Görüş Bildir
Haberler
Dondurulmuş Et, Tavuk, Balık Gibi Gıdaları Çözdürürken Zehirlenebilirsiniz!

Dondurulmuş Et, Tavuk, Balık Gibi Gıdaları Çözdürürken Zehirlenebilirsiniz!

merverdd
23.12.2022 - 09:02

Gıdaların dondurularak muhafaza edilmesi tazeliğinin korunması için en sık tercih ettiğimiz yöntemdir. Buzlukta bulunan et, tavuk ve balık gibi ürünlerin çözülmelerinden sonra, tüketilirken gıda zehirlenmesine neden olmaması için çok dikkatli olunması gerekiyor. Yanlış yapılan çözdürme işlemi sebebiyle et, balık ve tavuk içinde bakteriler çoğalmaya başlar ve gıdaları tüketirken bakterileri vücudunuza alırsınız. Peki, bu ürünleri en sağlıklı şekilde nasıl çözdürmeniz gerekiyor? En doğru çözdürme yöntemleri nelerdir? Buzluktan çıkan donmuş ürünler nasıl pişirilir? Tüm sorularınıza yanıt bulabileceğiniz bilgiler içeriğimizde. 👇

Et, balık ve tavuğu doğru şekilde nasıl dondurmalısınız:

Et, balık ve tavuğu doğru şekilde nasıl dondurmalısınız:
  • Donduracağınız etleri bütün halinde dondurmayın. Bir yemek için ne kadar kullanılacaksa o kadar küçük parçalara ayırın.

  • Kasapların rulo halinde sardığı etleri olduğu gibi dondurmayın. Düz bir kapta ya da yağlı kağıt üzerinde ince bir tabaka halinde dondurursanız çözdürme süresi kısalacaktır.

  • Dondurduğunuz etleri 3 sıradan daha fazla üst üste koymayın.

  • Balığı dondurmadan önce tuzlayın, bu işlem balığın diriliğini muhafaza etmesine yardımcı olur.

  • Büyük balıkları tek seferde tüketemezseniz parçalar halinde dondurabilirsiniz.

  • Balığı dondurmadan önce temizleyin fakat sardalye, hamsi ve mezgit gibi küçük balıkları temizlenmeden de dondurulabilirsiniz.

Dondurduğunuz ürünleri en sağlıklı şekilde nasıl çözdürürsünüz:

Dondurduğunuz ürünleri en sağlıklı şekilde nasıl çözdürürsünüz:

Buzlukta bulunan et, tavuk ve balık gibi ürünlerin çözülmelerinden sonra tüketilirken gıda zehirlenmesine neden olmaması için çok dikkatli olunması gerekiyor. Doğru ve sağlıklı şekilde çözdürme işlemi yapmamanız sağlığınız için çok sakıncalı.

Doğru ve sağlıklı şekilde çözdürme yöntemleri neler?

Buzdolabında +4 °C’de çözdürmek:

Buzdolabında +4 °C’de çözdürmek:

En sağlıklı ve ilk tercih etmeniz gereken yöntem, buzdolabında çözdürmek olmalı. Gıdaları çözdürmeye başladığınızda, süre ne kadar uzarsa ve sıcaklık ne kadar yükselirse, bozulmalara ve gıda zehirlenmelerine o kadar fazla yol açmış oluyorsunuz. 

Buzdolabında çözdürme işlemi biraz fazla zaman alsa da en sağlıklı yöntemlerden biri. Böylelikle bakteri oluşumunu engelleyecek ve sağlıklı bir şekilde ürünlerinizi pişirebileceksiniz.

Mikrodalgada çözdürme:

Mikrodalgada çözdürme:

Acil durumlarda kullanabileceğiniz en pratik yöntem mikrodalganızı kullanmak olur. Donuk gıdaları çözdürmek için oldukça güvenilir bir yöntemdir. Bunun sebebi ise, donuk gıdanın çok hızlı bir şekilde mikrodalgada çözünmesi ve bu sayede de bakteri oluşumunun engellemiş olmasıdır.

Akan soğuk su altında çözdürme:

Akan soğuk su altında çözdürme:

Bu yöntem de güvenli olan diğer seçenekler arasında. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta su sıcaklığı. Su sıcaklığının 20°C’nin altında olmamasına dikkat etmelisiniz. Gıdanın ise, mutlaka ambalajının olması gerekiyor. Aksi takdirde bakteri oluşumunu engelleyemezsiniz. 

Akın suyun altında, ambalajlı gıdanızı uygun sıcaklıkta sağlıklı bir şekilde çözdürebilirsiniz.

Pişirme işleminin bir parçası olarak çözdürme:

Pişirme işleminin bir parçası olarak çözdürme:

Gıdaları çözdürme işlemi uygulamadan doğrudan pişirebilirsiniz. Bu yöntemde de gıdaya ısıl işlem uygulandığından dolayı, kısa sürede güvenli sıcaklığa ulaşıyor ve sağlıklı bir şekilde pişiyor.

Asla yapmamanız gereken çözdürme işlemleri:

Asla yapmamanız gereken çözdürme işlemleri:
  • Yapılan en yanlış işlemlerden biri, buzluktan çıkarılan gıdanın tezgah üzerinde çözülmesini beklemek. Bu yöntem bakterilerin oluşmasına sebep olur ve gıda zehirlenmelerine yol açar. 

  • Buzluktan çıkarılan gıdanın, direkt olarak sıcak suda çözünmesini sağlama. Bu yöntemle, etin dış kısmını pişirerek çözdürüyorsunuz fakat etiniz içten bakterilenmeye başlıyor. Kesinlikle bu yöntemden uzak durmalısınız!

  • Fırında ya da petek üstünde çözdürme işlemi. Bu yöntem de gıdanın bakterilenmesine sebep olacaktır.

Çözülen etler tekrar dondurulabilir mi?

Çözülen etler tekrar dondurulabilir mi?
  • Buzdolabında çözdürdüğünüz etleri 3-5 güne kadar saklayabilirsiniz. Bu etler tekrar dondurulabilir ancak,  bozdolabının kapağının açılması ve içerisinde daha sıcak ürünlerin konulması çözülmüş olan ette sıcaklık artışına sebep olacaktır. Bu sebeple de tekrar dondurulması çok da doğru bir yöntem değildir. 

  • Mikrodalga ve soğuk suda çözünmüş olan etleri tekrar dondurmayın. Dondurulduklarında bakteriler, bir sonraki çözünmede daha da fazla çoğalarak besin zehirlenmesine yol açar.

Dondurulmuş gıdalar nasıl pişirilmelidir?

Dondurulmuş gıdalar nasıl pişirilmelidir?
  • Dondurulmuş etinizi çözdürdükten sonra mutlaka kısık ateşte pişirmelisiniz.Donmuş et pişirme teknikleri arasında etin harlı ateşte pişirilmesi yoktur. Kısık ateşte pişirdiğinizde etinizin lezzetinde değişim olmayacak. 

  • Dondurulmuş eti direkt olarak düdüklü tencerede pişiremezsiniz. 

  • Buzluktan çıkarttığınız ve çözünmesini beklediğiniz etinizi, normal tencere ya da düdüklü tencerede kısık ateşte üzerine su ilave etmeden kapağı kapalı olacak şekilde pişirin.

Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın