Görüş Bildir
Haberler
Samsun'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Samsun'da Ne Yenir?

Samsun'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Samsun'da Ne Yenir?

Elif Ateş
10.09.2021 - 07:54

Orta Karadeniz Bölge'sinde yer alan Samsun, coğrafyanın en kuzeyinde bulunur. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Amasya ve Tokat, doğusunda Ordu, batısında ise Çorum ve Sinop vardır.  Bu şehir, iki büyük delta olan Kızılırmak ve Yeşilırmak ile geniş bir koy niteliğindedir. Samsun on yedi ilçesiyle bölgenin en kalabalık nüfusunu oluşturmaktadır. Ayrıca Karadeniz Bölgesi'nin en gelişmiş illerinden biridir. Sanayi, eğitim, ticaret, ulaşım ve ekonomik açıdan bölgede önemli bir yeri vardır. Peki Samsun'da gezilecek yerler nerelerdir? Samsun'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Samsun şehrinin adının ilk olarak Amisos olduğu bilinmektedir. Yapılan kazılar sonucu burada yaşayan ilk insanları Gaşkalar'dır. Samsun'un akarsuyu olan Mert Irmağı kenarı ilk yerleşim yerlerindendir. Daha sonraları şehir Hitit egemenliği altına girmiştir. M.Ö 2000 yılına kadar süren bu Hitit şehri, Friglerin gelmesiyle yıkılmıştır. Arkasından Kimmerler, Lidyalılar, Persler burada hüküm sürmüşlerdir. M.Ö 300 yılında Büyük İskender, Perslerin elinden bu bölgeyi almıştır. Roma ve Bizans dönemlerini de geçiren şehir, en son Türklerin egemenliği altına girmiştir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde Samsun'un limanlarından oldukça sık bahsetmiştir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Samsun'un gezilmesi gereken yerlerini ve mutfağını sizler için derledik...

SAMSUN'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Samsun tarihi ve doğal güzellikleri Karadeniz'in önemli şehirlerindendir. Samsun'da gezilmesi gereken yerlerden bazıları şunlardır:

  • Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi: Müzede Atatürk'ün balmumu heykeli ve beylik tabancısı gelenlerin ilgisini çekmektedir. 

  • Samsun Kent Müzesi: Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan bu müze, şehrin yaşam tarzı hakkında bilgiler vermektedir.

  • Samsun Gazi Müzesi: Binanın bulunduğu yer eskiden bir oteldi. Eski adı Mantika Palas olan bu yer, Atatürk her Samsun'a geldiğinde dinlediği otellerdendir.

  • Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti: UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne adını yazdırmaya başarmış bu yer, mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

  • Aminos Tepesi Kral Mezarları: Teleferik ile gidilen bu kent, oldukça önemli yerlerdendir. Kral mezarlarından çıkarılan hazineler bu müzede sergilenir.

  • Tekkeköy Mağarası: Samsun'un bilinen en eski yerleşim yeridir. İlk insanlara ait araç ve gereçler, insan yüzlü kabartma ve vazolar bu mağaradadır.

SAMSUN'DA NE YENİR?

Samsun'un hem Karadeniz hem de iç kesime yakın olmasından kaynaklı yemekleri çeşitlidir. İşte bunlardan bazıları:

  • Keşkek: Anadolu'nun yöresel yemeklerinden olan keşkek, Samsun'da da oldukça sık yapılan bir yemektir.

  • Pide: Samsun pidesinin diğer pidelerden ayıran özellik, iç harcının bir gün önceden pişirilmesidir. Özellikle kahvaltılarda oldukça sık tüketilir.

  • Çakallı Menemen: Samsun ile özdeşleşmiş olan bu menemen, tadılması gereken lezzetlerdendir.

  • Baklalı Sarma: Samsun'un en farklı yemeklerindendir. Kuru bakla, yarma buğday ve baharattan yapılır. Samsun'a gelenlerin yemeden gitmemeleri gerekmektedir.

  • Oymaağaç Kebabı: Oğlak çevrilerek yapılan bu kebap diğerlerinden oldukça farklıdır.

  • Nokul: Bafra'nın ünlü yemeklerinden nokul, hamur işlerinin içine ceviz harcı koyularak yapılıyor.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın