Görüş Bildir
Haberler
Tüm Dünyanın Bildiği, Efsaneleşmiş 13 Fransız Tatlısı

etiket Tüm Dünyanın Bildiği, Efsaneleşmiş 13 Fransız Tatlısı

Eyfel Kulesi, müzeleri, modadaki öncülüğü ve turistik şehirleriyle oldukça iddialı olan Fransa, tatlılarına da bir o kadar güveniyor.

Birçoğunu günlük hayatımızda bizim de tükettiğimiz bu tatlılar dünyanın birçok yerinde yapılıyor ve büyük ilgi görüyorlar. Çünkü çok güzeller...

İşte o tatlılardan 13 tanesi...

1. İtalyan asıllı Fransız tatlısı: Makaron

1. İtalyan asıllı Fransız tatlısı: Makaron

Aslında bir İtalyan olan makaron, Catherine de Medicini, II. Henry ile evlenince Fransa'ya aşçılarını da alıp gitmiş. Sonuç olarak İtalya'nın basit kurabiyesi, Fransa'da gelişerek günümüzdeki halini almış. 

Aslı İtalyan olabilir ama onu bu kadar meşhur yapan kesinlikle Fransız dokunuşları.

Yapılışı:

3 yumurtanın akı

2 su bardağı pudra şekeri

3 çay bardağı toz badem 

2 yemek kaşığı toz şeker 

renklendirmek için gıda boyası

Yumurta aklarını bir kapta karıştırırken bir yandan da toz şekeri ekleyin ve iyice içinde erimesini sağlayın. Karışım krema kıvamını alınca gıda boyasını ekleyip harmanlayın. Katı bir kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin. Toz bademi ve pudra şekerini ekleyin ve dıştan içe doğru karıştırın. Yeterli kıvama gelince krema torbasına doldurun ve fırın tepsisine küçük yuvarlaklar halinde sıkın. 150 derecede 20 dakika pişirin. Piştikten sonra 2 yuvarlağın arasına dilediğiniz marmelatı sürüp kapatın. Afiyet olsun.

2. Çikolatalı kek yapayım derken ortaya çıkan muhteşem lezzet: Çikolatalı Sufle

2. Çikolatalı kek yapayım derken ortaya çıkan muhteşem lezzet: Çikolatalı Sufle

Hikâyeye göre 1900'lerin başında Parisli bir pastaneci çikolatalı kek tarifleri dener. Ama mutfaktaki zaman sayacı bozuk olunca keki tam pişmeden fırından çıkarıp yer. Sonuç şimdilerde birçok kişinin bayılarak yediği bu tatlı olur.

Yapılışı:

3 yumurta

4 yemek kaşığı toz şeker

tuz

1.5 paket çikolata (tercihen bitter)

2 yemek kaşığı un

yarım paket tereyağı

Bitter çikolatayı tereyağıyla beraber benmari usulü eritin. Ardından yumurtayı, şekeri ve tuzu bir kapta çırpın ve içine unu ekleyip karıştırın. Bu kaba çikolatalı tereyağı da ekleyip hepsini harmanlayın. Karışımı yağladığınız ve biraz unladığınız kaplarınıza eşit olarak paylaştırıp 200 derecelik fırında 10 dakika pişirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun...

3. Hamur topları ve kremanın çikolatayla süslenmiş hali: Profiterol

3. Hamur topları ve kremanın çikolatayla süslenmiş hali: Profiterol

Tam olarak tarihi bilinmese de geçmişine bakıldığında Fransız tatlısı olarak karşımıza çıkan profiterol, hamur toplarının içine taze krema sıkılarak, ardından da üstüne çikolata sosu dökülerek yapılan bir tatlı.

Şunu da ekleyelim, bizde de çok güzel yapılıyor... 

Yapılışı:

1 bardak su 

1 bardak un 125 gr tereyağı

 3 yumurta  

Krema için  

2,5 bardak süt 

3 kaşık un 

1,5 çay bardağı şeker  

1 yumurta 

1 paket vanilya  

Üzeri İçin  

benmari usulü eritilmiş 80gr bitter çikolata

Suyu ve tereyağı bir tencerede kaynatın. Sonra unu ekleyerek iyice karıştırın. Ocağı kapatarak 10-15 dakika hamurun soğumasını bekleyin. Ardından yumurtaları teker teker hamurun içine kırın ve birini iyice yedirmeden diğer yumurtayı kırmayın. Yumurtaları ekledikten sonra 10 dakika hamuru dinlendirin. Yağlanmış tepsiye, kaşık yardımı ile hamurdan parçalar alarak aralarında boşluk bırakarak yerleştirin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin. Hamurlar pişerken vanilya dışında bütün malzemeleri bir tencereye koyarak kremayı pişirin. Üstüne vanilyayı ekleyerek karıştırmaya devam edin. Pişen hamurları ikiye bölerek içlerini kremayla doldurup ve tepsiye dizin.  Benmari usulü erittiğiniz çikolatayı üstüne gezdirin. Afiyet olsun...

4. Çikolata ve kahve çok yakışıyor: Pots de Crème

4. Çikolata ve kahve çok yakışıyor: Pots de Crème

Birçok versiyonu olan bu Fransız tatlısı, vanilyalı, çikolatalı ve kahveli olarak yapılabiliyor. Hem çok basit olması, hem de birçok malzemenin yakışması onu bu kadar meşhur yapıyor.

Yapılışı:

400 ml krema

100 ml süt

1 yemek kaşığı taze çekilmiş kahve

1 paket çikolata

4 yumurtanın sarısı 

80 gr toz şeker

tuz

Sütü ve kremayı bir kapta kaynatın. Ardından taze çekilmiş kahveyi ekleyip biraz bekleyin. Kısık ateşte biraz daha ısıtın. İçine çikolataları ekleyip eriyene kadar karıştırın. Diğer kapta yumurta sarılarını ayırıp tuz ve şekerle harmanlayın. İki karışımı birbirine ekleyin. Karışımı kaplara eşit bir şekilde bölüp, yarısına kadar su konmuş tepsiye dizin. Önceden 150 derece de ısıtılmış fırında 40 dakika pişirip yaklaşık 3 saat soğumaya bırakın. Çırpılmış krema ve dilediğiniz meyvelerle servis edin. Afiyet olsun...

5. Adeta Rokoko'nun kıvrımlı çizgilerine sahip: Rokoko

5. Adeta Rokoko'nun kıvrımlı çizgilerine sahip: Rokoko

Adını mimaride kıvrımlı çizgilere sahip süslemelerden alan bu fransız tatlısı, eski dönemlerde uygulanan rokoko mimarisine çok benzetilmiş ve mimariyle aynı ismi almış. 

Yapılışı:

2 paket krem şanti 

2 bardak süt 

3 kaşık damla çikolata 

çikolata sosu ve 1.5 bardak süt

2 paket kakaolu bisküvi

Bir kapta sütle krem şantiyi iyice çırpın. Bu karışımın içine kakaolu bisküvileri parçalayarak koyun. Damla çikolatayı da ekleyip karıştırın. Karışımı bir kaba koyarak üstünü düzleştirin. 2 saat dinlendirin. Bu sırada sütü ve çikolata sosunu karıştırarak pişirin ve soğuyana kadar bekleyin. Dinlendirdiğiniz pastanın üstüne çikolata sosunu dökün ve tekrardan dinlendirin.

Bu tatlının birçok tarifi var. Hepsi ayrı bir güzel. Bu tarifleri de uygulayabilir veya sizde damak tadınıza göre yeni malzemeler ekleyebilirsiniz.

6. Ünlü soprano Dame Nellie Melba için yapılmış özel tatlı: Peach Melba

6. Ünlü soprano Dame Nellie Melba için yapılmış özel tatlı: Peach Melba

1800’lü yıllarda bir Fransız aşçının hazırladığı tatlı, dönemin ünlü sopranosu olan Dame Nellie Melba onuruna yapılmış bu şeftalili tatlı. Zaten adını da sopranonun soyadından almış. Peach kısmıysa şeftali demek, yani tatlının ana malzemesi.

Yapılışı:

3 şeftali

1/4 bardak toz şeker

1 paket vanilya

4 bardak su

vanilyalı dondurma

1 bardak frambuaz (veya damak tadınıza göre başka bir meyve)

2 kaşık pudra şekeri

1 kaçık limon suyu

Kabuklarını soyduğunuz şeftalileri 2'ye bölüp su, toz şeker, vanilyayla beraber orta ateşte 30 dakika kaynatın. Ardından soğumaya bırakın. Şeftalileri tencereden çıkartıp kağıt havlu üzerinde bekletin. Sos için frambuaz, pudra şeker ve limon suyunu mikserde püre haline getirin. Şeftalileri, servis tabağına yerleştirin ve üzerine dondurmaları koyun. Yakıştırdığınız diğer meyvelerle beraber servis yapın. Afiyet olsun...

7. Tüy kadar hafif: Çikolatalı Mus (Mousse au Chocolat)

7. Tüy kadar hafif: Çikolatalı Mus (Mousse au Chocolat)

Öyle bir tatlı düşünün ki, çok hafif, adeta ağzınızın içinde dağılıyor. Hem de çikolatalı...

Yapılışı:

2 paket çikolata

3 yumurta akı

tuz

200 gram krema

2 kaşık esmer şeker

Benmari usulü erittiğiniz çikolatanın içine şekeri ilave edip şeker eriyene kadar karıştırın. Başka bir kaba yumurta akını ve tuzu koyup mikserle katı bir kıvama gelene kadar çırpın. Çırptığınız kremanın içine erittiğiniz çikolatayı ekleyip karıştırın ve yumurta köpüğünü de ekleyin. Malzemeleri alttan üste doğru harmanlayın ve kaplara yerleştirin. Buzdolabında birkaç saat dinlendirip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...

8. Fransızca adı ağızda dağılma hızından geliyor (éclair: şimşek): Ekler

8. Fransızca adı ağızda dağılma hızından geliyor (éclair: şimşek): Ekler

19. yüzyılın sonlarında çıktığı düşünülen bu Fransız tatlısının, Fransız kraliyet ailesinin ünlü aşçısı Marie-Antoine Carême tarafından yapıldığı ileri sürülüyor. Aynı zamanda 'éclair' tatlının Fransızca ismi ve şimşek anlamına geliyor. Bu da tatlının ağızda tek hamlede yenmesinden geliyor.

Yapılışı:

Hamur

100 gram tereyağı

1 bardak su

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 bardak un

4 yumurta

tuz, 

yarım paket vanilya

Krema 

2 bardak süt

3 kaşık nişasta

3 kaşık toz şeker 

50 gram tereyağı 

yarım paket vanilya

1 paket krem şanti

Öncelikle kreması için süt, toz şeker ve nişastayı tencerede çırpın ve ateşte koyu kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirin. Ardından vanilya ve tereyağını koyup karıştırın ve soğumaya bırakın. Hamurunu hazırlamak için su, tereyağı, toz şeker ve tuzu tencerede kaynatın. Sonra içine 1 bardak unu ilave edip hızlı bir şekilde karıştırın ve soğumaya bırakın. Hamur soğuyunca içerisine vanilyayı ve 1 yumurtayı ekleyip mikserle çırpın. Hamura tekrar 1 yumurta daha ilave edip çırpın.  Yumurtaları teker teker ekleyip hamura yedirdikten sonra hamuru sıkma torbasına doldurun ve tepsiye sıkın. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin. Kremanın içerisine, toz krem şanti ilave edip, mikserle çırpın ve soğuyan hamurun içine sıkıp üstünü de dilediğiniz şekilde süsleyerek servis edin. Afiyet olsun...

9. Hem tatlı hem tuzlu krep ve tartın birleşimi: Galette

9. Hem tatlı hem tuzlu krep ve tartın birleşimi: Galette

Krep, pancake ve tartın benzeri olan bu tatlı, içine konulan şeye göre tatlı veya tuzlu olabiliyor. Tatlılardaysa en çok elma, çilek ve incir yakışıyor.

Yapılışı:

2 bardak un 

1 yumurta 

100 gr tereyağı 

1 kaşık su 

6 kaşık toz şeker 

tuz 

elma

Tarçınlı toz şeker 

Unu, tereyağını, toz şeker ve tuzu mikserle karıştırın. Karışıma yumurtayı ve 1 kaşık suyu ekleyip tüm yumurta hamura karışıncaya dek karıştırın. Hamuru tezgâha alıp yoğurarak toparlayıp 30 dakika buzdolabında dinlendirin. Bu sırada elmalarınızı soyup dilimleyin. Hamuru 1 cm kalınlığında açın ve fırın tepsisine koyun. Elmaları hamurun ortasına koyup hamurun ve elmaların üzerine tarçınlı toz şekerden serpin ve hamurun yanlarından kapayın. 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Soğuyunca servis edin. Afiyet olsun...

10. Kendine özel kalıpları bile var: Madeleine

10. Kendine özel kalıpları bile var: Madeleine

Bizim nasıl evde yapılan klasik kekimiz varsa onlarında madeleine'i var. Fransa'da her yerde görebilirsiniz ama asıl evlerde yapılan bu kekin kendine özel şekilli kalıpları var ki, onlar da deniz kabuğu şeklinde.

Yapılışı: 

3 yumurta 

100 gr. toz şeker 

1 limonun rendelenmiş kabuğu

100 gr. un 

1 paket kabartma tozu 

100 gr. tereyağı 

1 kaşık bal

Madeleine kalıbını tereyağıyla yağlayın ve yapışmaması için üzerine un eleyin. Önceden fırını 190 dereceye ısıtın. Diğer yandan bir karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri koyun. El mikseriyle 3 dakika çırpın. Karışım kabarıp, rengi beyaza yakın sarı olduğunda ve koyulaştığında bu işlemi bitirin. Rendelediğiniz limon ya da portakalın kabuğunu ekleyin. Unu ve kabartma tozunu birbirine karıştırıp, bu sıvı karışımın üzerine eleyin, karıştırın. Tereyağını bir kapta eritin. Erimiş tereyağını ve balı karışıma ekleyip hepsini iyice karıştırın. Karışımın kendini toparlayıp, sertleşmesi için 15 dakika buzdolabında bekletin. Karışımı kalıpların dörtte üçüne gelecek şekilde paylaştırın ve fırının orta rafında 10 dakika pişirin. Ilıyınca kalıplardan çıkarıp servis edin.

11. Bildiğiniz elmalı tartı ters düz etmişler: Tarte Tatin

11. Bildiğiniz elmalı tartı ters düz etmişler: Tarte Tatin

2 kız kardeş mutfakta tart yaparken bir sorun yaşıyorlar ve sonuç tarte tatin çıkıyor. Tatlıdaki problemse, kardeşlerin elmaları ateşte unutup karamelize olmalarına neden olmaları. Ama sonuç o kadar sevilmiş ki, Fransızların en çok sevilen tatlarından biri olmuş. Tarttan bir diğer farkıysa ters çevrilerek servis edilmesi. 

Yapılışı:  

7 elma  

50 gr tereyağı  

200 gr toz şeker  

50 ml su  

200 gr hazır milföy hamuru  

tuz   

Büyük bir tencereye şekeri ve suyu koyup altın rengi olana kadar karıştırın. Sonra tuz ve tereyağı parçalarını ekleyip karıştırmaya devam edin. Soyduğunuz ve dilimlediğiniz elmaları da ilave ettikten sonra biraz daha pişirip ocaktan alın. Tezgaha biraz un serpip oda sıcaklığına gelmiş hazır milföy hamurunuzu ince bir şekilde açın.  Tart kalıbınıza karamelize olmuş elmaları ve şeker sosunu düzgün bir şekilde yayın. Üzerine hamuru kaplayıp kenarlarını iyice kapatın. Hamurun üzerine bir çatalla ile birkaç tane delik açın. Önceden 190 derece ısıttığınız fırında 30 dakika pişirin. Çıkardıktan sonra 5 dakika soğutup ters çevirerek servis edin. Afiyet olsun...

12. Hangi sosu eklerseniz ekleyin sonuç muhteşem oluyor: Krep

12. Hangi sosu eklerseniz ekleyin sonuç muhteşem oluyor: Krep

Amerikan pancake ve Fransız krep birbirlerine çok karışsa da krep tam bir Fransız lezzeti. İnceliğiyle arasına sürülen tatlılarıyla Fransa da çok sevilen ve çok tüketilen krebi biz de kendi mutfağımıza aktardık. Özellikle de kahvaltı masalarımıza.

Yapılışı:

4 yumurta 

3 bardak süt 

2 bardak un 

tuz

Yumurtaları geniş kabın içerisinde iyice çırpın. Sonra sütü ve tuzu ekleyin ve tekrar çırpın. En son un ekleyip yeniden çırptıktan sonra dinlenmeye bırakın. Daha sonra tavaya yağ koyduktan sonra yapılan karışımdan kaşık kaşık dökün. En iyi sonucu elde etmek için krebi ince yapmaya özen gösterin. Çikolata, bal, marmelat veya dilediğiniz birçok şeyle zenginleştirebilirsiniz. Afiyet olsun...

13. 1600'lerden beri yapılan efsaneleşmiş tatlı: Crème Brûlée

13. 1600'lerden beri yapılan efsaneleşmiş tatlı: Crème Brûlée

Geçmişi 1600'lü yıllara dayanan Crème Brûlée, efsaneleşmiş bir Fransız tatlısı. Bol yumurtayla yapılan bu tatlı, Fransa diyince akla gelen ilk tatlılardan. Üzerindeki karamelizeleşmiş şeker de bu tatlının imzası. Evde yaparken bu tatlının en zor kısmıysa üzerindeki şekerin yakılma kısmı. Ama yerken kesinlikle değdiğini anlayacaksınız.

Yapılışı:

5 yumurtanın sarısı 

5 kaşık toz şeker 

40 gr tereyağı 

1 bardak krema 

Yarım bardak süt 

1 paket vanilya

4 kaşık esmer şeker

Yumurta sarılarını cam bir kasede toz şeker ve vanilya ekleyip karıştırın. Süt ve kremayı küçük bir tencereye koyup kısık ateşte kaynatın. Karışım oda sıcaklığına gelince yumurta sarılarının içine ekleyin ve karıştırın. Tereyağını ekleyip tüm malzemeleri iyice harmanlayın. Karışımı kaplarınıza eşit olarak paylaştırın ve kapları su doldurduğunuz fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılan 120 derece fırında 40 dakika pişirin. Tatlı biraz ılındıktan sonra buzdolabına kaldırın. Servis edeceğiniz zaman soğuk tatlıların üzerine esmer şekeri paylaştırıp pürmüz ile şekeri yakıp servis edin. Afiyet olsun...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
467
216
37
35
29
28
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

İçeriği okurken canım çekti valla

ekoko

fransızlar işi biliyor

Therewasauser

10daki bildiğin bizim kömbe la