Görüş Bildir
Haberler
Kim Ne Dedi? 4 Farklı Kaynak ile Suruç'ta Neler Oldu?

Kim Ne Dedi? 4 Farklı Kaynak ile Suruç'ta Neler Oldu?

FreiGeist
15.06.2018 - 16:17

Suruç’ta AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın seçim kampanyası sırasında AKP'li grup ile esnaf arasında çıkan kavgada aralarında Yıldız'ın kardeşinin de bulunduğu 4 kişi hayatını kaybetti, dokuz kişi yaralandı. Olayın başlangıcı ve seyrine ilişkin medyada yer alan haberleri ve yapılan açıklamaları derledik... 

Valilik açıklamasında, 'İlimiz Ak Parti Milletvekili Sayın İbrahim Halil Yıldız, yanındaki grup ile birlikte Suruç ilçe merkezinde gerçekleştirdiği esnaf ziyareti sonrasında iki grup arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi neticesinde çıkan olayda, biri Sayın Milletvekili'nin yakını olmak üzere üç kişi hayatını kaybetmiş, 9 kişi de yaralanmıştır” denildi.

AA: "Suruç'ta AK Partililere silahlı saldırı"

Urfahaber: "Bir süre sonra gelen bir grup Şenyaşar’ın iş yerini uzun namlulu silahlarla taradı"

Urfahaber: "Bir süre sonra gelen bir grup Şenyaşar’ın iş yerini uzun namlulu silahlarla taradı"

urfahaber.com sitesinin haberinde olayın saatlerce sürdüğü belirtildi ve yaşanlar şöyle aktarıldı:

'İddiaya göre, AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve yakınları seçim çalışması kapsamında iş yerlerini ziyaret ederken bir esnafın tepkisiyle karşılaştı.

İş yerinden çıkılmasını isteyen ve adının Şeref Şenyaşar olduğu belirtilen esnafla partililer arasında kısa bir tartışma yaşandı. Vekil ve yakınları buradan ayrıldı. Bir süre sonra gelen bir grup Şenyaşar’ın iş yerini uzun namlulu silahlarla taradı.

Saldırıda oğlu öldürülen Şeref Şenyaşar’ın yakınları da toplanarak Milletvekili Yıldız’ın kardeşlerine silahlı saldırı düzenledi. Bu esnada Milletvekili Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız hayatını kaybetti. Kardeşi Süleyman Yıldız ile Nihat ve Mustafa Yıldız yaralandı.

Olaylar bir türlü önlenemezken 3’üncü olay olarak Suruç Devlet Hastanesi’ndeki yaralılara saldırıldı. Şenyaşar’ın henüz adı öğrenilemeyen bir oğlunun burada oksijen tüpüyle öldürüldüğü öne sürüldü.'

DHA: "Suruç'ta seçim kampanyasında kan döküldü"

DHA: "Suruç'ta seçim kampanyasında kan döküldü"

DHA'nın aktardığı bilgiye göre olay, saat 16.00 sıralarında Cumhuriyet Mahallesi'ndeki çarşıda meydana geldi. 

AKP 26'ncı Dönem Milletvekili ve 27'nci Dönem Milletvekili Adayı İbrahim Halil Yıldız, aralarında kardeşlerinin de bulunduğu grupla, esnaf gezisi sırasında DBP'li olduğu belirtilen tuhafiyeci Esved Şenyaşar'ın sahibi olduğu işyerine girdi. 

İddiaya göre, esnaf Esved Şenyaşar'ın, 'Bizim oyumuzun rengi belli, neden geldiniz?' demesiyle taraflar arasında başlayan tartışma yaşandı. Milletvekili Yıldız'ın çarşıdan uzaklaşmasının ardından taraflar arasındaki gerginlik silahlı kavgaya dönüştü. 

Tarafların birbirlerine silahlarla karşılıklı ateş açması sonucu milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız (53) ile yakınları Nihat Yıldız (28), Süleyman Yıldız (38) ve Mustafa Yıldız (56) ile Ahmet Çetin (45), Esved Şenyaşar, Fadıl Şenyaşar, Ferit Şenyaşar, Eşref Şenyaşar, Mehmet Şenyaşar, Engin Şimşek ve ismi öğrenilemeyen bir kişi ile birlikte toplam 12 kişi yaralandı.

Polislerin havaya ateş açarak sonlandırdığı kavgada yaralananlar ambulanslarla Suruç Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. 

Burada  müdahale edilen yaralılardan milletvekili Yıldız'ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız ile esnaf Esved Şenyaşar, Fadıl Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar kurtarılamadı.

Haberde İbrahim Halil Yıldız'ın, terör örgütü PKK'nın suikast listesinde olduğu vurgulandı.

BBC Türkçe: "Yerel kaynaklardan aktardığı bilgilere göre olayın üç gün önceye uzanan bir geçmişi var"

BBC Türkçe: "Yerel kaynaklardan aktardığı bilgilere göre olayın üç gün önceye uzanan bir geçmişi var"

3 gün önce yine aynı milletvekilinin, esnaf çarşısındaki aynı dükkan sahibinden oy istediği, dükkan sahiplerinin ise 'Bizden size oy çıkmaz' dediği, gerilimin de burada başladığı iddia edildi.

BBC Türkçe, Suruç'taki olaya tanık olduğunu söyleyen bir kişi ile de konuştu.

Güvenlik kaygısıyla isminin açıklanmasını istemeyen görgü tanığı, şunları anlattı:

'Suruç'ta 'Bir Milyoncular Caddesi' olarak bilinen caddede, 20 yıldır esnaflık yapıyor, Celal Şenyaşar ve kardeşleri. Büyük bir mağaza bu ve adı İstanbul Ucuzluk Pazarı. Esnaf olarak da tanışırız. Babaları Esvet Şenyaşar eski DBP yöneticisiydi ama çocukların seçimlerde HDP'ye oy verme dışında partiyle herhangi bir bağları yoktu. Dört kardeşin en küçüğü öğretmen. O da, yaz tatili diye dükkanda. Dükkanıma gitmek için çarşıya girdiğimde, büyük bir kalabalık gördüm. Kendi dükkanıma varmadan, silah sesleri geldi. Milletvekilinin koruması da olan kardeşi Mehmet'in, Celal ağabeyi vurduğunu gördüm. Sonra Celal ağabey yere yığıldı.'

Görgü tanığı, dükkândakilerin saldırıya bıçaklarla karşılık verdiklerini aktarırken, milletvekilinin koruması olarak orada bulunan sivil polislerin kendilerini olay yerinden uzaklaştırdığını, bu sırada silah seslerinin arttığını söyledi. Tanığın ifadeleri şöyle devam etti:

'İlk anda esnaf silah sıkmadı, milletvekilinin yanındakiler silah çekince, esnaf da dükkandaki bıçaklarla kendilerini savunmaya çalıştı. Ama sonra esnafın elinde de pompalı gördüm. Polis dükkana girmemize izin vermedi. Bizi uzaklaştırınca silah sesleri daha da arttı. Büyük bir çatışma oldu. Celal ağabeyi yerdeyken gördüm. Diğer üç kardeşi de yaralıydı ama durumları çok ağır görünmüyordu. Diğer kardeşin hastaneye gittikten sonra öldüğünü duyduk.'

TTB'den yapılan açıklamada "Çatışma sonrasında Suruç Devlet Hastanesi'nin içerisinde de saldırıların devam ettiğini öğrenmiş bulunmaktayız" denildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olayın "önceden kurgulandığını" söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olayın "önceden kurgulandığını" söyledi.

Önceden planlandığı anlaşılan bir saldırıyla karşı karşıya kalındığını belirten Soylu, şöyle konuştu:

'Oradan dükkandan hemen çıkınca bu saldırı dışarıya taştı. Maalesef silahlı bir çatışmaya döndü. Anlaşılan o ki şimdi bunu çok daha net anlıyoruz, arkadaşlarımız hem soruşturmalarını hem de derinlemesine tüm araştırmalarını gerçekleştiriyorlar. Anlaşılan o ki daha önce esnaf ziyareti yapmadan önce burada planlanmış, kurgulanmış ve esas itibarıyla bu saldırıyı gerçekleştirmekle hazırlanmış bir durum söz konusu ve maalesef milletvekilimizin ağabeyi hayatını kaybetti. Bir kardeşi ağır yaralı, yine bir akrabası ağır yaralı. Birkaç yakını yaralı ve yine karşılıklı çatışma dolayısıyla iki kişi çatışma olan diğer gruptan vefat etti. Maalesef böyle bir müessif hadiseyle karşı karşıyayız.'

Başbakan Binali Yıldırım "faillerin veya zanlıların PKK sempatizanı olduğu yönünde polisin kayıtları, tespitleri" olduğunu ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım "faillerin veya zanlıların PKK sempatizanı olduğu yönünde polisin kayıtları, tespitleri" olduğunu ifade etti.

Suruç'a giden Başbakan Binali Yıldırım, dün çıkan olaylarda ağabeyini kaybeden Şanlıurfa Milletvekili Halil İbrahim Yıldız'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "İbrahim Halil Yıldız'ın ağabeyini terör örgütü PKK, HDP öldürdü" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "İbrahim Halil Yıldız'ın ağabeyini terör örgütü PKK, HDP öldürdü" dedi.

Bayram namazını Marmara İlahiyat Camisi'nde kıldıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan şöyle konuştu:

'Dün de Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın ağabeyini Suruç'ta ne yazık ki terör örgütü PKK, HDP öldürdü. Aileden birkaç kişiyi yaraladılar. Bunların içerisinde ağır olanlar da var. Bunlar birer talik unsuru olarak hala bu işi bırakmış değiller. Esnaf ziyareti yapılırken 'Siz bizim HDP'li olduğumuzu bilmiyor musunuz, nasıl buraya gelir girersiniz' gibi bir yaklaşımla orada bu tür bir saldırı cereyan etti ve bunun neticesinde böyle bir durum ortaya çıktı. 4 ölü, 9 kadar yaralı var. Bunlar bizi üzen ve gerçekten barışa koşalım diyenler, biz demokrasi, barış, özgürlük, bundan yanayız diyenler, çözüm sürecinde yaptıkları oyunları maalesef hala yapmaya devam ediyorlar.'

HDP'den bir heyet Urfa’ya gitti ve HDP Suruç İlçe Örgütü'nde basın toplantısı düzenledi.

HDP'den bir heyet Urfa’ya gitti ve HDP Suruç İlçe Örgütü'nde basın toplantısı düzenledi.

HDP Adana Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş esnafın iki gün önce aynı grup tarafından ziyaret edildiğini vurguladı ve şöyle konuştu:

'Dün biz daha olayı öğrenir öğrenmez merkezi düzeyde yakın takibe aldık. Daha biz ölenlerin kimliğini öğrenememişken haber geçmeye başladılar. Olayın aslı tabii ki böyle değil. Soylu çıkıp 'olay planlıdır' diyor. Esnafların planlı bir şekilde, ziyaret edenlere saldırdığını söylüyor. Doğru, olay planlı ancak planlayanlar 2 gün önce kendisine HDP seçmeni diyen esnafı silahlarla ziyarete gidenlerdir. 

Erdoğan’ın videoları teşhir oldu, 'HDP’nin baraj altında kalması çok önemlidir' diyor, bunu kendileri söylüyor. 2 gün sonra bu yaşananlar tesadüf olamaz.'

Beştaş şöyle devam etti: 

'Diyorlar ki “PKK AKP’ye saldırdı”, bunlar kafayı yemiş. AKP vekilleri gidip PKK’dan oy mu istiyor? 25 yıllık esnaftan oy isteyeceksiniz sonra da böyle bir yalan atacaksınız. 24 Haziran’da vakitleri tamamlandı, yanıtlarını alacaklar, ancak bizim üzüntümüz can kaybıdır.'

CHP olayla ilgili inceleme yapmak üzere Ankara milletvekili Levent Gök’ü görevlendirdi.

CHP olayla ilgili inceleme yapmak üzere Ankara milletvekili Levent Gök’ü görevlendirdi.

CHP’nin Suruç’a incelemede bulunmak üzere gönderdiği Ankara Milletvekili Levent Gök, Şanlıurfa’da yaptığı açıklamada olaylar nedeniyle derinden sarsıldıklarını ve bunun bir an önce aydınlatılmasını beklediklerini açıkladı.

Gök, Kılıçdaroğlu'nun Şanlıurfalılara “kardeşlik hukukunu bozmamalarını, kutuplaşmadan bu olayı aşacak olgunluğu ve sağduyuyu göstermeleri' mesajını verdiğini iletti.

İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener ise itidal çağrısında bulundu: “Provokasyonlara gelmeyin, herkes sakin olsun. Bu seçime daha fazla kan düşmesin”

İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener ise itidal çağrısında bulundu: “Provokasyonlara gelmeyin, herkes sakin olsun. Bu seçime daha fazla kan düşmesin”

Akşener, şöyle konuştu: 

'Suruç’ta mahiyetini tam olarak öğrenemediğimiz kötü bir olay yaşandı. Ölenlere rahmet diliyorum. Suruç ilçesine bir mesaj iletmek isterim; Allah aşkına provokasyonlara gelmeyin. Allah aşkına bu seçime daha fazla kan düşmesin. Allah aşkına herkes sakin olsun. Bu ülkeden başka gidecek hiçbirimizin bir yeri yok. Kardeşlik birlik beraberlik hukukunu gözetmeye devam edelim. Provokasyonlara gelmeyin, herkes sakin olsun. Bu seçime daha fazla kan düşmesin. Devleti yönetenlerin olaya müdahale etmesi gerekiyor, tansiyonu düşürmemiz gerekiyor.”

Şanlıurfa Başsavcılığı Suruç’taki olayla ilgili 3 ek savcı görevlendirdi.

Şanlıurfa Başsavcılığı Suruç’taki olayla ilgili 3 ek savcı görevlendirdi.

Şanlıurfa Cumhuriyet Savcısı Sadi Doğan konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün öldüğü belirtilen bir kişinin hastanedeki müdahaleyle yaşama döndürüldüğünü kaydederek, saldırıda 3 kişinin hayatını kaybettiğini, yaralı sayısının ise 9 olduğunu söyledi.

Geniş çaplı soruşturmanın sürdüğünü ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

'Olayın büyüklüğü, vahameti ve terör boyutunun olup olmadığını araştırmak üzere Şanlıurfa merkezden 3 cumhuriyet savcısını daha ek olarak görevlendirdik. Suruç'taki savcılarımızın haricinde... Merkezden giden arkadaşlar gece keşiflerini yaptı, bütün delillere el koydular ve ayrıntılı bir şekilde olayları araştırmaya başladılar. Şu an itibarıyla olayın bütün ayrıntıları belli olmadığı için gözaltına alınan yok ama 3 kişiyle ilgili yakalama talimatımız var.'

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Viyol10sel

Bugüne kadar her söylediği yalan çıkan RTE'ye AKP'ye bakanlarına ve medyasına kim neden inansın..? Bu olayda bile gerçekleri gizleyip ölümler üzerinden oy de... Devamını Gör

Han

https://tr.sputniknews.com/turkiye/201806201033932119-suruc-olum-goruntu-kamera-kaydi-secim-kavgasi/

Richard Harrow

Bence bu seçim öncesi esnaf ziyareti merasimleri kaldırılmalı, ben bir esnaf olarak her seçim öncesi iş yerimde kavga çıktı çıkacak duruma girip gerilmekten ... Devamını Gör

john constantine

ulan 3 tane adam olmus 12 yarali var ortada insanlik adina hicbirsey yok adam hala cikmis chp bunlarla miting yapti yok bilmem ne adamin kardesi olmus hala ... Devamını Gör