Görüş Bildir
Haberler
Çanakkale Savaşı'nda Kaç Asker Öldü?

Çanakkale Savaşı'nda Kaç Asker Öldü?

Elif Ateş
07.12.2021 - 12:11

Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında Gelibolu Yarımadası'nda yaşanan deniz ve kara çatışmalarıdır. Sıradan bir askeri harekat olmayan bu savaşTürk milletinin en önemli zaferlerinden biridir. Aynı zamanda dünya tarihi açısında da büyük bir önem taşır.  İtilaf Devletleri ile yapılan Çanakkale Muharebelerinde dünyadaki güç dengeleri birden değişmiştir. Türk milleti oldukça zor şartlarda girdiği bu savaşı kazanmış ve savaş bir destan olarak anılmıştır. Bu zafer ile milli bilinç gelişmiş, Kurtuluş Savaşı'na zemin hazırlanmıştır. Sadece Türk askeri değil, savaşa katılan Fransız, Rus ve İngiliz gibi pek çok askerde hayatını kaybetmiştir. Peki, Çanakkale Savaşı'nda kaç asker öldü? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı başladığı zaman tarafsız kalma niyetindeydi. Daha sonra ise birçok devlet gibi o da ittifak arayışına girdi. Bunun üzerine İngiltere, Fransa ve Rusya'nın bulunduğu İttifak Devletleri blokuna katılmayı istedi. Ancak devletler bu isteğine karşılık vermedi. Osmanlı Devleti, daha sonra Almanya ile bir ittifak antlaşması imzaladı. 1914 yılında Almanya, Rusya'ya karşı savaş ilan ettiğini açıkladı. Osmanlı donanmasına ait gemiler Karadeniz'deki Rus limanlarına bombalayınca, Rusya'da Osmanlı'ya savaş açtı. İngiltere'de boğazları geçmeye çalışıp, İstanbul'u ele geçirmeye çalışsa da başarılı olamadı. Bunun üzerine İtilaf Devletleri, Çanakkale Boğazı'nın geçip kara harekatı başlatmaya karar verdi. Bu amaçları doğrultusunda Çanakkale Savaşı başladı. Çanakkale Savaşı'nda ölen askerlerin sayısı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Çanakkale Savaşı'nda Kaç Asker Öldü?

Çanakkale Savaşı'nda Kaç Asker Öldü?

Çanakkale Savaşı'na katılan devletlerin hepsi büyük kayıplar yaşamıştır. Savaş sırasında 56.000 Türk askeri hayatını kaybetmiştir. Çanakkale Savaşı sırasında yaralanan 21.000 kişi ise hastanede şehit olmuştur. Sadece ölen değil, yaralılar ve kayıplar ile birlikte toplam sayısı 250.000 kişi olmuştur. 

O dönemde Britanya İmparatorluğu olarak bilinen İngiltere 205 bin kişilik askeri kayıp yaşamıştır. Fransa ise 47 bin askerini kaybetmiştir. İtilaf Devletlerinden toplamda 252 bin kişi ölmüştür.

Çanakkale Savaşı'nda verilen kayıplar bütün ulusları etkilemiştir. Bundan dolayı savaşın sonlandığı gün olan 18 Mart, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma günü olarak kabul edilmiştir. Çıkarmanın günü olan 25 Nisan'da ise Anzak Günü adıyla anmalar yapılır. Anzak; I. Dünya Savaşı'nda Britanya İmparatorluğu'nda savaşan Avusturyalı ve Yeni Zelandalı askerlerden oluşan kolordudur. Bu nedenle 25 Nisan, Avusturya ve Yeni Zelanda'da ulusal tatil olan ilan edilmiştir. O gün toplanarak Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzakların çıkarma yaptıkları koya gelerek anma yaparlar.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
6
4
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?