Görüş Bildir
Haberler
90 Dakikada Kitap Bitirmenizi Sağlayan Uygulama: Spritz

90 Dakikada Kitap Bitirmenizi Sağlayan Uygulama: Spritz

Normal is Good
29.09.2014 - 14:36 Son Güncelleme: 29.09.2014 - 16:16

90 Dakikada Kitap Bitirmenizi Sağlayan Uygulama: Spritz

Harry Potter ve Felsefe Taşı kitabı 76.944 kelimeden ve 309 sayfadan oluşuyor. Bu uzunlukta bir kitabı okumanız ne kadar sürer? Tartışmaya açık olsa da zaman denen kavramın maliyeti olduğu modern dünyada, herhangi bir işi daha kısa sürede yapmak, maliyeti düşürmek yani fayda sağlamak anlamı taşıyor.

Peki o zaman küçük bir hesap yapalım. Eğer ortalama hızda okuyan bir okursanız, bir başka deyişle dakikada ortalama 200 kelime okuyorsanız 6,5 saat kadar bir süreye ihtiyacınız var demektir.

Şimdi size iyi bir haberimiz var. Spritz adındaki akıllı telefon uygulaması ile bu süreyi 77 dakikaya kadar indirebilirsiniz.

Spritz uygulaması oluşturduğu temeli, “Optimal Recognition Point (ORP)” denen bir kavram üzerine kuruyor. Bu terimin henüz resmi bir Türkçe karşılığı olmasa da anlamı, herhangi bir kelimeyi algılamak için bakılması gereken optimal noktanın neresi olduğunu bulmakla ilgili bir terim. Spritz’in yaratıcaları, sayfa üzerinde bir sonraki kelimeye ait ORP’nin nerede olduğunu ararken harcanan eforun, kelimeyi algılama esnasında harcanan efordan daha fazla olduğunu keşfetmişler.

Programın çalışma prensibi de bu algılama noktası üzerine kurulmuş. Spritz ile bir kitabı okurken kelimeler karşınıza birer birer geliyor. Her kelimenin ORP noktası, yani en hızlı şekilde kelimeyi algılayabilmeniz için bakmanız gereken nokta kırmızı olarak işaretlenmiş. Kelimelerin akış hızı okuyucu tarafından belirlenebiliyor. Uygulama dakikada 250 kelime okuma hızında başlıyor ve okuyucu isterse bu değeri 50’nin katları oranında 1000’e kadar arttırabiliyor. Aşağıda bazı okuma hızları için hazırlanmış örnekleri görebilirsiniz.

Hızlı okumak güzel de, ya okuduğunu anlamak?

Kelimelerin çok hızlı aktığını ve bunun da okumayı hızlandıracağı aşikar. Peki okur okuduğunun ne kadarını gerçekten anlıyor? Spritz bu sorunun da cevabını bir araştırmayla vermeye çalışmış. Araştırmanın sonuçlarına göre Spritz uygulamasını kullanmaya yeni başlamış olan bir okur, basılı kitap okuyan ortalama bir okurla aynı algılama puanını almış. Uygulama deneyimi daha fazla olan kullanıcılar arasında ise Spritz kullanan okurların algılama puanının diğer okurlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiş.

3 yıllık bir geliştirme sürecinden sonra Spritz teknolojisi ve altyapısı, şu anda farklı uygulamalar içerisinde AndroidIOS ve Microsoft işletim sistemlerinde çalışıyor.

Kaynak: http://www.normalisgood.net/90-dakika...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
6
3
3
2
2
1