Görüş Bildir
Haberler
Taliban 4 Alanda Türkiye'den Destek Beklediklerini Söyledi: 'Tarım, Sağlık, Ticaret ve Eğitim'

Taliban 4 Alanda Türkiye'den Destek Beklediklerini Söyledi: 'Tarım, Sağlık, Ticaret ve Eğitim'

Afganistan Ulusal Barış Konseyi Başkanı Muhammed Davud Abidi, 'Afganistan İslâm Emirliği, bütün ülkelerle, özellikle İslâm ülkeleri ile iyi bir ilişki kurmak istiyor. Biz, 4 alanda Türkiye Cumhuriyeti'nden ve Türk halkından yardımlarını istiyoruz; tarım, sağlık, ticaret ve eğitim' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

TV5'te yayınlanan ve TV5 Dış Politika Editörü Kâzım Kâzımov'un sunduğu 'Dünya Gündemi' programına konuk olan Afganistan Ulusal Barış Konseyi Başkanı Muhammed Davud Abidi, Anush Asad Yaftali'nin çevirmenliğinde yeni yönetime dair merak edilen soruları cevapladı.

"Taliban'ın ilk adımı aftı, herkesi affetti"

"Taliban'ın ilk adımı aftı, herkesi affetti"

Abidi, 'Taliban, bundan sonra nasıl bir Afganistan inşa etmek istiyor?' sorusuna, 'Taliban'ın ilk adımı aftı. Herkesi affetti. Şu anki hükümet kısa vadeli. İleride daha ādil, İslâmî yönetime uygun ve komşuları ile iyi ilişkisi olan bir hükümet kurulmak isteniyor.' diye cevap verdi.

Abidi, Taliban'ın Afganistan'daki ulusal barışı nasıl sağlamak istediğini şöyle dile getirdi:

'Afganistan'da şu an barış hākim. Savaşa gerek kalmadan bir barış ortamı oluşturulacak. ‘Taliban, barış getirmeyecek' dendi ama bu doğru değildi. Afganistan'daki muhacirler, Taliban'ın gelmesinden çok mutlular. Afganistan, son 43 yıldır her gün 200-300 arası ölü veriyordu savaştan. Şimdi bu sıfıra indi. Yolsuzluk, haksızlık sıfıra indi'

Muhammed Davud Abidi, Taliban'ın Türkiye'ye karşı tutumu hakkında şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye, İslâm ülkelerine liderlik ediyor"

"Türkiye, İslâm ülkelerine liderlik ediyor"

Afganistan'daki gençlerin yüzde 95'inin eğitim almış gençler olduğunu kaydeden Abidi, 'Türkiye, dost ve kardeş bir ülkedir. Türkiye'den Afgan gençlere burs vermesini istiyoruz. Gençler, Türkiye'ye gelip eğitimini aldıktan sonra tekrar Afganistan'a gidip ülkesine hizmet etsin istiyoruz. Bu mesuliyet Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumluluğudur; çünkü Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı'nın varisidir ve  İslâm ülkelerine liderlik ediyor. Türk halkı, her zaman Müslümanların yanında durdu ve bu konuda Türk halkına teşekkür ediyoruz' dedi.

Abidi, 'Tüm ülkeler ile iyi bir ilişki kurmak istiyoruz. Afganistan İslâm Emirliği, herhangi bir ülke ile düşman olmak istemiyor. Öyle bir hükümet kurmak istiyor ki, tüm halklara baksın. Bildiğiniz gibi Recep Tayyip Erdoğan, Korona virüsü başladığında Almanya'da bir Türkiye vatandaşı hastalanmıştı ve onu Türkiye'ye getirip tedavi etmişti. Bu, Türkiye hükümetinin gücünü gösteriyor, biz de böyle bir hükümet kurmak istiyoruz' diye konuştu.

"Türk halkından mültecilere iyi davranmalarını istiyoruz"

"Türk halkından mültecilere iyi davranmalarını istiyoruz"

Davud Abidi, Afgan mülteciler konusunda da şunları söyledi:

 'Afganistan'da 15 milyon aç insan var. Bunun sebebi, son 20 yıllık savaştır. Afganistan, zengin bir ülkedir. Çok fazla hammadde var. Maalesef bu işgaller, Afganistan'ı fakirliğe sürükledi. Bu açlığı bitirmek için bütün ülkelerden ve Müslüman ülkelerden yardım bekliyoruz. Türk halkından Türkiye'deki mültecileri misafir etmelerini ve iyi davranmalarını istiyoruz'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
78
59
21
5
4
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Valla hacılar, bu istedikleriniz bizde de yokki size verelim... :(

Uğur Tanyeri

talibana bu aklı kim verdiyse talibanı bitirmek istiyor. :D

Malum Şahıs

tayyip abiniz halleder o işleri nede olsa aynı yolun yolcusu beraber yürüyorsunuz bu yollarda