Görüş Bildir
Haberler
Ankara Bulvarı 14 Saat Sonra Yeniden Trafiğe Açıldı

Ankara Bulvarı 14 Saat Sonra Yeniden Trafiğe Açıldı

ATKN
17.08.2015 - 10:32 Son Güncelleme: 17.08.2015 - 17:04

Ankara Bulvarı, 5. İdare Mahkemesinin Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) imar planlarının '1. derece doğal ve tarihi sit alanına uygun yapılmadığı' gerekçesiyle verdiği iptal kararının ardından, belediye ekiplerince 03.00'ten itibaren trafiğe kapatılmıştı. Ankara 2. İdare Mahkemesi, bugün ulaşıma kapatılan Ankara Bulvarı'nın yeniden açılmasına karar verdi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığında görevli işçiler, bulvarın Çiftlik Kavşağı girişini beton bariyerlerle ulaşıma kapattı.

Ulaşıma kapatılan alanlar, Ankara'nın doğu-batı aksında trafiğin büyük oranda yükünü çeken Ankara Bulvarı'nın yanı sıra, Şaşmaz Bulvarı, Zırhlı Tümen önünde açılan yeni yolun bir bölümü, İstanbul Yolu Çiftlik Kavşağı ile çiftlik içindeki eski hemzemin geçit arasında yapılan viyadüğü de kapsıyordu.

Yeniden ulaşıma açıldı

Ankara 2. İdare Mahkemesi kararının ardından Büyükşehir Belediyesi'nin işçileri, yolu kapatan bariyerleri ve uyarı levhalarını bulundukları yerden kaldırdı ve sürücüler 14 saat sonra tekrar bu yol güzergahını kullanmaya başladı.

Ankara Bulvarı'nın kapatılması nedeniyle sabah Başkent trafiğinde aksamalar yaşanmıştı.

'1.derece doğal ve tarihi sit alanına uygun yapılmadı'

Ankara 5.İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Koruma Amaçlı İmar, Ulaşım Planı ve Uygulama Projesi'ni, 'AOÇ'nin kuruluş amacına uygun olmadığı, nazım plan kararlarıyla getirilen fonksiyonların, sit alanı statüsünü sürdüren kısımlar bakımından '1. derece doğal ve tarihi sit alanına uygun yapılmadığı' gerekçesiyle oy birliğiyle iptal etmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gökçek'e tepki gösterilmişti

Gökçek'in ‘kapatmanın sorumlusu odalardır' diyerek hedef gösterdiği Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı meslek odaları ise basın toplantısı düzenleyerek, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şartlı bağışlanan AOÇ arazileri üzerine Büyükşehir Belediyesi'nin kendi rant ilişkileri çerçevesinde plan yapamayacağını belirtti. Ankara 5. İdare Mahkemesi'nin 10 Şubat 2014'te verdiği kararla AOÇ arazileriyle ilgili planların yürütmesini durdurma kararı verdiğini hatırlatan Candan, şunları söyledi: 

“Mahkeme kararını uygulayacak Melih Gökçek, o gün uygulayacaktı. Bugün yapılan halka eziyettir. Mahkeme planı bütünlüklü haliyle iptal etmiştir. 1,5 yıl önce durdurmanız gerekirken durdurmamışsınız. Mahkeme kararına rağmen burayı kullandırtarak suç işlemişsiniz. Bu yöneticilere biz ne mahkeme beğendirebiliyoruz ne de bilirkişi ve bilimsel rapor. Hukuk herkese lazım. Melih Gökçek de bu hukuka uyacak biz de uyacağız, Ayşe teyze de Cumhurbaşkanı da uyacak. Bu kadar hukuksuzlukla ülkeyi yönetemez hali getir, ortalığı karmakarışık hale getir, sonra da de ki ‘ben bu yolu kapatıyorum'. Olmaz, Kaçak Saray'ı da Ankarapark'ı da kapatacaksın. Bu kent oyuncak değil.”

'Kararda olmayan yolları kapatmak suçtur'

Büyükşehir Belediyesi'nin bir risk yönetim planı çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini hatırlatan Candan, “Yolu kapattığınız yerden itibaren yönlendirme yapacaksınız. O yollar iptal olmuşsa, eski yollar yürürlüktedir. Eski yolları açacaksınız. Bugün eski yolları da kapatmış. İnsanlar gidebilecekleri yollara da ulaşamıyorlar. Bu da bir suç. Hem hukuksuz hem yasadışı davranıyor.” ifadesini kullandı.

Şahsının ve meslek odalarının 5 gündür hedef gösterildiğini vurgulayan Candan, ‘Yollarımızı kapattıran Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ı lanetliyoruz' yazılı imzasız afişi gösterdi ve “Bütün Ankara'yı bu afişlerle donatmışlar. Bunun azmettiricisi Melih Gökçek'tir.” dedi.

'Gökçek, mahkemenin 2009'daki iptal kararını hiçe saydı'

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim de 2007'de Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ilk AOÇ Ana Planı'nın itirazları sonucu 2009'da iptal olduğunu hatırlattı. Büyükşehir'in bu planda çok küçük bir değişlik yaparak yeniden meclisten geçirdiğini dile getiren Sevim, “Biz 2007'den yol kullanıma açılıncaya kadar yolun hatalı olduğunu zaten vurguladık. Melih Gökçek yola 300 milyon TL harcandığını söylüyor. Batı demokrasilerinde işletilmesi gereken süreç; uyarılara kulak asmayan Melih Gökçek'in 300 milyon TL'yi devlete ödemesidir.” diye konuştu.

'Diğer kararları uygulamayan Gökçek'in yolu kapatması halka eziyettir'

Gökçek'in oluşturduğu algının aksine odalar ya da yargının yolu kapatmadığını belirten Sevim, şunları kaydetti: “Yargı bu planın hukuksuz olduğunu kararlaştırdı. Belediye'ye açtığımız davalardan sonuçlanan 500 tanesinden yüzde 95'i bizim lehimize sonuçlandı. Ancak Büyükşehir'in uygulama oranı yüzde 5. Belediye karar çıkar çıkmaz yeni meclis kararıyla mahkemenin kararını işlevsiz hale getiriyor. Diğer kararları uygulamayıp, yolu kapatması halka eziyettir. Melih Gökçek önceden yaptığı yeni bir plan çıkararak yolu işletebilirdi. Meclis Karar ile kapatmayı tercih etti.”

Gökçek'in Ankara Bulvarı'nın dışında diğer bazı yolları da kapattığını hatırlatan Sevim, “Bu yollar önceden de vardı. Gökçek'in yapması gereken bu yolları kapatmak değil eski haline çevirmekti. Belediye yargı kararını yanlış bir şekilde uygulayarak halkına zulmediyor.” şeklinde konuştu.

AA ve CHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0