Görüş Bildir
Haberler
ÖSYM Başkanı Demir: 'Soru İptalleri İstenmeyen Ama Olağan Bir Sonuç'

ÖSYM Başkanı Demir: 'Soru İptalleri İstenmeyen Ama Olağan Bir Sonuç'

ATKN
30.07.2015 - 15:22 Son Güncelleme: 30.07.2015 - 16:11

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, 12 sorunun iptal edildiği KPSS ile ilgili soru iptalinin istenmeyen ama olağan bir sonuç olduğunu söyledi. Demir, bu durumun sınav sonuçlarını etkilemeyeceğini açıkladı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İptal edilen ve mahkemelik olan çok sayıda soru nedeniyle gündeme gelen KPSS ile ilgili ÖSYM Başkanı Ömer Demir açıklama yaptı. Demir TRT Haber'e yaptığı açıklamada, sonuçları değiştirecek bir durum olmadığını söyleyerek şöyle konuştu: 

'Hassasiyetimiz soru iptallerini getirdi'

'10 bini aşkın soru havuzu içinden 1300 KPSS sorusu seçtik. İptal edilen 12 soru için mahkeme kararı yok. Hassasiyetimizin yoğunuluğu iptalleri getirdi. Çok sayıda soru hazırlanıyor ve soruların son hali matbaa da veriliyor. Maddi hatalar oluyor. Olmamasını tercih ederiz ama olması da süpriz değil, olağan. İptal etiğimiz edebiyatla ilgili bir sorunun sonuna ‘n’ harfi eklenmiş. Soru çıktıktan sonra bunu fark ettik. Dolayısıyla bir harf farklılığı sorunun iptaline götürdü bizi. Fizik sorusunun iptalinde 5 kat azaltma gibi bir tabir var, adayların soruyu yanlaş anlamadığını görüyoruz, maddi analizinde bir hata yok, ama 5 kat yerine 5’te bir azaltma daha doğru bir ifade. Dolayısıyla böyle küçük hatalar için de soruları iptal ettik.'

'İptal edilen 12 soru 1300 sorunun içinden'

KPSS'de 29 ayrı sınav yapıldığını bunlardan kiminin 50, kiminin 60 sorudan oluştuğunu hatırlatan Demir,  'Adaylar 12 soru iptalinin tamamını kendi yaptıkları testin 12 sorusu gibi algıladığı için infial yarattı. Yanlış olan 12 soru farklı testlerde ve toplam 1300 soru içinden' dedi. 

Gelen itirazları da değerlendirdiklerini anlatan Demir 'Cevap kağıtları erişime açıldı. Cevap kağıtlarında işaretleme hatası yaptıysa adaylar, buna yapılacak bir şey yok. Soruları doğru cevaplamak da sınavın parçası' dedi.  

İptal edilen soruların öğretmenlik testlerinden olması sebebiyle Ağustos ayında yapılacak atamaları etkileyip etkilemeyeceğine ise Demir şu yanıtı verdi: 

'Sosyal Bilgiler ve Coğrafya Testlerindeki sorular için mahkemeye başvuru var. Onlarda iptal beklemiyoruz. Onları inceledik ama yine de yargı sürecinin sonuçlanmasını bekleyeceğiz. 45 gün içinde adaylarımız öğrenecek.  Sınavlar hızlı yargılama prosedürüne dahil. Sosyal bilgiler ve coğrafya alanı dışındakilerin puan hesaplamalarını etkilemeyecek bu durum. İptal edilen 12 soru tüm adaylar için doğru kabul edilecek.'

Demir şöyle devam etti:

'Sonuçların eksik hesaplanması imkansız'

Sonuçların eksik hesaplanması imkansız. Çünkü her bir adayın cevaplarını en az iki optik okuyucuyla okuyoruz. Yan yana iki optik okuyucu cevapları okuyor, arada fark varsa bize gösteriyor. Adaylar internetten cevaplarını görebiliyorlar. Farklılık varsa mutlaka ve mutlaka adayın daha sonradan yaptığı değişikliklerdir; küçük işaret koymuştur, silmiştir, bunu optik okuyucu görememiştir. Hata varsa da ancak böyledir. İtirazı olan varsa, onların hepsine tek tek bakıyoruz. Bütün sonuçlar doğru şekilde ve el değmeden hesaplanıyor. Kimsenin kağıdına bir kişi bir takdir kullanmamakta. Doğrudan bilgisayarda okunmakta. 

'ÖSYM çok gözde bir kurum'

Bütün adaylar için doğru kabul ediliyor bunlar. Süreç etkilenmeyecek. ÖSYM çok gözde bir kurum. Hepimizi ilgilendiren bir kurum. Buralarda özenle ve ciddiyetle çalışmak hepimizin görevi. Burada olduğumuz sürece kimsenin güven sorunu olmasın. Eğer yapılmıyorsa biz burada olmayız zaten.

2015 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) A Grubu ve Öğretmenlik ile Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) sınav sonuçları 28 Temmuz'da açıklanmıştı. Ancak sınavda 12 soru iptal edildi, 3 sorunun da cevapları değiştirildi.  Ayrıca sınavın Coğrafya Öğretmenliği ile Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Testlerinde yer alan bazı sorulara iptal davası açılmış olması sebebiyle bu iki alanla ilgili değerlendirme işlemi ise idari yargı kararı sonrasında yapılmasına karar verilmişti.  İptal edilen soruların ardından adaylar netlerinde hata olduğu iddiasıyla ÖSYM'ye başvurdu. Sosyal medyada da #KPSSNetlerimdehatavar hashtag’i açan adaylar sonuçların yeniden hesaplanmasını, sınavın iptal edilmesini istedi.

Al Jazeera ve Hürriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0