Görüş Bildir
Haberler
Fethiye Kayaköy Gezi Rehberi: Hayalet Köy Olarak Bilinen Kayaköy'ün Hikayesine Tanık Olun

Fethiye Kayaköy Gezi Rehberi: Hayalet Köy Olarak Bilinen Kayaköy'ün Hikayesine Tanık Olun

Özge Tepe
14.03.2023 - 12:37

Kayaköy, Muğla'nın Fethiye ilçesinde yer alıyor. Burası döneminde terk edildiği için adına hayalet köy de deniyor. Oldukça turistik duraklardan biri olan Fethiye Kayaköy, şiirsel güzelliği, her köşesindeki kartpostallık manzaraları ve daha fazlası ile dikkat çekiyor. Terk edilmişliğin izleri, Kayaköy'de dibine kadar yaşanıyor. Terk edilmiş evler, sessizlik, ürkütücü sakinlik kartpostallık manzaralarla birleşiyor. Peki Kayaköy neden terk edildi? 

Kayaköy'ün hikayesi hakkında bilgilere ve burada yapabileceklerinize bu içerimizden ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kayaköy'ün Tarihi

Kayaköy'ün Tarihi

Kayaköy, Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı oldukça tanınmış bir mahalle. Burası, birbirinden çok farklı iki yerleşim alanına sahip. Bunlardan birincisi turizmde çok önemli yeri olan Livissi olarak bilinen mahalledir. 19. yüzyılın başlarında kurulmuş olan bu mahalle, 3000 nüfuslu bir kasabaya ulaşmıştır. 1957 Fethiye Depremi ile evler harabeye dönmüş olsa bile canlı müze niteliğine sahip olması turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.

Diğer mahalle ise 1512 yılından itibaren Osmanlı'da tahrir defterlerine geçen Kayı Köyü'dür. Oğuzların Kayı Boyuna mensup Türkmenlerin buraya yerleştiğine dair kanıtlar bulunmaktadır. 

Peki Kayaköy neden terk edilmiş? Döneminde 3500'den fazla insanın yaşadığı Kayaköy'ün terk edilmesine ilişkin pek çok rivayet var. Bunlardan biri de Kurtuluş Savaşı döneminde halkın savaş ile birlikte kaçtığı ve eridiği yönünde. Ancak bu köyün dağılmasının tarihinin 1. Dünya Savaşına dayandığı söyleniyor. Savaş dönemlerinde dalga dalga boşalan Levissi'de son kalanlar hayatlarını bir şekilde idame ettirirken 1923'te mübadele nedeniyle göç etmek zorunda kaldılar. Köydeki Yunanlılar Kurtuluş Savaşının ve mübadelenin etkisiyle gidince köy, bugünkü halini almış.

Mübadeleden sonra Kayaköy, Rumeli topraklarından gelen müslümanlara verilmiş. Onlar da köyün dik arazi koşulları nedeniyle burada değil çevredeki daha düz yerlerde yaşamayı tercih etmiş. Giderken de köyde terk edilmiş evlerin cam, pencere, kapı gibi bazı parçalarını sökmüşler. Böylece tamamen hayalet köye dönüşen Levissi, 1957'deki depremden sonra tamamen sessiz bir hale dönüşmüş.

Terk Edildikten Sonra Kayaköy'ün Tarihi

Terk Edildikten Sonra Kayaköy'ün Tarihi

Kayaköy, son dönemlerde turistik pek çok köy gibi dönüşüm geçirerek turizme kazandırılıyor. Özellikle son yıllarda villa turizmi ile ön plana çıkan Kayaköy, hem arkadaşlarınızla hem de eşinizle konaklayabileceğiniz seçenekler sunuyor.

Kayaköy Nerede?

Kayaköy Nerede?

Kayaköy, Muğla'nın Fethiye ilçesinde yer alıyor. Muğla'ya 147, Fethiye'ye 7 kilometre mesafede bulunan Kayaköy'ün tam konum bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Kayaköy'e Nasıl Gidilir?

Kayaköy'e Nasıl Gidilir?

Kayaköy'e pek çok noktadan kolayca ulaşabilirsiniz. Havalimanına inecekseniz Dalaman Havalimanına inip MUTTAŞ veya HAVAŞ otobüsleri ile Fethiye merkeze gelebilir; düzenli aralıklarla kalkan minibüslere binebilirsiniz.

Özel aracınızla gelmek için de Kayaköy tabelalarını takip edebilirsiniz. Aslında yürüyerek bile ulaşabileceğiniz bir mesafede olsa bile günün tüm yorgunluğunu burada yaşamak istemiyorsanız minibüs veya özel araçla gitmenizi öneririz.

Kayaköy'de Yapılacaklar

Kayaköy'de Yapılacaklar

Kayaköy'e geldiğinizde yapmadan dönmemeniz gerekenlerin listesi şu şekilde:

  • Fotojenik, çarpıcı ve etkileyici Kayaköy sokaklarını gezin.

  • Yukarı ve Aşağı Kiliseleri görün.

  • Af Kule Manastırı Harabelerine yolunuzu düşürün ve eşsiz manzarada fotoğraflar çektirin.

  • Sanat kampında çalışmalara katılın.

  • Canlı müzik olan işletmelerde günün yorgunluğunu atın.

  • ATV Safari yapmanın keyfini çıkarın.

  • Koyları gezin ve denize girin.

  • Kamp yapın.

  • Kahvaltının keyfini çıkarın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kayaköy'deki Koylar ve Plajlar

Kayaköy'deki Koylar ve Plajlar

Kayaköy'de ziyaret etmeniz gereken sayısız koy ve plaj yer alıyor. İşte Kayaköy'de mutlaka görmeniz gereken koylar ve plajların listesi:

  • Gemile Plajı

  • Akvaryum Koyu

  • Soğuk Su Koyu

  • Darboğaz

  • Turunç Pınarı Koyu

  • Deve Plajı

Kayaköy'de Kamp

Kayaköy'de Kamp

Kayaköy, kamp yapmayı sevenler için de bulunmaz bir lokasyon. Burada kamp yapmak isteyenler için pek çok işletme bulunuyor. Bunlardan en bilinenleri ve tercih edilenleri şu şekilde:

Asgard Camping

Asgard Camping

Asgard Camping, doğal ve samimi ortamı, temiz ve düzenli dizaynı ile Kayaköy'e gelenlerin ilk uğradığı yerlerden. Kendi bostanları ve meyve ağaçları bulunan bu tesis, kamp ateşi ve hamak keyfi gibi pek çok eğlenceli aktiviteyi sunuyor. Bir şeyler içmek için barı da bulunan Asgard Camping ile Kayaköy'de keyifli birkaç gün geçirebilirsiniz.

Adres: Kayaköy Mevki Kuyubaşı gemiler cad no:, D:296, 48300 Fethiye/Muğla

Telefon: 05394233733

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Kasaba Kayaköy Tiny House

Kasaba Kayaköy Tiny House

Tam olarak kamp sayılmasa da kampa yakın bir deneyim sunan ve son dönemlerde çok tercih edilen Tiny House'lar Kayaköy'de de yer alıyor. Kasaba Kayaköy Tiny House, onlarca olanakla misafirlerini ağırlarken rahat ve huzurlu bir şekilde tatil yapmalarına da yardımcı oluyor.

Adres: Kayaköy, 48300 Fethiye/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Kayaköy'de Kahvaltı ve Yeme İçme

Kayaköy'de Kahvaltı ve Yeme İçme

Kayaköy, kahvaltı ve yeme içme için mekanlar açısından oldukça zengin. Bu nedenle Kayaköy'e geldiğinizde restoranlara uğramayı ve leziz yiyeceklerin tadına bakmayı unutmayın. Burada gidebileceğiniz restoran önerilerimizden bazıları şu şekilde:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Senit Ekmek

Senit Ekmek

Fethiye Kayaköy'de kahvaltı denince akla ilk gelen mekanlardan biri Senit Ekmek. Tamamen bahçeden toplanmış sebzelerle hazırlanan kahvaltılıklar, köy kahvaltısı deneyimini ziyaretçilerine yaşatıyor.

Adres: Keçiler, 48300 Fethiye/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Bu yorumu bir yerel rehber olarak yazıyorum. Bu mekanla ilgili ön bilgilendirme bilgileri içerir. Öncelikle mekan Kayaköy'de bir köy bahçesinde özel bir yer. 10 masası olan, kaliteli hizmet vermek isteyen ve sunumundan malzeme kalitesine oldukça özenli bir yer. Kahvaltida yediğiniz hemen hemen herşey kendi alanında özel , ekmek zaten bu işletmenin asıl önemli noktası. Ekşi mayalı ve esmer undan yapılan muhteşem ekmekleri var. Kahvaltısındaki balından peynirine kadar özenle seçilmiş, yerinden getirilmiş. Sıradan kahvaltı mekanlardan çok farklı, masayı gereksiz, tadina bakıp bıraktığınız, gözünüzü doyuran , masaya sığmayan tabaklarin olduğu bir yer kesinlikle değil.  Fotoğrafta gördüğünüz serpme kahvaltısı, 3 ara sıcak geliyor, hepsi çok başarılı. Kahvaltı konusunda şuan en ama en sevdiğimiz yer olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. İçtiğiniz her çay bardağı yenisi ile değiştiriliyor, kahvaltı başında size kahvaltı hakkında bilgi veriliyor. 13 yaş altı çocuk kabul edilmiyor. Mutlaka rezervasyon yaptırın.'

İncir Kayaköy

İncir Kayaköy

İncir Kayaköy, küçük ve samimi bir gastronomi mutfağı olarak biliniyor. Geleneksel ve yerel tarifleri ile tadı damağınızda kalacak lezzetleri sunan İncir Kayaköy, ciğer tavası ile biliniyor.

Adres: Kayaköy, Gemiler Cd No:14, 48300 Fethiye/Muğla

Telefon: 05464624748

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Kesinlikle inanılmaz bir deneyim, müthiş bir ilgi alaka, özenle hazırlanmış bir menü, kendinizi özel ve değerli hissedeceğiniz oldukça sade ve doğal bir ambiyans. Lezzetler çok çeşitli. Oldukça doyurucu. Çok teşekkürler.'

ROOTS

ROOTS

Geceleri canlı müziğin de olabildiği ROOTS, ambiyansı ile gidenleri kendine hayran bırakıyor. Kayaköy'ün aşağıdan olan girişine çok yakın olan ROOTS'ta günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Adres: Kayaköy, 48300 Fethiye/Muğla

Telefon: 05323577943

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Kayaköy 'un en güzel mekanı, menu vegetarian, sakin zamanlarda yemekler müşteri zevkine ve isteğine özel hazirlanabiliyor. Mekan sahibi çağrı bey, samimi, entelektüel hoş sohbetli biri, sohbet etmekten çok keyif aldık ve çok mutlu olduk. Vegan Mantarlı cevizli tost ve salata yedik gerçekten yediğim en lezzetli ve farklı tosttu. Bir daha Kayaköy'e gittiğimizde kesinlikle uğrayacagimiz bir mekan.'

Kayaköy Gezginlerinden Yorumlar

Kayaköy Gezginlerinden Yorumlar

Daha önce Kayaköy'e gitmiş olanlar, bıraktıkları yorumlar ile yeni gideceklere yol gösterici olabiliyor. Siz de Kayaköy'e gitmeyi düşünüyorsanız bu ziyaretçi yorumları sizlere yol gösterici olabilir:

'hem güzel hem sakin ülkemizde cennetten bir köşe'

'Sakinliği ve izole oluşuyla huzur isteyenler için birebir bir yer.'

'Çok güzel bir yürüyüş rotasindan sonra harika bir deniz keyfi yaşadık. Likya yolunun en güzel yerlerinden biri. Keyifli bir yol eylül ekim tam zamanı.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
6
3
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın