Görüş Bildir
Haberler
Siz İyi Niyetlisiniz Peki Ya O? #GetContact Uygulaması Rehberlere Nasıl Kaydedildiğinizle Pek İlgilenmiyor Olabilir!

etiket Siz İyi Niyetlisiniz Peki Ya O? #GetContact Uygulaması Rehberlere Nasıl Kaydedildiğinizle Pek İlgilenmiyor Olabilir!

fatihizm
27.03.2018 - 14:21

Son günlerde Google'da hızla artan birkaç arama terimi var, 'numaramı nasıl kaydetmişler, GetContact nedir, kim nasıl kaydetmiş, kim beni rehberine nasıl kaydetmiş' ve bunlar gibi onlarca arama terimi... Meraklı bir milletiz öyle değil mi? İnsanın doğası gereği en büyük güdüsü aslında meraktır. Uygulama mağazasında dönem dönem peyda olan bu merak giderici uygulamalardan yeni birisiyle karşı karşıyayız. GetContact! 

Facebook'taki Cambridge Analytica skandalı Dünya gündemini hala meşgul etmeye devam ederken GetContact gibi uygulamaların Facebook kitlesinden çok daha fazlası olan mobil cihazları hedef alması sizce de mükemmel bir veri pazarlamasına işaret değil mi? 

Hadi gelin birlikte muhteşem merak giderici uygulamamız GetContact'ı biraz farklı açılardan inceleyelim.

Bu arada aşağıda yazacaklarımızı zaten hepiniz biliyorsunuz ancak hatırlamakta fayda var. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

GetContact, tanıdıklarınızın sizi rehberlerine nasıl kaydettiğini gösteren çok sıra dışı bir uygulama.

GetContact, tanıdıklarınızın sizi rehberlerine nasıl kaydettiğini gösteren çok sıra dışı bir uygulama.

Bu uygulama, tanıdığınız, tanımadığınız kabaca başkalarının rehberinde nasıl kayıtlı olduğunuzu öğrenmenizi sağlıyor. Tabii, bu uygulamayı rehber erişimine indirip izin verenlerin listesinde!

Sadece rehberlerde nasıl kayıtlı olduğunuzu sorgulamak için var olduğunu söyleyen bu uygulamanın şu izinleri istemesi ne kadar doğru?

Sadece rehberlerde nasıl kayıtlı olduğunuzu sorgulamak için var olduğunu söyleyen bu uygulamanın şu izinleri istemesi ne kadar doğru?
  • Resim ve görüntü kaydetme

  • Kişilerinizi okuma ve değiştirme

  • Telefon özelliğinin neredeyse tüm hareketleri

  • SD kart içeriklerini değiştir veya sil

  • SD kart içeriğini oku

  • Telefon numaralarından doğrudan çağrı yap

  • Tam ağ erişimine sahip olma

  • Telefonun uykuya geçmesini engelle

  • Google Play faturalandırma hizmetini başlatma

  • İnternetten veri alma (download)

  • Mobil ve WiFi ağıyla ilgili her türlü bilgiyi görüntüleme

Bir dakika! Bu uygulama hani bizim rehberde nasıl kayıtlı olduğumuzu gösterecekti? En sevdiğim arkadaşım beni pofuduğum, ayıcığım diye mi kaydetmiş diye öğrenmeye çalışırken benim hafıza kartımdaki içerikleri neden okumak ve silmek istersin? 

Halihazırda zaten ücretsiz bir uygulama olan GetContact'ın benim Google Play faturalandırma servisimle ne işi olabilir? 

Benim telefonumun uykuya geçmesini neden engelliyor? Hepsini geçtim de resim çekme ve görüntü kaydetme özelliğini ne diye kullanmak istiyor? 

Teknoloji sitelerinde yer alan içeriklerdeki 'yüklemeyin' uyarıları işte tam olarak burada devreye giriyor. Siz ve rehberinizdeki herkes, izinsiz sms reklamı yapan şirketlere satılmak üzere hazır bulunan bir veri sağlayıcısısınız...

Kişisel Görüş: GetContact benim aklıma Cambridge Analytica skandalını getirdi.

Kişisel Görüş: GetContact benim aklıma Cambridge Analytica skandalını getirdi.

Düşünsenize, hızla gelişen teknoloji ve yapay zeka çağında yaşıyoruz. Bu ikisinin bir araya gelmesi son derece olumlu olsa da, onları besleyecek kötülüklere de ihtiyaç var. 

Facebook üzerinden milyonlarca kişiye ulaşarak dünyanın en güçlü ülkelerinden birisi olan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki seçimleri bile etkileyecek çalışmalar yapan ajanslar kim bilir başka neler planlıyor olabilir. 

Namahremimizi ortaya saçarken neler olabileceğine dair pek düşünmüyoruz. Rahatsız edici reklam SMS'leri, numarasız isimlerden gelen duyuru mesajları... Bunların hepsi yakın gelecekte size, rehberinizdeki kişilere ve onların kişilerine şeklinde yaygınlaşarak ulaşmaya başlayacak.

Biz bu içeriği yazarken, 4 milyardan fazla sorgu yapılmıştı.

Biz bu içeriği yazarken, 4 milyardan fazla sorgu yapılmıştı.

İnanılmaz bir rakam! Dünya üzerinde yaşayan ve uygulamayı yükleyen insanların meraklarını giderebilmeleri için 4 milyar 200 milyon kere 'rehbere nasıl kayıtlıyım acaba sorgusunu' yapmış.

Sözde Unlist programından kendi numaranızı silebiliyorsunuz(!).

Sözde Unlist programından kendi numaranızı silebiliyorsunuz(!).

Madde başındaki parantez içindeki ünlem sanırım maddede yazılmak istenen neredeyse her şeyi açık bir şekilde ifade ediyor...

Şöyle bir düşünün, on milyonlarca sorgudan sonra tüm kişilerinize, verilerinize, görüntülerinize ulaşan bir uygulama gerçekten de bunu yapıyor olabilir mi? Biraz da olsa teknolojiden anlayan birisi olarak bunun doğru olduğunu söyleyemem. 

Biraz iyi niyetle bakacak olursam, sadece sizi rahatlatmak için 'sildik' deniliyor. 

Reklam ajanslarına tanesi 0.20 kuruş ila 1 tl arasında satılacak olan numaralarınızın gerçekten silindiğini düşünmeyin.

Eğer sıkıcı gelmezse, bu tür uygulamaların Son Kullanıcı Sözleşmeleri'ni mutlaka okuyun ve ona göre izinlerinizi verin. 

Uygulamayı kullandıysanız ve vadedildiği gibi listeden çıkarılmak istiyorsanız bağlantı adresi: https://www.getcontact.com/en/unlist

Sizlerden tehlikenin boyutunu görebilmek adına aşağıdaki iki anketimize cevap vermenizi rica ediyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anket 1: GetContact uygulamasını telefonunuza yüklediniz mi?

Anket 2: Eğer yüklediyseniz rehberinizde tahmini olarak kaç kişi vardı?

Güncelleme: BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan GetContact ve benzeri uygulamaları kullanan kullanıcıların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Güncelleme: BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan GetContact ve benzeri uygulamaları kullanan kullanıcıların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, hızla yayılan ve güvenlik açığı içeren 3. parti uygulamalarla kaynağı belli olmayan, kullanıcıdan izin talep eden GetContact ve benzeri uygulamaların kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesine neden olabileceği konusunda uyardı.

Rehberlik hizmeti veren uygulamalara yönelik şikayetlerin artması üzerine BTK'nin, konuyu gündemine alması bekleniyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
732
305
116
102
60
38
35
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın