Görüş Bildir
Haberler
İmamoğlu, "İstanbul'da Olmaz" Demişti: Boş Konut Vergisi Alınabilir mi?

İmamoğlu, "İstanbul'da Olmaz" Demişti: Boş Konut Vergisi Alınabilir mi?

Özder Şeyda
18.11.2022 - 17:51 Son Güncelleme: 18.11.2022 - 17:57

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçen günlerde katıldığı bir canlı yayında İstanbul'da ev fiyatları ve kiralarda görülen artışa yönelik bir önlemden bahsetti. İmamoğlu'nun birden fazla evi olan kişilerin boş tuttukları evlerinden daha fazla vergi alınmasına yönelik uygulama önerisi mümkün mü?

İçeriğin Devamı Aşağıda

İBB Başkanı İmamoğlu, TV'de katıldığı programda İstanbul özelinde arz sıkıntısından yola çıkarak yükselen konut fiyatlarına çözüm olması amacıyla şehirde boş tutulan evlerle ilgili açıklaması gündem oldu. 

İmamoğlu'nun önerisi şu şekildeydi: 

Adresinde konut olan, boş olan konut sayısı 750 bin. Evi var, boş tutuyor. Ondan daha fazla vergi almak zorundayız. Dünyada bu uygulamalar var. O vergiyi biz konut fonuna aktaracağız, konut üreteceğiz.

Bu açıklama kira ya da ev fiyatlarındaki yükselişe gerçekten çözüm olabilir mi? sorusu akıllara geldi. Uzmanlar açıkladı.

Bu açıklama kira ya da ev fiyatlarındaki yükselişe gerçekten çözüm olabilir mi? sorusu akıllara geldi. Uzmanlar açıkladı.

Habertürk'ten Ahmet Hamdi Girgin'in aktardığına göre, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, Türk hukukunda verginin kanunla alınabileceğine ve bu durumda böyle bir uygulamanın olmadığını ancak bir düzenlemeyle hayata geçirilebileceğine dikkat çekti. 

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Av. Ali Yüksel, kanunda bulunan vergi artırma veya azaltma yetkisinin Cumhurbaşkanı'nda olduğunu belirtti. Bu yetkiyi de yine Cumhurbaşkanı'nın yasa ile belediye başkanına devredebileceğini de belirtti. Dünyadaki uygulamaların farklı işlediğini belirten Yüksel, İngiltere örneğini verdi. İngiltere'de boş evlerden daha az vergi alındığını söyledi.

Uygulama, mülkiyet hakkına müdahale mi?

Uygulama, mülkiyet hakkına müdahale mi?

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, İstanbul'daki boş konut verileriyle ilgili bir yanlışlık olabileceğini belirtirken, şayet doğru rakamlar verildiyse çok yüksek olduğunu söyledi. Mülkiyet hakkının yıpratılmaması adına böyle bir uygulamayı doğru bulmadığını belirten Elmas, bunların ağırlıklı olarak satılmayı bekleyen konutlar olduğunu da ekledi. Böyle bir uygulamanın hali hazırda düşük olan ev satışlarını daha da düşürebileceğini de söyledi.

Ev fiyatları düşer mi?

Ev fiyatları düşer mi?

İstanbul Emlak Acenteleri Kooperatifi İSTEB-KOOP Başkanı Ulvi Özcan, uygulamayı siyasi konjonktürde çok mümkün görmediğini belirtirken, konut politikasının daha bütün olarak ele alınması gerektiğin belirtti. Ancak uygulamanın hayata geçmesiyle ev fiyatlarında ve kiralarda düşüş olacağını da öngördü. 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, bu gibi arz sıkıntısı olan dönemlerde, atıl konutların piyasaya kazandırılmasının önemli olduğunu söyledi. Ancak yurt dışında ikamet edenlerin uzun süreli olarak konutlarını boş tutabildiklerini de hatırlattı.

Dünyada örneği var mı?

Dünyada örneği var mı?

Habertürk'ten Selim Karahan'ı araştırmasına göre, Boş ev vergisi Kanada'da British Columbia eyaletinde uygulanıyor. 

İki farklı çeşitte olan verginin boş ev ve spekülasyon başlıkları bulunurken, 2017'de uygulanmaya başlandı. Önceki yıldan itibaren 6 aydan fazla boş kalanlar evlerin sahipleri bu vergiyi ödemek zorunda kalırken, yüzde 1 oranında boş ev vergisi yanında belediyelerin yetkisinde 'spekülasyon vergisi' de ek olarak alınabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kanada'da ülke geneline yayılıyor.

Kanada'da ülke geneline yayılıyor.

Yine Kanada, bu kez Vancouver'da boş ev vergisi yüzde 1'den geçen yıl yüzde 3'e çıkarılırken de 2023'te yüzde 5 olacak. Evin değeri üzerinden alınan vergiye 2023'te ayrıca ek olarak yüzde 1 de ek vergi alacak. 

Uygulamayla bölgede 2017-2020 yılları arasında boş ev sayısı yüzde 26'ya düştü. Vancouver Belediye Başkanı Kennedy Stewart, geçen yıl yükseltilen vergiyle 4 bin konutu piyasaya geri kazandırdıklarını ve sosyal konut bütçesine 32 milyon dolarlık katkı sağladıklarını açıkladı.

Kanada Ontario'da da boş ev vergisi oranı yüzde 1 olarak alınıyor.

Başka hangi ülkelerde boş ev vergisi alınıyor?

Başka hangi ülkelerde boş ev vergisi alınıyor?

İrlanda'da da gelecek yıldan itibaren boş ev vergisi uygulanacak. Son 1 yılda 30 günden az süre kullanılmış konutlardan değeri üzerinden yüzde 0,3 oranında ek emlak vergisi alınacak.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Osman Cayman

Sayin imamoğlu CHP,li olarak tapu dokunulmazlığı kalktı gibi birşet kalanıda sen tamamla Belki farkında deyilsin ama arada bir kırdığın potlarin sayisini unu... Devamını Gör