Görüş Bildir
Haberler
Türk-İş'ten Asgari Ücret Çıkışı: 'Sayısı Düşürülmeli'

Türk-İş'ten Asgari Ücret Çıkışı: 'Sayısı Düşürülmeli'

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, yapılması planlanan 2023 yılı asgari ücreti ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'de çalışanların yüzde 50'sinin asgari ücretli olduğunu belirten Kavlak, 'Asgari ücretin artırılması kadar önemli olan konu ülkemizde asgari ücretle çalışanların sayısının düşürülmesidir.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"İçimize sinmeyen bir rakam olursa imza atmayız"

"İçimize sinmeyen bir rakam olursa imza atmayız"

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, 2023 yılı asgari ücretine dair basın toplantısında açıklamalar yaptı. Kavlak, asgari ücretlilerin oranının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu belirterek asgari ücretli sayısının düşürülmesi çağrısı yaptı.

Kavlak, 'Dar ve sabit gelirli kesimlerin beklentisi ücretliler lehine vergi diliminde ayrım yapılmasıdır. Vergi çalışanların üzerinde inanılmaz bir yüktür' dedi. Pevrul Kavlak, 'İçimize sinmeyen bir rakam olursa imza atmayız' dedi.

Kavlak, vergilere dikkat çekerek 'Asgari Ücret kadar geliri de vergi dışı bıraktık. Her çalışanın cebine 9200 lira para bıraktı. Hissedilmedi, matrah gerektiği kadar yükselmediği için hissedilmedi. Yılbaşında 13 bin 544 lira net alıyor. 12'inci ayda 12 bin 100 liraya düşüyor. 12'nci ayda 1400 lira kaybı oluyor. Yüzde 50'nin üzerinde vergi ödüyor, çarşı pazara gidiyor bir de KDV, emlak vergisi, taşıt vergisi ödüyor. Bunun mutlaka düzenlenmesi gerekir' değerlendirmesini yaptı.

Pevrul Kavlak, 'Türkiye ne yazık ki asgari ücret ülkesi haline gelmiştir. Oran yüzde 50'lerin üzerinde. Asgari ücretin artırılması kadar önemli olan konu ülkemizde asgari ücretle çalışanların sayısının düşürülmesidir. Bunun için toplu pazarlık sistemi geliştirilmeli' ifadelerini kullandı.

"Asgari ücret 400-500 Dolar olursa ihracat yapamayız diyorsa kendine işçi değil köle arıyor demektir"

"Asgari ücret 400-500 Dolar olursa ihracat yapamayız diyorsa kendine işçi değil köle arıyor demektir"

Kavlak, işçilerin örgütlenmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

'Asgari ücrette istihdamı korumanın tek yolu örgütlü olmaktır. EYT'liler iyi bir örnektir. Sosyal medya üzerinden örgütlendiler ve istediklerini alacaklar. Üniversite mezunu avukat, mühendisler pırıl pırıl çocuklar asgari ücretin biraz üstünde işbaşı yapıyor. Sendikalı işletmeye giren ücretli toplu sözleşme ile girdiği gün yüzde 8 zam alır. 4 tane ikramiyesi vardır, Sosyal hakları vardır. İşe girdiği gün asgari ücretin yüzde 48'iyle başlamış olur. Örgütlenmedir bunun ilacı' 

'Asgari ücret 500--600 dolar olursa rekabetçiliğimizi kaybederiz' açıklaması için 'Asgari ücretle ilgili konuşmayan sadece biziz. Herkes kendini yerini bilecek. Eğer onlar ihracat şampiyonu oldularsa işletmelerde çalışan emekçiler sayesinde olmuştur. Asgari ücret 400-500 Dolar olursa ihracat yapamayız diyorsa kendine işçi değil köle arıyor demektir' 

"Asgari ücretin artması kadar asgari ücretli çalışanların sayısının düşmesi de önemli"

"Asgari ücretin artması kadar asgari ücretli çalışanların sayısının düşmesi de önemli"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Pevrul Kavlak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına ilişkin 'Üçüncü ya da dördüncü toplantıya kadar fiyat geleceğini zannetmiyorum. İlk toplantıda bir takım isteklerimiz oldu. Çalışma Bakanlığı tarafından masaya getirilmesi ve görüşmelerin devam etmesi yönünde taleplerimiz oldu' şeklinde konuştu.

Kavlak, şunları söyledi:

'Türkiye'de gelir ve kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık 3'te 2'si çalışanlar tarafından ödenmektedir. Ücretli çalışanlar eğer sendika üyesiyse enflasyona karşı daha korunaklı olmaktadır. AB ülkelerinde toplu pazarlık kapsama alanı yüzde 60'tır. OECD ülkelerinde yüzde 30, Türkiye'de yüzde 7.5, özel sektörde yüzde 6'nın altındadır. Türkiye ne yazık ki asgari ücret ülkesi haline gelmiştir. Asgari ücretin artırılması kadar en önemli konu asgari ücretli çalışan sayısının düşürülmesidir.

Çalışma Bakanlığı rakamları açıkladı. Türk-İş Başkanı TV programına katıldı, açlık rakamı altında imza atar mısınız dedi, bu rakamın altına düşmeyiz dedi. Son 20 yılda asgari ücrete 29.8 kat zam yapılmış. Memur maaşları 16 kat artmış, kamu işçisi 14 kat artmış, memur emeklisi maaşları 13 kat artmış. Asgari ücreti 30 kat artırmaya rağmen asgari ücret niye konuşuluyor, yetmiyor diye konuşuluyor. Türkiye'deki TÜİK rakamlarının bu kadar üstüne basılmasına rağmen toplu sözleşmeyi biliyorsunuz yüzde 130 zam aldık. Çalışanlar örgütlenirse bu işin önüne geçilebilir.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Anıl Mercan

Matrah simdi mi aklına geldi amına koyduğum götü bi senedir anamız sikildi 4.aydan beri yaptığımız mesaiyi bile devlete yapıyoz ? Nasıl olcak bu giden bi sene ?