Görüş Bildir
Haberler
Hazır Mezuniyet Yaklaşmışken: Ünlü Astrofizikçi Neil Tyson'dan Başucu Notu Yapılacak 9 Alıntı

Hazır Mezuniyet Yaklaşmışken: Ünlü Astrofizikçi Neil Tyson'dan Başucu Notu Yapılacak 9 Alıntı

Altay Şengür
29.05.2015 - 01:51 Son Güncelleme: 30.05.2015 - 13:37

Massachusetts Amherst Üniversitesi'nin mezuniyet töreninde konuşan ünlü astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, yeni mezun olacak öğrencilere hayata dair çarpıcı önerilerde bulundu. 

Genel olarak eğitim, siyaset ve Amerikan rüyası hakkında konuşan Tyson, not ortalamasının çok da önemli olmadığını, bu konuda kafalardaki endişelerin yok edilmesi gerektiğini söyledi.

İşte o konuşmadan 9 önemli satır başı:

Kaynak: http://mic.com/articles/118058/neil-d...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Not ortalaman hakkında endişelenme.

1. Not ortalaman hakkında endişelenme.

Notların yahut not ortalaman, çabucak hayatınla alakasız olur. Aldığınız notlar hayatınızdan o kadar hızlı çıkacak ki şu an size anlatamam bile. Çünkü hayat serüveninde kimse size not ortalamanızın kaç olduğunu sormayacaktır. Eğer illa bir şey ifade edecekse, edeceği tek şey sadece, sizin o zaman (mezun olduğunuzda) ne olduğunuzdur. Hayatınızın geri kalanını tanımlamaz.

2. Toplumun gerçek tehlikeleri:

2. Toplumun gerçek tehlikeleri:

Özgür bir toplumdaki en tehlikeli insanlar, aslında bilmeyip, bildiğini zannedenlerdir ve bu insanlar, diğerlerini de etkileyecek yasal güce sahiptirler, işte bir toplum için asıl tehlike budur. İşte bu tehlikeler, düzgün işleyen bir demokrasinin sonunun işaretleridir.

3. Önemli olan bilimdir.

3. Önemli olan bilimdir.

Tek gerçek bilimdir. Şunu düşünün: En başta, mağara adamı ve kadın, temiz havaya ve temiz suya sahipti, yiyecek konusunda sıkıntı yaşamıyorlardı fakat buna rağmen yaşam ortalamaları 35 idi. Yaşam ortalamanızı temiz hava ve temiz su aramaktan daha çok etkileyen bir şey var. Bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeler, bize sadece sağlık yahut daha iyi bir yaşam olarak geri dönmüyor. 

Kısacası bilim hakkında atıp tutmadan önce, bir kez daha düşünün. Ya da lanet mağaranıza geri dönün!

4. Sorun siyasetçilerde değil, sizlerde.

4. Sorun siyasetçilerde değil, sizlerde.

Dünyadaki sorunlar için siyasetçileri suçlamak eskide kaldı. İnsanların bunu yapma güdüsünü anlıyorum ama işin sonunda siyasetçiler, seçmenlerin bir temsilcisidir. Eğer siyasetçilerle bir sorununuz varsa aslında bu, onu oraya yerleştiren vatandaşlarla bir sorununuz olduğu anlamına geliyor. Yani eğer evrenin 6000 yaşında olduğundan emin olan bir siyasetçi varsa, bunun sebebi aramızda buna inanan insanların olmasıdır. Fizik kanunları, onlara inansak da inanmasak da hepimizi etkiler.

5. Rol model kabul edilen insanlar abartılıyor.

5. Rol model kabul edilen insanlar abartılıyor.

Örnek insanların abartıldığını düşünüyorum. Bronx'da büyüdüm ve eğer astrofizikçi olmak için, Bronx'ta büyümüş başka bir siyahi astrofizikçiye ihtiyacım olsaydı, şu an hala Bronx'ta olurdum. 

Eğer istediğin şeyi olmak için örnek bir insana ihtiyacın olursa ve birisini bulamazsan, bu istediğini olmaman için bir sebep mi? Tabi ki, hayır!

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hepsini bir bakış açısına nasıl koyarız:

6. Hepsini bir bakış açısına nasıl koyarız:

Şunu bilin: Evren, siz her ne iseniz ondan çok daha büyük. Anlaması basit gözüküyor ama bazı insanlar bu gerçeği kavramakta zorlanıyor.

7. İnsan marifeti:

7. İnsan marifeti:

Ayrıca şunu unutmayın, dünya sizi öldürme konusunda epey iyidir. Dünyada bulunmuş türlerin yüzde 97'si artık yok.. Aslında bu bizim marifetimiz, dünya bu gerçeği bilmesine rağmen, yine de bize yaşam için fırsat veriyor.

8. Devlet gözetimini engelleyebiliriz.

8. Devlet gözetimini engelleyebiliriz.

Eskiden Amerika'da, özgür bir dünyanın liderleri olduğumuzu söylerdik. Rusların özgür olduğunu düşünmüyorum. Nereye giderlerse gitsinler kimliklerini göstermek zorundalar. Sovyetler Birliği hakkındaki konuşmamı hatırlıyorum... Eğer KGB herkesi, her şeyi gözetliyorsa, Amerika da bugün kendi vatandaşlarına aynısını yapıyor, soğuk savaştaki gibi eskileri deşiyorlar.

Bu yüzden, dünyada neler dönüyor bilmiyorum. Ama gelecekteki hedefleri sizlersiniz! Bunu değiştirmek sizlerin elinde!

9. Amerikan Rüyası hakkındaki gerçek:

9. Amerikan Rüyası hakkındaki gerçek:

İnsanların birbirine yardım etme derdinin olmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Diğer insanları, kendi kendilerini daha iyiye götürmeleri için cesaretlendirmen iyidir. Fakat unutma, herkesin kendisini yukarı çıkaracak imkanı olmayabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
42
13
3
2
1
0
0