Görüş Bildir
Haberler
Sağlık Bakanı Koca: 'Son 24 Saatte 117 Kişi Hayatını Kaybetti'

Sağlık Bakanı Koca: 'Son 24 Saatte 117 Kişi Hayatını Kaybetti'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Blim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Koca, bugün 117 kişinin daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini, toplam can kaybı 2 bin 376 olduğunu açıkladı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Koronavirüsle mücadelede her gün daha iyiye gittiğimizi belirten Koca, 'Elimizdeki veriler salgının kontrolümüz altında olduğumuzu gösteriyor. Paylaştığımız veriler size 'bu iş bitti' dedirtmesin. Tedbirleri uygularsak ölüm oranı, yeni vaka sayısı düşer, kesin olan bu... Hiçbir umut sizi rehavete sürüklememelidir. Mücadele azmi vermelidir' dedi. Sağlık Bakanı bugüne ait verileri açıkladı:

'Bugünkü vefat sayısı 117, toplam vefat sayısı 2 bin 376. Bugünkü vaka sayısı 3 bin 83. Toplam vaka sayısı 98 bin 674.'

Bugüne ait Kovid-19 tablosu:

Bugüne ait Kovid-19 tablosu:

"Zatürreye dönme oranı her geçen gün azalıyor"

"Zatürreye dönme oranı her geçen gün azalıyor"

Hastanelerde pandemiye karşı ciddi bir hazırlık yaptıklarını belirten Koca, şunları anlattı:

'Biz yatak doluluk oranımızı yüzde 70'lerden yüzde 30'lara çektik. Bu süreçte yatak doluluk oranımızı da %60'a indirmiş durumdayız. Bu sayısal bilgiler hastanelerimizin salgınla mücadeleye nasıl hazırlandığını ortaya koymaktadır. Bu dönemde yarı yatak sayısına rağmen yatak doluluk oranımızın ne kadar düşük olduğunu görüyoruz. Avrupa ile Türkiye'deki yatak doluluk oranını karşılaştırınca ilginç bir tablo çıkmaktadır. Türkiye'de her 3 yataktan 2 tanesi boştur. Avrupa'da tüm yatakların dolu olduğu ortamda aradaki fark görünmektedir' 

Vakaların zatürreye dönme oranının her geçen gün azaldığını aktaran Koca, 'Hastalarımızdaki tablo çok daha az oranda pnömoniye dönmektedir. Bu da hastalığa erken müdahale etmemizin ne kadar faydalı olduğunun göstergesidir' dedi.

"Hayatını kaybedenlerin yüzde 8'i 60 yaş altında"

"Hayatını kaybedenlerin yüzde 8'i 60 yaş altında"

Bakan Koca, hasta ölüm oranlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Koca, 'Bu oranlar ne kadar yüksekse hastalar o kadar geç fark edilmiştir' dedi. Ölüm oranları açısından Türkiye'yi salgından yoğun olarak etkilenen diğer ülkelerde kıyaslayan Koca, Türkiye'deki 2,3 ortalama ile en düşük ölüm oranına sahip ülkeler arasında olduğunu kaydetti. 

Koca, 'İngiltere'nin dünya ortalamasının üstüne nasıl çıktığını görüyoruz. İngiltere dünya ortalamasını yükseltmektedir. Almanya başta düşük seyretmekteyken daha sonrasında dünya ortalamasına nasıl paralel seyrettiğini görüyoruz. İtalya'da sağlık alt yapısının düşmesi ve yaş oranının yüksek olması dolayısıyla dünya ortalamasını yükselttiğini görüyoruz. ABD'de ise bütün ülkelerden farklı seyretti. Dünya ortalamasının aniden üstüne çıkıp ortalamayı yükseltti ve sonra ortalamanın altına düştükten sonra yeniden yükselişe başladığını görüyoruz' açıklamasında bulundu. 

Erken teşhis ve tedavinin önemine vurgu yapan Koca, “Erken teşhis ve tedavideki başarımız sayesinde her geçen gün vefat oranlarının düştüğünü görüyorsunuz. Yoğun bakımdaki hasta sayımızda son günlerde düşüş olmakta. Eğer bu derecede hazırlıklı olmasaydık riskli gruplardan çok ciddi vefat oranları olurdu. Bugünkü tablomuz Avrupa ve ABD’dekinden pek farklı olmazdı”

Önlemlere uyma çağrısı yapan Koca, “Bu salgında kimse ‘Bana bir şey olmaz’ deme gücüne sahip değildir. Hayatını kaybedenlerin yüzde 8’i 60 yaşından küçük ve başka herhangi hastalığı bulunmayan kişilerdir. Koronavirüs bu sağlıklı bünyeleri de yenmiştir. Dolayısıyla tedbiri her yaş grubunda elden bırakmamak gerekiyor' ifadelerini kullandı.

"İngiltere Sağlık Bakanı aşının eylülden önce kullanımının mümkün olmadığını söyledi"

"İngiltere Sağlık Bakanı aşının eylülden önce kullanımının mümkün olmadığını söyledi"

Koca daha sonra basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı. 

Korona virüsün mutasyona uğradığı ve her ülkede farklılık gösterdiğine dair Çin’de yapılan araştırmayla ilgili soru üzerine Koca, “Özellikle mutasyonla ilgili yapılan birçok çalışmalar var. Türkiye’de de benzer şekilde virüsün izole edildiğini birkaç merkezde söylemiştim. Farklı mutasyonların farklı bölgelerde olduğunu biliyoruz. Ama şu an bizim bildiğimiz bilgi bu mutasyonun virülansını ve bulaşıcılığını şu an çok etkilemediği şeklinde. Önümüzdeki günler mutasyonla ilgili daha detaylı çalışmalar önümüze gelmiş olur. Şu an için endişe edilecek bir durum olmadığını, hastalığın kliniğini çok ciddi anlamda farklılaştırmadığını şimdiki bilgilerle söyleyebiliriz” yanıtını verdi.

Yabancı ülkelerdeki aşı geliştirme çalışmalarını ve deneme yapılacağı açıklamalarını nasıl değerlendirdiği sorulan Fahrettin Koca, şu yanıtı verdi:

“Türkiye’deki aşı çalışmaları, daha önce de söylediğim şekliyle, şu an 6 merkezde devam ediyor. 3 merkezimizde virüsün izolasyonu sağlandı. Bu noktadaki gelişmeler oldukça da zaten bilgilendirmiş olacağız. Dünyadaki gelişmeler ki bu anlamda insanlara uygulanma noktasında yol aldığını söyleyen İngiltere oldu. Bugün İngiltere Sağlık Bakanı ile görüştüm, uzun bir görüşme oldu. Özellikle hem İngiltere’deki genel durumu, bizim geldiğimiz noktayı, bilgi paylaşımı, tecrübeleri aktarma durumu, özellikle tedavideki yaklaşımımızı dahil olmak üzere detaylı konuştuk. Özellikle bu dönemde birtakım koruyucu ekipmanla ilgili talepleri olmuştu. Biz zaten dün o konuyla ilgili izni vermiştik. O anlamda da Türkiye, İngiltere’ye ikinci kez yardım etme noktasında bir adım atmış oldu. Bundan sonraki süreçte de hem İngiltere’nin hem bizim bilim insanlarımızın karşılıklı bilgi alışverişi ve özellikle tecrübe paylaşımı içinde yaklaşımları olacak. Aşı ile ilgili konuyu sorduğumuzda, yarın için uygulanacağını ama bu aşının hemen genel anlamda, her şey iyi giderse ne zaman kullanılacağını sorduğumuzda da, her şey iyi giderse eylülden önce kullanımının söz konusu olmadığını da ifade ettiler.”

New York Times'ın haberi: "Türkiye karşıtlığı üzerine kurgulanmış"

New York Times'ın haberi: "Türkiye karşıtlığı üzerine kurgulanmış"

ABD’de yayın yapan New York Times gazetesinin, Türkiye’nin korona virüsüyle ilgili ölüm sayılarını gizliyor olabileceğini iddia edilen haberini sorulması üzerine Koca, “Söz konusu haber Türkiye karşıtlığı üzerine özellikle kurgulanmış bir haber. Ve biz bugüne kadar şeffaf bir şekilde bütün bilgilendirmeleri Dünya Sağlık Örgütü’ne, korona koduyla bu bilgilendirmeyi yapıyorduk. 2 hafta öncesinde niye bir değişiklik oldu? PCR testini yapamayan ülkelerin olduğunu dolayısıyla bu ülkelerin, giderek yayıldığı için, bu ülkelerin bu bildirimi nasıl yapacağı sorusu gündeme geldi. PCR testinin yapılamadığı yerler için ikinci bir kod tanımlaması yapıldı. PCR testini yapamayan ülkeler için diğer kodu açmış oldu” dedi.

Ölüm oranlarıyla ilgili de bilgi veren Koca, şöyle devam etti:

İstanbul özelinde ise bildiğiniz gibi hıfzısıha kurulu ve iller idaresi bir karar almıştı. Bundan böyle il dışında vefat edenlerin bulaşıcı hastalık olan ölüm raporu olanların il dışına defnedilmemesi kararını aldı. Daha önce vefat edenler kendi memleketlerinde bu defni yapar iken bu tarihlerden sonra buna izin verilmiyor. Dolayısıyla İstanbul’da vefat eden herkes İstanbul’da defnediliyor. O yüzden yer yer bazı mezarlıklarda kalabalıklar olmuş olabilir. Burada bakılması gereken Türkiye’deki toplam ölüm oranlarının ne olduğu.

2009 yılında toplam Türkiye’de ölüm sayısı 152 bin 289. Son 5 yıl içinde yıllık ölümde artış oranı ise 2.89. 2019’da 152 bin 289 olan ölüm sayısını baz aldığımızda 2020’de bu ortalama yıllık artış oranıyla baktığımızda 156 bin 684 beklenen ölüm. Hangi dönemde, 1 Ocak-20 Nisan arasını söylüyorum. Peki gerçekleşen ölüm sayısı: 153 bin 766. Beklenen 156 bin 684, gerçekleşen 153 bin 766. Nerede artış? Lütfen bu ölüm belgesini düzenleyen yani tanıyı koyan bulaşıcı hastalık veya mevsimsel grip veya korona olduğunu tanısını koyan kişi o kurumda çalışan ekip. Bakanlık buradan o tanıyı koymuyor. O ölüm belgesini düzenleyen kişi hepimizin güveneceği hekimlerimiz.'

"Gençlerimiz ve büyüklerimiz biraz daha sabretsin"

"Gençlerimiz ve büyüklerimiz biraz daha sabretsin"

Aile sağlığı hekimlerinin uzun süredir sokağa çıkamayan 65 yaş üstü ile 20 yaş altındaki kişilerin psikolojilerinin olumsuz etkilediği uyarısını sorulan Koca, “Gençlerimiz haklı, büyüklerimiz haklı ve gerçekten bu dönemde çok büyük fedakarlıkta bulundular. Geçen de söylemiştim: 65 yaş üzeri yasak öncesi pozitif oranı yüzde 38’lerden yüzde 17’ye kadar düştü. Bu ne kadar başarılı olduğunu ve büyüklerimizi ne kadar koruduğumuzu gösteren önemli bir sonuç' dedi ve ekledi: Büyüklerimizden ve gençlerimizden bu anlamda biraz daha sabır diyoruz. İnşallah yakın zamanda, bahara hızla geçmiş oluruz diye düşünüyorum”

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Barkın Çetin

Dolar kuru sabitler gibi sabitlediler. Helal Reis. Bu verilere inanmayan vadan hayinidir. Heeey New York Times Sen kimsin ki bizim doğruluğumuzu sorguluyorsu... Devamını Gör

Lestat

"Yeni bir dalga, tedbirlere uymamızla doğru orantılı." Sn. Koca, dışarıya çıkıp gözlemleyin ve insanların tedbirlere uyup uymadığına kendiniz karar verin, so... Devamını Gör

Caner Barutcu

Avrupa cehennemin içindeyken bizim bu halimize sükürler olsun. İnancımız ve saglık bakanımız saolsun

Pasif Kullanıcı

en azından fotonun hakkını veriyosun o da bişeydir.