Görüş Bildir
Haberler
Karakol Şarkısıyla Gündem Olan Mabel Matiz, Meğer Diş Hekimiymiş: Başarılı Sanatçının Kariyerini İnceliyoruz

Karakol Şarkısıyla Gündem Olan Mabel Matiz, Meğer Diş Hekimiymiş: Başarılı Sanatçının Kariyerini İnceliyoruz

08.07.2022 - 14:47

Mabel Matiz, müzik kariyerinin ilk yıllarından beri hayranları tarafından büyük ilgi ve beğeniyle takip ediliyor. Sanatçının şarkıları neredeyse herkesin ruhuna dokunuyor. Başarılı sanatçı Mabel Matiz, son şarkısı Karakol ile ortalığı yıkıp geçiyor. Şarkı, hem müziği ve sözleri hem klibiyle gündemden düşmüyor. Peki, Mabel Matiz'in müzik dünyasına adımını atmadan önce hangi mesleği yaptığını biliyor musunuz? Haydi gelin, ünlü sanatçının ilginç kariyer geçmişini inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çocukken yaşadığı kekemelik yüzünden kendini ifade etmek için yazmaya başladı.

Çocukken yaşadığı kekemelik yüzünden kendini ifade etmek için yazmaya başladı.

Mabel Matiz, 31 Ağustos 1985'te Mersin'in Erdemli ilçesinin Tömük kasabasında doğdu. Sanatçının kimlikteki ismi, Fatih Karaca. Annesi ev hanımı; babası ise tır şoförü ve Kıbrıs gazisi. Başarılı sanatçı, çocukluk yıllarında yaşadığı kekemelik nedeniyle kendini ifade edebilmek için yazmaya başladı ve bu başlangıç onun müziğe, edebiyata ve şarkı söylemeye yönelmesini sağladı. Lise ikinci sınıftayken Yunus Emre'nin hayatını anlatan tiyatro oyununda başrol oynadı, bu oyunun provaları sırasında kekemelik durumunu kontrol altına almayı başardı.

2003-2008 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde eğitim aldı.

2003-2008 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde eğitim aldı.

Ünlü sanatçı Mabel Matiz, üniversite eğitimini müzikten tamamen farklı bir alan olan diş hekimliği bölümünde tamamladı. Mabel Matiz, okuduğu bölüme rağmen müziğe ilgi duymaya devam etti. Bu nedenle üniversite yıllarında gitar ve şan dersleri aldı. İlk bestelerini yine bu dönemde yaptı. 2005 yılında tıp fakültesinden arkadaşı olan Duygu Has ile cover grubu kurdu. 2008'de ise o dönem aktif bir müzik platformu olan MySpace'te bir sayfa açıp gitar-vokal şeklinde kaydettiği şarkılarının ilk demolarını yayınladı. Kendisi hakkında hiçbir bilgiye yer vermediği sayfasında gerçek kimliğini saklamak amacıyla Mabel Matiz ismini kullandı.

Müziğe olan aşkı, diş hekimliğini bıraktırdı.

Müziğe olan aşkı, diş hekimliğini bıraktırdı.

Mabel Matiz, 2008-2010 yılları arasında profesyonel olarak yaptığı diş hekimliği mesleğini, 2010 yazında müziğe duyduğu büyük tutku nedeniyle tamamen bıraktı. Sanatçı, ayrıca 2011'de İstanbul Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku bölümünde yüksek lisansa başladı fakat 2014'te eğitimine son verdi.

2011'de ilk albümünün yayınlanmasıyla müzik kariyerine ilk adımını attı.

2011'de ilk albümünün yayınlanmasıyla müzik kariyerine ilk adımını attı.

Yetenekli sanatçının MySpace'te yayınlanan şarkıları kısa sürede çok ses getirdi. Sanatçı, MySpace'teki şarkılarının ilgi görmesi sayesinde Engin Akıncı'yla tanıştı. Böylece ilk albümünün hazırlıklarına başlamış oldu. Yetenekli şarkıcının Mabel Matiz isimli ilk albümünde, Birhan Keskin ve Yalçın Tosun'a ait iki şiir dışındaki tüm şarkıların söz ve müzikleri kendisine ait. 12 şarkıdan oluşan albüm, 11 Mayıs 2011'de piyasaya çıktı. Üniversite yıllarında yazdığı Arafta isimli şarkı ise bu albümün çıkış şarkısı oldu. Mabel Matiz'in, tüm aranjmanları Can Güngör ve Cihan Mürtezaoğlu imzası taşıyan ikinci albümü Yaşım Çocuk, 5 Ocak 2013'te yayınlandı. Bu albümde Zor Değil, Aşk Yok Olmaktır, Yaşım Çocuk, Alaimisema şarkıları öne çıktı. Albüm o yıl, Milliyet Sanat dergisi okurları tarafından Yılın Albümü seçildi.

Müzikteki müthiş başarıları, ödül üstüne ödül getirdi.

Müzikteki müthiş başarıları, ödül üstüne ödül getirdi.

Mabel Matiz, müzik kariyeri boyunca epey önemli ödül kazandı. Sanatçı, 2014'te GQ Men Of The Year Ödüllerinde Yılın Müzisyeni, yine aynı yıl 41. Altın Kelebek Ödülleri'nde En İyi Çıkış Yapan Solist ödüllerine layık görüldü. 2019'da ise PowerTürk Müzik Ödülleri'nde En Güçlü Erkek Şarkıcı, En Güçlü Albüm (Maya), En Güçlü Klip (Sarmaşık) ve En Güçlü Şarkı (Öyle Kolaysa) ödüllerinin sahibi oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Maya albümüyle müzik kariyerinin zirvesine çıktı.

Maya albümüyle müzik kariyerinin zirvesine çıktı.

Başarılı sanatçı, 13 Şubat 2015 tarihinde üçüncü albümü Gök Nerede'yi çıkardı. Albümde yer alan Gel, YouTube'da 188 milyon izlenme alarak albümün en çok sevilen ve dinlenen şarkısı oldu. Bu şarkının dışında Sarışın, Bir Hadise Var, Ahu ve Gök Nerede isimli şarkıları da sanatçının hayranları tarafından tam not aldı. 20 Haziran 2018'de çıkardığı dördüncü stüdyo albümü Maya ise müzik kariyerinin zirve noktası oldu. Maya albümündeki Öyle Kolaysa, YouTube'da 303 milyon izlenmeye ulaşarak rekor kırdı. A Canım, Mendilimde Kırmızım Var, Sarmaşık, Ya Bu İşler Ne ve Boyalı Da Saçların isimli şarkılar; albümün en popüler diğer şarkılarıydı.

Şarkıları birçok sanatçı tarafından seslendirildi.

Şarkıları birçok sanatçı tarafından seslendirildi.

Mabel Matiz, şarkıcı kimliği dışında söz yazarı ve besteci kimliğiyle de büyük başarılar elde etti. Teoman, Göksel, Ayşegül Aldinç, Özge Fışkın, Burcu Tatlıses, Ceylan Ertem gibi önemli sanatçıların albümlerinde söz yazarı ve besteci olarak bulundu.

Son şarkısı Karakol ile olay yarattı.

Son şarkısı Karakol ile olay yarattı.

Ünlü sanatçının, 30 Haziran 2022'de müzikseverlerin beğenisine sunduğu Karakol şarkısı, bugünlerde çok konuşulan parçalardan biri. Şarkı, birçok kişi tarafından çok sevilirken klibiyle eleştirilerin hedefi oldu. Mabel Matiz, Karakol'un klibiyle ilgili çıkan tartışmalara şu sözlerle karşılık verdi: 'Ağlıyorum ama sevinçten... Tek tek yetişemediğim mesajlarınıza, yorumlarınıza, Karakol'u böyle güzel, böyle içten sarıp kucaklamanıza gönülden teşekkür ederim. Daha çok hikayelerimiz var, anlatacak...' Başarılı sanatçının sadece şarkılarıyla değil, içinde sanatsal estetik barındıran kısa film tadındaki klipleriyle de müzikseverlerin takdirini toplamaya devam edeceğinden şüphemiz hiç yok.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
83
54
7
3
3
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın