Görüş Bildir
Haberler
Bilimsel Olarak İmkânsız Olduğu Ortaya Çıktı: 60 Yıl Boyunca Uyumadığını İddia Eden Adamın Öyküsü Yalanmış

Bilimsel Olarak İmkânsız Olduğu Ortaya Çıktı: 60 Yıl Boyunca Uyumadığını İddia Eden Adamın Öyküsü Yalanmış

11.09.2022 - 17:13

Uyumayan adam olarak bilinen Mehmet İnanç, dünyada bu kadar uzun süre uyumayan tek kişi değil ancak Türkiye’de en uzun süre uyumayan insan. Tıpta bile çözüm yollarının yetersiz kaldığını söyleyen Mehmet İnanç gerçekten uyumuyor mu, yoksa bu herhangi bir uyku rahatsızlığı mı? Uykusuz bir hayat omurgalı canlıların yaşamı için imkânsızken nasıl oluyor da yıllarca uyumadan hayatını sürdürebiliyor? Haydi gelin, birlikte inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye’nin en uykusuz adamı.

Türkiye’nin en uykusuz adamı.

1926 yılında doğan Mehmet İnanç; gençliği boyunca derin uykulara daldığını, kimsenin onu uyandıramadığını söylerken 34 yaşından sonra uyku yüzü görmediğini belirtiyor. 1960 yılından beri uyku nedir bilmediğini dile getiren Mehmet İnanç, doktorlara başvurduğunu ancak herhangi bir çarenin bulunamadığını söylüyor. 60’lı yılların başında o ağır uykusu olan adama ne oldu, bilinmiyor. Üç ya da dört ay kadar süren uyku düzensizliğinden sonra bir gün uykusunun gelmediğini ve sonrasında sürekli uyanık kaldığını ifade ediyor. Olayın ilginç kısmıysa Mehmet İnanç'ın hiç dinlenmek istemiyor oluşu.

Uyumadığı için gece gündüz demeden çalışmayı tercih eder.

Mehmet İnanç, uyumamaya başladığından itibaren bu durumu hakkında hiç sorun yaşamaz. Eskişehir’de demiryollarında çalışan İnanç, aynı zamanda inşaat ustası olduğu için gündüzleri demiryollarında çalışırken geceleri sabaha kadar kurduğu ekiple inşaatlarda çalışır. Çevresindeki kişiler onun uyumadığını gördüklerinde çok şaşırır. Hatta inanmayanlar bile olur. Ancak gerçekten uyumadığı ve 24 saat boyunca yorulmadan çalıştığı görülünce mahalleli ona “Uykusuz Hacı” lakabını takar. Gece mahallesinde bir iş olduğunda Mehmet İnanç, yardıma koşan ve o işleri halleden kişi olur.

Uyuduğuna dair iddialara girenler olur.

Uyuduğuna dair iddialara girenler olur.

Mehmet İnanç’ın komşuları arasında uyuduğunu düşünenler olur ve onun uyuduğu üzerine iddiaya tutuşurlar. Uymadığına inanmayan komşuları, üç günden daha fazla uykusuz kalamayacağını düşünüp bu iddia için 15 kişilik ekip kurarlar. 90 gün boyunca Mehmet İnanç'ın uyumadığını gözlemlemeye çalışılar ancak işler beklenilen gibi olmaz. Ekip 90 gün boyunca dayanamaz ve 40. günde pes ederler. Böylelikle komşuları ona inanmaya başlar ve Mehmet İnanç iddiayı kazanır.

Çareyi tıpta arar ancak orada da kendisi uyuyacağına hemşireyi uyutur.

Çareyi tıpta arar ancak orada da kendisi uyuyacağına hemşireyi uyutur.

Medya aracılığıyla Mehmet İnanç'ı gören doktorlar onu tedavi etmek için uğraşırlar. İlk olarak Eskişehir’de SSK Hastanesi’nde doktor Durmuş Tekin, hastalığı için onu incelemeye başlar. Daha sonra sırasıyla hastaneleri ve doktorları ziyaret etmeye devam eder Mehmet İnanç. Eskişehir Askeri Hastanesi’nde İzzet Fethi Okyar ve Eskişehir Devlet Hastanesi’nde Halil Kozlubel, onu incelmeye alır. Bu incelemeler esnasında oldukça küçük harflerle basılmış bir kitabı sesli okuması istenir. Eğer ses kesilirse uyudu raporu vermeyi düşünürler. Ancak beklenilen gibi olmaz. İnanç uyumaz hatta yanındaki hemşire uyuyakalınca onu uyandırıp kitabını okumaya devam eder. Eskişehir’de istenilen bulunamayınca İstanbul’da Çapa Tıp Fakültesine gider. 5 ay 20 gün de orada uyuması için çalışılır. Herhangi bir sonuç alınamayınca da uyumuyor raporu verilir.

Uykusuzluk sayesinde hayatına iki yaşam birden sığdırır.

Uykusuzluk sayesinde hayatına iki yaşam birden sığdırır.

Mehmet İnanç, bizlere göre iki kat daha fazla yaşıyor diyebiliriz. Uykuya ayıracağı zamanlarda kitap okuyor, çalışıyor veya televizyon seyrediyor. Kısacası hayatındaki hiçbir anı boş durarak geçirmiyor, her anı değerlendiriyor. Uyumamaktan çok memnun olan Mehmet İnanç, “Allah herkese uykusuzluk nasip etsin çok faydalı bir şey.” diyor. Ancak eşi bu durumdan onun kadar memnun değil. Geceleri televizyon sesinden veya yapılan gürültüden ister istemez rahatsız olduğunu dile getiriyor. İki kat daha fazla yaşayan İnanç, İki kat daha fazla iş yapıyor ve bu durum onun için paha biçilemez bir nimet gibi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ne kadar uyumadığını söylese de verdiği röportajlarda mikro uykulara yenik düştüğü belli.

Evet, Mehmet İnanç hiç uyumadığını söylüyor ancak bu imkânsız bir durum ve aslında ara ara mikro uykulara yenik düştüğü röportajlardan da gözlemlenebiliyor. Eşi Lütfiye Hanım, onun arada kestirdiğini dile getiriyor. Tabii bu durum İnanç için gözlerini dinlendirme hâli. Bir diğer kanıtıysa yorucu günün ardından gün batımına kadar gazete okuduğunu dile getirmesi. Bu türden bir aktivite, beynin uykuya geçmesi ve mikro uykuya dalması için oldukça iyi bir fırsat. Ayrıca insanlar gözleri açık da uyuyabiliyorlar, sadece bunun farkında olmuyorlar.

Dünyada da yıllarca uyumadığını söyleyenler var.

Dünyada da yıllarca uyumadığını söyleyenler var.

Mehmet İnanç, bu durumu yaşayan ilk insan değil. Dünyada birkaç kişi daha hiç uyumadığını iddia ediyor. Bu kişiler arasında “Hiç Uyumayan Adam” unvanını dünya çapında koruyan ve efsaneleşen bir isim olan Herpin ve ateşli bir hastalık sonrası 43 yıldır uyumayan Vietnamlı Thai Ngoc yer alıyor. Ancak bilimsel olarak bakıldığında bu kadar uzun süre uyumadan yaşamak mümkün gözükmüyor. Yaşadıkları bu durum aslında bir nevi uyku durum yanılgısı. Bunu yaşayan insanlar, uyku ve uyanıklık hâllerini birbirine karıştırabilirler. Bunlar dışında mikro uykular da yaşıyor olabilirler. Uyku fizyolojik bir ihtiyaç. Umarız her biri deliksiz uykunun tadını tekrar tadar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
5
3
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın