Görüş Bildir
Haberler
Auschwitz Davası Dünyanın Belleğinde Kalacak

Auschwitz Davası Dünyanın Belleğinde Kalacak

Batuhan
13.06.2016 - 16:37 Son Güncelleme: 14.06.2016 - 09:43

Auschwitz davasının dosyaları dünya kültür mirası olacak. Dosyaların UNESCO Dünya Belleği'ne alınması için Almanya resmen başvuruda bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1963 – 65 yılları arasında görülen Almanya'daki ilk Auschwitz davasının dosya ve dokümanlarının UNESCO Dünya Belleği Listesi’ne alınması için Almanya tarafından resmen başvuruda bulunuldu. Başvuruyla ilgili kararın önümüzdeki yıl açıklanması bekleniyor. Hessen Eyalet Bilim Bakanı Boris Rhein, Dünya Belleği Listesi’ne alınmanın Auschwitz davasının Almanya'nın savaş sonrası tarihi ve hatırlama kültürü açısından benzersiz önem taşıdığını söyledi.

Dünya mirası olarak kabul edilen 400 dava dosyası Hessen eyaletindeki devlet arşivinde muhafaza ediliyor

Dünya mirası olarak kabul edilen 400 dava dosyası Hessen eyaletindeki devlet arşivinde muhafaza ediliyor

Frankfurt'taki mahkeme salonu

Auschwitz davası Alman tarihinin en büyük ağır ceza davaları arasında yer alıyor. Yüzlerce tanığın dinlendiği Auschwitz-Birkenau temerküz kampı davasında 22 sanık işledikleri suçlardan dolayı mahkûm edilmişti. Dünya mirası olarak kabul edilen 400 dava dosyası ile tanık ifadelerinin yer aldığı yüz dolayındaki ses bandı Hessen eyaletindeki devlet arşivinde muhafaza ediliyor.

Yeşiller Partisi Eyalet Meclis Grubu Sözcüsü Martina Feldmayer ‘dava dosyalarının temerküz kamplarındaki imha mekanizmasıyla Nasyonal Sosyalist canilerin suçunu belgeleyen önemli kayıtları içerdiğini', söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tüm dünyadan 348 yazılı belge Dünya Belleği Listesi’ne alındı

Tüm dünyadan 348 yazılı belge Dünya Belleği Listesi’ne alındı

1992 yılında başlatılan dünya doküman mirası uygulamasıyla bütün dünyadan 348 yazılı belge Dünya Belleği Listesi’ne alınmıştı. Uygulama, müze arşiv ve kütüphanelerdeki tarihi önemdeki eserleri koruma altına almak ve halka açmak amacıyla başlatılmıştı. Dünya Belleği'ne iki yılda bir yeni eserler dâhil ediliyor. Son olarak Reformasyon dönemini başlatan Martin Luther'in yazılı dokümanlarıyla Johann Sebastian Bach'ın dini eserlerinin notaları da Dünya Belleği Listesi'ne alınmıştı.

Deutsche Welle Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
11
7
4
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
nebusimdi

2. Dünya Savaşı'nın tek suçlusu Hitler ilan edildi. Hitler suçluydu, ama Rusya'nın, Amerika'nın, İngiltere'nin, İtalya'nın, vs. liderleri de suçluydu. Onlar ... Devamını Gör

Selim

Yaptıkları hatayı en azından kabul ediyolar üle

Tolgahan Hasanoğlu

kabul etmeleri önemli değil ki hala faşizme devam ediyorlar. Yahudileri hala hiç sevmiyorlar ve öldürmek istiyorlar , Almanyada yaşayan Türklerinde evlerini ... Devamını Gör

Tolgahan Hasanoğlu

Auschwitz'deki katliamın belgeselini izlemiştim , ben bir Müslümanım ama bir Yahudi için göz yaşı döktüm. Öyle bir zulüm öyle bir işkence edildi ki ve o alma... Devamını Gör