Görüş Bildir
Haberler
Tarihin En Büyük Zarara Sebep Olan 15 Hatasını Duyunca Saçınızı Başınızı Yolmak İsteyeceksiniz!

Tarihin En Büyük Zarara Sebep Olan 15 Hatasını Duyunca Saçınızı Başınızı Yolmak İsteyeceksiniz!

Aden
27.06.2023 - 08:25

Tarih boyunca birçok insan ve ülke birçok hata yapmıştır. Buna rağmen bugün listemizde yer alan bu 15 hata kadar büyük sonuçlara ve zarara sebep verenleri olmayacaktır. Gelin beraber inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Ariane 5

15. Ariane 5

Avrupa Uzay Ajansı'nın geostasyoner uydu fırlatıcı roketi Ariane 5, Ariane 4'ün yerine geçmek üzere 1995 yılında geliştirildi. Ancak aylar süren hazırlıklar ve gerçekleştirilen birçok teste rağmen ilk uçuşu başarısızlıkla sonuçlandı. Kalkıştan sadece 36.7 saniye sonra roket havada parçalandı ve patladı. Bu olay, bir programlama hatası nedeniyle 500 milyondan fazla dolar kaybına neden oldu.

14. Titanik

14. Titanik

Titanik'in batışı, tarih boyunca yaşanan en büyük deniz felaketlerinden biridir. Thomas Andrews ve Alexander Montgomery Carlisle tarafından 1909-1912 yılları arasında inşa edilen bu gemi, ilk seferine çıktıktan dört gün sonra, 1912'nin 14 Nisan gecesi bir buzdağı ile çarpışarak Atlantik Okyanusu'nda battı. Bu trajedi, yaklaşık bin 500 kişinin ölümüne neden oldu. Mali kaybın ise bugünkü değeriyle yaklaşık 175 milyon dolar olduğu tahmin edilmektedir.

13. Hitler

13. Hitler

1914 yılında, I. Dünya Savaşı'nın en çok madalya alan İngiliz eri Henry Tandey, yaralı ve silahsız bir Alman askeri bulmuştu. Ancak onu vurmayı istemedi ve askerin hayatını bağışladı. böylece Adolf Hitler'in hayatını kurtarmış oldu.

12. Three Mile Island Nükleer Felaketi

12. Three Mile Island Nükleer Felaketi

1978'de Pennsylvania'daki Three Mile Island nükleer santrali, Amerika'nın en kötü nükleer kazasına sahne oldu. 28 Mart gecesi, mekanik arızalar, insan hataları ve tasarım hatasının birleşmesi sonucu santralin ikinci reaktörünün çekirdeği eridi ve radyoaktif gazlar çevreye sızdı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, bu felaketin nükleer endüstri sektörü için bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Bu olaydan sonra Amerika, yeni santrallerin inşasını durdurdu.

11. SNCF ve fazla büyük trenleri

11. SNCF ve fazla büyük trenleri

Fransa'nın ulusal demiryolu şirketi Société Nationale des Chemins de Fer Français (SNCF) ve Réseau Ferré de France (RFF), 2014'te yolcularına daha fazla alan sağlamak amacıyla bazı Fransız istasyonlarından geçemeyecek kadar geniş olan 341 tren seti sipariş etti. Bu durum, şirketin 50 milyon euro maliyetle acil olarak bin 300 iskele planlamasını gerektirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Kaliforniya Yangınları

10. Kaliforniya Yangınları

2003 yılında, 34 yaşındaki bir Kaliforniyalı avcı, San Diego County'deki ormanda kayboldu ve yardım çağırmak için bir kamp ateşi yaktı. Ancak ateşi kontrol edemeyince, Kaliforniya tarihindeki en yıkıcı yangınlardan biri başladı. 'Cedar Fire' olarak bilinen bu yangın, 1.2 milyar dolarlık hasara, 110 bin 500 hektarın yok olmasına, 2 bin 820 bina ve 15 kişinin ölümüne neden oldu. Avcı federal mahkemede suçlandı ve 960 saat toplum hizmeti ile 9 bin dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

9. Yazım hatası sonucu 225 milyon dolar kayıp

9. Yazım hatası sonucu 225 milyon dolar kayıp

Japon şirketi Mizuho Securities'in yaptığı bir bir yazım hatası 225 milyon dolarlık bir zarara yol açtı. 20058 yılında şirket, hisse başına bir yen ödenmesi gerektiğini belirten bir emir verdi. Aslında ise Tokyo Borsası'nda J-Com'un tek bir hissesini 610 bin yen yani yaklaşık 130 bin TL karşılığında satışa çıkarmayı planlamışlardı. Bu hata sonucu şirket 225 milyon dolar kaybetti.

8. Piper Alpha Patlaması

8. Piper Alpha Patlaması

Piper Alpha petrol platformundaki patlama ve yangın, petrol sektörünün tarihindeki en ölümcül kaza oldu. Bu felaket, 6 Temmuz 1988'de Çarşamba gecesi, küçük bir teknik sorun ve iletişim hatası sonucu meydana geldi. Patlama, 167 kişinin ölümüne ve 3.4 milyar dolarlık onarım maliyetine yol açtı.

7. Büyük petrol sızıntısı

7. Büyük petrol sızıntısı

1989 yılında, Exxon-Valdez adlı petrol tankerinin sebep olduğu petrol sızıntısı, çevreye verilen zarar açısından tarihin en kötü olaylarından biri oldu. Tanker, toplamda 180 bin ton petrol taşıyordu ve kaza sonucunda geminin 13 tankından 11'i hasar gördü ve 40 bin ton ham petrol sahile döküldü. Bu olay, 800 km sahil şeridinin ve 7 bin km² yer altı suyunun kirlenmesine ve 300 bin kuşun ölümüne yol açtı. ExxonMobil petrol grubu, sahil ve deniz tabanını temizlemek, 30 binden fazla balıkçıya tazminat ödemek ve hukuki süreci sonlandırmak için 3.4 milyar dolardan fazla para harcadı. Soruşturma, kaza sırasında tanker kaptanının alkollü olduğunu da ortaya çıkardı.

6. Falkland Adaları İstilası

6. Falkland Adaları İstilası

Arjantin'de diktatörlük hızla desteğini kaybediyordu. Yönetimin aklına ise zekice bir plan geldi. Sahilin hemen ötesinde insanlardan daha çok koyunlara ev sahipliği yapan, bir zamanlar Arjantin kontrolünde olan ancak sonrasında İngiliz hakimiyetine geçen çok küçük bir ada vardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İngiltere'nin dünyanın öbür ucunda müdahale etmeyeceğini düşünerek Arjantin, adayı işgal etti.

İngiltere'nin dünyanın öbür ucunda müdahale etmeyeceğini düşünerek Arjantin, adayı işgal etti.

Ancak İngiltere müdahale etmekte gecikmedi ve Falkland Savaşı, Arjantin'e yaklaşık 850 milyon dolarlık bir zarara ve 700 genç askerin hayatına mal oldu.

5. Çernobil Felaketi

5. Çernobil Felaketi

26 Nisan 1986'da mühendislerin santralde bir deney yapmayı denemesi sonucu Çernobil nükleer santralinin dördüncü reaktörü patladı. Radyoaktif madde atmosfer aracılığıyla yayılarak milyonlarca insanın sağlığını ciddi şekilde etkiledi. New York Bilimler Akademisi'nin 2009 yılında yayımlanan çalışmasına göre bu santralin patlaması yaklaşık 985 bin ölümden sorumluydu.

4. Lotus Riverside binasının çöküşü

4. Lotus Riverside binasının çöküşü

27 Haziran 2009'da yaklaşık saat 5:40'ta, Çin'in Şangay kentindeki Lotus Riverside kompleksindeki on bir binadan biri yıkıldı. Daha sonra yapılan soruşturma raporu, yeni inşa edilen binanın bir yandan 10 metre yüksekliğinde bir toprak yığınına, diğer yandan ise 4.6 metre derinliğinde bir yer altı otoparkına karşı inşa edildiğini ortaya çıkardı.

Güvenlik görevlisi, temel kazısına dair güvenlik prosedürlerini ihlal etmiş ve bu da on üç katlı binanın çökmesine yol açmıştı.

Güvenlik görevlisi, temel kazısına dair güvenlik prosedürlerini ihlal etmiş ve bu da on üç katlı binanın çökmesine yol açmıştı.

Bu kaza bir kişinin ölümüne neden oldu. Şangay mahkemesi, trajediden sorumlu olan ve yargılanan altı kişiyi cezalandırdı.

3. BlackBerry'nin e-posta sisteminin çökmesi

3. BlackBerry'nin e-posta sisteminin çökmesi

2007'de, BlackBerry'nin e-posta hizmetleri şirketi Research in Motion (RIM), dünya çapında büyük bir sistem çökmesi yaşadı. Çökme nedeniyle, milyonlarca kullanıcı birkaç gün boyunca e-posta kullanmaktan mahrum kaldı. Şirket, bu büyük aksaklığı çözmek ve zararları telafi etmek için milyonlarca dolar harcadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Facebook'un Beacon isimli güncellemesi

2. Facebook'un Beacon isimli güncellemesi

2007 yılında, sosyal medya devi Facebook, kullanıcıların alışkanlıklarına dayalı olarak hedefli reklamlar sunmayı hedefleyen 'Beacon' isimli yeni bir hizmet başlattı. Ancak bu yeni hizmet, kullanıcıların özel bilgilerini onların izni olmadan paylaştığı için büyük bir gizlilik tartışması yarattı. Protestolar üzerine, Facebook hizmeti durdurdu ve 9.5 milyon dolarlık bir dava ile karşı karşıya kaldı.

1. Rusya'nın Alakaska'yı ABD'ye satması

1. Rusya'nın Alakaska'yı ABD'ye satması

1867 yılında Rusya, Alaska topraklarını Amerika Birleşik Devletleri'ne 7,2 milyon dolara sattı. Alaska o zamanlar Rusya'ya fazla bir geri getirmiyordu. Gerçeklikte ise Alaska altın ve petrol gibi doğal kaynaklar açısından zengindi. Ekonomistlere göre Alaska'daki petrol ve doğal gaz rezervleri 200 milyar dolar değerinde.

İlginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
5
4
4
4
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

1914 yılında İngiliz eri Henry Tandey'nin yaptığı hatayı 1939 yılında İngiliz hükümetinin kendisi yaptı. Nazi Almanyası göstere göstere silahlanıp Çekoslavak... Devamını Gör

Beluga

Aynisini Rusya da dusundu. Hitler avrupada ilerlemeye baslayinca Rusya hic mudahele etmedi. Kendilerine saldirmayacaklarini dusunduler. Hatta Stallin Hitlere... Devamını Gör

Beluga

Acima yetime doner koyar g.tune sozunun vucut bulmus halidir Hitler. O an seytani dinleyip acimasaydi belki de 2. Dunya savasi hic cikmayacakti. Insanlarin b... Devamını Gör

Kıvanç Gerard

Hitler'in öldürülmemesi hata değil.