Görüş Bildir
Haberler
Ülke Nasıl Kurulur?

Ülke Nasıl Kurulur?

Her Kafasına Koyan Ülke Kurabilir mi?

Her Kafasına Koyan Ülke Kurabilir mi?

19.Yüzyılda ''Constitutive Theory'' diye bir teori vardı ülke kurmak için. Bunu Türkçe'ye çevirirsek ''Ülke Kurma Teorisi'' diyebiliriz. Bu teoriye göre diğer egemen ülkeler tarafından tanınmış olman gerekiyor bir ülke olarak. Ama 1933 yılında Montevideo Sözleşmesi ile bu değişti. Montevideo Sözleşmesi ''Declarative Theory'''yi sundu. Bunu da Türkçe'ye çevirirsek ''Ülke Beyan Etme Teorisi'' diyebiliriz. Bu teoriye göre diğer egemen ülkeler tarafından tanınmış olman gerekmiyor. Sadece 4 kurala uyman gerekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1.Kural : Sabit Nüfus

1.Kural : Sabit Nüfus

Ülke kurmak istiyorsanız sabit bir Nüfusunuz olmalı. Ama bu Nüfusta limit olmadığı için siz orada yalnız yaşamaya bile razıysanız bunu listeden atabiliriz. Ama değilseniz birazcık Westarctica durumuna düşersiniz. 2001'de Travis McHenry adında bir adam Antarktika'nın ''burası benim'' dedi. Aynı zamanda kendini diktatör ilan etti. Ama kimse orada yaşamadığı için kendi bile ''burası hiçbir zaman ülke olarak görülmedi'' dedi.

2.Kural : Tanımlanmış Alan

2.Kural : Tanımlanmış Alan

Belirlenmiş bir alanınız olması gerek. Ama bu alana başka ülkeler müdahale edemez. Bu devirde çok zor bir şey. Şimdiki uydularla dünyanın artık sahip çıkılmamış bir alan kalmadı. Diyelim ki bir alan buldunuz veya bir ada satın aldınız. O zaman bu maddeden kolaylıkla geçebilirsiniz.

3.Kural : Devlet Kurmak

3.Kural : Devlet Kurmak

Burası tamamen size kalmış. İsteğinize göre Demokrasi kurabilirsiniz veya Monarşi kurup kendinizi kral veya kraliçe ilan edebilirsiniz hatta isterseniz diktatörlük kurun ve kendinizi diktatör ilan edin. Tamamen size kalmış.

4.Kural : Uluslararası İletişime Girme Kapasitesi

4.Kural : Uluslararası İletişime Girme Kapasitesi

Sizin başka egemen ülkelerle ve devletlerle iletişim haline geçebilme kapasitenizin olması. Eğer buda varsa siz de o zaman yeni ülkenizi sonunda kurabilirsiniz.

Sealand

Sealand

2.Dünya Savaşında İngiltere denizin ortasına platformlar kurdu. Gelebilecek düşman savaş uçaklarına karşılık defansif silah platformlarıydı bunlar. 2.Dünya Savaşı bitince bu platformlar orada kaldı. Bates Ailesi ilk olarak bir korsan radyo açmak için bu platformların bir tanesine girdiler. Baktılar ki kimse gelmiyor ''Neden kendi ülkemizi koymuyoruz'' dediler ve Sealand'ı kurdular.  1987'den önce İngiltere 3 deniz mili hakkı vardı kıyısından sonra yani bu yaklaşık 5,5 km ediyor. Bu platformda o alanın içine girmiyordu. Hatta 1978'de kendisini Sealand'in Başbakanı ilan etmiş bir insan Sealend'e saldırdı. Ve Başbakanın oğlunu esir aldı. En sonunda başbakan kendi ülkesini geri aldı ve bu adamı da rehin tuttu. Avusturya , Hollanda ve Almanya'nın diplomatları İngiltere'ye gitti. O adamı serbest bırakması için. Ama İngiltere dedi ki; ''Bizim orada bir yetkimiz yok.'' O zaman Alman bir diplomat Sealand'e gidip anlaştı savaş esirinin serbest bırakılması için. Ve en sonunda bırakıldı. Bates'e sorulunca dedi ki; ''Almanya'nın diplomatı buraya gelip benimle anlaşması aslında benim bir ülke olmamın kanıtıdır''. 0,004 km² lik ülke zamanda 150.000 e yakın pasaport bastırdı insanlar için ve sonra ise hepsini geri almak zorunda kaldı. 2002'den beri kimse oraya gidemiyor. Ama tarihte ilginç bir hikaye olarak kaldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Süpersin!! çok güzel olmuş:))

Sude Rumeysa Şahin

Teşekkür ederim :) İçeriğime biri yorum atınca şaşırdım birden :p

tosarık

aklima metonya geldi ^^ güzel icerik

Alex İrin

Çok berbat bir içerik okumaya zahmet bile edemedim bence içerik karakterinle aynı kalitede (Sude<3)

Sude Rumeysa Şahin

ay saol cnm aynı şeyi bende senin için düşnyrm .s iğrnçsn .s