Görüş Bildir
Haberler
16 Madde ile Darbe Girişimi Sonrasının İlk 2 Aylık Tablosu

etiket 16 Madde ile Darbe Girişimi Sonrasının İlk 2 Aylık Tablosu

ATKN
11.09.2016 - 21:04 Son Güncelleme: 13.09.2016 - 16:39

15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra Türkiye FETÖ ile mücadele kapsamında yeni düzenlemelerle tanışırken, kamuda ihraçlar ve görevden uzaklaştırmalar gerçekleşti.

İşte darbe girişimi sonrasının ilk 2 aylık tablosu...

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından Türkiye yeni düzenlemelerle tanıştı. OHAL, yeni KHK'lar ve kamudan ihraçlar...

Anadolu Ajansı, darbe girişiminin ardından ilk 2 aylık tabloyu derledi:

1- OHAL ilan edildi

1- OHAL ilan edildi

20 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, örgüte yönelik etkin mücadele için üç ay süreli olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

2- 8 Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı

2- 8 Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı

OHAL kapsamında bugüne kadar kamuda örgütle bağlantılı kişilerin ihraçlarını, örgüte ait kurumların kapatılarak hazineye devrini de içeren 8 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayımlandı. Bu KHK'larla Türkiye yeni düzenlemelerle tanıştı.

3- Jandarma ve Sahil Güvenlik İçişleri'ne bağlandı

3- Jandarma ve Sahil Güvenlik İçişleri'ne bağlandı

Buna göre, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığı'na, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı.

4- YAŞ'ın yapısı değişti

4- YAŞ'ın yapısı değişti

Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) yapısında da değişikliğe gidildi. 

YAŞ, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanlarından oluştu.

5- GATA ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı'na bağlandı

5- GATA ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı'na bağlandı

Askeri hastanelerin devrine ilişkin KHK'yla Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ve asker hastaneleri Sağlık Bakanlığı'na devredilerek, isimleri değiştirildi.

6- Harp Akademileri ve askeri liseler kapatıldı

6- Harp Akademileri ve askeri liseler kapatıldı

Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatılırken, Milli Savunma Üniversitesi kuruldu. Kapatılan askeri okul mezunları için üniversiteye giriş sınavı hakkı verildi.

7- Gözaltı süreleri 30 güne çıkarıldı

7- Gözaltı süreleri 30 güne çıkarıldı

Resmi Gazete yayımlanan 'Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'ye göre, olağanüstü halin devamı süresince gözaltı süresi, şüphelinin yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren 30 gün olarak belirlendi.

8- TİB kapatıldı

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kapatılarak, görevleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesine devredildi. 

Böylece, TİB Başkanı'nın ve TİB'de görevli daire başkanlarının görevleri de sona ermiş oldu.

9- 60 bin kişi memuriyetten ihraç edildi

9- 60 bin kişi memuriyetten ihraç edildi

Darbe girişiminin ardından birçok kurumda açığa alınan memurlarla ilgili soruşturmalar sonucunda FETÖ ile bağlantısı tespit edilen yaklaşık 60 bin kişi memuriyetten ihraç edildi.

Kamudaki ihraçların en çok yaşandığı kurumların başında 1 milyondan fazla çalışanı bulunan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yer aldı. FETÖ üyeliği nedeniyle bugüne kadar 28 bin kişiyi ihraç eden bakanlık, aynı zamanda silahlı terör örgütü PKK ve uzantılarına destek verici nitelikte faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle 11 bin öğretmeni de açığa aldı.

İhraç edilen personel sayısı ile dikkati çeken diğer bir kurum ise Emniyet Genel Müdürlüğü oldu. Emniyet Teşkilatının örgüt üyelerinden temizlenmesi kapsamında bugüne kadar 9 bin 331 polisin ilişiği kesildi. Emniyetin bağlı bulunduğu İçişleri Bakanlığındaki FETÖ üyelerine yönelik ihraçlar sadece polislerle sınırlı kalmadı. Bakanlığın bünyesindeki kurumların tamamında meslekten çıkarmalar oldu. 

Sağlık Bakanlığı ise FETÖ üyeliği nedeniyle darbe girişiminden hemen sonra açığa aldığı 5 bin kişiden, 2 binin 672 sayılı KHK ile görevine son verdi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3 bin 390 hakim ve savcıyı, soruşturmalar kapsamında meslekten ihraç etti.

10- FETÖ bağlantısı tespit edilen 4 bin 545 asker meslekten atıldı

10- FETÖ bağlantısı tespit edilen 4 bin 545 asker meslekten atıldı

Darbe girişiminden sonra gözlerin çevrildiği Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSKFETÖ'cü askerlere yönelik ihraçlar sürdü. Örgütle bağlantısı tespit edilen 4 bin 545 asker meslekten atıldı.

İhraç edilenler arasında YAŞ üyesi eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, 2'inci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başyaveri Albay Ali Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın Özel Kalem Müdürü Albay Tevfik Gök de yer aldı.

11- FETÖ'ye finans sağladığı belirlenen şirket ve holdinglere TMSF el koydu, çok sayıda iş adamı hakkında yakalama kararı çıkarıldı

11- FETÖ'ye finans sağladığı belirlenen şirket ve holdinglere TMSF el koydu, çok sayıda iş adamı hakkında yakalama kararı çıkarıldı

TMSF'ye geçen holding ve bağlı şirketler arasında Koza-İpek, Kaynak, Boydak, Naksan ve Akbulut holdingleri yer aldı. Koza-İpek Holdingin sahibi Akın İpek, hakkında yakalama kararı çıkarılmadan kısa bir süre önce yurt dışına kaçtı. Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak ise FETÖ soruşturması kapsamında 5 Ağustos'ta tutuklandı. 

FETÖ'nün en büyük finansal kuruluşları arasında yer alan ve örgütün para trafiğinin kontrol merkezi olduğu belirlenen Bank Asya ise TMSF tarafından daha önce kapatılmıştı. 

Ayrıca aralarında TUSKON Başkanı Rızanur Meral'in de bulunduğu 114 iş adamı hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Aynı soruşturma kapsamında iş adamları Ömer Faruk Kavurmacı ile Faruk Güllü örgüt üyeliği suçundan tutuklandı.

12- 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi, 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı

12- 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi, 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı

KHK ile FETÖ propagandası yaptığı gerekçesiyle 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi, 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı. Örgütle ilişiği bulunduğu gerekçesiyle bazı gazetecilerin sarı basın kartları iptal edildi. Gözaltına alınan bazı gazeteciler de çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

13- 1056 okul, 842 öğrenci yurdu, 15 üniversite kapatıldı

13- 1056 okul, 842 öğrenci yurdu, 15 üniversite kapatıldı

OHAL'in ilan edilmesinden sonra ilk yayımlanan 667 sayılı KHK ile FETÖ’ye bağlı 35 sağlık kuruluşu, 1056 okul, 842 öğrenci yurdu, 104 vakıf, bin 125 dernek, 15 üniversite ve 19 sendika kapatıldı. Bazı sağlık kuruluşları devredildiği Sağlık Bakanlığınca hizmete sunuldu.

Mülkiyet ve kullanım hakkı hazineye devredilen kurumlar arasında FETÖ elebaşı Gülen'in sözde onursal başkanlığını yaptığı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı da yer aldı.

14- Şehir içindeki askeri birliklerin taşınmasına karar verildi

14- Şehir içindeki askeri birliklerin taşınmasına karar verildi

Taşınmasına karar verilenler arasında Ankara'daki 28. Mekanize Piyade Tugayı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kara Havacılık Komutanlığı, Etimesgut Zırhlı Birlikler ve Eğitim Tümen Komutanlığı da yer aldı. 

Söz konusu birliklerin taşınmalarına başlandı.

15- Ayrılan pilotlarla emekli hakimlere mesleğe dönüş imkânı

15- Ayrılan pilotlarla emekli hakimlere mesleğe dönüş imkânı

OHAL kapsamında çıkarılan 671 Sayılı KHK'yla herhangi bir nedenle TSK'dan ayrılan veya ilişiği kesilen pilot subayların, gerekli şartları sağlamaları durumunda mesleğe dönmelerinin yolları açıldı. 

Öte yandan yayımlanan başka bir KHK ile emekli olan veya birden fazla meslekten çekilen hakim ve savcıların da adliyelere geri dönerek görev yapmalarının önü açıldı.

16- Gülen'in iadesine ilişkin ABD ile görüşmelere başlandı

16- Gülen'in iadesine ilişkin ABD ile görüşmelere başlandı

Darbe girişiminin ardından Adalet Bakanlığı, Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin ABD'ye 4 ayrı dosya gönderdi. Bakanlık, acil tutuklama talebinde de bulundu. ABD ilk kez bir iadeye ilişkin Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarında görevli 4 kişiden oluşan bir heyeti Türkiye'ye gönderdi. Heyete Adalet Bakanlığı tarafından, darbe girişiminin terörist başı Gülen'in emir ve komutasında gerçekleştirildiğine ilişkin önemli deliller sunuldu. Ayrıca, heyete FETÖ hakkında bilgiler de verildi.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
278
140
55
50
38
30
23
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
duru şencan

bir zamanlar ak partide tayyipte fetöye hizmet etti onlar da gözaltına alınsın o zaman

melih ışık

Kaldırıldı ama onlar...

Pasif Kullanıcı

terörist ve vatan hainlerine yardım ve yataklık eden,tijen ablamızın dile getirdiği biçimde gaflet delalet hatta hıyanet içerisinde ki tayyip erdoğan ve akp ... Devamını Gör

duru şencan

ne güzel dedin valla ağzına sağlık

Pasif Kullanıcı

#13 Yamanlar'ın fotoğradını koymuşsunuz ya tekrar keyiflendim. Kapatıldığı gün evde parti düzenlemiştim. FETÖ'cü olduğunu cümle alem biliyordu kapatılmasaydı... Devamını Gör

Aloneman

İmam Hatip Lisesi olunca başarısı artar artık