Görüş Bildir
Haberler
Blade Runner Hayranlarına Müjde: Blade Runner'ın Televizyon Dizisi Geliyor!

Blade Runner Hayranlarına Müjde: Blade Runner'ın Televizyon Dizisi Geliyor!

02.03.2022 - 07:15

Blade Runner hayranları için iyi bir haberimiz var! İlk filmi 1982’de ve ikinci filmi 2017’de çekilen Blade Runner, Amazon tarafından yayınlanacak bir dizi ile tekrar karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Dizi hakkında her ne kadar tek bilinen yönetmen ve yazar kadrosu olsa da hayranları şimdiden detayları merak içinde bekliyor. Blade Runner efsanesinin tekrar doğuşuna gelin birlikte göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Blade Runner efsanesi nasıl ortaya çıktı?

Blade Runner efsanesi nasıl ortaya çıktı?

Philip K. Dick'in 'Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?' kitabından esinlenerek beyaz perdeye uyarlanan Blade Runner, Harrison Ford’un hayat verdiği Rick Deckan isimli bir polisin hayatını ve maceralarını konu alan bir bilim kurgu filmi. 1982 tarihli ABD yapımı Blade Runner’n yönetmen koltuğunda Ridley Scott oturuyor. Başrollerde ise Harrison Ford’a Rutger Hauer ve Sean Young eşlik ediyor. Kitabın konusunu temel alarak yazılan senaryoyu Hampton Fancher ve David Peoples ele alıyor.

Replicant kavramının hayatımıza girişi

Replicant kavramının hayatımıza girişi

İlk filmin hikayesi 2019 yılının Los Angeles şehrinde geçiyor. Toplum içinde sorun çıkaran replicantları öldürmek ile görevli 'Bıçak Koşucuları' adlı verilen emniyet biriminde polis olarak görev alan Rick Deckard (Harrison Ford), zor şartlar altında köle gibi çalıştırılmaktan bıkıp dünyanın dışındaki bir yerde replicantların Nexus 6 isyanı hazırladıklarını öğrenerek isyanı bastırmak ve replicantları öldürmek için görevlendiriliyor. İsyanı başlatan replicantlardan biri olan Roy Batty'nin (Rutger Hauer) amacı kendi gibi Android replicantların yaratıcısı Dr. Eldon Tyrell'i (Joe Turkel) öldürmek.

Blade Runner oyuncu kadrosu

Blade Runner oyuncu kadrosu

İlk filmin kadrosunda yer alan Harrison Ford, Sean Young, Edward James Olmos, Daryl Hannah, M. Emmet Walsh, Joe Turkel, William Sanderson, Brion James ve Joanna Cassidy Blade Runner'ı bir kült efsanesi haline getiren oyunculardan sadece birkaçı.

Film hakkında bazı bilinmeyenler

Film hakkında bazı bilinmeyenler

Film yayınlandığı zamana göre hem konu olarak hem müzikal anlamda da yenilikçi bir yapıya sahip. Filmde kullanılan müzikler Vangelis’e ait. Filmin başlangıcında yer alan göz sahnesindeki kullanılan müzik vurucu bir anlam taşıyor ve sahneye ayrı bir anlam veriyor. Filmin hayranları da müzikler için zamanın ötesinde olduğunu düşünüyor.

Nasıl kült film haline geldi?

Nasıl kült film haline geldi?

Yayınladığı dönemde olumlu veya olumsuz birçok eleştiri alan film, zaman içerisinde hayranları ve izleyenleri sayesinde kült mertebesine erişti. Rick Deckard’ın bir replikant olup olmadığı sorusu ise hâlen konuşulmaya ve merak konusu olmaya devam ediyor. Kendisinden sonra gelen birçok filme de ilham kaynağı olan Blade Runner, yapım sürecinde meydana gelen olaylarla ve kullanılan efektlerle adından söz ettirmeye devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Neden yayınlandığı zaman beklenen değeri göremedi?

Neden yayınlandığı zaman beklenen değeri göremedi?

Blade Runner, Amerika’da vizyonda gösterildiği süre boyunca umut edilen gişe hasılatını elde edemedi. Filmin gişe hasılatının beklentilerin çok altında kalmasının sebebi ise E.T. ve The Thing gibi o dönem gişeye hâkim olan filmlerle aynı zamanlarda vizyona girmiş olması. Film, o dönem istediği başarıyı elde edemedi ama zaman içerisinde sinema tarihinde kült bir konuma erişti ve çok fazla hayran kitlesine sahip oldu.

30 yıl sonra yeniden

30 yıl sonra yeniden

2049 yılında geçen ikinci filmde, replikantlar olarak bilinen biyomühendislik ürünü android insanlar köle olarak kullanılıyor. Bir Nexus-9 replikantı olan K, Los Angeles Polis Departmanında sahte replicant kopyalarını avlayan ve onları emekli yapan yani öldüren bir subay olarak çalışıyor. Verilen bir görev için Nexus-8 replikantı Sapper Morton'u öldürerek emekliye ayırıyor ve Morton'un çiftliğinde bir ağacın altına gömülü bir kutu buluyor.

Replicantlar hakkında gizli gerçek

Replicantlar hakkında gizli gerçek

Subay K'nın buldugu kutuda sezaryen sırasında ölen bir dişi replikantın ölümünden sonra saklanan bazı önemli bilgiler bulunuyor. Bu bilgiler ise replikantların biyolojik olarak üreyebildiklerinin kanıtını içeriyor. Subay K, daha önce imkânsız olduğu düşünülen bu durumu şefi Teğmen Joshi'ye bildiriyor. Teğmen ise bu durumun insanlar ve replikantlar arasında bir savaşa yol açabileceğinden korkarak K'ye gerçeği gizlemesini ve kanıtları yok etmek için replikant doğan çocuğu bulup emekli etmesini yani yok etmesini emrediyor.

Oyuncu kadrosu

Oyuncu kadrosu

Blade Runner 2049, Denis Villeneuve tarafından yönetildi ve Hampton Fancher ile Michael Green tarafından senaryosu yazıldı. 1982 tarihinde yayınlanan Bıçak Sırtı filminin devamı niteliğinde ve ABD yapımı neo-noir bilimkurgu tarzında olan Blade Runner 2049’un başrollerinde Ryan Gosling ve Harrison Ford, yardımcı rollerinde ise Ana de Armas, Sylvia Hoeks, Robin Wright, Mackenzie Davis, Carla Juri, Lennie James, Dave Bautista ve Jared Leto yer aldı.

Anime ve Blade Runner sevenler için bir müjde

Anime ve Blade Runner sevenler için bir müjde

Blade Runner çok sevildi ve Blade Runner: Black Lotus adında 13 bölümlük bir animasyon dizisi yapıldı. Blade Runner serisinin iki filmi arasındaki bir zamanı konu olan anime, yaratılma sebebi gizli olan replicant Elle’nin yolculuğuna odaklanıyor. 13 Kasım 2021’de yayınlanmaya başlanan animenin yapımcılığını Crunchyroll ve Adult Swim ortak olarak üstleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Elle'nin gizemi

Elle'nin gizemi

Blade Runner: Black Lotus, 2032 yılında Los Angeles’ta geçiyor. Bu anime dizisinde başkahraman Elle isminde bir replicant. Her gün gördüğü kâbusların giderek daha kötü olduğunu fark eden Elle’nin duyduğu bir ses ona yapay insanlar olan replicantlarin nasıl yapıldığından ve dünyadaki amaçlarından bahsediyor. Duyduğu bu sesin etkisinde kalan Elle'nin 13 bölüm boyunca kendini bulma ve hakkındaki gerçekleri öğrenme serüvenine şahit oluyoruz.

Siyah lotus'un seslendirme kadrosu

Siyah lotus'un seslendirme kadrosu

Animeyi seslendirme kadrosunda Jessica Henwick, Elle karakterine sesiyle hayat veriyor. Josh Duhamel bir Blade Runner olan Marlowe'u; Will Yun Lee hurdalık sahibi Joseph'i; Samira Wiley Los Angeles Polis Departmanı çalışanı olan Alani Davis'i; Brian Cox, Wallace Corp'un CEO'su Niander Wallace Sr.'ı; Wes Bentley ise onun bilim insanı olan oğlunu seslendiriyor.

Amazon Prime'ın son hamlesi

Amazon Prime'ın son hamlesi

Zaman Çarkı ve Yüzüklerin Efendisi gibi dünya çapında geniş kitlelere kendi hayran bırakan yapımları dizi halinde yayınlayan Amazon'dan son atak Blade Runner dizisi oldu. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Ridley Scott'ın üstlendiği proje, 2017 yılında çekilmiş olan Blade Runner 2049'dan sonra geçen 50 yılı konu alıyor. Kült bilim kurgu serisi olarak kabul edilen Blade Runner dizisi için Amazon Studios, Alcon Entertainment ve Scott Free Productions beraber çalışacak.

Çekirdek kadro hakkında kısa bir bilgi

Çekirdek kadro hakkında kısa bir bilgi

Blade Runner 2099’un senaryosunu yazma görevini ve yapımcılığını Strange Angel ve Shining Girl ile tanınan Silka Luisa üstleniyor. Ridley Scott ise Scott Free Productions aracılığıyla dizinin yapımcılarından biri. Yürütücü yapımcı kadrosunda Alcon Entertainment’tan Andrew Kosove ve Broderick Johnson, Scott Free’den David W. Zucker görev alıyor. Ayrıca senaryo ekibinde Blade Runner 2049’ın senaristlerinden Michael Gren yer alıyor, ekibe Ben Roberts, Cynthia Yorkin ve Clayton Krueger eşlik ediyor.

Blade runner hayranları için üzücü bi haber

Blade runner hayranları için üzücü bi haber

Dizinin konusu henüz açığa çıkmadı. Ancak dizinin adından da anlaşıldığı gibi serinin son filmi Blade Runner 2049‘daki olaylardan 50 yıl sonrasını ve yaşananları anlatacağı biliniyor. Oyuncu kadrosunun belli olmadığı dizi hakkında Scott, BBC’ye verdiği röportajda yapımın sadece 10 bölümlük bir dizi olacağını dile getirdi. İlk 10 saatlik senaryonun tamamlandığını açıkladı. Biz de sizin gibi büyük bir merakla bekliyoruz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın