Görüş Bildir
Haberler
HES’lere Karşı 13 Dava Kazanan Senozlular, Ağaç Kesimini de Durdurdu

HES’lere Karşı 13 Dava Kazanan Senozlular, Ağaç Kesimini de Durdurdu

Onedio Medya
07.04.2015 - 01:18
İçeriğin Devamı Aşağıda

Rize’nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi’nde, Orman Genel Müdürlüğü’nün Karayolları 10’uncu Bölge Müdürlüğü’ne 49 yıllığına bedelsiz tahsis ettiği Yeşiltepe’de, 11 bin metrekare ormanlık alanda ‘heyelan önleme çalışması’ adı altında ağaç kesimi yapılması bölge halkının tepkisine neden oldu.

Daha önce hidroelektrik santrallere karşı açtıkları 13 davayı kazanan bölge halkının, tahsis kararının iptali istemiyle açtıkları davada, Rize İdare Mahkemesi davalı idarenin savunmasını almadan ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.

Orman Genel Müdürlüğü, Senoz Vadisi Kaptanpaşa Köyü’nde Yeşiltepe olarak bilinen bölgede 11 bin metrekare ormanlık alanı 49 yıllığına bedelsiz olarak Karayolları 10’uncu Bölge Müdürlüğü’ne tahsis etti. Karayolları 10’uncu Bölge Müdürlüğü ise, heyelan önleme çalışması ile bu çalışmadan çıkacak malzemenin Gündoğdu- Veliköy Karayolu inşaatında kullanılması için bir şirketle anlaştı. Şirket yetkililerinin bölgede malzeme alımını başlatması sonrasında bölge halkı da hukuk mücadelesi başlattı.

DAVALI İDARENİN SAVUNMASI ALINMADAN DURDURMA KARARI

Hidroelektrik santrallere karşı daha önce açılan 13 davayı kazanan bölge halkı, Orman Genel Müdürlüğü’nün Karayolları 10’uncu Bölge Müdürlüğü’ne verdiği orman tahsisinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, davalı idarenin savunmasını almadan orman tahsis izni ile ilgili ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Senoz Derneği ayrıca orman tahsis izni veren yetkililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

“AKLINA ESEN DOĞAMIZA SALDIRIYOR”

Konuyla ilgili açıklama yapan Senoz Derneği Başkanı Bahattin Boncukçu, vadilerinin korunup gelişmesi adına bugüne kadar sessiz ama etkili bir mücadele yürütüldüğünü belirterek şunları söyledi:

“2007 yılından bu yana yanlış bulduğumuz uygulamalara karşı 13 dava açıldı, defalarca demokratik tepki ortaya konuldu. Organik çay, organik arıcılık gibi doğru olduğuna inandığımız uygulamalar için gönüllü olarak maddi manevi destek verildi. Tüm  çabalarımıza rağmen maalesef aklına esen Senoz’un doğasına saldırmaya kalktı. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da bu tür uygulamalara karşı her türlü yasal hakkımızı sonuna kadar ve çok daha etkili olarak kullanacağız. Nitekim bu son işleme karşı ilk olarak ilgili kamu kuruluşları yazılı olarak uyarıldıktan sonra, bir yandan İdare Mahkemesi’ne dava açarken, diğer yandan işlem tesis eden kamu yöneticileri hakkında ‘Sahtecilik. Görevi kötüye kullanma’ gerekçesi ile suç duyurusunda bulunduk. Davanın sonuna kadar takipçisi olacağız.”

“RİZE’DE HUKUK İŞLİYOR”

Senoz Derneği avukatı Münir Yazıcı da, “Rize’de yargıçlar var, hukuk işliyor. Davalı idarenin savunması alınmadan yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olması oldukça önemlidir. Umarım bu karar kamu kuruluşlarının aklını başına getirir. Senoz köylüleri 14’üncü kez haklı bulundu. Çünkü hep haklıydılar” dedi. 

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın