Görüş Bildir
Haberler
I. Abdülhamit'ten Sonra Tahta Kim Çıktı?

I. Abdülhamit'ten Sonra Tahta Kim Çıktı?

Elif Ateş
17.01.2022 - 11:45

Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli padişahlarından biri olan I. Abdülhamit, 1774 ile 1789 yılları arasında hükümdarlık yapmıştır. Diğer padişahlara nazaran saltanatı başarısızlıklar ile geçmiş olsa da iyi niyeti ve gayreti ile bilinirdi. Özellikle o dönemde oldukça fazla meydana gelen İstanbul yangınlarında itfaiye çalışmalarına gönüllü olarak katılmıştır. Yaptığı bu yardım ile halkın sevgisini ve takdirini kazanmıştır. Aynı zamanda askeri alanda da birçok faaliyette bulunmuştur. Peki, I. Abdülhamit'ten sonra tahta kim çıktı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı İmparatorluğu'nun 27. padişahı olan I. Abdülhamit, aynı zamanda 106. İslam halifesidir. 1725 yılında İstanbul'da dünyaya gelen padişah, şehzadelik dönemini diğer kardeşleri ile birlikte göz hapsinde geçirmiştir. Bu durum, III. Mustafa'nın padişahlık dönemi boyunca sürmüştür. Osmanlı için sıkıntılı bir dönem olan 1774 yılında padişah olarak göreve başlamıştır. Saltanatı boyunca pek çok savaşa katılan I. Abdülhamid, aynı zamanda mimari alanda birçok eserde yaptırmıştır. I. Abdülhamit'ten sonra tahta çıkan Osmanlı padişahı hakkında merak edilenleri sizler için derledik....

I. Abdülhamit'ten Sonra Tahta Kim Çıktı?

I. Abdülhamit'ten Sonra Tahta Kim Çıktı?

I. Abdülhamit, 15 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nde padişahlık yaptı. Osmanlı- Rus Savaşı'nda Özi Kalesi'nin fethedildiğini duyunca, felç geçirip hayatını kaybetti. Osmanlı tahtına ise yeğeni III. Selim çıkmıştır. III. Selim padişah olduğu zamanlarda, Osmanlı hem Rusya hem de Avusturya ile savaş halindeydi. III. Selim tahta çıktıktan 3 yıl sonra, Ziştovi Antlaşması ile Avusturya ile olan savaş son buldu. Aynı yıl içerisinde Yas Antlaşması ile Rusya ile savaşı bitirdiler. Bundan savaşlardan sonra, Osmanlı ordusunda birtakım yenilikler yapıldı. Bu yeniliklerden biri de Nizam-ı Cedid ordusudur. 

III. Selim ordu ile ilgilenirken Mısır'a saldıralar düzenlenmeye başladı. Osmanlı topraklarından biri olan Mısır, Fransız ordularının işgallerine maruz kaldı. Ancak İngilizlerin yardımı ile Osmanlı ordusu Mısır'ı geri aldı. Fransızlar ile yapılan El- Ariş Antlaşması her ne kadar imzalanmış olsa da uygulanmaya koyulamadı.

Yeni kurulan Nizam-ı Cedid ordusu, yeniçeriler tarafından hoş karşılanmadı. Kabakçı Mustafa önderliğinde yeniçeriler bir isyana kalkıştı. Bu nedenle III. Selim, orduyu dağıtmak zorun kaldı. Aynı zamanda yeniçeriler baskısı nedeni ile tahtan indi. Osmanlı tahtına geçen IV. Mustafa, III. Selim'i ilk başta göz hapsine aldı. Rusçuk ayanı Alemdar Paşa, III. Selim'i tekrar tahta çıkarmak istedi. Bunun haberini alan padişah, III. Selim'i boğarak öldürdü. Babasının yanına II. Mustafa Türbesi'ne defnedildi.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın