Görüş Bildir
Haberler
Her Anne ve Babanın Mutlaka Okuması Gereken 18 Kitap

Her Anne ve Babanın Mutlaka Okuması Gereken 18 Kitap

Selen Simsek
16.04.2020 - 08:15

Her anne baba, çocuğunu daha iyi anlamak ve onlarla doğru şekilde iletişim kurmak ister ama bunu nasıl yapacağını çoğu zaman bilemez. 

Size hayat yolculuğunuzda çok şey katacak, çocuğunuzu daha iyi anlamanıza yardımcı olacak birçok kitap var raflarda. 'Peki hangisinden başlasam' diye mi düşünüyorsunuz?

Her anne babanın hatta anne baba adaylarının da okuması gereken 18 kitabı sizin için listeledik. Detaylarına bakarak hangisinden başlayacağınıza hemen karar verebilirsiniz.

Not: Tanıtım yazıları idefix'ten derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bütün Beyinli Çocuk - Daniel J. Siegel

1. Bütün Beyinli Çocuk - Daniel J. Siegel

Pratikte uygulanması kolay konular bu kitapta örneklenerek anlatılmış. Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun bu kitap size mutlaka hitap edecektir. Tüm anne babaların okuması gereken sade anlatımlı bir başucu kitabı.

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz bir mağazanın ortasında öfke nöbeti geçiriyor. Anaokuluna giden çocuğunuz giyinmeyi reddediyor. Beşinci sınıf öğrencisi olan çocuğunuz arkadaşlarıyla bahçede oynamak yerine bir bankta oturmuş ağlıyor. Çocuklar sanki anlaşmış gibi anne-babalarının hayatlarını çekilmez hale getirmek zorundalar mı? Elbette hayır – size çıkış noktasını söyleyecek tek şey onların gelişen beyinleridir.  

Alanında öncü ve son derece pratik olan bu kitapta nöro-psikiyatrist Daniel J. Siegel ve aile danışmanı Tina Payne Bryson, çocuk beyninin nasıl bağlantılar kurduğu ve olgunlaştığı ile ilgili yeni bilimsel veriler ışığında çöküş ve çileden çıkma hallerinin gizemini çözüyorlar. 

2. Küçük Ağaç'ın Eğitimi - Forrest Carter

2. Küçük Ağaç'ın Eğitimi - Forrest Carter

Bir solukta bitirebileceğiniz bu kitapta 5 yaşındaki bir çocuğun ağzından, nine ve dedesinden aldığı hayat derslerini dinleyeceksiniz. Anne baba olsun olmasın herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap.

Klasikleşmeye aday, çağdaş bir anlatımla hüzünlenmek, coşmak, duyarlılığınızı çoğaltmak; yitirilen insani değerlerin önünüze bir bir serildiğini ve damarlanızdaki kanın zaptedilmez biçimde kaynaştığını duyumsamak ister misiniz? Heidi'den Küçük Prens'e Anna Frank'tan Martı'ya Şeker Portakalı'ndan, Kardelen'e çocuk duyarlılığının insanları nasıl sevecenlikle ve sevgiyle doldurarak sarstığına tanıklık ettiniz mi? Öyleyse, hüzünlenmeye, coşmaya, sevgiyle dolmaya ve sarsılmaya bir kez daha hazırlanın. Çünkü, insanın özgürlük arayışının yeni bir simgesi olarak kabul edeceğiniz çağdaş bir insan destanını okuyacaksınız:Küçük Ağaç'ın Eğitimi'ni.

3. Beni Ödülle Cezalandırma - Dr.Özgür Bolat

3. Beni Ödülle Cezalandırma - Dr.Özgür Bolat

Ebeveynlere önerilen kitaplar arasında yer alan 'Beni Ödülle Cezalandırma' çocuğunuzla olan ilişkinize bakış açınızı değiştirecek.

Çocuk Eğitiminde Doğru Bildiğimiz Yanlışlar! Acaba ödülle ilgili tüm bildiklerimiz yanlış mı?

- Ödül, neden motivasyonu düşürür?

- Ödülle değerler neden öğretilemez?

- Ödül, yaratıcılığı neden olumsuz etkiler?

- Ödül, yapay sevginin bir göstergesi midir?

- Ödülle büyüyen çocukları ne tür tehlikeler bekler?

- Mutlu ve başarılı bir çocuk gerçekte nasıl yetiştirilir?

Bunun gibi merak edilen birçok sorunun yanıtını eğitim bilimci Dr. Özgür Bolat, son 70 yılda yapılan bilimsel araştırma ve gerçek vakalarla net bir şekilde ortaya koyuyor.

4. Yetişin Çocuklar - Prof. Dr. Selçuk Şirin

4. Yetişin Çocuklar - Prof. Dr. Selçuk Şirin

Bütün anne babaların hatta öğretmenlerin ve anne baba adaylarının da okuması gereken muhteşem bir başucu kitabı.

Çocuklarımız için her şeyi “doğru” yapmanın reçetesini ararken çoğunlukla kendimizi strese boğuyoruz. Bu gerçeklikten yola çıkan Prof. Dr. Selçuk Şirin, 20 yıl süren akademik çalışmaların bir ürünü olan Yetişin Çocuklar’da ebeveyn ve eğitimcilere sesleniyor. Şirin, bu kitapla özellikle “mükemmel ebeveynlik” baskısını hissedenlere bilimsel ve yalın bir yaklaşımla iç ferahlatıcı bir başucu kitabı sunuyor. Bu kitap çocuk yetiştirirken somut, uygulanabilir çözümler arayan herkese çok iyi gelecek!

5. Çocuğunuza Sınır Koyma - Robert J. Mackenzie

5. Çocuğunuza Sınır Koyma - Robert J. Mackenzie

Tekrar tekrar okunması gereken bir seri. Çocuğunuzu daha iyi anlamak, kriz anlarını doğru yönetmek ve her şeyden önemlisi çocuğunuza daha iyi birer anne baba olmak için, bu kitabı okumalısınız.

Bu kitap anne-babalara şu özellikleri kazandırıyor:

  • Anlaşılır, kesin ve etkili sınırlar koymak

  • Çatışma ve güç mücadelelerine son vermek

  • İşbirliğine yönlendirecek kurallar koymak

  • Çocuklara sorun çözme becerileri kazandırmak

  • Yanlış davranışlar karşısında mantıksal sonuçlar uygulamak

Çocukların, gelişimlerini yönlendirecek sınırlara ihtiyaçları vardır. MacKenzie'nin rehberliğinde sizler de mutlu ve tatminkâr bir aile hayatı için gerekli olan eğitici sınırları oluşturmayı öğreneceksiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Oyuncu Anne - Şermin Çarkacı

6. Oyuncu Anne - Şermin Çarkacı

Çocuğumla kaliteli vakit geçirmek istiyorum ama ne yapacağımı bilmiyorum diyorsanız bu kitap tam size göre. İçinde yüzlerce oyun fikri var ve hepsi çok eğlenceli. 

Oyuncu Anne kitabının gelirleri Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı’na bağışlanmaktadır.

7. Çocuğunu Doğru Besle - Dr. Ender Saraç

7. Çocuğunu Doğru Besle - Dr. Ender Saraç

Çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz ve afiyetle tüketebileceğiniz kolay ve pratik 120 tariften oluşan bu kitap, çocuğunun doğru beslenmesine önem veren tüm anne babalar için harika  bir başucu kitabı olacaktır.

8. Üstün Zekalı Çocuğa Yardım - Jeanne Siaud-Facchin

8. Üstün Zekalı Çocuğa Yardım - Jeanne Siaud-Facchin

Bu kitapta, anne babalara ve eğitmenlere, üstün zekalı çocuklar konusunda çok faydalı  tavsiyeler var.

Üstün zekâlı çocuklar, çoğu zaman bir pırıltı halesiyle birlikte

düşünülüyor ve başarılı olmak için fazla çaba göstermesi gerekmeyen, doğuştan şanslı kişiler gibi algılanıyor. Oysa büyük zenginlik potansiyeli taşısa da “fazla zekâ”ları, bu çocuklar için kolaylıkla bir yüke dönüşebiliyor.

Peki erken gelişmişliğiyle çevresindekileri büyüleyebildiği gibi kendine özgü düşünme biçimiyle sık sık tepkiye de yol açan, anlaşılmayan ve dışlanan üstün zekâlı çocuk kimdir? Onu diğer çocuklardan nasıl ayırt edebiliriz? Kişiliğinin temel özellikleri nelerdir? Eğitiminde neye dikkat etmeli, nasıl bir okul tercihinde bulunmalıyız? Kendini gerçekleştirmesine ve muazzam yeteneklerinden yararlanmasına nasıl yardım edebiliriz?

9. Açılın Ben Anneyim - Jill Smokler

9. Açılın Ben Anneyim - Jill Smokler

Bu kitabı okuduğunuza asla pişman olmayacaksınız. Mükemmel anne olmayı değil gerçek hayatta anne olmayı anlatan kitabın arka kapak yazısından bir alıntı :

  • Hiçbir annenin mükemmel olmadığını ve çocuklarımın benim sayemde ve hatta bazen de bana rağmen çok büyük işler başaracaklarının farkında olmalıyım.

  • Bir başka anneye, fikrimi sormadığı sürece akıl vermekten kaçınmalıyım çünkü beni asla ilgilendirmez.

  •  Annelikle ilgili her konuda mizah duygusuna sahip olmalıyım.

10. Etkili Anne Baba Eğitimi - Dr.Thomas Gordon

10. Etkili Anne Baba Eğitimi -  Dr.Thomas Gordon

Bazı çocuk eğitimi kitapları gibi anne babalara vicdan azabı yaşatmayan, anne babanın da birer insan olduğunu hatırlatan, klişelere karşı çıkan, gerçekçi bir kitap.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Çocuğunuzla Birlikte Büyümek - Naomi Aldort

11. Çocuğunuzla Birlikte Büyümek - Naomi Aldort

Yaptığınız veya yapabileceğiniz hataları örneklerle size anlatan akıcı bir kitap. Bütün anne babalar okumalı.

Korkudan değil, sevgiden beslenen bir çocuk yetiştirme kılavuzu …

- Çocuklar sevgiyi nasıl hisseder?

- Duygusal patlamalarla nasıl baş edilebilir?

- Çocuğun ağlaması bir şantaj aracına dönüştüğünde ne yapmalı?

- Yalan söyleme, gizleme ve çocuktaki diğer korku kaynaklı davranışlar nasıl önlenebilir?

- Anne babanın kendi çocukluk travmalarıyla yüzleşmesi çocuğa davranışında neden önemlidir?

Dr. Aldort'un birkaç saatliğine elinizden tutmasına izin verin. Pişman olmayacaksınız.

12. Dünyanın En Mutlu Çocukları - Michele Hutchison

12. Dünyanın En Mutlu Çocukları - Michele Hutchison

Hollandalı çocuklar çoğunlukla hallerinden memnun görünür. Uyku problemleri neredeyse yok gibidir. Anne-babalar çocuklarının dışarıda tek başlarına oynamalarına izin verir, okula onları bisikletle gönderecek kadar güvenirler çocuklarına Hollanda’daki okullarda 10 yaş altındaki çocuklara ev ödevi verilmez. Hollandalı ergenler asla isyankâr değildir.

Çocukların esenliği üzerine yakın tarihli bir UNICEF araştırmasına göre Hollandalı çocuklar genel mutlulukta birinci sıradalar. Peki dünyanın en mutlu çocuklarını yetiştirmenin sırrı ne? Hollandalılarla evli, çocuklarını Hollanda’da büyütmekte olan Rina Mae Acosta ile Michele Hutchinson, Hollandalıların halinden memnun, uyumlu, sağlıklı bebekler, çocuklar ve ergenler yetiştirmesine olanak veren eşsiz ortamı incelemişler ve bunun sonucunda da elinizde tuttuğunuz Dünyanın En Mutlu Çocukları kitabı ortaya çıkmış. Çocuklarınızın mutluluğunu garantilemek için Hollandalı ebeveynlerden neler öğrenebileceğinizi görmek isterseniz bu kitabı kaçırmayın!

13. Bağırmayan Anne Baba Olmak - Hal Edward Runkel

13. Bağırmayan Anne Baba Olmak - Hal Edward Runkel

Anne babaların aileleri için istediği aşağı yukarı aynıdır: sakin, karşılıklı saygı ve sevgiye dayalı bir aile ortamı.

Bağırmayan Anne Baba Olmak şiddetsiz iletişimi anlatıyor. Hal Edward Runkel dünyayı ilişki ilişki, tek tek sakinleştireceğine inanıyor. Yeni bir metot, “üç günde çocuğunuzu nasıl muma çevirirsiniz” türünden bir ebeveynlik yöntemi sunmuyor. Aksine, kendinize odaklandığınızda ve böylece sakin kalabildiğinizde yaşamakta olduğunuz sorunları hiç yaşamayacağınızı söylüyor.

Önerileri uygulamak size sadece çocuklarınızla ilişkilerinizde değil, tüm ilişkilerinizde faydalı olacak. Yeni bir bakış açısı kazanacaksınız ve bu pencereden baktığınızda sizi zorlayan sorunlar bambaşka görünecek.

Bağırmadan, öfkelenmeden, “hadi” demeden çocuk büyütmek mümkün, denemeye ne dersiniz?

14. Mahallenin En Mutlu Bebeği - Dr. Harvey Karp

14. Mahallenin En Mutlu Bebeği - Dr. Harvey Karp

Bu kitabı annelikten korkan herkes okumalı. Hamileyseniz veya yeni anne olduysanız bu kitap tam size göre.

15. Bebeğimle Oynuyorum - Sinem Özen Canbolat

15. Bebeğimle Oynuyorum - Sinem Özen Canbolat

Yeni anne baba olanlar için faydalı bir kitap.

Bebeğimle Oynuyorum, bebeklerin sağlıklı gelişimini desteklemek ve takip etmek adına Türkiye'de bir ilke imza atıyor, erken bebeklik döneminde oyunun önemini kapsayan bir bilincin uyanmasına katkıda bulunuyor!

Sinem Özen Canbolat bebeklerin, özellikle yenidoğan bebeklerin gelişimine odaklanmış bir Gelişim Psikoloğu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Başlarım Şimdi Anneliğe - Şermin Çarkacı

16. Başlarım Şimdi Anneliğe - Şermin Çarkacı

Sohbet havasında geçen bu kitapta, daha çok çocuğun doğduktan sonraki dönemi anlatılıyor.

17. Çocuğunuza İyi Bakın - Dr. Robert Pantell

17. Çocuğunuza İyi Bakın - Dr. Robert Pantell

Her anne baba çocuklarda görülen en yaygın sağlık problemleri karşısında hazırlıklı olmak ister. Çocuğunuza İyi Bakın, 100'ü aşkın sağlık sorununu ve hastalık belirtisini ele alan bir rehber. 

Kriz anlarında bile kolayca kullanılabilecek şekilde kaleme alınmış. Çocuğunuzun sağlık problemiyle ilgili belirtilere rehberden bakmanız yeterli, olası tüm nedenlerle ilgili pratik, kolay anlaşılır, tam bilgiler edineceksiniz; sorunun ciddiyet derecesini değerlendirebileceksiniz ve çocuğunuzun hastalık belirtilerini hemen evde nasıl hafifletebileceğinize dair bilgiler alacaksınız. 

Takip etmesi çok kolay olan karar şemaları size çok net rehber ilkeler sunuyor ve tam olarak nasıl bir zamanlamayla hekime başvurmanız gerektiğini söylüyor.

18. Çocuklar İçin Beş Sevgi Dili - Gary Chapman

18. Çocuklar İçin Beş Sevgi Dili - Gary Chapman

Çocuğunuz sevildiğini hissediyor mu?

Çocuğunuz bazen dikkatinizi çekmek için çırpınırken neden başka zamanlarda sizi tamamen yok sayıyor? Tavır, davranış, gelişim. Her şey sizin çocuğunuzla aranızda kurulan ilişkiye bağlı. Çocuklar sevildiklerini hissettiklerinde en iyisini yapmaya çalışırlar. Fakat çocuğunuzun sevildiğini gerçekten hissettiğinden nasıl emin olabilirsiniz?

Her çocuğun sevgi dili farklıdır. Çocuğunuzun baskın sevgi dilini keşfedin ve onun duygularında ve davranışında yansımasını görebileceğiniz koşulsuz sevgi, saygı, minnet ve sorumluluk hislerini etkin bir şekilde aktarabilmek için neler yapabileceğinizi öğrenin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
13
3
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın