Görüş Bildir
Haberler
Türklere Ayrımcılık mı Uygulanıyor? Schengen'deki Ret Oranları Yükselişte

Türklere Ayrımcılık mı Uygulanıyor? Schengen'deki Ret Oranları Yükselişte

Ulaş
04.07.2023 - 15:26

Özellikle son dönemde pek çok Türk vatandaşı yurt dışı seyahatleri için vize verilmemesinden şikayetçi. Öyle ki sanatçılar dahi yurt dışı konserleri için vize taleplerinin geri çevirilmesinden dert yanıyor.  

İçeriğin Devamı Aşağıda

Schengen Vizesi için yapılan başvurulara verilen olumsuz yanıt da günden güne artıyor.

Schengen Vizesi için yapılan başvurulara verilen olumsuz yanıt da günden güne artıyor.

Başvuruların reddedilmesi Türk vatandaşlarına uygulanan bir ayrımcılık mı?

Başvuruların reddedilmesi Türk vatandaşlarına uygulanan bir ayrımcılık mı?

Doğruluk Payı'ndan Simge Akkaş'ın derlediği dosyaya göre AB sözcüsü Anitta Hepper, Türkiye’deki AB ülkeleri konsolosluklarının dünyada en yüksek vize başvurusu alan konsolosluklar arasında ilk 3’te yer aldığını, ret oranlarındaki yükselişin Türkiye’ye özgü değil, dünyada gözlemlenen bir eğilim olduğunu duyurmuştu.

İstatistikler Hepper’ın ifadelerinin bir kısmını doğruluyor. 2017’de tüm dünyada Schengen vize başvurularında alınan ret oranı ortalaması %8,2 iken 2022 verilerinde bu oran %17,9’a ulaşmış durumda.

Türkiye, son üç yıldır en çok Schengen vizesi başvurusu yapan ülkeler arasında ilk beşte yer alıyor.

En çok vize başvurusunda bulunan ilk beş ülkenin ve tüm ülkelerde Schengen ret oranı ortalamasının birlikte görünümü şöyle 👇

2022’de Türkiye’den yapılan Schengen başvurularının yüzde 15’i reddedildi...

2022’de Türkiye’den yapılan Schengen başvurularının yüzde 15’i reddedildi...
İçeriğin Devamı Aşağıda

2022 istatistiklerine göre, Türkiye’den yapılan Schengen başvurularında alınan ret oranı, son 5 yılda 2 katına ulaşırken bir yandan yapılan başvurular da son 5 yıl içinde önemli ölçüde artmış. 2017’de Türkiye’den yapılan Schengen vizesi başvurularından %6,5’i reddedilirken, en güncel veri olan 2022’de bu oran %15,7’ye yükselmiş.

Son üç yıldır en çok Schengen vizesi başvurusunda bulunan ilk 5 ülke arasında yer alan Türkiye’nin ret oranının, uzun bir süredir en sık başvuru yapan ülke olan ve güncel olarak ambargo uygulanan Rusya’nın aldığı ret oranından fazla olması dikkat çekiyor 👇

Bahsedilen beş yıl içinde Türkiye’den vize başvurularının ret oranının Schengen ülkelerinin tümünde yükseldiği görülüyor. Ret oranının en çok yükseldiği ülke %4,7’den %52’ye tırmanan bir oranla Estonya olurken, İtalya %3,9’dan %7,6’ya ulaşan ret oranıyla rakamların en az değiştiği ülke olmuş.

Konsolosluk ve elçiliklerin verilerinin de derlendiği istatistiklerde dikkat çekici bir sonuç daha mevcut. Göstergeler Ankara’dan yapılan başvuruların ret alma oranlarının İstanbul ve İzmir’den yapılan başvurulara kıyasla daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Schengen Vizesi nedir?

Schengen Vizesi nedir?

Schengen bölgesi Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein’dan oluşuyor. Bu ülkelerin sınırları dahilinde anapara, insanlar, mal ve hizmetlerin serbest ve kısıtlamasız dolaşımı için vize serbestliği anlamına gelen Avrupa’nın bu bölgesinin kuruluşu, Schengen Anlaşması’na dayanıyor.

Schengen bölgesine, Schengen vizesi ile girilebiliyor ve bu vize sayesinde bölgede olan dünya ülkelerinin tüm vatandaşları, ülke sınırları arasında kontrol olmadan geçiş yapabiliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
16
7
4
4
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Öte Kisi

Sen ülkeye önüne gelen iti, kopuğu, teröristi, ne idüğü belirsiz kim varsa hepsini doldur, vatandaşlık ver, isimlerini değiştirmelerine izin ver, sonra niye ... Devamını Gör

lilithtrinity

çünkü artık beyaz türklerden de korkuyorlar. eğitimli ama burada ki koşullara ayak uyduramayan bizlerin gidipte dönmemesinden. ki evet haklılar. geçen ay lis... Devamını Gör

Abrek Kafkas

Adamlar haklı dağılın şimdi... kapımızın önünü temizledik de aq. elin kapısına laf eder olduk... bilgisiz. cahil topluma izin verip ne yapacaklardı ne bekli... Devamını Gör