Görüş Bildir
Haberler
Sağlıksız Koşuları Protesto Ettikleri İçin Yurttan Atılan ve Bursları Kesilen Öğrencilerin Yargı Zaferi

etiket Sağlıksız Koşuları Protesto Ettikleri İçin Yurttan Atılan ve Bursları Kesilen Öğrencilerin Yargı Zaferi

FreiGeist
23.06.2016 - 12:14 Son Güncelleme: 23.06.2016 - 12:16

Kredi ve Yurtlar Kurumu Akdeniz Kız Öğrenci Yurdu’nda, yemek fiyatlarındaki artış, ranzalarda korkuluk olmayışı, odaların bakımsızlığı, hijyen sorunu, ortalıkta dolaşan böcekler, içeriye su dahi alınmaması, ikinci peçetenin ücrete tabi olması gibi nedenlerle yemekhanede çatal kaşıkla masaya vurup eylem yapan 8 öğrenci yurttan atılmış, öğrenim burs ve kredileri de kesilmişti. Öğrencilerin mücadelesi zaferle sonuçlandı. Mahkeme, öğrencilerin lehine yürütmeyi durdurma kararı aldı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Akdeniz Üniversitesi Kampüsü içersindeki KYK'ya bağlı Akdeniz Kız Öğrenci Yurdu'nda, odaların bakımsızlığı ve hamam böcekleri görülmesi, ranzalarda korkuluk olmayışı, yemek fiyatlarındaki artış, yurda girişlerin saat 24.00'den 23.00'e alınması ve yurda dışardan su, yiyecek ve içecek girişinin yasaklanması gibi uygulamalar, öğrencilerin tepkisini çekti. 

13 Kasım 2015 günü saat 19.00 sıralarında bir öğrencinin su şişesiyle yurda girmesinin engellenmesi, bisküvü gibi yiyeceklerinin çöpe atılması ve tüm öğrencilerin girişte bu şekilde aranması üzerine 300'ün üzerinde öğrenci, yemekhanede kaşık ve çatalları masaya vurarak uygulamaları protesto etti.

'Bize yurttan süresiz uzaklaştırıldığımız ve bundan sonra bursumuzun yatmayacağı söylendi'

Yurttan süresiz uzaklaştırma cezası alan ve bursu da kesilen öğrencilerden Merve Aktaş, 13 Kasım öncesi yurtta ciddi sorunlar ile karşılaştıklarını belirterek, şöyle konuşmuştu: 

'Yarım porsiyon yemek alıyor, pastahane reyonunda fişimizi kullanabiliyorduk. Bunları engellediler. Peçeteye fiyat vermeye başladılar, ikinci peçeteyi alamıyorduk. Küçük su şişesiyle içeri girememeye başladık. Herkes çok tepkiliydi zaten. 13 Kasım’da yemekhaneye gitmiştik. Bir anlık refleksle tepki verdik, çünkü en son bir arkadaşımız su şişesiyle giremeyince, yemek yerken çatal kaşıklarla masaya vurduk. Yaklaşık 2-3 dakikalık ses çıkartma protestosu oldu. Hatta iki müdür yardımcısı gelerek ‘Tepkinizi bu şekilde göstermeniz güzel’ dedi. Üç kişi sözcü olarak belirlediler ve odada şikayetlerimizi dinlediler. Hatta not aldılar. ‘Odalardaki sorunlar, ranzalarda korkulukların olmayışı, içerideki böcekler, hijyen sıkıntımız var ve ciddi sıkıntı yaşıyoruz. İkinci öğretim arkadaşlarımız var ve giriş saati 24.00 iken 23.00’e çektiniz ve onlar yemek fişini kullanamıyor, giriş çıkışlarda sıkıntı yaşıyor’ dedik. Güzel karşıladılar, not aldılar ve o gün bitti. Ardından müdür bizi odasına çağırdı ve 8 kişi hakkında soruşturma açıldı.'

8 öğrenci yurttan atıldı, kredileri de kesildi

8 öğrenci yurttan atıldı, kredileri de kesildi
www.cumhuriyet.com.tr

Protesto sonrasında haklarında soruşturma açılan öğrenciler Mihrican Dinçer, Sibel Ögmen, Kibar Ateş, Dilan Öztürk, Dudu Demir, Nida Önal, Merve Aktaş ve Sinem Karaer'e, 'yurttan süresiz uzaklaştırma ve öğrenim kredisinin kesilmesi' cezası verildi. Sınav döneminde yurttan atılan öğrenciler, aylık 400 TL olan öğrenim kredilerinin de kesilmesiyle mağdur oldu. Kız öğrenciler, Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyesi avukatlar aracılığıyla Ankara İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma ve verilen cezanın iptaline ilişkin dava açtı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yurda dönme ve bursların iadesi kararı

Yurda dönme ve bursların iadesi kararı

DHA'nın muhabiri Mehmet Çınar'ın haberine göre, Yurtkur Genel Müdürlüğü aleyhine 8 öğrenci için ayrı ayrı açılan davaların 5'inde karar çıktı. Ankara 2'nci İdare Mahkemesi öğrencilerden Dilan Öztürk, Merve Aktaş, Kibar Ateş, Mihrican Dinçer ve Sibel Ögmen için verilen yurttan süresiz uzaklaştırma ve kredilerinin kesilmesi cezalarına karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, yurttaki sorunların giderilmemesi nedeniyle yemekhanede masalara çatal ve bıçaklarla vurarak ses çıkartıp, yemek fiyatları, uzun kuyruklar ve yurda giriş-çıkış saatlerini protesto amacıyla öğrencilerin yaptığı eylemin disiplin cezası gerektirmeyeceği gerekçeleriyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bursların yatırılması gerekiyor

Mahkemenin öğrencilerin lehine verdiği yürütmeyi durdurma kararı sonrasında ilk kararın çıktığı Dilan Öztürk'ün kesilen kredileri hesabına yatırıldı. Bu öğrenciler için yurda geri dönme yönünde de başvuru yapılacak. Karara rağmen kredileri yatırılmayan öğrencilerin de Ocak ayından itibaren kesilen aylık 400 TL'lik kredilerinin yatırılması gerekiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
240
38
7
6
4
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Seçil Apaydın

Adana fevzi çakmak kızyurdunda da durumlar böyle bi tek peçete ve Pet şişeye bir şey demiyorlar odalar 6 kişilik 150 öğrenciye 3 banyo 6 tuvalet düşüyor.... Devamını Gör

Hakan A

Mahkemenin kararı sevindirici.

vOLCano

ülke öyle bi hal aldıki, hiçbirşeyi protesto edemeyeceksin herşeye eyvallah diyeceksin :)