Görüş Bildir
Haberler
İzleyenlerinin Entelektüel Birikimlerini İkiye Katlayan Seyir Zevki Yüksek Sağlam Film Önerileri

İzleyenlerinin Entelektüel Birikimlerini İkiye Katlayan Seyir Zevki Yüksek Sağlam Film Önerileri

Film izlemek çoğu zaman vakit geçirmek olarak düşünülse de aslında kişinin entelektüel bilgi ve birikimine katkı sağlayan bir sektördür. Bu yazıda size bilginizi artıracak ve 'iyi ki izlemişim' demenizi sağlayacak birbirinden sağlam senaryolu yapımları bir araya topladım.

İyi seyirler dilerim.

Kaynak: https://twitter.com/eyupkaanyoksu/sta...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Whisky (2004)

1. Whisky (2004)

Viski, Juan Pablo Rebella ve Pablo Stoll tarafından yönetilen ve 2004'te gösterime giren Uruguaylı bir trajikomedi filmidir. Yönetmen Rebella 2006 yılında öldüğü için son filmi oldu. Filmde Andrés Pazos, Mirella Pascual, Jorge Bolani, Ana Katz ve Daniel Hendler rol alıyor. Film, 60 yaşındaki bir adamın, başka bir ülkeden gelen kardeşiyle rekabet etmek için yardımcısı olan bir kadınla evliymiş gibi davranmasını konu alır. Üç kişinin etrafında çevrilen bir film aslında uzun yıllar yan yana olduğu halde birbirine yabancı olan ikilinin birbirini tanımasını anlatır. Zeki Demirkubuz bu film için 'Ben 20'li yaşlarda çekseydim intihar ederdim.' demiştir.

2. Aden (2018)

2. Aden (2018)

Barış Atay'ın yönetmenliğini yaptığı film, savaş ve kıtlığın ardından kurtuluş yoluna çıkan bir çiftin hikayesini konu ediyor. Aras ve Marba, savaştan kaçan evli bir çifttir ve yer bulmakta zorlanır. Umutlarının bittiği anda istedikleri gibi bir çiftlik evi bulan çift bu yerde huzur ararken tuhaf olaylarla karşılaşır.

3. Slow West (2015)

3. Slow West (2015)

Slow West, John Maclean'ın ilk yönetmenlik denemesi olan revizyonist bir batı filmidir. 19. yüzyılda geçen filmde Kodi Smit-McPhee, Amerika'nın batısında kayıp aşkını arayan bir genç İskoç rolündeyken Michael Fassbender bir ödül avcısı rolündedir. Film, 2015 yılında Sundance Film Festivali Büyük Jüri Ödülü aldı.

4. Back to Burgundy (2017)

4. Back to Burgundy (2017)

Cédric Klapisch'in yönettiği, başrollerini Pio Marmaï, Ana Girardot ve François Civil'in oynadığı 2017 Fransız drama filmi, 10 yıl dünyayı dolaşıp evine geri dönen Jean ve kardeşlerinin hikayesini konu ediniyor. Filmde Jean'in kardeşleri ile arasındaki bağı güçlendirmeye çalışmasına ve şarapçılıkla uğraşan ailesinin güvenini kazanmaya çalışması tasvir ediliyor.

5. I Am Not Madame Bovary (2016)

5. I Am Not Madame Bovary (2016)

Feng Xiaogang tarafından yönetilen ve Liu Zhenyun tarafından yazılan film, Liu'nun 2012 tarihli I Did Not Kill My Husband adlı romanına dayanan bir Çin komedi filmidir. Filmde Fan Bingbing, Zhang Jiayi, Yu Hewei, Dong Chengpeng ve Guo Tao rol alıyor. Kara mizahıyla bilinen Çinli yönetmen Feng Xiaogang'ın filmi bir köylü kadınının yıllar boyu süren hak ve adalet arayışını anlatıyor. Hem aldatılan hem de kocası tarafından suçlanan ve bu yüzden kocaman ülkenin diğer ucuna yolculuk etmekten kaçınmayan genç kadın rolünde Çin'in megastarı Fan Bingbing var. Fransız burjuvazisinin sadakatsizlik simgesi haline gelen Ben Madame Bovary Değilim, bürokrasi, gelenekler, evlilik ve sistem üzerine bir eleştiri getiriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Nomadland (2020)

6. Nomadland (2020)

Nomadland, Chloé Zhao tarafından yazılan ve yönetilen 2020 Amerikan drama filmidir. Jessica Bruder'in 2017 kurgusal olmayan kitabı Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century'den uyarlanan filmde Frances McDormand, Amerika Birleşik Devletleri'ni bir göçebe olarak gezmek için ayrılan bir dul karakteri rol alıyor. 60’lı yaşlarında olan Fern, Nevada'da yaşarken şehirdeki ekonomik çöküşten etkilenir ve neredeyse tüm malını kaybeder. Bu durumun ardından Fern, minibüsünü bir karavan haline getirir ve modern bir göçebe olarak yollara düşer.

7. Mayak (2006)

7. Mayak (2006)

Mayak, Ermeni Mariya Saakyan'ın yönettiği 2006 Rus filmidir. Tarkovski'den izler taşıyan film, Kafkasya'daki savaş sırasında Moskova'dan köyüne dönmek isteyen genç bir kadının yaşadığı coğrafyanın zorlukları ile mücadelesini ele alır.

8. Au revoir les enfants (1987)

8. Au revoir les enfants (1987)

Au revoir les enfants, Louis Malle tarafından yazılan ve yönetilen bir otobiyografik filmdir. Holokost sırasında Yahudi çocukları korumaya çalışan Fransız rahip ve okul müdürü Père Jacques'in hikayesini konu alır. Film, Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülünü kazandı.

9. Pirosmani (1969)

9. Pirosmani (1969)

Pirosmani, Giorgi Shengelaia tarafından yönetilen ve Gürcü primitivist ressam Niko Pirosmani'nin hayatını konu alan Gürcü biyografik sanat-drama filmidir. Pirosmani açlıktan ölen ve hayattayken eserlerinin hiçbirini satamayan ancak şimdi ise dünyaca ünlü bir ressamdır. Çok beğenilen bu film Pirosmani'nin Gürcistan'daki günlük yaşamına odaklanır. Sanatçı hakkında çok az bilgi olması nedeniyle yaşam öyküsü büyük çoğunlukla dedikodulardan ve efsanelerden oluşur.

10. Marketa Lazarová (1967)

10. Marketa Lazarová (1967)

Marketa Lazarová, František Vláčil'in yönettiği ve 1967 Çekoslovak destansı dönem drama filmidir. Vladislav Vančura'nın Marketa Lazarová (1931) adlı romanının bir uyarlamasıdır. Film 13. yüzyılın ortalarında geçiyor ve komşu soyguncu şövalyeler tarafından kaçırılan ve onlardan birinin metresi olan bir feodal lordun kızının hikayesini anlatıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Blue Valentine (2010)

11. Blue Valentine (2010)

Blue Valentine, Derek Cianfrance tarafından yazılan ve yönetilen 2010 Amerikan romantik drama filmidir. Filmde Michelle Williams ve Ryan Gosling'in oynadığı evli bir çiftin, flörtleri ve birkaç yıl sonra evliliklerinin sona ermesi arasındaki zaman içinde yaşadıkları anlatılıyor. Film sevgi nefret, geçmiş günümüz, hayal gerçek, gençlik yaşlılık ve erkek kadın gibi zıt kavramları karşı karşıya getiriyor.

12. Vozvrashchenie (2003)

12. Vozvrashchenie (2003)

Dönüş, Andrey Zvyagintsev'in yönettiği ve 2004'te vizyona giren 2003 Rus drama filmidir. Film, 12 yıllık bir aradan sonra babası aniden eve dönen iki Rus çocuğun hikayesini anlatıyor. Yıllar sonra gelen baba, çocuklarını bir gölün üzerindeki uzak bir adaya tatile götürür. Babanın çocuklarını sürekli baskı altına almaya çalışması zaten bozuk olan ilişkilerini giderek zorlaştırır. Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülünü kazandı.

13. Hudutların Kanunu (1966)

13. Hudutların Kanunu (1966)

Hudutların Kanunu, başrollerinde Yılmaz Güney ve Pervin Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Lütfi Ömer Akad'ın yaptığı bir Türk filmidir. Yılmaz Güney'in canlandırdığı Hıdır, köylüyü sömüren toprak ağalarını, köy okulunu ateşe verecek kadar yozlaşan insanları, köylüyü kaçakçılığa iten ve askerle karşı karşıya getiren bozuk düzeni anlatır. Suriye sınırında geçen film, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde çekilmiştir.

14. Tokyo Twilight (1957)

14. Tokyo Twilight (1957)
image.tmdb.org

Tokyo Alacakaranlık, Yasujirō Ozu tarafından yönetilen bir Japon drama filmidir. Çocukken onları terk eden bir anneyle yeniden bir araya gelen iki kız kardeşin  hikayesini konu alır. Film, Ozu'nun 2. Dünya Savaşı sonrası en karanlık filmleri arasında sayılır ve siyah beyaz çekilmiş son filmidir.

15. Der Goldene Handschuh (2019)

15. Der Goldene Handschuh (2019)

Altın Eldiven, yönetmenliğini Fatih Akın'ın yaptığı 2019 uluslararası ortak yapımı bir korku drama filmidir. Film, Heinz Strunk'ın aynı adı taşıyan romanından uyarlamadır ve 1970 ile 1975 yılları arasında dört kadını öldüren ve vücut parçalarını dairesinde saklayan Alman seri katil Fritz Honka'nın hikayesini anlatır. Altın Eldiven adını, şekli bozulmuş alkolik Honka'nın kurbanlarıyla buluştuğu Hamburg'un kırmızı ışıklı bardan almıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Paradise: Liebe (2012)

16. Paradise: Liebe (2012)

Paradies: Liebe, Ulrich Seidl tarafından yönetilen 2012 yapımı bir drama filmidir. Seks turisti olarak Kenya'ya giden 50 yaşındaki beyaz bir kadının hikayesini anlatıyor. Film seks turizmi üzerinden, genç-yaşlı kadın ve Afrika ile Avrupa kavramlarına, cinselliğin pazar değerine, ten renginin gücüne ve sömürmekten başka şansı olmayan sömürülenlerin hikayesine odaklanıyor. Film, Almanya ve Fransa'daki ortak yapımcılarla birlikte bir Avusturya yapımıdır. Seidl'in Paradise (Cennet) üçlemesinin ilk filmidir.

17. The Danish Girl (2015)

17. The Danish Girl (2015)

Danimarkalı Kız, David Ebershoff'un 2000 yılındaki aynı adlı romanına dayanan, Danimarkalı ressamlar Lili Elbe ve Gerda Wegener'in hayatlarından  esinlenen ve Tom Hooper tarafından yönetilen biyografik romantik  bir drama filmidir. Filmde cinsiyet değiştirme ameliyatını olan Elbe rolünde Eddie Redmayne, Wegener rolünde Alicia Vikander ve Kurt Warnekros rolünde Sebastian Koch oynar.

18. I Origins (2014)

18. I Origins (2014)

I Origins, Mike Cahill tarafından yazılan ve yönetilen 2014 Amerikan bilim kurgu romantik drama filmidir. Dr. Ian Gray, gözde bulunan iris tabakasının her insanda farklı olduğu gerçeğinden hareketle gözün evrimini araştıran bir moleküler biyologdur. Teorisini kanıtlamak uğruna dünyanın bir ucuna gidip tüm varlığını tehlikeye atar.

19. La La Land (2016)

19. La La Land (2016)

La La Land, Damien Chazelle tarafından yazılan ve yönetilen 2016 Amerikan romantik müzikal komedi-drama filmidir. Ryan Gosling ve Emma Stone, Los Angeles'ta hayallerinin peşinden koşarken tanışan ve birbirine aşık olan caz piyanistini ve hevesli bir aktrisi canlandırıyor. Sebastian 21. yüzyılda insanların geleneksel caz müziğini duyurmaya ve sevdirmeye çalışmakta, Mia ise oyuncu seçmesinde şansını dener. Fakat ikisi de kariyerindeki sıçramayı yapamayacaklarını düşünür. Yapabildikleri asıl sıçrama birbirlerine karşı sanatsal düşlerini anlatmak olur.

20. Nocturnal Animals (2016)

20. Nocturnal Animals (2016)

Nocturnal Animals, Austin Wright'ın 1993 tarihli Tony ve Susan adlı romanına dayanan ve Tom Ford tarafından yönetilen Amerikan neo-noir psikolojik gerilim filmidir. Filmde Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson rol alıyor. Filmin konusu bir sanat galerisi sahibinin ilk kocası tarafından yazılan yeni romanı okumasını ve romanla eski ilişkileri arasındaki benzerlikleri görmeye başlamasını anlatır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Umut (1970)

21. Umut (1970)

Umut, senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı dram filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda ayrıca Tuncel Kurtiz, Osman Alyanak ve Enver Dönmez yer alır. Filmde, atının araba çarpması sonucu ölmesi ve geçimini bu ata bağlayan bir faytoncunun hikayesi konu alınır. Gerçekçiliği yansıta film, ülkede o tarihe kadar çekilen en iyi film olarak kabul edilir. Umut çekildiği dönemde Türkiye'de sansüre uğramıştır.

22. Chungking Express (1994)

22. Chungking Express (1994)

Chungking Express, Wong Kar-wai tarafından yazılan ve yönetilen 1994 Hong Kong romantik suç komedi-drama filmidir. Film, her biri başka bir kadınla olan ilişkisi üzerine kafa yoran bir Hong Kong polisi hakkında sırayla anlatılan iki hikayeden oluşuyor. İlk hikayede Takeshi Kaneshiro, May adında bir kadından ayrılmasına ve gizemli bir uyuşturucu kaçakçısıyla  karşılaşmasına kafayı takmış bir polisi canlandırıyor. İkinci filmde Tony Leung, uçuş görevlisi kız arkadaşının  kaybının üzüntüsünden tuhaf bir bar çalışanının dikkatiyle sıyrılan bir polis memuru rolünde oynuyor.

23. The Band's Visit (2007)

23. The Band's Visit (2007)

The Band's Visit, Eran Kolirin tarafından yönetilen ve yazılan ve Saleh Bakri, Ronit Elkabetz, Sasson Gabai ve Uri Gavriel'in oynadığı 2007 yapımı bir komedi drama filmidir. İsrail, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri ortak yapımıdır. Film, İsrail'de çölün ortasında kalan Mısırlı küçük bir polis bandosunun hikayesini anlatır.

24. A Moment of Innocence (1996)

24. A Moment of Innocence (1996)

A Moment of Innocence (Ekmek ve Çiçek), Makhmalbaf'ın yönettiği 1996 yapımı bir filmdir. Film, Mahmalbaf'ın on yedi yaşında bir gençken bir protesto mitinginde bir polisi bıçaklayıp hapse atıldığında yaşadığı deneyiminin yarı otobiyografik bir anlatımıdır. Yirmi yıl sonra, Makhmalbaf, durumu düzeltmek için yaraladığı polis memurunun izini sürmeye karar verdi. A Moment of Innocence, bu gerçek olayın dramatizasyonudur.

25. Dallas Buyers Club (2013)

25. Dallas Buyers Club (2013)

Dallas Buyers Club, Craig Borten ve Melisa Wallack tarafından yazılan ve Jean-Marc Vallée tarafından yönetilen 2013 Amerikan biyografik drama filmidir. Film, 1980'lerin ortalarında HIV/AIDS tedavilerinin yeterince araştırılmadığı, hastalığın anlaşılmadığı ve çok damgalandığı bir dönemde teşhis edilen bir AIDS hastası olan Ron Woodroof'un (Matthew McConaughey) hikayesini anlatıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Billy Elliot (2000)

26. Billy Elliot (2000)

Billy Elliot, Stephen Daldry tarafından yönetilen ve Lee Hall tarafından yazılan İngiliz yetişkinlik komedi-drama filmidir. 1984-1985 yılları arasında maden işçilerinin grevi sırasında Kuzey Doğu İngiltere'deki Durham İlçesinde geçen film, bale tutkusunu keşfeden bir işçi sınıfı çocuğu hakkında. Babasının erkek bale dansçılarına olumsuz bakan biri olduğu küçük Billy'nin içsel yolculuğu filme hâkim konu.

27. Porcile (1969)

27. Porcile (1969)

Porcile, Pier Paolo Pasolini'nin yazıp yönettiği ve Jean-Pierre Léaud, Marco Ferreri, Ugo Tognazzi, Pierre Clémenti, Alberto Lionello, Franco Citti ve Anne Wiazemsky'nin oynadığı 1969 İtalyan filmidir. Burjuva kültürünün dinsel ve siyasal ikiyüzlülüklerine saldıran ve daha da ileri giden bu filmde, kapitalizm üzerine vahşi ve tiksindirici iki öykü iç içe girerek konu edinilir.

28. A Brighter Summer Day (1991)

28. A Brighter Summer Day (1991)

Daha Parlak Bir Yaz Günü, Edward Yang tarafından yönetilen ve 'Yeni Tayvan Sineması' ile ilişkilendirilen 1991 Tayvanlı epik bir gençlik suç drama filmidir. İngilizce başlık, Elvis Presley'in 'Bu Gece Yalnız mısın?' sözlerinden türetilmiştir. Film, 64. Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film dalında Tayvanlı aday olarak seçildi, ancak aday gösterilmedi. 1950'lerin sonlarında ve 1960'ların başlarında geçen film, orta sınıf bir ailenin bir çocuğu olan Xiao Si'r  üzerine odaklanıyor.  Filmde baskıcı eğitim sistemiyle aile arasında sıkışmış birçok travma yaşamış bir grup gencin yaşamı söz konusu.

29. The Great Buddha+ (2017)

29. The Great Buddha+ (2017)

The Great Buddha+, Huang Hsin-yao tarafından yazılan ve yönetilen 2017 Tayvan yapımı bir kara komedi filmidir. Bu, Huang'ın ilk uzun metrajlı filmidir. Film, toplumdaki keskin çizgilerle ayrılmış sınıflar arasındaki çatışmayı minimalist şekilde ele alır.

30. The Death of Stalin (2017)

30. The Death of Stalin (2017)

Stalin'in Ölümü, Armando Iannucci tarafından yazılan ve yönetilen ve David Schneider ve Ian Martin tarafından yazılan 2017 siyasi hiciv kara komedi filmidir. Fransız çizgi romanı La Mort de Staline'e (2010–2012) dayanan film, 1953'te Sovyet lideri Joseph Stalin'in ölümünün ardından Bakanlar Kurulu arasındaki iç sosyal ve politik güç mücadelesini anlatıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Ugetsu (1953)

31. Ugetsu (1953)

Ugetsu Masalları veya Ugetsu Monogatari olarak da bilinen Ugetsu, Kenji Mizoguchi tarafından yönetilen ve Ueda Akinari'nin 1776 tarihli aynı adlı kitabında yer alan hikayelere dayanan 1953 Japon romantik fantezi dramasıdır. Masayuki Mori ve Machiko Kyō'nun oynadığı bir hayalet hikayesi ve jidaigeki türünün bir örneğidir. Film, Japonya'nın Azuchi-Momoyama döneminde geçiyor. İç savaşın parçaladığı Japonya'da bir köylü çiftçi ve çömlekçi, çömlek satarak para kazanmak için karısını ve küçük oğlunu geride bırakma riskini alır ve sonunda ailesini unutturan bir ruh tarafından baştan çıkarılır. Filmde başlıca temalar arasında hırs, aşırı hırs, zevklere düşkünlüğe karşı kişinin ailesine sadakat, alçakgönüllülük ve dürüst emek yer alır.

🎬︎

Siz bu filmlerden hangilerini beğendiniz? Eleştiri ve yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın