Görüş Bildir
Haberler
Bakanlar Kurulu'ndan Kritik Kararlar: Türk Hava Sahası Kuzey Irak'a Kapatıldı, OHAL Yeniden Uzatıldı

Bakanlar Kurulu'ndan Kritik Kararlar: Türk Hava Sahası Kuzey Irak'a Kapatıldı, OHAL Yeniden Uzatıldı

FreiGeist
16.10.2017 - 16:56

Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. Kritik MGK'da Türk hava sahasının Kuzey Irak'a kapatılması, İbrahim Halil Sınır Kapısı Bağdat yönetimine devredilmesi ve OHAL'in 5. defa uzatılması için tavsiye kararı alındı. Ayrıca Kerkük'te tırmanan gerilim de masadaydı. Açıklamada 'Irak'ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önem bir kez daha vurgulanmıştır' denildi. MGK sonrası toplanan Bakanlar Kurulu'nda alınan kararları Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ duyurdu. Bozdağ, 'MGK tavsiyesiyle hava sahamız IKBY'ye kapatılmıştır' dedi. Bozdağ OHAL'in de 3 ay daha uzatılmasına karar verildiğini ve kararın TBMM Başkanlığı'na gönderildiğini açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaklaşık 1 saat 40 dakika MGK açıklamasının tam metni şöyle:

Yaklaşık 1 saat 40 dakika MGK açıklamasının tam metni şöyle:

1 -Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının İdlib’te “gerginliği azaltma görev gücü” kapsamında yürüttüğü harekât hakkında Kurul’a bilgi arz edilmiştir. Suriye’de kalıcı barışı tesis etmek amacıyla, Astana mutabakatı çerçevesinde görev yapan unsurlarımızın İdlib çatışmasızlık bölgesindeki görevini başarıyla sürdürdüğü değerlendirilmiştir.

2- Irak Anayasası’nı ihlal eden gayrımeşru IKBY referandumu sonrasında atılan adımlar değerlendirilmiş; alınması öngörülen yeni tedbirler müzakere edilmiştir.

Türk Hava Sahası’nın IKBY’ne kapatılması ve İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın Merkezî Irak Yönetimi’nce devralınması sürecinin başlatılması hükûmete tavsiye edilmiştir.

Bu çerçevede merkezî Irak Yönetimi’nin tüm ülkede anayasal egemenliğini tesis etmek üzere ve özellikle Kerkük’te attığı adımlar değerlendirilmiş; Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önem bir kez daha vurgulanmıştır.

Merkezî Irak Yönetimi’nin Kerkük’te yürüttüğü operasyonun, şehrin son dönemde bozulmaya çalışılan demografik yapısının, tarihî derinliğine uygun şekilde tesisini de sağlamayı amaçlaması hususundaki hassasiyetimiz ve beklentimiz özellikle belirtilmiştir.

3- FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG, DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadele kapsamında yurt bütününde uygulanan olağanüstü hâl değerlendirilmiş; demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin ve vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin devamlılığını sağlamak üzere hükümete, olağanüstü hâlin uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, OHAL'in uzatılmasının MGK gündemine geleceğini söylemişti.

Bozdağ: "Meclis’in kabul etmesi durumunda, OHAL 3 ay daha uzatılacak”

Bozdağ: "Meclis’in kabul etmesi durumunda, OHAL 3 ay daha uzatılacak”

MGK'nın ardından toplanan Bakanlar Kurulu'nda alınan kararları Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ açıkladı. 

Bozdağ, Somali’de saldırıyı kınadıklarını söyledi. Bozdağ, 35 kişinin tedavi için Türkiye’ye getirileceğini belirtti. Bozdağ, hastaneye kaldırılan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’a da geçmişi olsun dileklerini iletti.

OHAL’in devlete karşı ilan edildiğini söyleyen Bozdağ, “OHAL’in 3 ay daha uzatılmasına karar verildi. Meclis’in kabul etmesi durumunda OHAL, 3 ay daha uzatılacak” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Çay zammı geri alındı"

"Çay zammı geri alındı"

ÇAYKUR yönetim kurulu, çay fiyatlarına yüzde 20 oranında zam yapma kararı almıştı. Bakanlar kurulumuz bu konuyu ele aldı ve bu zammın geri alınmasını kararlaştırıldı. ÇAYKUR yönetim kurulu, yapılan yüzde 20 zammı geri alacaktır. Çay fiyatları zamsız uygulanmaya devam edecektir.

"Habur Sınır Kapısı'nın Irak Hükümeti'ne devri için çalışma başlatıldı"

"Habur Sınır Kapısı'nın Irak Hükümeti'ne devri için çalışma başlatıldı"

Hükümet Sözcüsü Bozdağ, 'Milli Güvenlik Kurulunda, halk arasında Habur Sınır Kapısı olarak bilinen İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın, Irak hükümetine devri konusunda çalışma başlatılması tavsiye edildi hükümetimize. Bakanlar Kurulumuz da bu tavsiye doğrultusunda karar aldı ve bu konuyla ilgili bakanlar, bakanlıklar, kamu görevlileri bu çalışmaları başlattılar. Tabii çalışmalar bittikten sonra bu kapı tamamen Irak hükümetinin kontrolüne geçmiş olacaktır ve orada da Türkiye'nin muhatabı Irak hükümeti olacaktır.' ifadelerini kullandı.

"Irak'ın Kerkük'e dönük attığı adım geç kalan bir adımdır"

"Irak'ın Kerkük'e dönük attığı adım geç kalan bir adımdır"

Bağdat yönetiminin Kerkük'e yönelik operasyonunu değerlendiren Bozdağ, 'Irak hükümetinin Kerkük'e dönük attığı adım, esasında geç kalan bir adımdır. Çünkü orada Irak'ın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına, siyasi birliğine ve anayasasına karşı bir saldırı vardır. Bu saldırıyı defetmek üzere atılan adımı elbette  önemsiyoruz.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Vize krizinin uzun sürmemesi her iki ülkenin de yararına"

"Vize krizinin uzun sürmemesi her iki ülkenin de yararına"

Bozdağ, 'ABD Dışişleri Bakanlığı heyetinin Ankara temaslarına ilişkin, Yarın Dışişleri, Adalet ve İçişleri bakanlarının müsteşar yardımcılarıyla bir araya gelinecek ve birlikte bir değerlendirme yapacaklar. Ben bu vize krizinin uzun sürmemesinin her iki ülkenin de yararına olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim.' değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada, Bozdağ'ın bu açıklamayı yaptığı sıralarda ABD Büyükelçiliği'nden önemli bir vize açıklaması geldi. ABD Büyükelçiliği Twitter hesabından Türkiye'de Ankara'daki Büyükelçilik ve İstanbul'daki Başkonsolosluk üzerinden acil insani ve sağlık durumlarında ABD vize başvurusu yapabileceğini duyurdu.

"Seçim sistemine dair bir değişiklik yok"

"Seçim sistemine dair bir değişiklik yok"

Bozdağ, 'Seçim sistemi ve seçim barajına dair de bir değişiklik çalışması olmadığını ifade etmek isterim.' dedi.

Bylock iddiasına sert yanıt: "Bu çok açık bir iftira ve ahlaksızlıktır"

Bylock iddiasına sert yanıt: "Bu çok açık bir iftira ve ahlaksızlıktır"

Fox TV'de yayınlanan Çalar Saat programını sunan gazeteci İsmail Küçükkaya, bir bakanın eşinin cep telefonundan Bylock programının çıktığını ve bunun üzerine bakanın eşinden boşandığını iddia etti. Küçükkaya, bakanın ismini bildiğini söylese de açıklamadı. Gündeme bomba gibi düşen bu iddianın ardından söz konusu ismin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya olduğu öne sürüldü. 

Başbakan Yardımcısı Bozdağ bu iddialara sert sözlerle yanıt verdi. Bozdağ, 'Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Betül Sayan Kaya hanımefendi hakkında bir televizyon kanalında gazetecilik, televizyonculuk, medyacılık, meslek etik ve ahlak ilkeleriyle bağdaşmayan büyük bir iftirada bulunulmuştur. Bir defa bu iftirayı yapanları ve bu iftiranın dillendirilmesine zemin hazırlayanları buradan şiddetle ve nefretle kınadığımı açıkça ifade etmek isterim. Bu çok açık bir itibar suikastıdır. Bu çok açık bir hukuksuzluktur. Bu çok açık bir iftiradır ve bu çok açık bir ahlaksızlıktır' ifadelerini kullandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
42
24
19
10
9
5
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Kıyamete OHAL'de girersek şaşırmayın...

Ayna Efendi

kerkük kent merkezi ırak ordusu ve haşdi şabi türkmen birlikleri tarafından kurtarıldı bu arada

Sadece Gerçekler

İran'ın payı atlanmamalı.

Cenkc

OHAL’in ilk geldiği zaman diyorlardı hemen bitecek inşallah ooohhh uzattıkça uzattılar 2019a kadarda gidecek valla bir köye yerleşeceğim televizyon, telefon ... Devamını Gör