Görüş Bildir
Haberler
Ekonomi ve Finans Konularıyla ilgilenen Herkesin Büyük Bir Zevkle İzleyeceği 12 Film ve Dizi

etiket Ekonomi ve Finans Konularıyla ilgilenen Herkesin Büyük Bir Zevkle İzleyeceği 12 Film ve Dizi

Begüm
02.05.2022 - 17:00

Biraz da ekonomi ve finans dünyasına doyalım diyorsanız sizi buraya alalım. Bu zamana kadar ekonomi ve finans ile ilgili çekilmiş muhakkak izlemeniz gereken en iyi filmler bu listede. Keyifli izlemeler!

Not: Film açıklamaları beyazperde.com'dan alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Şahane Hayat (1946)

1. Şahane Hayat (1946)

IMDb: 8,6

Şahane Hayat'da, üst üste gelen olaylar yüzünden iş adamı George Bailey intiharın eşiğine gelmiştir ve köprünün kenarında sallanmaktadır. Tam o sırada Clarence adlı ‘koruyucu melek’ belirir ve George’u intihar düşüncesinden vazgeçirmek için George’a küçük bir oyun oynamaya karar verir. Bu oyunda George eski hayatına geri dönecektir ve George, hayatındaki insanların George’la hiç tanışmamış olsalardı ne şekilde bir hayat süreceklerini görecektir. Bu sıradışı deneyim sonucunda George iyi niyetinden dolayı ne kadar çok insana yardım ettiğini anlar ve hayatının değerinin farkına varır. Frank Capra başyaptı dünyanın en güzel filmlerinden biridir. Her izleyenin kendisini iyi hissettiği yapım, verdiği pozitif duygular nedeniyle her yılbaşı gecesi Amerikan televizyonlarında gösterilmektedir. Kesinlikle izlenmesi gereken filmlerden biri.

2. Entrika (2012)

2. Entrika (2012)

IMDb: 6,6

Büyük bir ticaret imparatorluğunu yöneten Robert Miller bir gece bir trafik kazası geçirir; kendisi sağ kurtulur fakat herkesten gizlediği yasak aşkı kazada can verir. Miller kaza sonrası gizli ilişkisinin ortaya çıkmasını göze alamaz ve riskli bir plan yapar. Tam şirkette her şeyin yoluna girdiğini düşündüğü sırada olayı araştıran detektif Michael Bryer planlarını alt üst edecektir... Senaristliğini ve yönetmenliğini Nicholas Jarecki'nin üstlendiği filmin kadrosunda Richard Gere, Tim Roth ve Susan Sarandon gibi yıldız isimler var.

3. İç İşleri (2010)

3. İç İşleri (2010)

IMDb: 8,2

Charles Ferguson’ın 2008'deki ekonomik krize ve finansal erimeye yakın bir bakış attığı belgesel türündeki film politik tavrını da koruyan bir yapıya sahip. Terimlerle çok arası olmayan seyriciye de ekonomik krizi anlaşılır biçimde aktaran filmde Matt Damon da anlatıcı olarak yer alıyor.

4. Para Avcısı (2013)

4. Para Avcısı (2013)

IMDb: 8,2

Para Avcısı, gerçek bir yaşam öyküsünü konu ediyor. Jordan Belfort 24 yaşında genç ve hırslı bir adamdır. Para kazanma arzusuyla Wall Street borsasında önce komisyoncu ve ardından Stratton Oakmont adında bir yatırımcı firmasında zengin olmak için her şeyi yapmaya hazır bir CEO olur. 90'ların en hızlı günleridir ve New York işlem salonunda her şey olabilmektedir. Önemsiz tahvillerle birçok yatırımcıyı aldatarak, Belfort kısa zamanda bir para makinasına ve aynı zamanda bir harcama makinasına dönüşür. Bir günde hesapları milyon dolarlarla doldururken o gece hepsini aynı hızda harcayabilir. Profesyonel hayatının yanı sıra uyuşturucu, fahişeler, son derece pahalı lüks fantezilerle dolu kirli bir oyunun içindedir. Bu karakterin hayatındaki her şey abartılı bir şekilde devam ederken, çöküş ise çok uzakta değildir.

5. Halk Düşmanları (2009)

5. Halk Düşmanları (2009)

IMDb: 7,0

Bryan Burrough'un Türkiye'de yayınlanmayan Public Enemies: America's Greatest Crime Wave and the Birth of the FBI, 1933-43 (Halk Düşmanları: Amerika'nın En Büyük Suç Dalgası ve FBI'ın Doğuşu) adlı kitabından uyarlanan filmin Hollywood’un gerçek bir hikayeye en çok yaklaşan filmlerden birisi olarak değerlendiriliyor.

Olaylar Amerika'nın Büyük Bunalım yıllarında gerçekleşir ve dönemin en ünlü suçluları ve yeni oluşan FBI arasında yaşananlar anlatılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Enron: İş Dünyasının Açıkgözleri (2005)

6. Enron: İş Dünyasının Açıkgözleri (2005)

IMDb: 7,6

Amerika’da yapılan deregülasyonlar Kenneth Lay’i 1985 yılında Enron şirketini kurmaya iter. Hükümetin getirdiği enerji piyasalarındaki dalgalı rejim, Enron şirketi için yararlanılabilecek büyük bir kaynaktır. Amerika’daki tüm şirketler dalgalı rejimin olumsuz sonuçlarından dolayı farklı kaynaklar arayışına girdiğinde Enron şirketi yöneticileri muhteşem bir fikir bulmuş; enerji piyasalarındaki ham maddelere dayalı futures işlemleri yapmaya başlamıştır. Kumardan farksız olan petrol piyasalarında şirketler her zaman kar edemezken, enron şirketi türlü hilelerle her çeyrek ciddi karlar kaydeder. Buralardan ciddi karlar elde eden Enron şirketi, zamanla sonucu kestirilemeyen zararlı birçok projeye daha imza atar. Bu şirketinin ilginç hikayesini konu alan belgesel kategorisindeki film, ilginizi çekebilir.

7. Kirli Para (2014)

7. Kirli Para (2014)

IMDb: 7,0

Bob Saginowski, barmenlik yapan, bir şekilde kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan eski bir suçludur. Bob'un kkuzeni Marv ile işlettiği bar, Brooklyn'de çok önemli bir mekandır. Özellikle de kara para aklayan gansterlerin buluşma noktası olan barda işler yolunda gibidir. Yasadışı işlerin farkındadırlar ama görmezden gelirler. Ancak Bob ve komşusu Nadia, bir gün çöplüğe bırakılmış yaralı pitbull yavrusunu bulup eve götürmeye karar verdiklerinde işler karışmaya başlar. Çünkü yavrular azılı suçlu Eric Deeds'e aittir ve bu yüzden durum kontrolden çıkar. Bir yandan da Bob ve Nadia arasında bir yakınlaşma başlar.İşin kötü yanı, Eric Deeds aynı zamanda Nadia'nın eski sevgilisidir ve hem onu hem de köpeğini geri almak için her şeyi yapacaktır. Bu sırada kuzenlerin barı soyulur ve şimdi bütün yeraltı, çalınan paralarını onlardan geri istemektedir. Bob ve Marv, barlarını kimlerin soyduğunu bulmak için eski günlere geri dönmek zorundadır. Eric'in Çeçen patronu da işin içine girince olaylar gittikçe büyür.

8. Too Big to Fail (2011)

8. Too Big to Fail (2011)

IMDb: 7,3

2008 yılında Amerika’da patlak veren ekonomik krizin sonucunda G. W. Bush’un sorunu çözmek için görevlendirdiği ekonomi bakanı Henry Paulson’un fenomen oluşunu ele alan filmin yönetmenliğini Curtis Hanson yaparken, başrolde yer alan William Hurt’e James Woods, John Heard ve Amy Carlson gibi isimler eşlik ediyor.

9. Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi (2009)

9. Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi (2009)

IMDb: 7,9

Michael Moore'un bir sinemacı kişiliği taşımasına rağmen, ABD muhalefetinin simge isimlerinden biri olduğu muhakkak. Gerek çektiği belgesel yapımlar, gerek kaleme aldığı kitaplarla ana akım ABD sinemacılarından çok farklı bir yerde kendini konumlandırıyor. İşte bu çalışması da bu defa ABD'nin en tabu meselelerinden birine parmak basıyor: Kapitalizm...Zira bu yeni belgeselinin adı: Capitalism: A Love Story! Meraklı sorulara ise şöyle cevap veriyor: Aşk, şehvet, tutku içeren bir aşk hikayesi. Her gün 14 bin kişinin işsiz kaldığı bir yasak aşk. Yani kapitalizm. 2 Ekim’de vizyona girecek olan filmin şirket politikaları altında ezilen kitlelerin trajik öykülerini anlatacağı söyleniyor. Buradan yola çıkarak bedelini sıradan insanların ödediği finansal krizin sebeplerini ve tabii sonuçlarını da sergileyecek. Moore diyor ki; kumar oynadılar, kaybettiler ve şimdi bedelini sizin ödemeniz gerekiyor. Aydınlanmacı bir tavrı olan Moore gibilerinin ABD sinema sahnesinde ender görüldükleri de göze çarpıyor.

10. Banka: Kelebek Etkisi (2001)

10. Banka: Kelebek Etkisi (2001)

IMDb: 6,5

Film, bankacılık, rüşvet ve simyacılık üzerine bir hikayeye odaklanır. Matematik alanında bir deha olarak kabul edilen Jim Doyle’ın hazırladığı bir program sayesinde borsada olabilecek çöküşler önceden tespit edilebilmektedir. Centa Bank’ın üst düzey yöneticisi Simon O’Reilly biraz karmaşık bir durumdadır. Banka tarafından tepki gördüğü için kendine bir çıkış noktası bulmaya çalışır ve Doyle’dan destek alır. Bu noktada kendinden emin beklerken kendini sistemin bir kurbanı olarak bulur. Kapitalizm eleştirisi ile perdeye gelen film son derece çarpıcı bir finalle karşılıyor izleyicisini.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Oyunun Sonu (2011)

11. Oyunun Sonu (2011)

IMDb: 7,1

Yıllardan 2008. Yer Wall Street. Hisseleri yerle bir olmak üzere olan bir yatırım bankasındayız. Tıpkı Lehmann Brothers gibi

Bankanın üst düzey yöneticileri, çalışanları işten çıkartarak krizi erteleyen geçici çözümlerle günü kurtarırken, düzensizliğin daha fazla yürümeyeceği de gün yüzüne çıkıyor. Üst düzey yönetici kademesi şimdi ahlaki bir çıkmazın eşiğinde, zira kendilerine güvenerek yatırım yapan müşterileri durumdan haberdar etmeleri gerekiyor. Fakat bu durumun büyük oyuncuların hiç hoşuna gitmeyeceği aşikar... 

Yönetmen J.C. Chandor'un ilk filminde 2008 finansal krizinin etkilerini 24 saat boyunca tek bir kuruluş üzerinden gözlemliyor. 2011 Sundance Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapan film, Berlin'de de Altın Ayı için yarışmıştı. Yakın zaman tarihinin ekonomik ve politik oyunlarına ışık tutan yarı-belgesel filmler festivallerin son gözdeleri...

12. Akıl Oyunları (2001)

12. Akıl Oyunları (2001)

IMDb: 8,2

Akıl Oyunları, asosyal bir matematikçi olan John Nash'in hayatını konu ediyor. John Forbes Nash azandığı bir bursla Princeton Üniversitesi'nde öğrenim görmeye başlar. Bu süreçte parlak zekasını her daim hissettiren ve çevresindekilerle uyum sorunu yaşayan dahi Nash, inanılmaz bir teoriyi ortaya sürüp kanıtlama aşamasına kadar gelir. Böylece matematik çevrelerince ününü yayan dahi adam zamanla şizofrenik belirtilerle mücadele etmeye başlar. Nash artık kendi kurgusal gerçekliklerinden oluşturduğu dünyasıyla asıl gerçekleri ayırt edemeyecek bir aşamaya gelir. 

Önemli başarılarından uzunca yıllar sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ünlü matematikçi John Nash'in gerçek hayat hikayesine odaklanan 'Akıl Oyunları', iki önemli dalda kazandığı Oscar ödülüyle başarısını kanıtlamıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın