Görüş Bildir
Haberler
İran, Salman Rushdie'nin Başına 600 Bin Dolar Ödül Koydu

İran, Salman Rushdie'nin Başına 600 Bin Dolar Ödül Koydu

Onedio Medya
22.02.2016 - 21:58 Son Güncelleme: 23.02.2016 - 09:08

İran Devrimi Muhafızları’na yakın Fars Haber Ajansı’nın haberine göre, devlet tarafından idare edilen 40 İranlı basın kuruluşu, yazar Salman Rushdie’nin öldürülmesi karşılığında, başına 600.000 dolarlık (yaklaşık 1 milyon 764 milyon TL) ödül koydu. Fars Haber Ajansı, 30.000 dolarlık bağışıyla, bu ödüle en büyük katkıyı koyan kuruluş oldu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kültür Servisi'nden Haziran Düzkan'ın haberine göre ödül duyurusu, İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu Ayetullah Humeyni’nin konuyla ilgili fetvasının yıldönümünde yapıldı. 

Humeyni, 15 Şubat 1989 tarihinde Salman Rushdie’yi “Şeytan Ayetleri” romanından ötürü kâfirlikle suçlayan bir fetva vermiş, kitabın yazarının ve yayımlanmasına yardımcı olan herkesin öldürülmesi gerektiğini söylemişti. 

Bu olayın üzerine, kitabı Japoncaya çeviren Hitoşi İgaraşi ofisinde bıçaklanarak öldürülmüş, İtalyancaya çeviren Ettore Capriolo Milan’daki evinde bıçaklanmış ancak hayatta kalmış, kitabın Norveç’teki yayıncısı ise Oslo’daki evinin önünde sırtından vurularak öldürülmüştü. 

Kitabı Türkçeye çeviren ve bir kısmının Aydınlık gazetesinde tefrika haline yayımlanmasını sağlayan Aziz Nesin de ölüm tehditleri almış, kitap Türkçede hiç yayımlanmamıştı. Ayrıca, Aziz Nesin’in yakılmaktan son anda kurtulduğu 1993’teki Madımak katliamı da “Şeytan Ayetleri” bahanesiyle yapılmıştı.

Rushdie’ye ise Britanya hükümeti tarafından polis koruması verilmiş, Salman Rushdie yıllarca saklanarak yaşamıştı. Her ne kadar İran’ın yeni başkanı Muhammed Hatemi, ölüm tehdidinin 1998 yılında kaldırıldığını söylese de, fetva hiçbir zaman resmi olarak yürürlükten inmedi. 

İran Kültür Bakanı Sayid Abbas Salehi de olaya ilişkin “Humeyni’nin fetvası dini bir hükümdür ve hiçbir zaman ne gücünü kaybeder ne de silinir” dedi. 

Öte yandan, son dönemde Batı ile İran arasında sıcak ilişkiler kurulmaya çalışıldığı dönemde, Rushdie’nin katli için yeniden ödül koyulması şaşkınlık yaratsa da, geçen ekim ayında düzenlenen Almanya’daki Frankfurt Kitap Fuarı’nda da Rushdie’nin bir konuşma yapacağının duyurulması üzerine, İran fuarı boykot etmiş ve diğer İslam ülkelerini festivali boykot etmeye çağırmıştı.

Kültür Servisi - Haziran Düzkan / Fars News Agency

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
152
67
31
18
5
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dex Dex

OHHHH , buram buram hoşgörü kokusu geldi .

Dnz Krg

şeytan ayetleri iddiasına bilimsel bir cevap vermek yerine bunu dile getireni öldürmeye çalışmak...tam size yakışan şey bu işte yobazlar

Dnz Krg

arkadaşım ben ateist değilim. insanlar ateist olsunlar bu tanrı'nın derdi değilse, benim hiç değil. ben tanrı'nın avukatı değilim, benim avukatlığıma ihtiyac... Devamını Gör

Mehlika

Turan Dursun'u öldüren zihniyet de buydu. Şaşırtıcı bir şey yok.