Görüş Bildir
Haberler
Duyduğunuzda Varlığına İnanmakta Bir Hayli Zorluk Çekeceğiniz Birbirinden Tuhaf ve Garip 25 Bağımlılık

Duyduğunuzda Varlığına İnanmakta Bir Hayli Zorluk Çekeceğiniz Birbirinden Tuhaf ve Garip 25 Bağımlılık

Jasmin
19.07.2021 - 08:30

Bağımlılığın bir biyo-psiko-sosyal hastalık olduğunu da unutmamak gerekir. Bir bağımlılık, biyolojik, psikolojik, sosyal, davranışsal ve genetik nedenlerden kaynaklansa da, tek bir etken ile açıklanamaz. Onedio olarak sizin için duyduğunuz zaman size 'yok artık' dedirtecek 25 bağımlılığı sıraladık.

Kaynak: https://list25.com/25-strange-addicti...
İçeriğin Devamı Aşağıda

25. İnsan kanı içme bağımlılığı

25. İnsan kanı içme bağımlılığı

Julia Caples isimli bir kadın, son 30 yıldır her gün insan kanı içiyor. Bu miktar bazen ayda 1 litreyi geçiyor. Caples, kanın onu canlı hissettirip güzelliğini korumasını sağladığını söylüyor. Ayrıca kana bağımlı olduğunu söylüyor. İnsan kanı içmek sizin için ne kadar iyi olur onu bilemiyorum.

Not: İnsan kanı içmeyin. Prion hastalığı şakaya gelmez.

24. Alışveriş bağımlılığı

24. Alışveriş bağımlılığı

Alışveriş bağımlılığı tıbbi olarak tanınan ve kendi adıyla anılan bir bağımlılıktır. Onomania,hastalarının hayatları üzerinde tam olarak bir kontrolleri yoktur. İstenen ancak ihtiyaç duyulmayan şeyler için borca girer, satın alınan ürünleri yakınlarından saklar ve sürekli bir şey satın alma gereksinimi duyarlar. Bazen depresyon ya ya yetersizlik duygusundan kaynaklanabilen bu bağımlılık, tedavi edilebilir.

23. Egzersiz bağımlılığı

23. Egzersiz bağımlılığı

Sahip olunacak en kötü bağımlılık olmasa da, egzersiz bağımlılığı hala bir bağımlılıktır. Birey bir yaralanmaya rağmen egzersiz yapmaya devam eder, günlük kilo ve kalori alımını saplantı haline getirir. Ayrıca bağımlılıkları, iş ve ilişkilerde problemlere neden olur. Günde 3-4 saatten fazla egzersiz yapan bireyler, vücutlarını gerekenden fazla zorlar. Bazı araştırmalar, yüksek performanslı koşucu ve vücut geliştiricilerinin %10'unun egzersiz bağımlısı olduğunu söylüyor. Bazen aşırı egzersiz kontrolü elde tutma ihtiyacından kaynaklansa da, bu kolayca bağımlılığa dönüşebilir.

22. Bronzlaşma bağımlılığı

22. Bronzlaşma bağımlılığı

Tanoreksiya olarak tanımlanan bu bağımlılığa sahip olan bireyler, ayda 8-10'dan daha fazla güneşlenir ya da bir bronzlaşma salonuna giderler. Eğer bronzlaşmayı bırakırsanız, semptomlarınız gerileyebilir.

21. İdrar içme bağımlısı

21. İdrar içme bağımlısı

50'li yaşlarında olan Carrie isimli bir kadın, kendi idrarını içiyor. Ayrıca idrarıyla gözlerini ve dişlerini yıkayıp dişlerini de fırçalıyor. Carrie, idrarının tadının aynı su gibi olduğunu ve durmaya hiç niyeti olmadığını söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Saç yolma bağımlılığı

20. Saç yolma bağımlılığı

Trikotillomani olarak bilinen bağımlılık insanlar, kirpiklerindeki, kaşlarındaki, sakallarındaki ve kollarındakiler de olmak üzere saçlarını çekmek için karşı konulamaz bir dürtü hissederler. Bu bağımlılığa sahip kişiler, saçlarını çekene kadar yüksek düzeyde kaygı hissederler. Bazen Trikotillomani'sı olan kişiler saçlarını çiğner ya da yerler.

19. Kahve lavmanı bağımlılığı

19. Kahve lavmanı bağımlılığı

Kahve lavmanı bağımlılık yapabilir. Bunun sebebi kafein bağımlılığı olabilir. Kahveyi anüsünüzden aldığınızda kafein daha hızlı emilir. 2013 yılında bağımlılıklarını dünya çapında duyuran Floridali çift Mike ve Trina, günde 5 saat boyunca kahve lavmanı yapıyorlar. İkilinin kahve içmediğini söyleyen Trina, eskiden yaşadığı mide-bağırsak sorunlarının lavmanla beraber yok olduğunu iddia ediyor.

18. Oyun bağımlılığı

18. Oyun bağımlılığı

Oyun bağımlılığı, bireyin oyunun/oyunların başında kişisel ve profesyonel yaşamına zarar verecek kadar zaman geçirmesi ile tanımlanır. Oyun bağımlıları zaman geçtikçe gerçeklerden ve gerçek insan ilişkilerinden uzaklaşır ve çevrimiçi ilişki ve oyunlara odaklanırlar. Bu bağımlılık genellikle 30 yaşındaki erkeklerde görülür.

17. Piercing bağımlılığı

17. Piercing bağımlılığı

İnsanlar her türlü vücut modifikasyonuna bağımlı hale gelebilir. Piercing bağımlılığının resmi bir tanımı olmasa da, bu bağımlılığa sahip olan insanlar vücutlarında değişiklik yapma ihtiyacı duyarlar.

16. Cam yeme bağımlılığı

16. Cam yeme bağımlılığı

Cam yeme bağımlılığının klinik ismi Hiyalofaji'dir. Cam yeme bağımlılığına sahip insanlar, ilgiden zevk aldıklarını kabul ederler. Ancak, sıklıkla ciddi yaralanmalarla karşılaşırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Pislik yeme bağımlılığı

15. Pislik yeme bağımlılığı

Pislik yemek aslında Pika sendromunun bir koludur. Gıda olmayan maddeleri yiyen insanlarda Pika sendromu mevcuttur. Jeofaji, yani toprak yemek, bazı kültürler için normal sayılsa da, size yarardan daha çok zararı dokunacaktır.

14. Sabun yeme/Çamaşır deterjanı içme bağımlılığı

14. Sabun yeme/Çamaşır deterjanı içme bağımlılığı

Sabun yemek, pika sendromunun bir şeklidir. Sabun yemek sizi direkt öldürmese de, bağırsaklarınızı sıvılaştırır. Bunun yanında daha önce insanlar çamaşır deterjanı içtikleri için öldüler. Sabun yeme ve çamaşır deterjanı içme bağımlılığı pek çok insanın düşündüğünden daha yaygındır.

13. Parmak emme bağımlılığı

13. Parmak emme bağımlılığı

Parmak emme bağımlılığı, çocuklar tarafından sıkça bir rahatlama aracı olarak kullanılır. Ancak ellerde ve tırnak altları temiz tutulmazsa diş problemlerine, nasırlara ve birçok hastalığa neden olabilir.

12. Çevrimiçi kumar bağımlılığı

12. Çevrimiçi kumar bağımlılığı

Kumar bağımlılığı oldukça bilinen bir bağımlılıktır. Çevrimiçi kumar bağımlılığı, aynı kumar bağımlılığı gibi mali yıkımın ve ailelerin parçalanmasına neden olabilir. Banka hesabınız ve kredi kartlarınızın bir tık ötede olması, para harcamayı çok daha kolay hale getiriyor. Bazı uzmanlar, çevrimiçi kumarın yüz yüze kumardan daha fazla bağımlılık yaptığını iddia ediyor.

11. Karşılıksız aşk bağımlılığı

11. Karşılıksız aşk bağımlılığı

İnsanlar, romantik olarak bir şeyler hissettikleri insan tarafından reddedilmeye bağımlı hale gelebilirler. Bu acıya karşı duyulan özlemin, kokain özlemine benzer olduğunu gösteren beyin taramaları yapıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Şeker bağımlılığı

10. Şeker bağımlılığı

İnsanlar çoğu zaman şeker bağımlısı olduklarının farkına bile varmaz. Birkaç hafta boyunca şekeri hayatınızdan çıkartarak damak tadınızı yeniden eğitebilirsiniz. Şeker bağımlıları şekeri kesince, anksiyete, depresyon, sinirlilik, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi semptomları yaşayabilir.

9. Tebeşir yeme bağımlılığı

9. Tebeşir yeme bağımlılığı

Tebeşir yemek, her yaştan insanda görülen bir Pika şeklidir. Tebeşir toksik olmayan olarak etiketlenmiş olsa da, üretimi sırasında metal talaşlardan böceklere, hatta kullanılan kimyasallarla kirlenebilir.

8. Vücut geliştirme bağımlılığı

8. Vücut geliştirme bağımlılığı

Vücut geliştirme bağımlılığı, egzersiz bağımlılığından ayrı bir bağımlılık olarak kabul edilir. Bu bağımlılık, estetik bağımlılığı gibi istenen görünüşe ulaşmak üzerine kuruludur. Bigoreksi olarak adlandırılan bağımlılık, bireyin sağlığına mal olabilir.

7. Heavy Metal bağımlılığı

7. Heavy Metal bağımlılığı

Roger Tullgren isimli İsveçli bir adamın Heavy Metal bağımlılığı var. Müzik o kadar hayatını ele geçirdi ki, bu bağımlılığı bir sakatlık olarak nitelendiriyor. Artık sadece yarı zamanlı çalışabildiği için devletten işsizlik maaşı alıyor.

6. Estetik Bağımlılığı

6. Estetik Bağımlılığı

Beden dismorfik bozukluğunun neden olduğu estetik bağımlılığı, bireyin gerçek ya da hayali bir kusuruna takıntılı olması ve 'mükemmel' olmak için bir dizi ameliyata girmesidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Burun spreyi bağımlılığı

5. Burun spreyi bağımlılığı

Sigaradan sonra en çok bağımlılığın burun spreylerine olduğunu söylesek, belki biraz şaşırabilirsiniz. Bu bağımlılığa sahip olan bireyler, burunları tıkalı olmasa da bu spreyleri günde birkaç kez kullanır. Ancak, bu spreylerin aşırı kullanımı, tıkanıklık sonuçlarını kötüleştirir.

4. Kül yeme bağımlılığı

4. Kül yeme bağımlılığı

Sigara küllerini yiyenlerden, krematoryumda yakılan sevdiklerinin küllerini yiyene kadar, bu bağımlılığın birçok türü bulunuyor. Pika sendromunun bir alt kolu olan kül yeme bağımlılığı, gastrointestinal sorunların yanı sıra, küllerdeki toksinlerden kaynaklanan rahatsızlıklara neden olabilir.

3. Duvar boyası yeme bağımlılığı

3. Duvar boyası yeme bağımlılığı

Çoğunlukla çocuklar arasında görülen bağımlılık, oldukça yaygındır. Bu boyaları yemek oldukça tehlikelidir. Bu bağımlılığın bir adım ötesi boya kalemindeki mürekkebi ya da ojeyi içmektir ve genellikle yetişkinlerde görülür.

2. Çalışma bağımlılığı

2. Çalışma bağımlılığı

Çalışmak gereklidir, ancak bazı insanlar çalışmaya bağımlı olur. Bu bağımlılık bireyin iş ve yaşam dengesinin bozulmasına neden olur. Çalışmak bu bireyleri tatmin eder. Bu bağımlılık daha çok duygusal kopukluklar yaşayan insanlarda görülür.

1. Sosyal medya bağımlılığı

1. Sosyal medya bağımlılığı

Sosyal medya uygulamaları, bağımlılık yapacak şekilde tasarlanıyor. İnsanlar Facebook ve Instagram'a bakmadıklarında duygusal sıkıntılar yaşamaya başlıyorlar. Sosyal medya bağımlılığı, bireyin hem kişisel ilişkilerini hem de işini etkileyen büyük bir sorun haline gelebilir. Eğer sosyal medya bağımlılığınız olduğunu düşünüyorsanız, uzmanlar yapılacak en iyi şeyin uygulama kullanımını azaltmak olduğunu söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?