Görüş Bildir
Haberler
Yurtdışında Üniversite Eğitimi: Ülke Seçenekleri I

Yurtdışında Üniversite Eğitimi: Ülke Seçenekleri I

parlakbirgelecek.com
25.04.2014 - 10:25 Son Güncelleme: 25.04.2014 - 11:20

Yurtdışında Üniversite Eğitimi: Ülke Seçenekleri I

Yurtdışında üniversite okumaya karar verdikten sonra bölüm, üniversite ve ülke seçimini yapman gerekiyor. Bu konuda Hangi Ülke, Üniversite ve Bölüm yazımızdan faydalanabilirsin. Ülke seçimi yapmanı kolaylaştırmak için Türkiye’den üniversite okumaya gidebileceğin ülkelerin ortalama yaşam masrafları, üniversite eğitim ücretleri ve ülkedeki üniversitelerin aradıkları özel şartlar hakkında araştırma yaptık:

İsveç 

İsveç Krallığı’nda eğitim çok sayıda Avrupa ülkesinde olduğu gibi Avrupa Birliği vatandaşları için ücretsiz. 2011 öğretim yılının güz döneminden itibaren Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşlarından üniversite eğitim ücreti alınmaya başlandı.

İşveç’te bulunan üniversitelerde başvuru ücreti 96 Euro iken bir yıllık eğitim ücreti 8.000 ile 15.000 Euro arasında değişiyor. Bir üniversite öğrencisinin İsveç’te yıllık yaşam maliyeti ise ortalama 6.000-7.000 Euro arasında değişiyor. Ayrıca İsveç Krallığı’nda öğrenciler eğitim süreleri boyunca çalışma iznine sahip oluyorlar.

İsveç’te üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin İngilizce programlar için TOEFL ya da IELTS’ten üniversitenin belirlediği puanı almaları gerekiyor. İsveç’te üniversite okumak isteyen öğrencilerin eğitim yılının başlamasından en az 6 ay önce başvurularını yapmaları gerekiyor. 

Danimarka

Danimarka’da üniversite eğitimi devlet üniversitelerinde ücretsiz. Öğrenciler birçok üniversitede İngilizce eğitim alabiliyorlar. Bunun yanı sıra isteyen öğrenciler 1 yıl hazırlık eğitimi alabilecekleri Danca programları da tercih edebiliyorlar.

Üniversite eğitim süresinin 3 yıl olduğu Danimarka’da eğitim ücretleri 6.000 ile 16.000 Euro arasında değişiyor. Ayrıca ülkede Avrupa Birliği vatandaşı olmayan öğrencilere çeşitli burs olanakları sunuluyor. Danimarka’da öğretim yılı Ağustos ya da Eylül aylarında başlıyor. Üniversitelere başvuracak adayların ise en geç Mart ayında başvuru yapmaları gerekiyor..

Bir üniversite öğrencisinin Danimarka’da konaklama, yemek ve diğer ihtiyaçları için yıllık harcaması ise İsveç’te olduğu gibi 6.000-7.000 Euro arasında değişiyor.

İspanya

İspanya’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin öncelikle okudukları liseden denklik almaları gerekiyor. Çünkü İspanya’da üniversite eğitimi lisede alınan derslerin devamı niteliğinde şekilleniyor. 

Mimarlık alanında verdiği kaliteli eğitimle öne çıkan İspanya’da eğitim dili ağırlıklı olarak İspanyolca. Ancak Katalanca, Baskça, Galiçya dilinde veya İngilizce eğitim veren kurumlar da bulunuyor.

İspanya’daki üniversitelere başvuruda bulunan öğrencilerin lisedeki dersleri teyit edildikten sonra üniversiteye giriş sınavı niteliğindeki Selectividad (PAAU) sınavına girmesi ve başarılı olması gerekiyor. Bu sınavın ardından öğrenci üniversiteye ön kayıt yaptırabiliyor ve üniversite kontenjanından yer ayırtabiliyor.

İspanya’da üniversitelerin ücretleri devlet üniversitelerinde 1.000 ve özel üniversitelerde 9.000 Euro civarında oluyor. Bir üniversite öğrencisinin yaşam masrafı ise aylık ortalama 800 Euro civarında.

Üniversite eğitiminin 3 yıl sürdüğü İspanya, Türk öğrencilerin Türkiye’de bir üniversiteye yerleşmiş olmaları şartını arıyor. İspanya’da genellikle hazırlık yılı bulunmuyor; ancak öğrenciler İspanyolca kurslarına katılabiliyorlar. İngilizce programların ücretleri 5.000-10.000 Euro arasında değişirken İspanyolca programların ücretleri 3.000 Euro civarında.

Hollanda

Hollanda’da üniversite eğitim ücretleri Avrupa Birliği vatandaşı olmayan öğrenciler için 3.500 ile 15.000 Euro arasında değişiyor. Üniversite eğitiminin 4 yıl sürdüğü Hollanda’da araştırma ve uygulamalı olarak iki tip üniversite bulunuyor. 

Avrupa’da en fazla İngilizce eğitim programına sahip olan Hollanda’da eğitim dili Flemenkçe ve İngilizce. Başarılı öğrencilere çeşitli burs imkanları sunan Hollanda, öğrencilere eğitim süreleri boyunca yarı zamanlı çalışma imkanı veriyor. Ayrıca üniversite eğitimini tamamlayan yabancı öğrenciler 1 yıl yasal çalışma iznine sahip oluyorlar. 

İtalya

İtalya’da üniversitelerin pek çoğunda eğitim dili İtalyanca. Moda ve tasarım alanlarında verdiği kaliteli eğitim ve bu alanlarda sağladığı iş olanaklarıyla dikkat çeken ülkede devlet üniversitelerinin eğitim ücreti 1.000 Euro, özel üniversitelerin ise 9.000 Euro civarında oluyor. Bir üniversite öğrencisinin aylık yaşam masrafı ise şehre göre değişiklik gösterse de ortalama 650- 800 Euro civarında.

İtalya’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin 12 yıllık bir eğitimi bitirmiş olmaları gerekiyor. Ayrıca İtalyanca bilgi düzeylerini üniversitelerin belirttiği sınavlarla kanıtlamaları gerekiyor. Bunun yanı sıra İtalya’da, ünivesitelere kabul edilmek için öğrencilerin üniversitelerin uyguladığı sınavlarda belirli bir puanı almaları gerekiyor.

Üniversite eğitiminin 3 yıl sürdüğü İtalya’da öğrenciler yarı zamanlı çalışma izninin yanı sıra, eğitim sonrasında 1 yıl yasal çalışma iznine sahip oluyorlar. 

İsviçre

İsviçre’de 12 tane devlet üniversitesi bulunuyor. Bu üniversitelerin eğitim dilleri bulundukları bölgede konuşulan dile göre Almanca ve Fransızca olarak değişiyor. Ülkenin İtalyanca konuşulan bölgesinde ise yalnızca 1 üniversite bulunuyor. Ayrıca üniversitelerde az sayıda İngilizce program da yer alıyor. İsviçre’de eğitim süresi genellikle 4 yıl olmakla beraber bazı programlarda 5 yıla çıkabiliyor. İsviçre’de eğitim ücreti devlet üniversitelerinde 1000 Eurodan daha az.

Türkiye’den İsviçre’ye üniversite okumaya giden öğrencilerin, ülkenin 2010 yılında aldığı karara göre, kayıt yaptırmak istedikleri programa uygun olarak iki yıllık bir önlisans eğitimi almış olmaları gerekiyor. Bunun yanı sıra bazı üniversiteler öğrencileri kabul etmeden önce kendi kampüslerinde sınav yapabiliyorlar.

Almanya

Sosyal bilimler ve mühendislik alanlarında verdiği kaliteli eğitimle dikkat çeken Almanya’da eğitim ücreti devlet üniversitelerinde yıllık 1.300 Euro civarında olurken özel üniversitelerin ücretleri 8.000 ile 15.000 Euro arasında değişiyor. Almanya’da yaşam maliyetleri eyalete göre değişiklik gösterse de bir öğrencisinin aylık gideri ortalama 550 ile 1000 Euro arasında değişiyor.

Almanya’da üniversite eğitimi pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi 3 yıl sürüyor. Öğrenciler eğitim süreleri boyunca çalışma iznine sahip oluyorlar. Bu da öğrencilerin yaşam ve eğitim masraflarını karşılayabilmelerine yardımcı olabiliyor. 

Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin lisedeki not ortalamaları önem taşıyor; ayrıca öğrencilerin üniversite giriş sınavında barajı geçmeleri gerekiyor. Bazı üniversitelerde ise öğrencinin Almanya’da okumak istediği programı ya da benzerini Türkiye’de kazanmış olması şartı aranıyor. Bunun yanı sıra öğrencilerin en az 400 saat Almanca eğitimi almış olmaları ve Almanca yeterlilik sınavında başarı göstermeleri gerekiyor.

Almanya’da İngilizce programı bulunan üniversitelerin İngilizce hazırlık birimi genellikle bulunmuyor. Ancak Almanca programları tercih eden öğrencilerin Almanca hazırlık sınıflarında okuma şansları oluyor. B1 seviyesindeki öğrenciler programa geçebiliyorken, bazı üniversiteler Almanca bilme şartı aramaksızın öğrencileri hazırlık sınıflarına kabul edebiliyorlar.

Almanya’daki üniversitelerin başvuru tarihleri genellikle Ocak ile Temmuz ayları arasında oluyor. Ayrıca ülkede üniversite mezunu yabancı öğrencilere, iş buldukları takdirde 1 yıllık yaşama ve çalışma izni veriliyor. 

Polonya

Polonya’da üniversite okumak isteyen öğrenciler üniversitelere lise diplomaları ve transkriptleriyle İngilizce ya da Lehçe programlara kayıt yaptırabiliyorlar. Ülkede, üniversite sınavına girme ya da öğrencinin Türkiye’de istediği programa yerleşmesi şartı aranmıyor olsa da öğrencilerin Lehçe bilmeleri gerekiyor. Üniversitelerden birinin Lehçe ya da İngilizce programlarına kayıt yaptıran öğrenciler dil sınavına tabi tutuluyorlar. Öğrenciler dil yeterlilik düzeyine göre İngilizce ya da Lehçe hazırlık sınıfına başlıyor ve ardından üniversite eğitimine başlayabiliyor. 

Üniversitelerin bir kısmı yabancı öğrencilere yönelik Lehçe kursları açabiliyorlar. Bu kursların ücreti, haftalık ders saatine göre değişiklik gösteriyor olsa da 2.200 ile 2.600 Euro arasında değişiyor.

Sözel programlar için 3, sayısal programlar için 3.5 yıl süren üniversite eğitiminin yıllık ücreti Lehçe programlar için 2.000 ile 4.000 Euro, İngilizce programlar için 3.000 ile 8.000 Euro arasında değişiyor. Bir üniversite öğrencisinin aylık yaşam masrafları ise ortalama 300 Euro civarında oluyor. 

Finlandiya

Fince ve İsveçce eğitim alma imkanı sunan Finlandiya’da üniversite okumak isteyen öğrenciler olgunluk (matriculation) sınavına giriyorlar. Öğrencilerin üniversiteye kabulü bu sınavın ardından üniversite sınavlarından alınan sonuç veya lise diploma puanı değerlendirilmesi ile  oluyor.

Finlandiya’da yabancı öğrencilere her yıl yenilenecek şekilde, eğitim süresi boyunca oturma izni veriliyor. Öğrencilerin ülkeye giriş yapmadan önce üniversiteden gelen kabul belgesini almış olmaları ve eğitim süresince yaşam masraflarını karşılayacak maddi olanaklara sahip olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Üniversite öğrencilerinin eğitim süreleri boyunca özel çalışma izni olmaksızın haftada en fazla 20 saat yarı zamanlı ya da hafta sonu tam zamanlı çalışma hakları bulunuyor.

İrlanda

İrlanda’da üniversitelerin eğitim dili İngilizce. Genellikle devlet tarafından verilen üniversite eğitimlerinde alınan lisans ve yüksek lisans diplomaları dünyanın her yerinde geçerliliğe sahip.

İrlanda’da üniversite eğitim ücretleri 8.000 ile 10.000 Euro arasında değişiyor. Bir üniversite öğrencisinin ortalama yaşam masrafları ise yıllık ortalama 6.000 Euro civarında.

Malta

Malta’daki tek devlet üniversitesinde okumak isteyen öğrencilerin üniversite sınavında barajı geçmeleri gerekiyor. Ayrıca öğrencilerin dil yeterlilik sınavından üniversitenin istediği puanı almaları gerekiyor. Ülkede eğitim ücreti programdan programa göre değişiklik gösterse de Tıp ve Eczacılık gibi programların ücretleri 15.000-25.000 Malta Lirası (95.000- 159.000 TL) arasında değişiyor.

Norveç

Norveç’te devlet üniversiteleri ücretsiz ya da öğrencilerden 200 ile 400 Euro arasında değişen bir öğrenim harcı alınıyor. Ülkedeki özel üniversitelerin ücretleri ise yıllık 8.000 ile 20.000 Euro arasında değişiyor. Ülkede eğitim dili lisans düzeyinde Norveççe ve İngilizce. Norveç’te bir üniversite öğrencisinin yıllık yaşam masrafları ise ortalama 6.000 Euro civarında.

Norveç’te üniversite okumak isteyen öğrencilerin Türkiye’de herhangi bir üniversitede 1 yıllık eğitimini başarıyla tamamlamış olması gerekiyor.

Tercih etmeyi düşündüğün ülkeyi bu yazımızda bulamadın mı? O halde Ülke Seçenekleri II ya da öğrencilerin en fazla tercih ettiği ülkeler olan AmerikaİngiltereFransaAvusturya ve Avustralya’da Üniversite Eğitimi yazılarımız da sana yardımcı olabilir.

Kaynak: http://www.parlakbirgelecek.com/tr/fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
7
5
3
3
3
1