Görüş Bildir
Haberler
The Crown Dizisini Bir Oturuşta İzleyenler Buraya: Tarihteki Çarpıcı Olayları En İyi Aktaran Dizi ve Filmler

The Crown Dizisini Bir Oturuşta İzleyenler Buraya: Tarihteki Çarpıcı Olayları En İyi Aktaran Dizi ve Filmler

26.02.2022 - 11:30

Kraliçe Elizabeth'in hayat hikayesine odaklanan The Crown, ortaya serdiği tarihi gerçeklerle büyük bir seyirci kitlesi kazandı. Kraliyet ailesinin içinde yaşanan hem siyasi hem kişisel olayları dramatik bir şekilde anlatan The Crown, Emmy ve Altın Küre ödülleriyle de başarısını taçlandırdı. Hal böyle olunca kraliyet sırları içeren ve tarihi kişiliklerin biyografilerini konu edinen dizi ve filmler daha çok dikkat çekmeye başladı. Haydi, The Crown sevenlerin ilgiyle izleyeceği The Crown'a benzer dizi ve film önerilerini birlikte inceleyelim!

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. The Other Boleyn Girl / Boleyn Kızı (2008) - IMDb: 6.7

15. The Other Boleyn Girl / Boleyn Kızı (2008) - IMDb: 6.7

Drama, tarih ve biyografik bilgileri bir araya getiren film, iki kız kardeşin Kral VIII. Henry'ye karşı olan aşkını konu ediyor. Filmde Boleyn kardeşler Anna ve Mary, kralın kalbini kazanmak için bir yarış haline giriyor. Krala olan tutkusuna rağmen kardeşinin kralla ilişki kurması için yardım eden Mary, yaşanan olayları takip etmeye de devam ediyor. Kral bu iki aşkın arasında kalırken İngiltere de ikiye bölünmekle yüz yüze kalıyor. İlişkiler ve olaylar ilginçleşse de Boleyn kızlarının birbirlerine olan bağı oldukça güçlü. Acaba bu olayların sonunda Kral Henry'nin Boleyn kardeşlere bakışı değişecek mi?

14. Magnificent Century / Muhteşem Yüzyıl (2011) - IMDb: 6.7

14. Magnificent Century / Muhteşem Yüzyıl (2011) - IMDb: 6.7

Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan çalkantılı saray hayatını anlatan dizi, Muhteşem Süleyman adıyla ünlenen Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını odak noktası olarak alıyor. Babasının ölümüyle tahtın sahibi olan Süleyman, hareme getirilen cariyelerden Hürrem Sultan'a âşık oluyor. Mahidevran Sultan ise hem kendi yerini hem oğlu Şehzade Mustafa'nın tahtını korumak için savaşıyor. Dizide aşkı ve devleti arasında denge kurmaya çalışan Kanuni Sultan Süleyman ile intikam için yola çıkan kadınların oyunları çarpıcı şekilde ekrana geliyor.

13. The Spanish Princess / İspanyol Prensesi (2019) - IMDb: 6.9

13. The Spanish Princess / İspanyol Prensesi (2019) - IMDb: 6.9

Devam dizisi olarak çekilen The Spanish Princess, bir İspanya prensesi olan Catherine'in hikâyesini anlatıyor. İngiliz kraliyet ailesine katılacağı daha çocukken belli olan Catherine, Wales'in prensesi olarak hayatını sürdürüyor. Kocası Prens Arthur ani bir şekilde ölünce Catherine de tahtından oluyor. Bu olay ise bambaşka bir öykünün başlamasına yol açıyor. Prens Harry ile yakınlaşmaya başlayan Catherine, ölen kocası ile aralarında hiçbir şey yaşanmadığını ileri sürüyor. Acaba Catherine'in başından geçenler neyin başlangıcı olacak?

12. The Queen / Kraliçe (2006) - IMDb: 7.3

12. The Queen / Kraliçe (2006) - IMDb: 7.3

Prenses Diana'nın trajik ölümüyle başlayan çalkantıların konu alındığı film, bu olaydan sonra yaşananları çarpıcı bir şekilde ekrana getiriyor. Prensesin ölümüyle birlikte kraliyetin vermesi gereken bazı kararlar oluşuyor. Gelenekler dolayısıyla yas tutma sürecine girilmesi gerekiyor. Ancak bu sırada kraliçe, seçimleri yeni kazanan başbakan ile de modernlik çalışmalarına başlıyor. Kraliçe, kraliyet gelenekleriyle ülkenin gidişatı arasında kalıyor. Film, bu trajik olay sonrası kraliyetin tutumunu ve halkın beklentilerini etkileyici bir biçimde anlatıyor.

11. Bridgerton (2020) - IMDb: 7.3

11. Bridgerton (2020) - IMDb: 7.3

Julia Quenn romanlarından esinlenerek yaratılan senaryo, birbirlerine bağlı sekiz kardeşin Londra'da aşk ve mutluluğu aramalarını konu ediyor. Ailenin en büyük kızı Daphne, âşık olacağı adamı arıyor. Birçok seçeneği olan Daphne'nin adayları abisi tarafından tek tek eleniyor. Bu sırada Lady Whistledown, Daphne'nin adının lekelenmesine yol açan bir skandal yaratıyor. Bu olaylar yaşanırken ise sosyete annelerinin gözdelerinden olan Hastings Dük'ü ile Daphne yakınlaşmaya başlıyor. Acaba Daphne aradığı aşkı bulabilecek mi?

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. The Royal House of Windsor (2017) - IMDb: 7.3

10. The Royal House of Windsor (2017) - IMDb: 7.3

Belgesel niteliğinde sayılabilecek bu dizi de İngiltere Kraliyet ailesinin yaşamına odaklanıyor. Herkesin yakından takip ettiği bu ailenin son zamanlarda yaşadığı olayları anlatan dizi, yeni bulunan bilgilerin ışığında ekrana geliyor. Ailenin siyasi tutumları, politik kararları ve kişisel yaşamlarından birçok bilgiyi sunan yapım, kraliyetin son 100 senelik mücadelesini gözler önüne seriyor. Dizi, kraliyettekileri yakından tanımak ve olaylara başka bir açıdan görmek isteyenlere yeni bir pencere açıyor.

9. The White Princess / Beyaz Prenses (2017) - IMDb: 7.6

9. The White Princess / Beyaz Prenses (2017) - IMDb: 7.6

Philippa Gregory'nin romanından uyarlanan ve mini dizi şeklinde ekrana gelen yapım aslında bir devam dizisi niteliğinde. Tarihsel kurgu olan dizi İngiltere'nin çalkantılı dönemlerine odaklanarak güçlü temaları içinde barındırıyor. Beyaz Kraliçe'nin kızı olan Prenses Elizabeth, Tudor hanedanından Henry Tudor ile evleniyor. Bu evlilikle yerini garantileyen VII. Henry, kendi çıkarlarını gözetmeye çalışırken siyasi sorunlar da baş gösteriyor. Acaba krallık bu tehditlerle baş edebilecek mi?

8. Versailles (2015) - IMDb: 7.9

8. Versailles (2015) - IMDb: 7.9

Versailles, Fransa'nın güçlü krallarından 14. Louis'i konu ediyor. Bütün olayların başlangıcı ise Kral 14. Louis'in dünyanın en büyük ve şatafatlı saraylarından birinin yapılmasına karar vermesi oluyor. Güneş kralı olarak da bilinen Louis'in yaptırdığı şatafatlı sarayda aşk ve siyaset güçlü bir şekilde kendini hissettirmeye başlıyor. Acaba sarayda yaşanan oyunlardan ve acımasız savaşlardan kimler nasıl etkilenecek?

7. The King's Speech / Zoraki Kral (2010) - IMDb: 8.0

7. The King's Speech / Zoraki Kral (2010) - IMDb: 8.0

Oscar ödüllü film Zoraki Kral, İngiliz Kraliyet ailesini konu alan dönem filmlerinden biri. Kral V. George'un ölümüyle taht oğlu Edward'a kalıyor ama Edward Amerikalı bir kadınla evlenmek için tahtı kardeşine devrediyor. Ancak George küçüklüğünden beri kekemelikle baş etmeye çalışıyor. Kraliyet tahtının ona devredilmesiyle bu sorunu yenmek ve makamına hazırlanmak için çalışmalara başlıyor. Kral VI. George'un bu sorununa çare olmak için ise Avustralyalı bir konuşma terapisti geliyor.

6. Wolf Hall (2015) - IMDb: 8.1

6. Wolf Hall (2015) - IMDb: 8.1

Mini dizi olarak senaryolaştırılan bu yapım, Hilary Mantel'in kitaplarından uyarlandı. Dizi, İngiltere'nin reform hareket kurucusu Thomas Cromwell ve Kral VIII. Henry'yi konu alıyor. Kardinal Wolsey'in düşüşünden sonra onun sekreteri olan Thomas, kendini sarayda dönen oyunlar ve ihanetin ortasında buluyor. Bir süre sonra kralın yakın danışmanı olarak çalışmaya başlıyor ve bu görevle birçok tehlikenin ortasına atılmış oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. The Tudors (2007) - IMDb: 8.1

5. The Tudors (2007) - IMDb: 8.1

Bu dizi de Kral VIII. Henry'nin hayatına odaklanıyor. Tudors, hem kralın hayatı hem sarayda yaşanan enteresan ilişkileri ekrana getiriyor. Henry'nin çalkantılı aşk hayatı ve siyasi olaylar dizinin ana hikâyesini oluşturuyor. Ancak sadece Kral Henry'nin özel hayatı değil onun özel hayatı üzerinden İngiltere'de yaşanan tüm olaylar göz önüne seriliyor. Acaba sarayda yaşanan anlaşmazlıkların ülkeye nasıl bir etkisi olacak?

4. Gentleman Jack (2019) - IMDb: 8.2

4. Gentleman Jack (2019) - IMDb: 8.2

Bu dizi, hem kişisel hem çalışma hayatıyla kadınlara öncü olan Anne Lister'in hikâyesini anlatıyor. Lister'ın şifreli günlüklerinden edinilen bilgilerle senaryolaştırılan yapım gerçek bir hayat hikâyesini yansıtıyor. Halifax'ta babasından kalan araziyi farklı projelerle düzenleyen ve aynı zamanda bir kadınla ilişkisi başlayan Lister, LGBTQ+ öncülüğüyle de öne çıkıyor. Bu mini diziyle asi bir İngiliz sosyetesinin hayatı ekrana geliyor.

3. The Great (2020) - IMDb: 8.2

3. The Great (2020) - IMDb: 8.2

18. yüzyılda geçen bu dizi, Alman asıllı çariçe Catherine'in kocası III. Peter'ın elinden hükümdarlığı alma çabasını konu ediyor. Büyük hayallerle saraya gelen Catherine, hem kocası hem saray tarafından hayal kırıklığına uğruyor. Yardımcısı Marial'ın desteğiyle kocası Peter'i tahttan indirme çalışmalarına başlıyor. Ancak bu sırada Peter da karısını öldürmeye çalışıyor. Acaba hangisi başarılı olacak?

2. Victoria (2016) - IMDb: 8.2

2. Victoria (2016) - IMDb: 8.2

Victoria bir sabah İngiltere kraliçesi olarak uyanıyor. 18 yaşında tahtın sahibi olan genç kadın, yaşamının erken dönemlerinde farklı olaylarla karşılaşmaya başlıyor. Aşk, ihanet ve siyasi olaylarla çevrelenen Victoria'nın yaşadıkları, tahta çıkışından Prens Albert ile evlenişine kadar çarpıcı görüntülerle ekrana getiriliyor.

1. Downtown Abbey (2010) - IMDb: 8.7

1. Downtown Abbey (2010) - IMDb: 8.7

Dizi 20. yüzyılın başlarında geçiyor. Downtoy Abbey'deki malikânede Crawley ailesi ve hizmetçilerinin başından geçenleri konu alıyor. Kral Edward sonrasında yaşanan büyük olaylar, yok olmaya yaklaşmış bir sınıfın hayatını etkilemeye başlıyor. İspanyol gribi, I. Dünya Savaşı ve Titanik'in batışı gibi birçok olayı anlatan dizi, ele aldığı dönemi ayrıntılı ve dramatik bir şekilde gözler önüne seriyor. Birçok ödülle başarısını taçlandırılan dizi, kurgusal tarihle dikkatleri çekiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
7
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın