Görüş Bildir
Haberler
Türk Kadınları Doğum Turizmine 13 Milyon Dolar Harcıyor

Türk Kadınları Doğum Turizmine 13 Milyon Dolar Harcıyor

cihan çakır
26.12.2014 - 16:25 Son Güncelleme: 26.12.2014 - 16:49

Yılda yaklaşık 700 Türk kadın amerikada doğum serüvenine katılıyor. Bunun yaklaşık 500'tanesinin kurumsal firmalarla, geriye kalan kısmının da kendi imkanları ile gidiyor. Dünya genelinde ABD'ye doğum için giden kadın sayısının çok daha yüksek, özellikle Çin'den, Rusya'dan ve Arap ülkelerinden büyük talep görüyor. Her yıl 4 ila 5 bin arasındaki kadının ABD'ye doğum için gidiyor. Bu rakama Meksika'dan gelen kaçak göçmenlerin dahil olmadığını, rakamın tamamiyle doğum turizmi için gidenler olduğunu söyleyebiliriz. 

Türk kadınlarının ABD'de doğum yapmak için yılda yaklaşık 13 milyon dolar civarında bir rakam harcadığını tahmin ediyoruz.  Hamile kadınlara 32. haftadan sonra uzun uçak yolculuğu önerilmiyor. Raporlardan da ziyade bu annenin rahat bir yolculuk yapması için önemli. 32. haftada giden bir anne eğer 40. haftada doğum yaparsa 42. haftada dönebiliyor ve toplamda ABD'de 10 haftalık bir süre geçiriyor. Ama 32. haftayı geçen, 35. haftada giden ve 42. haftada dönen anneler de var. 

ABD'de doğan çocukların ABD pasaportuna sahip oluyor. Aynı zamanda çifte vatandaşlık hakkı da elde ediyor.ABD'de doğan çocukların dilediği zaman gidip Amerika'ya yerleşebildiğini ve çalışabildiğini, uluslararası bütün kurumlarda ABD pasaportuyla çalışma imkanının ve dünyanın birçok ülkesinde çalışma izni almasının da çok daha yüksek bir oran olduğunu söyleyebiliriz. 

Eğitim hayatı açısından bakıldığında ABD'de doğan bir çocuğun Amerika'da yaz kamplarından, ilkokuldan itibaren normal eğitim devlet okullarından faydalanabiliyor. Kendisinden sonra doğan kardeşlerine de Green Card çıkarttırabiliyor ve bu kart sonrasında kardeşleri de ABD vatandaşı olabiliyor. Amerika'da doğduğu eyaletin daimi yaşayanı olarak kabul ediliyor. Eğitim hayatı boyunca özel imkanlardan faydalanabiliyor. Yaz kamplarına çok düşük ücretlerle gidebiliyor. Ki uluslararası öğrencilere göre zaten Amerikalılar özel bir indirim alıyorlar.

ABD'de doğan yabancı çocuklar doğduğu eyalette diğer Amerikalı öğrencilere göre ekstra bir indirim alıyor. Bu indirimler yüzde 30'dan başlayıp yüzde 80'lere kadar çıkabiliyor. Hatta bazı üniversiteler kendi eyaletinde doğan çocuklara burs veriyor. Bu nedenle ABD'de doğumda hangi eyaletin olduğu çok önemli. Fiyat olarak bakıldığında ise örneğin yabancı öğrenciye 70-80 bin dolara olan bir kurs ABD'li birine 40 bin dolar. O eyalette doğan çocuğa ise alacağı indirime göre bu oran 20-15 bin, hatta 10 bin dolara kadar da inebiliyor.

Orada doğmanın Türkiye'ye bakan avantajları da var. Burada sadece yabancıların gittiği okullara gitme hakkına sahip oluyor. Bazı kolejler zaman zaman yabancı öğrenci kontenjanı açıp öğrenci alabiliyor, yani o sınavlara da girebiliyor. Erkekse eğer bedelli askerlikten de yararlanabiliyor.

Kaynak: http://www.saglikvegelecek.com/amerik...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın