Görüş Bildir
Haberler
Sanat Konuşulan Ortamlarda Havanıza Hava Katacak Mutlaka Bilmeniz Gereken 17 Bilgi

etiket Sanat Konuşulan Ortamlarda Havanıza Hava Katacak Mutlaka Bilmeniz Gereken 17 Bilgi

Taner Bayram
01.07.2016 - 17:51

Malum ülkemizde sanat üzerine pek konuşulmuyor. Konuşmaya fırsat da olmuyor doğrusu...Ola ki, ortamlarda sanat konuşulduğuna denk gelirseniz, ne kadar sanatsever bir kişiliğe sahip olduğunu göstermenize yardımcı olabilecek bazı bilgileri sizin için derledim dostlar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Öpücük", Gustav Klimt

1. "Öpücük", Gustav Klimt

Klimt en meşhur eseri 'Öpücük' üzerinde çalıştığında kendini sanatsal açıdan son derece başarısız görüyordu.

2. "Çığlık", Edvard Munch

2. "Çığlık", Edvard Munch

Munch'un meşhur yapıtının orijinal adı Boğuntu'dur.

3. "Arnolfini Düğünü", Jan Van Eyck

3. "Arnolfini Düğünü", Jan Van Eyck

Resmin orta yerinde çok önemli ve bu resme bir ilk özelliğini katan bir dış bükey ayna durur. Dikkatle bakıldığında Arnolfini'yi, karısını ve van Eyck'i görebiliriz bu aynadan. Aynanın üstünde, duvarda ise 'Jan van Eyck buradaydı', yazmaktadır.

4. "Venüs'ün Doğuşu", Botticelli

4. "Venüs'ün Doğuşu", Botticelli

Yunan mitolojisinde Kronus, babası Uranüs'ü hadım edip cinsel organını denize atar. Sonuçta deniz döllenmiş olur ve Aphrodite denizden doğar. Venüs Roma mitolojisinde Aphrodite'nin karşılığıdır. 

Venüs bu tabloda, bir denizkabuğu üzerinde denizden yükselip, sol taraftaki iki rüzgar tarafından kıyıya doğru sürüklenmiş şekilde betimlenir.

5. "Son Akşam Yemeği", Leonardo da Vinci

5. "Son Akşam Yemeği", Leonardo da Vinci

Leonarda da Vinci'nin başka bir ustalık eseri olan bu yapıtın orjinal halinde Hz. İsa'nın da ayakları görülebilmektedir. Fakat 1652 yılında, inşaat işçileri bu tablonun altına kapı yaparken, resmin o bölümüne zarar vermişlerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. "Atina Okulu", Raffaello

6. "Atina Okulu", Raffaello

Felsefi inançlarına paralel olarak Platon göğü, Aristoteles ise yeri gösterir. Ayrıca resimde Euclides'den (Öklid), Diyojen’e kadar pek çok ilk çağ filozofu ve matematikçisi de yer almıştır. 

Mekâna yerleştirilen ana figürlerden olan Platon ve Aristo’nun etrafında bulunan diğer filozof ve bilim adamlarıyla kalabalık bir görünüm izlenmektedir. 

Platon figürü için uzun sakallarıyla Leonardo da Vinci, ön plandaki basamaklardan birinde kolunu mermer bir bloğa dayayarak oturmuş matematikçi Heraklitos için ise Michelangelo modellik yapmıştır. 

Raffaello'nun kendisi ise basamakların altında en sağda resmin dışına bakmaktadır.

7. "Adem'in Yaratılışı", Michelangelo

7. "Adem'in Yaratılışı", Michelangelo

Nöroanatomi alanında çalışan bazı Amerikalı uzmanlar Michelangelo'nun en ünlü eserlerinden biri olan 'Adem'in Yaratılışı'nın beynin anatomisine dair çeşitli imalar içerdiğini düşünüyor. 

Bu uzmanlara göre resmin sağ tarafının, beynin anatomik olarak doğru bir görüntüsünü temsil ettiğini savunuyorlar. 

Onlara göre, beyincik, optik sinirler ve hipofiz bezi gibi beynin en gelişmiş bileşenleri gözlemlenebiliyor. Aynı zamanda, gözümüze çarpan yeşil bant da vertebral arter ile mükemmel derecede örtüşüyor.

8. "Belleğin Azmi", Salvador Dali

8. "Belleğin Azmi", Salvador Dali

Dali, resimlerini yaparken son derece sıra dışı kaynaklardan ilham alıyordu. Sanatçı en meşhur eserlerinden olan 'Belleğin Azmi'ni yaparken de erimekte olan kamamber peynirinden esinlenmişti.

9. "Cana'da Düğün", Veronese

9. "Cana'da Düğün", Veronese

Eserin konusu, Yuhanna İncili’nde ayrıntılarıyla anlatılan Hz. İsa’nın, konuk olarak çağrıldığı bir düğünde gerçekleştirdiği ve peygamber olarak ilk mucizesi kabul edilen suyu şaraba dönüştürmesi olayıdır. 

Ancak ressam bu olayı kendi zamanında, bir Venedik sarayının bahçesinde, devrin ünlülerinin katıldığı bir düğünde gerçekleşmiş gibi resmetmiştir

10. "Dünyevi Zevkler Bahçesi", Hieronymus Bosch

10. "Dünyevi Zevkler Bahçesi", Hieronymus Bosch

Bu ünlü tablonun sol panelinde, Adem ile Havva ve harikulâde hayvanlar eşliğinde cennet tasvir edilir. 

Orta panelde pek çok çıplak figür, eşsiz güzellikte meyveler ve kuşlarla birlikte dünyevi zevkler; sağ panelde ise günahkârların değişik biçimlerde cezalandırılışının gösteridiği cehennem resmedilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. "Mona Lisa" - Leonardo da Vinci

11. "Mona Lisa" - Leonardo da Vinci

Bir iddiaya göre, sanatçı meşhur yapıtı 'Mona Lisa'nın dudaklarını 12 yılda tamamlamıştır.

12. "Sonbahar Ritmi" - Jackson Pollock

12. "Sonbahar Ritmi" - Jackson Pollock

Jackson Pollock, resimlerini, devasa boyuttaki tuvalleri yere serip üzerine boyaları yavaş yavaş damlatarak yapmıştır. 

Pollock, bu eserinde, boyaları damlatırken geleneksel olmayan yöntemleri seçmiş ve boyayı damlatırken bıçak, sopa, kürek gibi aletler kullanmıştır.

13. "Gece Kuşları", Edward Hopper

13. "Gece Kuşları", Edward Hopper

Edward Hopper'ın bu eserini New York'taki Greenwich kasabasında bulunan bir lokantadan ilham alarak yaptığı öne sürülmüştür fakat bu pek de doğru değildir. Hopper bu yapıtında gece boyunca açık olan bir kahve standından esinlenmiştir.

14. "Campbell'in Çorba Konserveleri", Andy Warhol

14. "Campbell'in Çorba Konserveleri", Andy Warhol

Andy Warhol tarafından oluşturulmuş bu 1962 serisi, 32 farklı serigrafik tuvalden oluşmuş bir settir. Her bir tuvalde Campbell'in piyasaya sürdüğü farklı çeşit bir çorba resmedilmiştir. 

Andy Warhol sergi düzeniyle alakalı herhangi bir bilgi vermediği için, bu tablolar çorbaların piyasaya sürülüş tarihlerini baz alan kronolojik bir sıraya göre dizilmiştir.

15. "İnci Küpeli Kız", Johannes Vermeer

15. "İnci Küpeli Kız", Johannes Vermeer

Johannes Vermeer'in bu eserindeki kişinin kim olduğu tam olarak bilinmemektedir fakat resimdeki kadının, sanatçının kız kardeşi olduğu düşünülmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. "Guernica" Pablo Picasso

16. "Guernica" Pablo Picasso

İspanyol hükümeti, Paris'teki 1937 Dünya Fuarı kapsamındaki Modern Hayatta Sanat ve Teknik sergisinin İspanya'ya ayrılan bölümünde sergilenmek üzere, Pablo Picasso'ya büyük bir duvar resmi sipariş etti. 

O sırada İspanya İç Savaşı yaşanmaktaydı. Nazi Almanyası'na ait 28 bombardıman uçağı tarafından gerçekleştirilen hava saldırısından etkilenen Picasso, saldırıdan sonraki 15 gün içinde bu duvar resmini tamamladı.

17. "Amerikan Gotiği", Grant Wood

17. "Amerikan Gotiği", Grant Wood

Grant Wood bu resmi ilk planladığında, resimdeki kadın figür olarak annesini kullanmak ister. Ancak saatlerce sürecek olan bu çalışmanın annesini strese sokacağını düşünen Wood, çalışmasında kız kardeşini annesinin yerine koyarak resmini gerçekleştirmiştir.

Onedio IQ'yu Facebook'dan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
569
132
56
25
22
18
13
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sertaç Gönültaş

#12 nin sanat olduğuna ve gerçekten bir şeyler anlatmaya çalıştığına inanan, bunu düşünen gerçekten var mı? zamanında bi tane kadife ceketli john lennon göz... Devamını Gör

Hoshimi hanaya

Son akşam yemeğinde ise hz isa güneşi digerleri ise ayları ve mevsimleri temsil eder. M.meryem'in karşısında ki(yüzü kararmış kötü) kişi ise hz isa'ya ihanet... Devamını Gör

Hoshimi hanaya

3 numaraya ek olarak; dış bukey aynada kenarlardaki süslemeler de hz isa'nin çilesi anlatilmakta, köpek sadakati temsil ediyor, avizedeki tek mum tanrı'nın ı... Devamını Gör