Görüş Bildir
Haberler
Hayatı ve Doğayı Anlamada Eşsiz Kaynaklar Olan, Son 5 Yıla Damgasını Vurmuş 21 Belgesel

Hayatı ve Doğayı Anlamada Eşsiz Kaynaklar Olan, Son 5 Yıla Damgasını Vurmuş 21 Belgesel

Gökhan A.
18.04.2017 - 00:49

Belgesel filmler; ele aldıkları konular ve gözümüzün önüne getirdikleri muhteşem görüntüler ile dünyayı, hayatı ve insanı anlamaya yardımcı muhteşem kaynaklar. Bize kazandırdıkları farkındalıkla dünyaya çok daha farklı bakmamızı sağlayan bu belgesellerden son 5 yıla damga vurmuş olanları sizler için bir araya getirdik.

Not:  IMDb puanlarına göre sıralanmıştır. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Şempanze (2012) | IMDb 7.2

21. Şempanze (2012)   | IMDb  7.2

Chimpanzee

http://www.imdb.com/title/tt1222815

Oscar, bir bebek şempanze Fildişi sahili boyunca ormanlarda annesiyle birlikte hayattan keyif alıyor. Uyarı olmadan genç rakip gurubun saldırısına uğrar ve sahipsiz kalır. Daha sonra kendi başına hayatta kalmak için çalışır ve diğer şempanzeler tarafından kabul edilmesi için gurubun Alpha erkeği tarafından test edilir. Bu hikaye Oscar'ın hayatta kalma mücadelesidir.

20. Cartel Land (2015) | IMDb 7.4

20. Cartel Land (2015)   | IMDb 7.4

http://www.imdb.com/title/tt4126304

Belgesel türündeki film, Meksika-Amerika arasındaki sınırda yaşanan uyuşturucu gerilimini konu ediniyor. 'El Doctor' olarak tanınan Doktor Jose Mireles yaşadığı bölgede yıllardır hüküm sürmekte olan vahşi uyuşturucu karteline karşı başkaldıran Autodefensas adlı sivil hareketin önderidir. Öte yandan Arizona'da Cocaine Alley olarak bilinen 52 mil uzunluğundaki uzun çöl koridorunda karşılaştığımız Tim Foley ise Meksika'daki uyuşturucu savaşlarının sınırın dışına taşmaması için çabalayan Arizona Border REcon adlı paramilitar grubu yönetmektedir.

19. Kirli Savaşlar (2013)| IMDb 7.5

19. Kirli Savaşlar (2013)| IMDb  7.5

Dirty Wars

http://www.imdb.com/title/tt2532528

Kirli Savaşlar, Blackwater adlı kitabı uluslararası arenada en çok satanlar listesine girmiş olan araştırmacı gazeteci Jeremy Scahill’in izinden, Afganistan’dan Yemen’e, Somali’ye ve ötesine uzanan Amerika’nın gizli savaşlarının kalbine iniyor. Güçlü bir sinematik tarzı olan film, belgesel türü ve kurgusal hikâyeciliğin sınırlarını bulanık hale getiriyor. Yarı aksiyon filmi, yarı dedektiflik öyküsü olan Kirli Savaşlar, günümüzün en önemli ve bir o kadar da eksik bilinen öykülerinden birine yapılan sürükleyici bir yolculuk.

18. Şimdi Nereyi İşgal Edelim? (2015) | IMDb 7.6

18. Şimdi Nereyi İşgal Edelim? (2015)    | IMDb 7.6

Where to Invade Next 

http://www.imdb.com/title/tt4897822

Film, Vietnam'dan bu yana dünyada yarattığı savaşlarla 'çuvallayan' ABD'de neyi yanlış yaptık, neyi düzeltmeliyiz sorusu üzerinden ilerleyen, yine sarkastik bir yapım. Moore, her verginin yüzde 60'nın ordu ve savaş giderlerine ayrıldığı ülkesini, insani açıdan düzeltmek için rotasını bu sefer okyanus aşırıya çeviriyor. Bavulunu ve 'işgalci' olduğu belirtmek için ABD bayrağını kapan Moore, Avrupa seferine İtalya'dan başlayarak en kuzeydeki İzlanda'ya dek uzanan bir yolculuğa çıkıyor. ABD'nin tersine, modernizmi kapitalizm ile değil de hümanizm ile harmanlayan ülkelerin insani, eşitlikçi ve sosyal yaşam pratiklerini inceleyen Moore kıta Avrupası dışında Fransız etkisinin de hissedildiği Müslüman Kuzey Afrika ülkesi Tunus'a uğramayı da ihmal etmiyor.

17. Kara Balık (2013) | IMDb 8.1

17. Kara Balık (2013)  | IMDb  8.1

Blackfish

http://www.imdb.com/title/tt2545118

Su parklarında esaret altında tutulan binlerce hayvandan biri olan Tilikum adlı orca'nın bu dönemde üç insanı öldürmesi ile ilgili, duruma ışık tutma amacında olan ve Sundance'ta özel seçki olarak yer alan bir belgesel...

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. İtiraf Etmek: Scientology ve İnanç Hapishanesi (2015) | IMDb 8.1

16. İtiraf Etmek: Scientology ve İnanç Hapishanesi (2015)  | IMDb 8.1

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

http://www.imdb.com/title/tt4257858

Eskiden Scientology Kilisesi üyesi olan 8 kişinin, hakkında çok fazla detay bilinmeyen dinle ilgili anlattıklarına odaklanıyor.

15. Citizenfour (2014) | IMDb 8.1

15. Citizenfour (2014) | IMDb  8.1

http://www.imdb.com/title/tt4044364

Tarihin en ses getiren olaylarından birinin kahramanı olan üst düzey CIA analisti Edward Snowden'ın hikayesi, senenin en iddialı yapımlarından biri olan Citizenfour belgeselinde izleyiciyle buluşuyor. Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın, vatandaşların özel hayatlarının gizliliğini yasal olmayan yollarla, gizlice ihlal ettiğini açığa çıkaran Snowden, belgeselci gazeteci Laura Poitras ve gazeteci Glenn Greenwald ile 'Citizenfour' takma adını kullanarak iletişime geçer. Üçünün yolları Hong Kong'da kesişir ve Snowden skandala ait gizli belgeleri kameralar kayıttayken gazetecilere teslim eder. Snowden'ın attığı bir hayli riskli adımın ardından yaşananları takip eden Laura Poitras imzalı belgesel; gerçeklik, gerçekçilik ve mevcut kontrol mekanizmalarına dair derin sorular barındırıyor.

14. Bir Şarkının Peşinde (2012) | IMDb 8.2

14. Bir Şarkının Peşinde (2012)   | IMDb 8.2
kakavfilm.com

Searching for Sugar Man

http://www.imdb.com/title/tt2125608

70'li yılların başlarında farkında olmadan bir müzik efsanesine dönülen Detroit'li bir yerel müzisyenin hikayesini ele alan belgesel, Sixto Rodriguez'in efsaneleşme ve ortadan kaybolma sürecini işliyor. Rodriguez, kısa süreli amatör kariyeri boyunca iki adet satmayan albüm kaydeder ve ilk albümün ardından Güney Afrika'da bir efsaneye dönüşür. İlk albümün ardından bir araya gelen iki Güney Afrikalı hayranı, bu kıtada neredeyse John Lennon'a dönüşen bu müzisyenin peşine düşerler. İşin ilginç yanı ise Rodriguez'in bu şöhretten haberi olmamasıdır.

13. Racing Extinction (2015) | IMDb 8.2

13. Racing Extinction (2015)   | IMDb 8.2

http://www.imdb.com/title/tt1618448

The Cove belgeseli ile Oscar kazanan yönetmen Louie Psihoyos, bu seferde yok olmaya yüz tutmuş canlı türlerini korumaya çalışan bir grup gönüllü ve aktiviste odaklanıyor. Bilim insanlarının bu yüzyılın sonuna kadar dünyadaki türlerin yaklaşık yarısının yok olacağını öngördüğünü düşünürsek Psihoyos’un belgeselinin farkındalık yaratması açısından oldukça önemli olduğunu söylenebilir.

12. Öldürme Eylemi (2012) | IMDb 8.2

12. Öldürme Eylemi (2012)  | IMDb  8.2

The Act of Killing

http://www.imdb.com/title/tt2375605

Endonezya'da yaşayan Anwar, 1960'lı yılların başında arkadaşlarıyla karaborsada küçük bir sinema çetesi kurmuş bir gençtir. Ne zaman ki 1965'te ülkede askeri darbe gerçekleşir, kendi halindeki bu küçük çete bir anda aşırı sağcı bir ölüm makinesine dönüşür. Komünist olarak 'damgalanan' yüzlerce entelektüel insan ve Çinli azınlık, bu grubun darbecilerin desteği ile gerçekleştirdiği katliamlarda hayatını kaybeder. Aradan onlarca yıl geçer, ölen öldüğü ile kalır ve lider Anwar konfor ve huzur içerisinde hayatını sürdürmektedir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Virunga (2014) | IMDb 8.3

11. Virunga (2014) | IMDb 8.3

http://www.imdb.com/title/tt3455224

Dünyanın biyoçeşitliliği en yüksek yerlerinden biri olan Kongo Virunga Milli Parkı M23 silahlı isyancıları tarafından tehdit edilince, küçük ve yorgun bir korucu ekibi karşılarına dikilir. Eski bir çocuk asker, yetim gorillerin bakıcısı, bir doğa koruma uzmanı ve film ekibi de iki ateş arasında kalır. Kahramanları, kötü adamları, gorilleriyle bu benzersiz aksiyon-belgesel, daha güzel bir dünya için kendi hayatını hiçe sayanların inanılmaz öyküsünü anlatıyor.

10. Sessizliğin Bakışı (2014) | IMDb 8.3

10. Sessizliğin Bakışı (2014) | IMDb   8.3

The Look of Silence

http://www.imdb.com/title/tt3521134

Endonezya’da yaşanan soykırımdan sağ kurtulmayı başaran bir aile, aile üyelerinden birinin ölümünden sorumlu olan adamlarla yüzleşir… Yönetmen Joshua Oppenheimer’ın 2012 tarihli 2012 belgeseli The Act of Killing, dünya çapındaki festivallerde çok ses getirmiş ve Oscar adayları arasına da girmişti. Aynı tarihi olay üzerinden ilerleyen ikinci film, bu sefer soykırım mağduru bir aileyi odak noktasına alarak, yaşanan acıları tüm çıplaklığı ile yeniden beyazperdeye taşıma amacı güdüyor.

9. Toprağın Tuzu (2014) | IMDb 8.4

9. Toprağın Tuzu (2014)   | IMDb  8.4

The Salt of the Earth

http://www.imdb.com/title/tt3674140

Fotoğraf sanatçısı ve kaşif Sebastião Salgado, kırk yıl boyunca insanlığın her daim değişime uğrayan karakterinin izini sürüp dünyanın yakın tarihte deneyimlediği açlık, göç ve uluslararası anlaşmazlıklar gibi önemli olaylara tanık olmuş ve bunları ölümsüzleştirmişti. Sanatçı bu kez modern uygarlık tarafından henüz zarar görmemiş toprakların keşfine çıkıp Vrangel Adası, Batı Papua ve Brezilya'nın Panatanal bölgesi gibi yerlerde sıradışı çekimler yapıyor. Belgesel, bir fotoğrafçının oğluyla çalışma ilişkisine ve Salgadoların aile yaşantısına da değinen dokunaklı bir çalışma.

8. Tufandan Önce (2016) | IMDb 8.4

8. Tufandan Önce  (2016)  | IMDb  8.4

Before the Flood

http://www.imdb.com/title/tt5929776

Belgesel küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin dünyadaki etkilerine odaklanıyor. Çevre aktivisti, Birleşmiş Milletler iklim değişikliği elçisi ve Oscar ödüllü oyuncu Leonardo DiCaprio etkilenen yerleri bir bir ziyaret ederken aynı zamanda Amerikan Başkanı Barack Obama gibi önemli isimlerle de konuya dair konuşmalar gerçekleştiriyor. Bilim adamları, dünya liderleri, aktivistler ve yerel halkla konuşan DiCaprio belgesel boyunca bu karmaşık konuda daha derin bir anlayış kazanmak için çabalıyor ve çağımızın en acil çevre krizine çözüm yolları arıyor.

7. İnsan (2015) | IMDb 8.7

7. İnsan (2015) | IMDb 8.7

Human

http://www.imdb.com/title/tt3327994

Human bize, insanoğlunun derinliklerine inme fırsatını sunarken, dünyamıza dair görüntü ve hikâyelerle iki kanatlı bir tablo çizer. Kin ve şiddetle olduğu kadar aşk ve mutluluk aracığıyla da Human, bizleri başkalarıyla karşı karşıya getirirken kendi hayatlarımıza da götürür. En basit günlük hikâyelerden en ilginç masalsı hayatlara kadar değinerek, bizlerin aslında kimler olduğumuza, karanlık yanlarımız olduğu kadar güzel ve evrensel bir yanımızın da olabildiğine ışık tutar. Yeryüzünü, yani bizim Dünyamızın, belki de hiç görülmemiş en güzel yerlerine ait havadan görüntüleri ve opera tarzındaki müzikler eşliğinde Dünyamızın güzelliklerine tanıklık etme ve soluklanma fırsatı sunar. Human, insan koşullarına sıkı sıkıya bağlanmamızı ve varoluş sebebimizin ne olduğunun yansıtılmasını sağlayan bir film.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bir Katil Yaratmak (2015) | IMDb 8.8

6. Bir Katil Yaratmak (2015)  | IMDb  8.8

Making a Murderer

http://www.imdb.com/title/tt5189670

Steven Avery, tecavüz suçundan yargılanmış ve yargı karşısında aldığı 18 yıllık hapis cezasıyla cezaevine girmiştir. Cezasını çekmeye başlayan tecavüzcünün 2005 yılında masum olduğu anlaşılmıştır. Boşu boşuna üzerine atılmış olan bir suç yüzünden hapishanede yatmış, hayatı altüst olmuştur. Steven Avery çıktığında bir fotoğrafçıyı vahşice katlederek cinayet suçundan tekrar hüküm giymiştir.

5. The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst (2015) | IMDb 8.9

5. The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst (2015)   | IMDb 8.9

http://www.imdb.com/title/tt4299972

Ünlü film yönetmeni Andrew Jarecki’in hazırlamış olduğu dizide New York’un en zengin iş adamlarından biri olan Robert Durst sıra dışı hayatı konu alındı. Gayrimenkul zengini olan Robert, yaşamı boyunca birçok suç ve hakkındaki şikayetler ile anıldı. Bu suçlar arasında çözülememiş cinayetler de bulunuyordu. İpuçlarından yola çıkılarak düzenlenmiş olan yapım asla kanıtlanamamış suçların peşine düşerek olası ihtimaller değerlendiriliyor.

4. O.J.: Made in America (2016) | IMDb 9.0

4. O.J.: Made in America (2016) | IMDb 9.0

http://www.imdb.com/title/tt5275892

Amerikan tarihinin en ilginç vakalarından O. J. Simpsons davası 2016'da yeniden gündeme oturdu. American Crime Story‘nin ardından O.J. Simpson’ı konu edinen O.J.: Made in America 5 bölümlük bir belgesel serisi. 7 saat süren O.J.: Made In America Ezra Edelman tarafından hazırlandı. Seri, eleştirmenler tarafından Amerika tarihinde ırkçılığı konu alan en kapsamlı belgesel olarak tanımlanıyor.

3. Afrika (2013) | IMDb 9.2

3. Afrika  (2013) | IMDb 9.2
onedio.com

Africa

http://www.imdb.com/title/tt2571774

2013 yılında 87 yaşına giren BBC' nin son elli yılında pek çok belgeselle imza atmış yorulmak bilmez Sir David Attenboroughs bu defa nefes kesici bir yolculukla türlü türlü canlının yaşadığı dev Afrika kıtasını yeniden keşfediyor.

2. Cosmos: Bir Uzay Serüveni (2014) | IMDb 9.3

2. Cosmos: Bir Uzay Serüveni (2014)  | IMDb 9.3

Cosmos: A Spacetime Odyssey

http://www.imdb.com/title/tt2395695

Cosmos: Bir Uzay Serüveni; evrenin görkemini ortaya çıkartmak ve Kozmik Takvim ve Hayal Gücü Gemisi de dahil olmak üzere orijinal serilerin bilinen yönlerini tekrar keşfetmek için bilimsel hikaye anlatımının yeni yollarını buluyor. Neil deGrasse Tyson'ın anlatımıyla daha da izlenesi oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Planet Earth II (2016) | IMDb 9.7

1. Planet Earth II (2016)   | IMDb 9.7

http://www.imdb.com/title/tt5491994

BBC yapımı bir doğa belgeseli dizisidir. İlk kez 2006 yılında BBC'de yayınlanan ve 11 bölümden oluşan dizinin devamı niteliğinde  ve yeniden David Attenborough tarafından seslendirilmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
114
41
6
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın