Görüş Bildir
Haberler
2015 Afife Tiyatro Ödülleri'nde Öne Çıkan 10 Oyun

2015 Afife Tiyatro Ödülleri'nde Öne Çıkan 10 Oyun

Ulaş
28.04.2015 - 19:12 Son Güncelleme: 29.04.2015 - 14:09

Afife Tiyatro Ödülleri, dün gece on dokuzuncu kez sahiplerini buldu. Uzun yıllardır ülkemiz tiyatrosunun en iyilerini seçen Afife Tiyatro Ödülleri bu yıl 11 dalda 8 prodüksiyonu ödüllendirdi, gecenin öne çıkanı “Yılın En Başarılı Prodüksiyonu” dahil üç dalda ödül kazanan “Bir Yaz Gecesi Rüyası” oldu.

Ödüller, sinema ve tiyatro gibi seçeneğin bol, vaktin az olduğu alanlarda seçim yapmak için birçoğumuza yol gösteriyor. Sezon bitmeden Afife Ödülleri’nde öne çıkan bu yapımlardan birine bilet kovalayabilir, ya da şimdiden önümüzdeki sezon izlenecekler listenize ekleyebilirsiniz. İşte dün gece ödül kazanan ve ödül alamasa da adaylık sayısı bakımından öne çıkan 10 tiyatro oyunu:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir Yaz Gecesi Rüyası

Bir Yaz Gecesi Rüyası

ılın En Başarılı Prodüksiyonu | Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu (Yavuz Şeker) | Yılın En Başarılı Sahne Tasarımı

Shakespeare’in en sevilen eserlerinden olan oyunun Alexandar Popovski tarafından sahneye konan çağdaş uyarlaması, metni olduğu gibi sahneye aktarmak yerine ortaya görsel olarak etkileyici bir performans koymayı tercih ediyor.

Oyunu 2 Mayıs’ta İBB Şehir Tiyatroları Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde izleyebilirsiniz.

İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz

İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz

Yılın En Başarılı Yönetmeni (Alexandar Popovski)

Yılın en başarılı prodüksiyonu seçilen “Bir Yaz Gecesi Rüyası”nın da yönetmenliğini üstlenen ünlü Makedonyalı yönetmen Alexandar Popovski’nin sahneye koyduğu oyun, prömiyerini 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yapmıştı. Aynı zamanda Hayal Perdesi topluluğunun ilk prodüksiyonu olma özelliği taşıyan bu alaycı trajedi, kendi ihtiyaçları adına dünyayı reddeden kişilerin en gizli ve karanlık tutkularına yolculuk ediyor.

Oyunu 13 Mayıs’ta Beyoğlu Hayal Perdesi’nde izleyebilirsiniz.

İki Kişilik Yaz

İki Kişilik Yaz

Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu (Tuğrul Tülek)

“Her tiyatroseverin bildiği bir gerçek vardır. dot Tiyatro, her sezon yeni bir oyun çıkartır, sonra bu oyunla bizi fetheder ve tüm sezona da damgasını vurur. Gelenek bu yıl da bozulmadı ve dot Tiyatro, İki Kişilik Yaz oyunuyla kulağımıza şöyle fısıldadı: “Ey AŞK, ne güzelsin sen!” İki Kişilik Yaz, sezonun beğeniyi en çok hak eden yaz tadında bir aşk oyunu. Özellikle 35 yaş virajına girmişseniz veya girmek üzereyseniz mutlaka izlemelisiniz. Bazı gerçekler yüzünüze çarpıyor ama acıtmıyor, merak etmeyin.” – Eda Geven

Oyunu 30 Nisan, 12, 21, 22 ve 23 Mayıs’ta Maçka G-mall’da izleyebilirsiniz.

Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu (Aslı Yılmaz)

İngiliz yazar Lucy Prebble’ın eseri “Tesir”, bu sezon Türkiye’de ilk kez sergilenmişti. Aşkı ve yalnızlaşan insanı bir antidepresan deneyi ile sorgulayan bu oyun insan, bilim ve duygular arasındaki ilişki üzerine ilginç bir hikaye anlatıyor.

Oyunu 13 Mayıs’ta Galata D22’de izleyebilirsiniz.

Kral (Soytarım) Lear

Kral (Soytarım) Lear

Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu (Tomris İncer) | Yılın En Başarılı Giysi Tasarımı

“Pangar ve Altıdan Sonra Tiyatro ortak yapımı Kral “Soytarım” Lear izleyiciyle buluşuyor. Shakespeare’in önemli trajedilerinden biri olan Kral Lear’dan uyarlanan oyun, bu kez farklı bir bakış açısıyla, soytarıların gözünden anlatılıyor. Yiğit Sertdemir’in uyarlayıp yönettiği oyunda, Tomris İncer, Berkay Ateş, Demet Evgar, Okan Yalabık, Sezin Akbaşoğulları, Umut Kurt ve Yiğit Sertdemir oynuyor. Bütün oyuncular rollerinin hakkını fazlasıyla veriyor; özellikle de Tomris İncer adeta sahnede devleşiyor.” – Beste Çebi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Paşa Paşa Tiyatro Yahut Ahmet Vefik Paşa

Paşa Paşa Tiyatro Yahut Ahmet Vefik Paşa

Yılın En Başarılı Sahne Müziği

Ahmet Vefik Paşa’nın Bursa’ya atanıp Fasulyeciyan’ın tiyatrosunu sahiplenmesi ve ardından gelişen olayları konu alan “Paşa Paşa Tiyatro Yahut Ahmet Vefik Paşa”, bugünlerde çok ihtiyacımız olan bir ‘tiyatroyu sahiplenme’ hikayesi anlatıyor.

Oyunu 2 Mayıs’ta İstanbul Devlet Tiyatrosu Beykoz Ahmet Mithat Efendi Sahnesi’nde izleyebilirsiniz.

Hamlet Makinesi

Hamlet Makinesi

Yılın En Başarılı Işık Tasarımı

“Heiner Müller’in, Avrupa tiyatrosunda, yazarlık, dramaturji ve performans alanlarında belirgin bir etki ve değişim yaratan ünlü eseri “Hamlet Makinesi”, post-dramatik tiyatronun başlıca örnekleri arasında yer alır.” diyor İstanbul Devlet Tiyatroları. Oyun içinde oyun konsepti ve ironik üslubuyla dikkat çeken yapım, adını aldığı Shakespeare başyapıtının hakkını veren bir hikayeyle, bir sistem eleştirisiyle karşımıza çıkıyor.

Oyunu 29 Nisan, 2 ve 3 Mayıs’ta İstanbul Devlet Tiyatrosu Üsküdar Tekel Sahnesi’nde izleyebilirsiniz.

Sırça Hayvan Koleksiyonu

Sırça Hayvan Koleksiyonu

Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı (Edip Tepeli)

“Oyunun teması aile… Aileyle birlikte yan temalar ve kavramlar da bir hayli fazla. Aşk ise bu temanın işlenmesindeki en büyük araç. Beraberinde ilişkiler, gösterdiğimiz veya gösteremediğimiz sevgi, saygı ve anlayış, birbirimize ve hatta kendimize karşı önyargılarımız, tutumlarımız, toplumun farklı olanı aynılaştırma, olamıyorsa dışlama çabaları da bu temanın şekillenmesinde söz sahibi. Oyun bize diyor ki, bunların hepsini bir hareketinizle kırıp paramparça edeceğiniz cam biblolar gibi düşünebilirsiniz. O nedenle planlarınızda, tutumlarınızda ve kararlarınızda çok dikkat etmelisiniz aksi takdirde tamiri de geri dönüşü de olmayan bir sonuçla karşılaşırsınız ve çok üzülürsünüz. Ve şöyle ekliyor: Aile gibisi yok, kardeş gibisi de hiç yok. Dolayısıyla, bu değerlere sahip çıkın.” – Eda Geven

Oyunu 30 Nisan ve 2 Mayıs’ta İBB Şehir Tiyatroları Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde izleyebilirsiniz.

Dolu Düşün Boş Konuş

Dolu Düşün Boş Konuş

Afife Ödülleri 2015’te herhangi bir dalda ödül kazanamamış olsa da Yılın En Başarılı Prodüksiyonu dahil toplam altı dalda aday gösterilmişti “Dolu Düşün Boş Konuş”. Oyun Atölyesi, oyununu şöyle tanımlıyor: “Sistemin tüm kıyıcı kuralları içinde, başkalarına karşı takındığımız değişken maskelerimiz ve bu maskelerin ardında, içimizi kemiren, didikleyen, çoğu zaman da bizi gülünç durumda bırakan kaygılarımızın karşıtlığı üzerine kurulu komik bir ‘trajedi’…”

Oyunu 11, 12 ve 13 Mayıs’ta Kadıköy Oyun Atölyesi’nde izleyebilirsiniz.

Hayvan Çiftliği

Hayvan Çiftliği

Afife Ödülleri 2015’ten eli boş dönse, aldığı adaylıklarla dikkat çeken bir diğer yapım da Hayvan Çiftliği. Oyunun Yılın En Başarılı Prodüksiyonu dahil dört dalda adaylığı bulunuyordu.

“Hayvan Çiftliği’nin kahramanları hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Bundan sonra eşitlikçi bir toplum kuracaklardır. Ama istedikleri gibi olmaz. Domuzların yönetimindeki Hayvan Çiftliği’nde özgürlük, eşitlik ve kardeşlik fikri kısa bir zamanda sömürü düzeni ve diktatörlüğe dönüşür. Reel sosyalizmin eleştirisi niteliğindeki Hayvan Çiftliği, totalitarizmin nasıl yükseldiğini ve baskı atmosferini nasıl arttırdığını anlatıyor.” – Best Çebi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
2
2
2
1