Görüş Bildir
Haberler
Araştırmaya Göre Dünyada Obezlerin Sayısı Zayıflardan Daha Fazla

Araştırmaya Göre Dünyada Obezlerin Sayısı Zayıflardan Daha Fazla

ATKN
03.04.2016 - 18:59 Son Güncelleme: 04.04.2016 - 08:22

İngiltere'de yayınlanan bir araştırmaya göre dünyada obez olarak sınıflandırılan yetişkinlerin sayısı zayıf insanlardan daha fazla.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Imperial College London Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından yürütülen ve tıp dergisi Lancet'te yayımlanan araştırmaya göre dünya çapında obezite erkeklerde üç kat, kadınlarda ise iki kattan fazla arttı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre araştırmada, 1975 ve 2014 yılları arasında 186 ülkeden 20 milyon yetişkin insanın vücut kütle indeksleri karşılaştırıldı. Çalışmanın baş yazarı Prof. Majid Ezzat 'ciddi bir obezite salgını' yaşandığını söyleyerek hükümetlerin harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Elde edilen bulgulara göre dünya çapında obez insan sayısı 1975 yılında 105 milyonken 2014 yılında 641 milyona çıktı. Düşük kilolu insan sayısı ise aynı yıllarda 330 milyondan 462 milyona yükseldi.

Erkeklerde küresel obezite oranı 1975 yılında yüzde 3,2'den 10,8'e, kadınlarda ise yüzde 6,4'ten 14,9'a çıktı.

Erkeklerde küresel obezite oranı 1975 yılında yüzde 3,2'den 10,8'e, kadınlarda ise yüzde 6,4'ten 14,9'a çıktı.

Bu oran dünyada 2014 yılında 266 milyon obez erkek ve 375 milyon obez kadına denk geliyor.

Araştırma ayrıca Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel obezite hedefine ulaşma olasılığının 'sıfıra yakın' olduğunu da öngörüyor. Sağlık Örgütü'nün obezite hedefine göre obezite oranı 2025 yılına kadar 2010 yılındaki düzeyi aşmamalı.

Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde vücut kütle endeksinde 1 metre karede 30 kilogram, tıbben obez olarak tanımlanıyor.

Prof. Ezzati 'Araştırmamız 40 yıllık sürede düşük kiloluların obezlerden iki kat fazla olduğu dönemden obezlerin zayıfların sayısından fazla olduğu döneme geçtiğimizi gösteriyor' dedi.

Ezzati 'Düşük kilolu insanların 40 yılda azalması güven verici ancak küresel obezite kriz noktasına ulaştı. Umarım bu bulgular hükümetleri obeziteyle mücadele etmek için politikalar geliştirmeleri ve uygulamaları için bir teşvik yaratır' diye ekledi. Ezzati sebze ve meyve gibi sağlıklı gıda seçeneklerinin daha ucuz olması ve işlenmiş sağlıksız yiyeceklerin fiyatlarının artırılmasının gerektiğini de söyledi.

Araştırmada öne çıkan bulgular şöyle:

Araştırmada öne çıkan bulgular şöyle:
İçeriğin Devamı Aşağıda
  • Dünyada en fazla obez erkek ve kadınlar Çin ve ABD'de yaşıyor

  • İngiltere'deki kadınlar Avrupa'nın en yüksek üçüncü vücut kütle indeksine sahip, erkekler ise 10. sırada

  • Dünyadaki obez yetişkinlerin beşte biri yani 118 milyonu yüksek gelirli altı İngilizce konuşan ülkelerde yaşıyor: Avusturalya, Kanada, İrlanda, Yeni Zelanda, İngiltere ve ABD

  • 2025 yılına kadar İngiltere'deki obez kadınların oranı yüzde 38 ile Avrupa'daki en yüksek orana ulaşması bekleniyor. Bunu yüzde 37 ile İrlanda, yüzde 34 ile Malta izliyor.

  • Çin 43,2 milyon erkek ve 46,4 milyon kadınla en fazla obez nüfusa sahip ülke

  • ABD'de ise 41,7 milyon obez erkek ve 46,1 milyon obez kadın yaşıyor.

  • 2014'te İngiltere'de yaşayan erkeklerin 6,8 milyonu kadınların ise 7,7 milyonu obez sayılıyor.

  • Düşük kilolu olmak Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerde ciddi sağlık sorununa işaret ediyor.

Araştırma ayrıca düşük kilolu insanların sayısını da inceliyor.

Araştırma ayrıca düşük kilolu insanların sayısını da inceliyor.

Buna göre aynı zaman diliminde zayıfların oranı erkeklerde yüzde 14'ten yüzde 9'a, kadınlarda yüzde 15'ten yüzde 10'a gerilemiş.

Bristol Üniversitesi'nden Prof. George Davey Smith dünyanın giderek 'daha şişman, sağlıklı ama adaletsiz'' bir hal almakta olduğunu vurgularken, yetersiz beslenmenin yarattığı sorunlara odaklanmadan obeziteye yoğunlaşmanın kaynakların yoksulları etkileyen sorunlardan zenginleri etkileyen sorunlara yönlendirilmesi riski yarattığına dikkat çekiyor.

'Tek bir çözüm yok, obezite düzeyini artıran pek çok faktörü ele almalyız'

İngiltere'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı Halk Sağlığı Kurumu'ndan obeziteyle mücadeleden sorumlu Jamie Blackshaw obezitenin ulusal sağlık sistemine maliyetinin 6 milyar sterlinden fazla olduğunu söyledi.

Blackshaw 'Tek bir çözüm yok, obezite düzeyini artıran pek çok faktörü ele almalyız. Hükümet, sektör ve yerel yetkililer ve halk da bunda rol oynamalı' dedi.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
65
21
10
8
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hayali karakter

dünyada obez sayısı zayıflardan fazla ama benim etrafımdakiler hep çıta gibi? nerede adalet? sırf hamileyim diye değil mi? sırf kocaman göbekli olduğum ender... Devamını Gör

dilara

Ben de dahil olmak üzere millet sıkıntıdan, stresten yiyor işte.

Heisenberg

O zaman bunlar yakında bizi de yerler. o.O

Heisenberg

Benden et çıkmaz la. Çok zayıfım. :O