Görüş Bildir
Haberler
Diyanet'in Eski Başkanı Görmez: 'Sahte Bal Satanlarla İlgilendiğimiz Kadar, Sahte Din Tüccarlarıyla İlgilenmiyoruz'

etiket Diyanet'in Eski Başkanı Görmez: 'Sahte Bal Satanlarla İlgilendiğimiz Kadar, Sahte Din Tüccarlarıyla İlgilenmiyoruz'

Batuhan
07.03.2018 - 13:22 Son Güncelleme: 07.03.2018 - 16:46

Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, son dönemde ortaya çıkan din adamlarının yayınladıkları fetvalara isyan etti. Görmez; 'Sahte bal satanlarla ilgilendiğimiz kadar sahte din tüccarları ile ilgilenmiyoruz' dedi.

Mehmet Görmez uzun bir aradan sonra sessizliğini bozdu. Görmez Yörünge dergisine verdiği röportajda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

'Her türlü denetimden uzak dini bilgiler insanlığı kuşattı'

'Her türlü denetimden uzak dini bilgiler insanlığı kuşattı'

Görmez, özellikle son dönemde ortaya çıkan 'din adamlarının' yayınladıkları fetvalara da değinirken, 'Ahkam kesen fetvalara değil, hikmetli öğütlere ihtiyacımız var' diyen Görmez, 'Bütün İslam dünyasında sanal alemin ürettiği ve her türlü denetimden uzak dini bilgiler insanlığı kuşattı. Hatta bu sanal alemin ürettiği dini grup ve organizasyonlarla sanal dini cemaatler oluştu. Bu dini cemaatlerin müritleri, mürşidleri, şeyhleri, vaizleri, kürsüleri oldu' diye belirtti.

'Din istismarına karşı teyakkuzda olmalıyız'

'Din istismarına karşı teyakkuzda olmalıyız'

Görmez ayrıca, Diyanet'in yeniden yapılandırılması gerektiğini de ifade etti. Görmez'le yapılan röportajın ilgili kısmı şu şekilde:

'Öncelikle yanlış bile olsa farklılık arz eden din anlayışları ile açıkça yapılan din istismarını birbirinden ayırmak gerekir. Yanlış din anlayışlarıyla sadece ilim ve hikmetle mücadele edilmeli ancak din istismarına karşı behemehal zecri tedbirler alınmalıdır. Zira bu coğrafyada artık din emniyeti, dini istikrar, en az can emniyeti kadar önemli bir milli güvenlik meselesidir. FETÖ ve 15 Temmuz ihanet teşebbüsü, bu coğrafyada din kullanılarak üretilen şiddet ve terör, her türlü din istismarına karşı müteyakkız olmamızı zorunlu kılıyor.'

'Din, taraftar toplama aracı değildir'

'Din, taraftar toplama aracı değildir'

Sahte din tüccarlarıyla yeteri kadar ilgilenmediklerini belirten Görmez, 'Din özgürlüğü ile din istismarını birbirinden ayırmak gerekiyor. İstismarın en kötüsü, en çirkini, en aşağılık olanı din istismarıdır. Ülkemizin bir din istismarı pazarına dönüşmesine asla izin verilmemelidir. Görevde iken de yüksek sesle ifade ettiğim gibi sahte bal satanlarla ilgilendiğimiz kadar sahte din tüccarları ile ilgilenmiyoruz. Sonra da başımıza büyük musibetler geliyor. Her inanan insanın en masum dini tezahürlerinin suç olarak değerlendirildiği, irtica ile yaftalandığı zamanlarda bunları ayırmak zordu. Ancak bugün kötü ile mücadeleden geri durmak için hiçbir mazeretimiz yoktur. Herkes bilmelidir ki din, taraftar toplama aracı değildir.' dedi.

Görmez'in açıklamalarına sosyal medyada da tepkiler geldi...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
248
103
45
31
10
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
B. Barnes

BENİ BİR GÜLME TUTTU Bİ SN

Uygar Aytun

Kovulan herkes bir anda vicdan muhasebesini yapıp mizanını beyan mı ediyor?

Alp Eren A.kaya

ulan dürzü aklın şimdi mi başına geldi o makamda yıllarca oturdun o zaman söyleseydin ya bunları isteyene göre fetva vermeyi biliyodun ama şimdi mi adam oldu... Devamını Gör