Görüş Bildir
Haberler
Dünya Tarihine Damga Vurmuş 15 Klasik Eserin Manga Yorumlaması

Dünya Tarihine Damga Vurmuş 15 Klasik Eserin Manga Yorumlaması

Cemal Saffet
08.06.2017 - 14:22

Manga kitapları okumayı sevenlerin okumayı tercih edebileceğini düşündüğümüz dünya tarihine damga vurmuş klasik eserlerin manga uyarlamalarını derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kapital

1. Kapital

Bu kitapta, bilimsel sosyalizmin kurucusu Karl Marx'ın başyapıtı Kapital, manga (Japonlara has çizgi roman) formunda öyküleştiriliyor. Kapital'in özü ve temel kavramları, bir peynir fabrikasındaki üretim süreçleri etrafında gelişen çarpıcı bir öyküyle iç içe anlatılıyor ve böylece genellikle göz korkutan bir eser olarak görülen Kapital çok geniş bir okur kitlesinin ilgi odağı haline geliyor. 

Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan bu çalışmanın özgün basımı Aralık 2008'de Japon yayınevi East Press tarafından gerçekleştirildi. İçeriği ve kurgusu kadar görselliğiyle de ilgi çeken eserin yayını dünya çapında büyük yankılar yarattı, satış rakamı kısa sürede 100 bini geçti. Japonca aslından özenli bir çeviriyle Türkçeye kazandırılan kitapla Kapital'in teorik özü ve kavramları rahat okunur bir tarzda okurların dikkatine sunuluyor. 

Kapital Manga, zevkli bir okuma vaat ediyor: Hem Kapital'in pasajları içinde gezinirken aylarını tüketmiş olanlar için, hem Kapital'i okuma hayalini hayata geçirememiş okurlar için... Hem Kapital'in en temel kavramlarıyla tanışmak isteyen gençler için, hem de genç-yaşlı çizgi roman ve manga tutkunları için...

Yordam Yayınları

2. Komünist Manifesto

2. Komünist Manifesto

Karl Marx'ın temel yapıtı Kapital'in çizgi romanı Kapital Manga'yı 2009 yılında okurlarla buluşturan Yordam Kitap, şimdi de bilimsel sosyalizmin en yaygın belgesi Komünist Manifesto'nun çizgi romanı Komünist Manifesto Manga'yı yayınlıyor.

Karl Marx ile Friedrich Engels tarafından kaleme alınan Komünist Manifesto'nun ilk basımı 1848 Şubatında Londra'da yayınlandı. O tarihten bugüne belli başlı dünya dillerinde sayısız basımı yapıldı; bugün de yaygın bir ilginin konusu olmaya devam ediyor. Bu ünlü tarihsel belgenin özünü, çizgi roman formunda, bir öykü ile iç içe sunan Komünist Manifesto Manga, hem Manifesto'nun içeriğini merak eden okuyuculara hem de çizgi roman-manga tutkunlarına zevkli bir okuma vaat ediyor.

Yordam Yayınları

3. Türlerin Kökeni - Charles Darwin

3. Türlerin Kökeni - Charles Darwin

Charles Darwin'in büyük eseri Türlerin Kökeni, bilimde devrim yaratmış, binlerce yıllık tabuları yıkarak evrim biliminin temelini atmıştır. Aradan geçen 150 yılda, Darwin'in teorisi, yeni bulgu ve kanıtlarla güçlendi. Ama yaratılışçılık da, bilimin kanıt ve bulguları karşısında gerilemiş olsa da iddialarını sürdürmeye devam ediyor. Bu nedenle Darwin'in evrim teorisi ve temel eseri Türlerin Kökeni biyoloji biliminin alanından taşarak sosyal ve politik yaşamda yürüyen canlı bir tartışmanın ve saflaşmanın konusu olmaya devam ediyor.

Kapital Manga gibi yine Japon yayınevi East Press tarafından hazırlanan Türlerin Kökeni Manga, Darwin'in yaşam öyküsünü, Galapagos Adaları'na uzanan ünlü yolculuğunu biyoloji biliminde devrim yaratan Türlerin Kökeni ile iç içe anlatıp öyküleştiriyor.

Yordam Yayınları

4. İlahi Komedya - Dante Alighieri

4. İlahi Komedya - Dante Alighieri

Dante'nin Cehennem'e, Araf'a ve Cennet'e yaptığı düşsel bir geziyi destanlaştıran İlahi Komedya, şiir türünde edebî bir başyapıttır. İlahi Komedya, aynı zamanda, tarih ve felsefeden teolojiye, gökbilimden geometriye uzanan bir bilgi kaynağıdır. 

İlahi Komedya Manga, bu büyük nehir şiirden esintiler taşıyan, güçlü çizgileriyle öne çıkan bir uyarlamadır.

Yordam Yayınları

5. Yengeç Gemisi

5. Yengeç Gemisi

20. yüzyılın ilk yarısında Japonya'nın kuzeyinde bir yengeç işleme gemisinde, işçilerin insanlık dışı koşullara karşı gerçekleştirdiği bir başkaldırının öyküsü… East Press'in Kapital Manga ile aynı dizi içinde yayınladığı Yengeç Gemisi, Japon edebiyatının 20. yüzyıl klasiklerinden birinden uyarlanmış. Yazarı Takici Kobayaşi, 1920'lerde yükselen Japon proleter edebiyatının öncülerinden. Gözaltında işkence edilerek öldürülen bir romancı. Yazarın bu ünlü romanı, 2008 yılında manga (çizgi roman) olarak yayınlanınca büyük ilgi görererek 1 milyona yakın bir satış rakamı elde etti.

1920'li yılların sonları… Japonya'nın kuzeyinde, kutuplara yakın Hokkaido Limanı'ndan demir alan bir gemi soğuk denizlere açılıyor. Bu gemi, bir çeşit yüzer fabrika; Japon ordusunun ihtiyacını karşılamak üzere yengeç işliyor. Av takalarıyla çıkarılan yengeçler, gemide işlenerek konserve yapılıyor. Ama çalışma koşulları insanlık dışı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Manga Shakespeare 3. Richard

6. Manga Shakespeare 3. Richard

Bir hain olmaya kararlıyım, ' diye yemin eder, ingiltere Tacını ele geçirip Kral III. Richard olmaya niyetlenen kötü yürekli Gloucester Dükü. Shakespeare'in özgün dilinin manga resimleriyle kaynaşması olan bu etkileyici uyarlama, gotik bir karanlığa sahip ortaçağ ingiltere'sini anlatmaktadır. Düzenbaz, kışkırtıcı Dük krallık tarihinin en kanlı dönemlerinden birinde kandırmaca ve cinayetlerle tahta giden yolunu açmaktadır. Öz kardeşinin, iki yeğeninin cinayetini tasarlar, yeğeniyle evlenmek için kendi karısını zehirler. Tahtı tehlikeye düşünce, terör hükümranlığı bozulur ve kurbanlarının hayaletleri ona işkence etmek üzerine üşüşürler. 

III. Richard, VVİlliam Shakespeare'in çizgi uyarlaması olan Manga Shakespeare dizisinde yer almaktadır. Japon çizgilerinden esinlenen ve Shakespeare'in özgün metinlerinden Richard Appignanesi tarafından uyarlanan bu dizi, usta manganların çizimleriyle büyük yaratıcının sözlerini öğrenciler, Shakespeare okurları ve manga hayranları için canlandırıyor.

7. Beğendiğiniz Gibi - Manga Shakespeare

7. Beğendiğiniz Gibi - Manga Shakespeare

“Bütün dünya bir sahne!” 

“Erkekler ve kadınlar birer oyuncu sadece.”

“...İNSAN HAYATTA BİRÇOK ROL OYNAR.” Shakespeare’in en büyüleyici aşk komedilerinden birinin bu cıvıl cıvıl manga versiyonunda olay Oryantal bir dünyada yeniden canlandırılıyor: postmodern şehrin günlük siyaseti Ar-Den adlı bir ormanda karşılaştığı zamandışı gerçeklerle şekilden şekle giriyor. Peşpeşe maskeler değiştiriliyor. Asırlardır anlatılan bir hikâye bu: kardeşler tartışıyor, bir oğlan bir kızla tanışıyor, delikanlı erkek oluyor; dört düğün, iki barışma ve erkek kılığına giren bir kız. Yani zevkler ve renkler tartışılmaz, kimse mükemmel olamaz ve... tam beğendiğiniz gibi.

Beğendiğiniz Gibi, William Shakespeare’in oyunlarının grafik roman uyarlamaları arasında yer almaktadır. Japon çizgilerinden esinlenen ve Shakespeare’in özgün metinlerinden Richard Appignanesi tarafından uyarlanan bu dizi, usta mangacıların çizimleriyle büyük yaratıcının sözlerini öğrenciler, Shakespeare okurları ve manga hayranları için canlandırıyor.

8. Savaş ve Barış

8. Savaş ve Barış

Tüm zamanların en önemli edebiyat yapıtları arasında sayılan Savaş ve Barış'ın manga uyarlaması... 19. yüzyıl başlarında Napolyon savaşlarının girdabına düşen Moskova'yı sahne olarak alan büyük destan... Savaşmanın anlamını bulmakta güçlük çeken genç subay Andrey; muazzam servetine rağmen gerçek mutluluğu bulamayan Piyer; masum bir genç kız iken çekici bir kadın haline gelen Nataşa. Savaşın yıkımı Moskova'yı sarar, farklı kaderler birbirine karışır.

9. Macbeth - Manga Shakespeare

9. Macbeth - Manga Shakespeare

'Yaşasın Macbeth! Kral olacak bundan sonra!' Bu yanıltıcı kehaneti veren üç cadı, komutan Macbeth'in kalbine haince bir tutkunun tohumunu ekmiş olur. Karısı Leydi Macbeth'in de desteğiyle, eski dostlarını ve rakiplerini katletmeye başlar ve sonunda cadıların onu kandırdığını anladığı zaman artık çok geç olmuştur. Shakespeare'in cinayet ve doğaüstü olaylarla dolu öyküsünün bu versiyonu, mutantlarla dolu bir nükleer savaş sonrası dünyada samuray savaşçıları arasında yaşanır.

Macbeth, Wİlliam Shakespeare'in tiyatro oyunlarının çizgi uyarlamaları olan Manga Shakespeare dizisinde yer alıyor. Japon çizgilerinden esinlenen ve Shakespeare'in özgün metinlerinden Richard Appignanesi tarafından uyarlanan bu dizi, usta mangacıların çizimleriyle büyük yaratıcının sözlerini öğrenciler, Shakespeare okurları ve manga hayranları için canlandırıyor.

10. Fırtına - Manga Shakespeare

10. Fırtına - Manga Shakespeare

'Düşlerle aynı maddeden yapılmışız,' der sihirbaz Prospero. Düklüğü elinden alınmıştır ve kızı Miranda'yla birlikte ıssız bir adaya düşmüştür. Yıllarca sürgün kaldıktan sonra, onu kandıran kardeşini ve siyasi düşmanlarını aynı adaya kazazede olarak sürükleyen bir fırtına yaratır. Shakespeare'in özgün dilinin manga resimleriyle kaynaşması olan bu etkileyici uyarlama, insanlığı ikinci bir Karanlık Çağlara götüren 21. yüzyılın enerji krizinden sonraki bir zamanda geçmektedir. Teknolojiyi 'büyücüler' hayatta tutar. Prospero'nun 'sihri' kolayca kazanılan bir aşkı, kölelikten özgürlüğe geçişi ve sonsuz iktidar mücadelesini anlatır.

Fırtına, VVilliam Shakespeare'in çizgi uyarlaması olan Manga Shakespeare dizisinde yer almaktadır. Japon çizgilerinden esinlenen ve Shakespeare'in özgün metinlerinden Richard Appignanesi tarafından uyarlanan bu dizi, usta manganların çizimleriyle büyük yaratıcının sözlerini öğrenciler, Shakespeare okurları ve manga hayranları için canlandırıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Venedik Taciri - Manga Shakespeare

11. Venedik Taciri - Manga Shakespeare

Sinsi planlarıyla ünlü Kardinal VVolsey'in yükseliş ve düşüş hikâyesi, VIII. Henry'nin ve ilk iki kraliçesinin yaşadığı sarayın gölgeleri arasında yer alan politik entrika ve şahsi tutku hikâyelerinden sadece biridir. VIII. Henry'nin kaderin peşinde sürüklenmesini, sarayın koridorlarında, kapalı kapılar ardında yaşanan iktidar savaşını anlatan bu Shakespeare oyunu ilk kez Her Şey Gerçek adıyla 1613 yılında sahnelenmişti. Acaba İngiliz tarihinin bu çığır açıcı döneminde ipler kimin elinde? Sahiden, tarih dedikleri şeyin 'gerçek' olduğunu nereden biliyoruz?

VIII. Henry, VVİlliam Shakespeare'in oyunlarının grafik roman uyarlamaları arasında yer almaktadır. Japon çizgilerinden esinlenen ve Shakespeare'in özgün metinlerinden Richard Appignanesi tarafından uyarlanan bu dizi, usta mangacıların çizimleriyle büyük yaratıcının sözlerini öğrenciler, Shakespeare okurları ve manga hayranları için canlandırıyor.

12. On İkinci Gece - Manga Shakespeare

12. On İkinci Gece - Manga Shakespeare

'Madem müzik aşkın gıdası, çalın öyleyse!'

Illyria'da yılbaşı zamanı, ama Kontes Olivia'nm evinde neşeden eser yok. Usanmak bilmez talibi boş yere başını şişiriyor; püriten kahyası soğuk tavırlarıyla sarhoş amcasını kınıyor; soytarı bile kederli. Fakat gemi kazası geçiren ikizler kıyıya farklı yerlerden çıkınca, karışan kimlikler komedisi yaşanır ve sonra gerçek aşk her şeyi yoluna sokar. Shakespeare'in bu en ışıltılı yeni yıl komedisinin mangası, olayı steampunk esintili bir 19. yüzyıla taşıyor.

On İkinci Gece, VVİlliam Shakespeare'in oyunlarının grafik roman uyarlamaları arasında yer almaktadır. Japon çizgilerinden esinlenen ve Shakespeare'in özgün metinlerinden Richard Appignanesi tarafından uyarlanan bu dizi, usta mangacıların çizimleriyle büyük yaratıcının sözlerini öğrenciler, Shakespeare okurları ve manga hayranları için canlandırıyor.

13. Kavgam

13. Kavgam

Bu kitapta, çağımızın kötülük sembolü Adolf Hitler'in kendine özgü politik felsefesini (Faşizm) kaleme aldığı KAVGAM kitabının, Japon çizgi roman tarzı olan Manga formunda öyküleştirilmiş uyarlamasını bulacaksınız. Neredeyse orijinal metne sadık kalarak kitabı mangalaştıran Japon yayınevi East Press, amacının; okuyuculara, tarafsız, eleştirel bir yorumla, eserin özünü kavratıp zamanın insan hakları sorunlarını biraz olsun düşündürmek ve katkı sağlayabilmek olduğunu özellikle belirtiyor. Daha önce birçok klasik romanın yanı sıra Karl Marx'ın Kapital adlı eserini de mangalaştıran East Press, bu iki eserin, özellikle de KAVGAM'ın manga basımı ile bütün dünyada büyük yankı uyandırdı, kitapların satışı yüz binleri buldu. 

Diyalektik olarak; kötünün, insanlık dışının, faşizmin anlatılmadığı, bilinmediği bir yerde iyinin, insani olanın ve özgürlüğün de değerinin bilinmeyeceğini, bir anlam ifade etmeyeceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda, başta Almanya olmak üzere, Türkiye'de ve daha birçok ülkede basılması ve satılması yasak olan KAVGAM'ı okuyamayan, bilgi sahibi olamayan genç-yaşlı herkesin, manga aracılığıyla bu eserin özünü kavrayabileceğini; zengin karakter çizimleriyle sembolize edilen, insanlık tarihinin en büyük kıyımının ve bunun düşünsel arka planının bu sayede belleklerden silinmeyeceğini de düşünüyoruz.

14. Kral Lear - Manga Shakespeare

14. Kral Lear - Manga Shakespeare

'Hanginiz Bizi En Çok Seviyor?' Yaşlı şef Kral Lear'ın krallığını üç kızı arasında bölmeye karar vermesi bir peri masalı gibi başlar, fakat gelmiş geçmiş en korkunç trajedilerden biri olarak sona erer. Shakespeare'in kıyamet havasında geçen tiyatro oyununun bu özgün manga yaratımında, olay, 18. yüzyıl Amerika'sının şiddetli tartışmalara yol açan sömürge sınırlarına taşınır. Kral Lear bu kez gerçek bir son Mohikandır...

Kral Lear, Wİlliam Shakespeare'in oyunlarının grafik roman uyarlamaları arasında yer almaktadır. Japon çizgilerinden esinlenen ve Shakespeare'in özgün metinlerinden Richard Appignanesi tarafından uyarlanan bu dizi, usta mangacıların çizimleriyle büyük yaratıcının sözlerini öğrenciler, Shakespeare okurları ve manga hayranları için canlandırıyor.

15. Kuru Gürültü - Manga Shakespeare

15. Kuru Gürültü - Manga Shakespeare

'BU BİR HİLE OLAMAZ!' Benedick eski tutkusu ve en ateşli eleştirmeni olan Beatrice'in onu delice sevdiğini duyunca, kulaklarına inanamaz. Arkadaşlarından Benedick'in onun için yanıp tutuştuğunu öğrenen Beatrice de öyle. Nişanlısı Hero'nun başka bir adamın yatak odasında olduğunu duyan Claudio da kulaklarına inanamaz. Üstelik Hero'nun öldüğü söylenmektedir. Bütün bunlar gelmiş geçmiş en aptal polis olan Constable Dogberry'nin ortaya çıkmasına yol açar. Shakespeare'in en oyunlu komedisinin bu mangası İtalya'nın operalara has ortamında peş peşe kandırmacalarla ve hilelerle yaşanır. Asla duyduğunuz her şeye inanmayın...

Kuru Gürültü, Wİlliam Shakespeare'in oyunlarının grafik roman uyarlamaları arasında yer almaktadır. Japon çizgilerinden esinlenen ve Shakespeare'in özgün metinlerinden Richard Appignanesi tarafından uyarlanan bu dizi, usta mangacıların çizimleriyle büyük yaratıcının sözlerini öğrenciler, Shakespeare okurları ve manga hayranları için canlandırıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
51
21
11
4
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Hitlerin yüzü neden Levi gibi yaa?

Lysandra

lafı ağzımdan aldın jnbjgrhrtgjrt

Bigheartgirl

13'te Hitler Levi'ye benzemiş.... Güzel galeri >.<

yuuki

sefillerin animesi vardı çoçukken severek izlerdim

Suat Kaya

aynn ya onu bi bulamadım ama hayatımda izlediğim en güzeliydi introsu olsun müzikleri olsun