsun. Eğer ki bunun farkında olup deyim yerindeyse 'kendini toparladığında' , dünyadaki en güzel hazları sen tadacaksın!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
117
28
20
9
8
5
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın