Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan'ın Komşusuna 11 Yılda 4.7 Milyar TL'lik İhale

Erdoğan'ın Komşusuna 11 Yılda 4.7 Milyar TL'lik İhale

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en yakın isimlerden olan eski vekil Abdulkadir Kart’ın şirketine kamudan 11 yılda toplam 4,7 milyar TL’lik ihale verildi. Kart’ın şirketine sadece İBB’den verilen ihalelerin bedeli ise 2,4 milyar TL.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden biri olduğu bilinen eski AKP Rize Milletvekili Abdulkadir Kart’ın sahibi olduğu ASL İnşaat’a milyarlarca liralık kamu ihaleleri verildiği ortaya çıktı.

AKP’li Abdulkadir Kart’ın sahibi olduğu ASL İnşaat’a sadece 2010 ile 2020 yıllarını kapsayan 11 yıllık dönemde, kamu kurumları 4 milyar 700 milyon TL değerinde 10 devasa bütçeli projenin ihalesini verdi. ASL İnşaat’a verilen bu 10 ihalenin 4’ü de AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) tarafından verildi. ASL İnşaat’a AKP döneminde İBB tarafından verilen dört ayrı ihalenin toplam bedeli ise yaklaşık 2 milyar 400 milyon TL.

İBB'den milyarlarca liralık ihale

İBB'den milyarlarca liralık ihale

İBB’ye bağlı Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü’nün 2016 yılında ‘Haliç – Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit İnşaatı’ adı altında pazarlık usulüyle düzenlediği ihale tam 2 milyar 98 milyon TL bedelle ASL İnşaat, Yapı Merkezi İnşaat ve STFA İnşaat iş ortaklığına verildi.

İBB’ye bağlı Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın ‘Başakşehir Stadyum İnşaatı’ adı altında düzenlediği ihale de yaklaşık 135 milyon TL bedelle kamuoyunda beşli çete olarak bilinen Kalyon İnşaat ve ASL İnşaat iş ortaklığına verildi.

İBB’ye bağlı, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ASL İnşaat’a iki ayrı ihale verdi. İSKİ, 2016 yılında pazarlık usulüyle ‘Asya Bölgesi Birinci Kısım Müteferrik İçmesuyu İnşaatı’ adı altında düzenlediği ihaleyi 61 milyon TL’ye ASL İnşaat’a verildi. İSKİ’nin 2018 yılında ‘Avrupa Bölgesi Müteferrik İçmesuyu İnşaatı’ adı altında pazarlık usulüyle düzenlediği bir başka ihaleyi de yaklaşık 110 milyon TL bedelle yine ASL İnşaat kaptı.

Cengiz ve ASL ortaklığı

Cengiz ve ASL ortaklığı

Rize Artvin Havalimanı

İçeriğin Devamı Aşağıda

ASL İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2019 yılında pazarlık usulüyle düzenlediği ‘Rize Artvin Havalimanı üstyapı tesisleri ve müteferrik işleri inşaatı’ ihalesini de aldı. Şirket, ihaleyi 632 milyon TL’ye kamuoyunda beşli çete olarak bilinen Cengiz İnşaat ile birlikte aldı.

TÜRGEV'e yurt yaptı

TÜRGEV'e yurt yaptı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü’nün 2019’da düzenlediği dev ihale de yine ASL İnşaat’ın oldu. TCDD’nin Antep’te yapımı devam eden ve Gaziray adı verilen banliyö tren hattı için düzenlediği ihale tam 976 milyon 48 bin TL’ye Kalyon İnşaat e ASL İnşaat ortaklığına verildi.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) 2010 yılında düzenlediği ‘İstanbul İli, Fatih İlçesi, Vatan Caddesi Gelirler İdaresi Başkanlığı Hizmet Binası İle Altyapı Ve Çevre Düzenlemesi İnşaatı İşi’ ihalesi de yine Kalyon ve ASL İnşaat iş ortaklığına 62 milyon TL bedelle verildi. Öte yandan ASL İnşaat, 2019 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü’nden de yaklaşık yaklaşık 695 milyon TL’lik ihale aldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi Fatmanur Altun’un Yönetim Kurulu Başkanı olduğu, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak ve oğlu Bilal Erdoğan ile birçok AKP’linin yönetiminde yer aldığı Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’nın (TÜRGEV) Mevlanakapı Yükseköğretim Kız Öğrenci Yurdu’nu da ASL İnşaat yaptı.

AKP’li Fatih Belediyesi, 2012 yılında Mevlanakapı Yükseköğretim Kız Öğrenci Yurdu’nu yapımı için bir ihale düzenledi. Bu ihaleyi 12 milyon TL bedelle ASL İnşaat’ın aldığı açıklandı.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın anne ve babasının isminin verildiği İstanbul Kartal’daki TÜRGEV’e bağlı Hayriye-Cemal Gülbaran Kız Öğrenci Yurdu’nu da yine ASL İnşaat yaptı.

Erdoğan’ın komşusuydu

Erdoğan’ın komşusuydu

 Abdülkadir Kart

ASL İnşaat’ın sahibi Abdülkadir Kart’ın uzun bir süre boyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ankara Keçiören’de aynı apartmanda oturduğu ve kapı komşusu olduğu da biliniyor. Erdoğan’ın hep en yakınında olan Abdulkadir Kart’ın oğlu Gökhan Kart’ın 2017 yılındaki nikâhında da nikah şahitliklerini Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönemin TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım yaptı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
7
6
3
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Bir de Erdoğan'ı beğenmiyorsunuz. Kaldı mı artık böyle komşuluk!