Görüş Bildir
Haberler
Çok Az Kişi Tarafından Bilinse de Etkisini Uzun Bir Süre Hissedeceğiniz, Kült Yapımlara Bile Taş Çıkaracak Kalitedeki 24 Film

Çok Az Kişi Tarafından Bilinse de Etkisini Uzun Bir Süre Hissedeceğiniz, Kült Yapımlara Bile Taş Çıkaracak Kalitedeki 24 Film

addictedmovie
25.02.2019 - 13:56 Son Güncelleme: 26.02.2019 - 17:59

Film listelerinde yer alan birçok filmi izlediyseniz ve artık herkes tarafından önerilen filmlerden sıkıldıysanız doğru yerdesiniz. Sizler için, belki de çoğunun adını bile duymadığınız harika filmlerden oluşan bir liste hazırladık.

Şimdiden iyi seyirler!

İçeriğin Devamı Aşağıda

24. Son Tahrik (1994) The Last Seduction

24. Son Tahrik (1994) The Last Seduction

IMDb: 7.1

Güzel ve zeki bir kadın olan Bridget Gregory, doktor kocası Clay'le sıradan bir hayat sürmektedir. Aynı zamanda son derece hırslı biri olan Bridget, kocasının dahil olduğu illegal uyuşturucu trafiğine tanık olur. Clay'i yasa dışı yollardan kokain satarken yakalar ve yaklaşık bir milyon tutarındaki parayı alıp kayıplara karışır. Bridget başka bir kasabaya gidip izini kaybetmeye çalışacak, Clay ise suçunun kanıtlarını ortadan kaldırabilmek için bir dedektifle anlaşıp Bridget'in peşine düşecektir. Ancak Bridget kaçtığı yerde Mike ile tanışınca işler farklı bir boyuta taşınacaktır.

23. Rusalka (2007)

23. Rusalka (2007)

IMDb: 7.3

Bu hüzünlü şehir masalının başkahramanı, deniz kenarındaki bir kulübede yaşayan sekiz yaşındaki küçük Alisa. Alisa, balerin olmak ister büyüyünce, ayrıca özel bazı yetenekleri de vardır: İstediği zaman havayı değiştirebilir, dilekleri gerçekleştirebilir. Yıllar geçer, Alisa şimdi Moskova'dadır. On yedi yaşında, hayatın gerçekleriyle yüz yüze, isteksiz ve umutsuz.

22. God on Trial (2008)

22. God on Trial (2008)

IMDb: 7.7

1943 yılında Auschwitz’de loş bir barakada bir fizikçi bir eldiven imalatçısı iki haham bir hukuk profesörü ve pek çok suçludan oluşan bir grup erkek kader bekleyişlerini sürdürürken verdikleri hayatta kalma mücadelesinin yanı sıra varoluş amaçlarını da sorgulamaya başlarlar. Gaz odasına götürülmek üzere seçilip seçilmeyeceklerini çaresiz bir şekilde anlamaya çalışırken Tanrı’nın bu kadar acıya neden izin verdiği sorusunun cevaplarını ararlar.

21. Santa Sangre (1989)

21. Santa Sangre (1989)

IMDb: 7.7

Ailesi ile birlikte, kendi sirklerinde güzel bir çocukluk geçiren Fenix'in hayatı bir gün tamamen değişecektir. Çapkın bir adam olan babasının, annesini sirkteki dövmeli kadınla aldattığı gece her şey değişir. Babasını dövmeli kadınla yakalayan annesi ise babasının cinsel organına sülfürik asit atar, babası buna karşılık annesinin kollarını bıçakla keser ve sonra da intihar eder. Tüm bu olayları izleyen Fenix ciddi bir travma geçirerek akıl hastanesine yatar. Bir gün Fenix'in hayatı, odasının camından kolları olmayan annesini sokağın kenarında beklerken görmesiyle tamamen değişecektir. Hastaneden kaçan Fenix ile annesi artık simbiyotik (iki canlı arasında her iki tarafın karşılıklı yararlanmalarına dayalı ortak ilişki) bir yaşamı paylaşmaya başlarlar.

20. Sonsuz Çöl (1971) Walkabout

20. Sonsuz Çöl (1971) Walkabout

IMDb: 7.7

Avustralya'nın çölüne doğru bir yolculuk yapıyoruz. Buradaki insan-doğa ilişkisi yalnızca en saf haliyle hayatta kalma içgüdüsü üzerine kurulu. İki İngiliz kardeş, babalarının intiharı üzerine çöle doğru kaçarlar. İki küçük oğlan çocuğu, yalnızca şehir hayatına alışkındır ve böyle bir ortamda ne yapmaları gerektiğinden habersizdir. Yolculukları sırasında genç bir Aborjin'e rastlarlar. Genç Aborjin, geleneklerini yerine getirerek kendisini ispatlamak için birkaç aylık çöl hayatını yaşamaktadır. Bu tanışmadan itibaren kardeşlerin de hayatında büyük bir değişim yaşanacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

19. Kara Kitap (2006) Zwartboek

19. Kara Kitap (2006) Zwartboek

IMDb: 7.8

Yahudiler için Almanya’da yaşamanın kabusa eş değer olduğu yıllarda Yahudi şarkıcı Rachel Steinn, bu korkunç baskıdan kurtulabilmek için ülkeyi terk etmeye karar verir. Fakat ne yazık ki, Hollanda’ya gitmek için kaçak olarak bindiği bot, Almanlar tarafından durdurulacaktır. 

Bottaki herkesin öldürülmesine rağmen Rachel, şans eseri kurtulur. Ülkeyi terk edemeyen Rachel için yapacak tek bir şey kalmıştır: Direnişçilere katılmak! Ellis de Vries adı ile direniş gruplarının önemli isimlerinden biri haline gelecektir.

18. Spoorloos (1988)

18. Spoorloos (1988)

IMDb: 7.8

Hollandalı bir çift olan Rex Hofman ve Saskia Wagter, Fransa'da yapacakları tatil için yola çıkarlar. Yolculuk esnasında Saskia uykuya dalar ve oldukça tuhaf bir rüyanın etkisinde kalarak uyanır. Arabanın yakıtı bittiğinde, biraz da dinlenmek amacıyla en yakın benzin istasyonunda dururlar. Saskia içecek bir şeyler almak için istasyonun marketine gider, ancak aradan yeterli zaman geçmiş olmasına rağmen geri dönmez. Saskia ardında hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolmuştur. Aradan üç yıl geçer... Rex artık yeni biriyle birliktedir ancak buna rağmen Saskia'nın izini sürmeye devam etmektedir. Bir gün, Saskia'ya neler olduğunu açıklayacağını iddia eden Raymond'dan üst üste mektuplar almaya başlar...

17. Resmi Tarih (1985) La Historia Oficial

17. Resmi Tarih (1985) La Historia Oficial

IMDb: 7.8

1970'lı yılların Arjantini'ndeyiz. Dikta rejiminin en ağır olduğu bu dönemlerde ülke pek çok insanın idamıyla ve yapılan işkencelerle sarsılmaktadır. Alicia, bir iş adamıyla ilişki yaşamakta olan sıradan bir kadındır. Sesiz sakin sürmekte olan hayatı, kardeşiyle ilgili bir gerçeği öğrenmesiyle altüst olur. Alicia'nın kız kardeşi evlatlıktır. Ancak burada sorun onun evlat edinilmiş olması değildir. Alicia bu olayın arkasında karanlık bir sırrın gizli olduğunu düşünmektedir. 

Rejim zamanında da çocuklar öldürülüyor, eğer öldürülmedilerse de ölmüş gibi gösterilerek kaçırılmaktaydılar. Alicia bunu göz önünde bulundurarak kaçırılan çocuklardan birinin kız kardeşi olduğuna inanmaktadır. Alicia kız kardeşine ailesini mahvetmek uğruna doğruyu söylemekle bunu saklamak arasında kalır.

16. Punishment Park (1971)

16. Punishment Park (1971)

IMDb: 7.9

1970 yılında Vietnam İşgali sürerken Başkan Nixon bir de Kamboçya’ya yönelik gizli bir bombardıman planını onaylar. Ülkedeki savaş karşıtı gösteriler iyice yoğunlaşmıştır. Bir gösteride 4 öğrencinin öldürülmesi ile protestolar ülke genelindeki bütün üniversitelere yayılır. Olağanüstü hal ilan edilerek McCarran Ulusal Güvenlik Yasası yürürlüğe sokulur ve eyalet yönetimlerine “iç güvenliği tehdit eden” kişileri tutuklama yetkisi verilir. Aralarında savaş karşıtlarının, vicdani retçilerin, sivil haklar savunucularının, Komünist Parti üyelerinin de bulunduğu bir grup muhalif olağanüstü bir mahkeme tarafından yargılanarak hapis cezasına mahkum edilir. “Suçlu”lara bir de alternatif sunulur: Ceza Parkı adı verilen, çölün ortasındaki bir arazide 85 km’lik bir yolu aç ve susuz kat ederek, kendilerine önden 2 saat avans veren polislere yakalanmadan ABD bayrağına ulaşırlarsa serbest bırakılacaklardır. Film olağanüstü hal ilan edilmiş, yönetim ve polis güçlerine olağanüstü yetkiler verilmiş bir polis devletinde işlerin nerelere varabileceğini gösteren bir kurmaca belgesel olarak son derece çarpıcıdır.

15. Johnny Silahını Kaptı (1971) Johnny Got His Gun

15. Johnny Silahını Kaptı (1971) Johnny Got His Gun

IMDb: 7.9

Dalton Trumbo'nun I. Dünya Savaşı'nda kollarını, bacaklarını ve görme, işitme, koku alma gibi duyularını kaybederek 'et parçasına' dönen bir askerin hikayesini anlattığı savaş karşıtı filmi 'Johnny Got His Gun', 1971 yılında Cannes Film Festivali'nde FIPRESCI Ödülü'nü ve Jüri Büyük Ödülü'nü kazanmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Öfke (1936) Fury

14. Öfke (1936) Fury

IMDb: 7.9

Norman Krasna'nın Mob Rule romanından uyarlanan 1936 yapımı bu başyapıtın konusu şöyle; Joe Wilson ve Katherine Grant birbirlerine aşıktır ancak Joe'nun evlenmeleri için yeterince parası yoktur. Bu yüzden Katherine para kazanabileceği başka bir kasabaya taşınır. Joe'nun bir yabancı olarak kasabaya gelmesiyle ise olaylar başlar. Bundan sonra yönetmen Fritz Lang bizlere büyük bir ustalıkla, nazik ve uygar bir adamın merhametsiz ve sert bir adama dönüşebileceğini gösteriyor.

13. Alice in den Städten (1974)

13. Alice in den Städten (1974)

IMDb: 8.0

Alman bir gazeteci olan Philip, ABD ile ilgili bir makale yazmak için ülkeye gider. Ülkedeki her şeyi yabancı bulan Philip Almanya'ya dönmeye karar verir. Bu sırada tesadüf eseri Alman bir kadın ve onun 9 yaşındaki kızı Alice ile tanışır. Bu karşılaşma Philip’in hayatını tamamen değiştirir. Genç kadın kız Alice’i bir süreliğine Philip’e emanet eder. Fakat bu süre Philip’in düşündüğünden de uzun sürecektir.

12. Toto Gangster (1958) I Soliti Ignoti

12. Toto Gangster (1958) I Soliti Ignoti

IMDb: 8.0

'Toto Gangster', İtalyan sinemasının başyapıtlarından biri olarak kabul edilmesinin yanı sıra, en çok çevrilen soygun hikayelerinden biri.

Bir grup küçük soyguncu en son ve en iyi işleri olacaklarına yemin ettikleri bir iş için toplanır. Fakat her şey ters gider. Her ne kadar hırsız olsalar da son derece iyi kalpli, sempatik ve aşırı derecede şanssızdırlar. Süratle akan diyalogları ve yıldız oyuncularıyla Mario Monicello’nin en çok bilinen klasik komedi filmlerinden biri.

11. Ox-Bow Olayı (1942) The Ox-Bow Incident

11. Ox-Bow Olayı (1942) The Ox-Bow Incident

IMDb: 8.0

Filmdeki olaylar, Nevada’daki çiftliklerden birinde işlenen cinayetle başlar. Cinayetten sonra maktulün arkadaşları intikam almak için, katilin peşine düşerler ve üç kişiyi yakalayıp, onları hemen öldürmek isterler...

10. Karanlığın İçinden (1962) The Miracle Worker

10. Karanlığın İçinden (1962) The Miracle Worker

IMDb: 8.1

Pette Duke’un canlandırdığı genç Helen Keller’ın dünya ile iletişim bağı yok denecek kadar azdır. Hayatının geri kalan bölümünü nasıl geçireceği koca bir bilinmeyendir. Perkins Enstitüsü’nden gelen yarı görme engelli Annie Sullivan, Helen’e rehberlik etmeye başlar. Genç kızın, dünya ile arasına kurduğu karanlık duvarı yıkmak hiç de kolay olmayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Şeytan Ruhlu İnsanlar (1955) Les Diaboliques

9. Şeytan Ruhlu İnsanlar (1955) Les Diaboliques

IMDb: 8.1

'Şeytan Ruhlu İnsanlar', kusursuz bir cinayet planı yapan iki kadının hikayesini anlatıyor. Karısına ait olan bir okulun yöneticiliğini yapan Michel Delassalle tam anlamıyla çekilmez bir karakterdir. Karısı da dahil çevresindeki herkese türlü zalimlikler yapan Delassalle’nin okuldaki öğretmenlerden biriyle gizli bir ilişkisi vardır ve sevgilisine de aynı ölçüde kötü davranmaktadır. Bu gizli ilişki açığa çıktığında iki kadın da bu adama karşı duydukları nefret sayesinde ortak bir noktada buluşurlar. Bu huysuz adamdan intikam almaya karar veren iki kadın kusursuz bir cinayet planı yapıp uygularlar. Ancak her şey yolunda gitse de kimsenin anlam veremediği gizemli bir olay meydana gelir ve işler karışır.

8. Yumuşak Kalpler (1949) Kind Hearts and Coronets

8. Yumuşak Kalpler (1949) Kind Hearts and Coronets

IMDb: 8.1

Chalfont Dükü Louis Mazzini'nin idam edilmeden bir gün önce yazmaya başladığı anı kitabından yola çıkarak hatırlamaya başladığı geçmişini konu alan filmde Louis'in yaşamı, o an yapılan bir flashback ile beyaz perdeye yansıtılıyor.

7. Etki Altında Bir Kadın (1974) A Woman Under the Influence

7. Etki Altında Bir Kadın (1974) A Woman Under the Influence

IMDb: 8.2

Mabel Longhetti alt-orta sınıftan Los Angeles'lı bir ev kadınıdır. Kişilik duygusu öylesine zayıftır ki, kendisini sadece kocasının sevgisi ve çocuklarının bağlılığıyla tanımlar. Mabel umutsuzca kocasını hoşnut tutmak ister ve yalnız olduklarında bunu yapar da. Ama çevrede insanlar varsa, Mabel biraz kaçık bir hal alır. Nasıl davranması gerektiğinden emin değildir, çünkü kim olduğundan emin değildir. Mabel çevresindeki her tür etkiye karşı savunmasızdır; güvensizdir. Fazlaca güler ve kendini zorlar. Etrafta başkaları olduğunda iyi değildir. Bu yüzden de kocası sonunda yapması gerektiğini düşündüğü şeyi yapar ve onu bir akıl hastanesine yatırır...

6. Rüzgarın Mirası (1960) Inherit the Wind

6. Rüzgarın Mirası (1960) Inherit the Wind

IMDb: 8.2

Jerome Lawrence ve Robert E. Lee’nin Broadway’de büyük tartışma yaratan aynı adlı oyunlarından beyaz perdeye uyarlanan 'Rüzgarın Mirası', evrim tartışmasının işlendiği sürükleyici bir mahkeme draması olarak Galile'nin zamanından bu yana pek de ilerleme sağlanamadığını acı bir şekilde gözler önüne seriyor. Ünlü ’maymun davası’ vakasından esinlenen filmde, Darwin'in evrim olgusunu öğrettiği için tutuklanan bir öğretmenin öyküsü anlatılıyor. Öğretmeni savunmak ülkenin gözü pek avukatlarından Henry Drummond’a düşecek ve dava kişilerin ötesine geçerek bilim ve din arasındaki bir hesaplaşmaya dönüşecektir.

5. Bir İdam Mahkumu Kaçtı (1956) A Man Escaped

5. Bir İdam Mahkumu Kaçtı (1956) A Man Escaped

IMDb: 8.2

1943 yılının Fransa'sında Teğmen Fontaine, Gestapo tarafından yakalanarak Montluc kalesine hapsedilir. Kaçışını detaylı bir şekilde planlayan teğmen planlarını ölüme mahkum edilinceye kadar erteler. Almanlarla çalışmış olduğu bilinen Jost ,teğmenle aynı hücreye yerleştirilir. Fontaine, kaçışını gerçekleştirebilmek için ya onu öldürecek ya da ona güvenecektir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Rififi (1955) Du Rififi Chez les Hommes

4. Rififi (1955) Du Rififi Chez les Hommes

IMDb: 8.2

Sakin, mert ve sözünün eri bir adam olan Tony Stephanois mücevher hırsızlığından beş yıl hapiste yattıktan sonra iyi halden salıverilmiştir. Ama işsiz ve beş parasızdır. Çok önemsiz bir kumar borcunu bile ödeyemeyecek duruma düşmesine rağmen küçük oğluna vaftiz babalığı yaptığı yakın arkadaşı Jo ve eski mücevher hırsızlarından Mario’nun yeni bir kuyumcu soygunu teklifini düşünmeden geri çevirir. Aynı gece Tony, eski sevgilisi Mado’nun L’Âge d’Or (Altın Çağ) adlı gece kulübünün sahibi ve Grutter çetesinin lideri Pierre Grutter ile takıldığını öğrenince bozulur. Grutter’in Mado’yu lüks içinde yaşattığını görmekse Tony’yi çılgına çevirmiştir. Önce Mado’ya şiddet uygulayan Tony, fikrini değiştirerek eski dostlarının soygun teklifini kabul eder. Ancak soygunu daha kapsamlı tutmak ve sadece vitrindekileri değil kasada saklanan bütün mücevherleri çalmak şartını ileri sürer...

3. Yüksek ve Alçak (1963) Tengoku to Jigoku

3. Yüksek ve Alçak (1963) Tengoku to Jigoku

IMDb: 8.4

Varlıklı bir yönetici olan Kingo Gondo, National Shoes isimli bir ayakkabı firmasıyla ilgili son derece önemli bir işi bağlama sürecindedir. Eğer bu projede başarılı olursa şu anki halinden çok daha zengin olacak, bir hayli prestij kazanacaktır. Bu hayale kavuşmak için kusursuz bir plan hazırlayan Gondo planını gerçekleştirmek üzereyken telefon çalar. Telefondaki ses Gondo'ya oğlunun kaçırıldığını, serbest bırakılabilmesi için ise gerekli fidyeyi ödemesi gerektiğini söyler. Proje için ayırdığı parayı gözden çıkaran adam, bu esnada oğlunun eve gelişiyle oldukça şaşırır. Ortada bir yanlış anlaşılma olduğu sonradan anlaşılır; kaçırılan çocuk Gondo'nun şoförünün oğludur. Şimdi Gondo ahlak ve hırsları arasındaki ince çizgidedir. Şoförünün oğlunu kurtaracak mıdır?

2. Delik (1960) Le Trou

2. Delik (1960) Le Trou

IMDb: 8.5

Karısını öldürmeye teşebbüs suçundan hüküm giymiş ve mahkemesini bekleyen bir mahkum olan Claude Gaspard, başka bir hücreye transfer edilince, bu hücrede tanıştığı mahkumların hapishaneden kaçma planlarının olduğunu öğrenir. Bu sırada mahkum olduğu dava düşünce, Gaspard'a, en fazla 5 yıl içinde hapishaneden çıkacağı açıklanır. Fakat kaçış planı hala işliyordur ve diğer mahkumlar er geç bu durumu öğrenecektir... 

Gerçek bir olaya dayanan 'Le Trou', filmin çekimlerinin bitmesinden birkaç ay sonra ölen yönetmen Jacques Becker'in son filmidir.

1. Balkanski Spijun (1984)

1. Balkanski Spijun (1984)

IMDb: 8.9

İlija Cvorovic, Sosyalist Yugoslavya Federasyonu’nda yaşayan bir vatandaştır. İmkansızlıkları yüzünden bahçedeki küçük barakasını, yurt dışında yaşamış ve yıllar sonra geri dönmüş Yugoslav bir iş adamına kiralamaya razı olur. Kiracısının kapitalist ve sistem karşıtı bir ajan olduğunu düşünmeye başlayan İlija, gönülden bağlı olduğu devletinin istikrarı için kendisini görevlendirir...

Eğer bu içerikten sonra da "Ben bunları da biliyorum, başka film önerisi var mı?" diyorsanız, bir de aşağıdakilere göz atmanızı öneriyoruz...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
111
29
25
11
10
9
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın