Görüş Bildir
Haberler
Rusya Ukrayna'yı Vurmaya Devam Ediyor, Yaptırımlar Sertleşiyor: Borsa Coştu, Dolar Düştü!

Rusya Ukrayna'yı Vurmaya Devam Ediyor, Yaptırımlar Sertleşiyor: Borsa Coştu, Dolar Düştü!

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği harekat ile dün dünya piyasaları karıştı. 

Emtia tarafında panik yükselişleri görülürken, bugün sakinleştiği izleniyor. Borsalarda düşüşler sert oldu, BİST açılışta devre kesti. Dolar ve Euro yükselişe geçerken, TL ise Rus Ruble'sinden daha çok para kaybetti.

Bugüne yükselişle başlayan BİST 100 endeksi günün ikinci yarısında yükselişini hızlandırdı. Dolar/TL ise 13,80'in altını gördü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul'da harekâta tepki sert oldu: Kayıplar toparlandı

Borsa İstanbul'da harekâta tepki sert oldu: Kayıplar toparlandı

Yurt içinde, dün Borsa İstanbul'da güne sert düşüşle başlayan ve açılış itibarıyla devre kesici sisteminin çalıştığı BIST 100 endeksi, günü yüzde 8,17 değer kaybederek 1.851,38 puandan tamamladı. 

Analistler, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ile küresel çapta artan risk algısının açıklanan yaptırımlarla nispeten yatıştığını belirterek, konuya ilişkin risklerin hala masada olmasıyla piyasalarda oynaklığın sürebileceğini söyledi. Gelişmelerin enerji fiyatlarına yansımalarının, enflasyon beklentileri ve para politikalarının seyri açısından da kritik olacağını, bu kapsamda yapılacak sözle yönlendirmelerin öneminin arttığını vurgulayan analistler, bugün İngiltere, ABD ve Avrupa merkez bankaları yetkililerinin açıklamalarının izleneceğini ifade etti.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.830 seviyesinin destek, 2.000 puanın direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

BIST 100 güne yüzde 1,72 oranında 31,78 puan artışla 1.883,17 puandan başladı.

Gün içi en yüksek seviye olarak 1.964 puanı gören BİST 100 endeksi 15:00 sonrasında kazançlarını yüzde 5'in üzerine taşıdı. Yaşanan yükselişte bankacılık endeksi yüzde 3,5'in üzerinde, holding ve sanayi endeksi 6'nın üzerinde değer kazandı. 

BIST 100 endeksi günü yüzde 5,46 oranında 101,02 puan artışla 1.952,40 puandan kapatırken, işlem hacmi 35 milyar TL olarak gerçekleşti. 

ABD vadeli endeksleri ekside, Avrupa'da ise güçlü yükseliş hakim

ABD vadeli endeksleri ekside, Avrupa'da ise güçlü yükseliş hakim

Dün Wall Street'te yaşanan güçlü yukarı hareketin bugün vadeli endekslerde yerini düşüşe bıraktığı görülürken, Avrupa'da ise yukarı yönlü bir seyir hakim.

ABD vadeli endeksleri, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının enflasyon resmini hemen kötüleştirmeyeceği yönündeki değerlendirmeler, petrol ve altın fiyatlarında geri gelişler ile dün Wall Street'te yaşanan sert yükselişlerin ardından, bir konsolidasyon süreci yaşıyorlar. 

Sert dalgalanmaların ardından gelişmeleri dikkatle değerlendirme ve sindirme sürecine giren ABD piyasalarında vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi düne göre 132 puan, yüzde 0,40, S&P 500 vadeli endeksi 23,25 puan, yüzde 0,54 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi 112,5 puan, yüzde 0,80 eksideler.

Dün keskin düşüşlerin görüldüğü, ancak geç saatlerde ABD ile AB'den gelen Rusya'ya yönelik yaptırım açıklamalarını ve bunların alternatif piyasalardaki yankılarını fiyatlayamayan Avrupa borsaları ise bugün yukarı yönlü bir seyir izliyorlar.

Rusya'ya yaptırımların petrol ve gaz arzını etkilemeyeceği açıklamalarının, altın fiyatındaki keskin geri çekilmenin etkisiyle Avrupa'da FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 1,26, FDAX yüzde 2,08 ve Eurostoxx 50 vadeli endeksi yüzde 2,24 artıda.

Wall Street'te endeksler güne karışık başladı. Dow Jones yüzde 0,50, S&P 500 endeksi de yüzde 0,28 oranında yükselişle açılırken, Nasdaq ise yüzde 0,10 oranında düşüşle açıldı.

Moskova sabah seansını durdurdu

Moskova sabah seansını durdurdu

Rus borsasındaki ve rublesindeki değer kayıplarının ardından, Moskova Borsası bugün sabah seansının iptal edildiğini duyuruldu.

Moskova Borsasından yapılan açıklamada, piyasalarda önemli miktarda dalgalanmalar yaşandığı belirtilirken, yatırımcılara duygusal tepkiler verilmemesi tavsiyesi ile, 'Tecrübe, acele yapılan işlemlerin yatırımlarda olumsuz sonuçlar yaratabileceğini gösterir.' ifadesi kullanıldı.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri harekatın ardından Moskova Borsası yüzde 33'ten fazla değer kaybederek 2.058 puana geriledi.

Rusya'da RTS endeksi dün yüzde 50'ye varan düşüş yaşanmasının ardından günü yüzde 38,3'lük kayıpla 742,9 puandan kapatırken, dolar/Rus rublesi paritesi 89 ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Bu gelişme karşısında bugün Moskova piyasalarının kapalı olacağı duyurulurken, Rusya Merkez Bankası döviz piyasalarına müdahale etti ve her türlü senaryo için net planlarının bulunduğunu bildirdi.

TL Ruble'den daha çok değer kaybetti

TL Ruble'den daha çok değer kaybetti

Dolar/TL, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskının artmasıyla dün 14,6548 ile 2 ayın en yüksek seviyesini görmesinin ardından geriledi ve bugün bankalararası piyasanın açılışında 14,0370'ten işlem gördü.

Dolar endeksi dün 97,7 ile Haziran 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından bugün 96,9 seviyelerinde bulunuyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise dün 1,85'e kadar gerilemesinin ardından, yeniden yüzde 1,96 seviyelerine yükseldi. 

Dün 1,11 sınırına kadar gerileyen euro/dolar paritesi bugün 1,1220 seviyelerinden işlem gördü.

09.45 itibarıyla dolar/TL 14,0905, euro/TL 15,8383 seviyesinden karşılık buldu. 

TL'nin gelişmekte olan para birimleri içerisinden dün Rus Ruble'sinden daha çok değer kaybettiği görüldü.  

Kurlarda düşüş hızlandı. Dolar/TL günün ikinci yarısında yüzde 1,5'in üzerinde gerileme ile 13,7491, euro/TL de 15,4519 seviyesine kadar geriledi.

**18.15 itibarıyla dolar/TL 13,9035 seviyesinden, Euro/TL 15,6739 seviyesinden işlem görürken, Euro/dolar __1,12397 ve dolar/ruble 83,4111 seviyesinde karşılık buldu. **

Spot altın fiyatında sert dalgalanmalar devam ediyor

Spot altın fiyatında sert dalgalanmalar devam ediyor

Uluslararası piyasalarda spot altın fiyatında sert dalgalanmalar devam ediyor. 

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve Batılı ülkelerin bu saldırı karşısında Rusya'ya yönelik açıkladıkları ağır yaptırımların etkilerini değerlendirmeye çalışan spot altın, bugün yönünü yeniden yukarı çevirdi.

Dün 1973,96 dolar/ons ile Eylül 2020'den bu yana görülen en yüksek seviyeye test eden ve ardından sert bir geri çekilme yaşayan spot altın fiyatı bu saban yüzde 0,91 artışla 1915,13 dolar/ons seviyesinden işlem gördü. 

Analistler, yatırımcıların Rusya'nın saldırısının ve Rusya'ya yönelik yaptırımlarının getiri ve götürüleri için değerlendirmelerin yapılmaya devam edileceğini ve bu süreç fiyatlarda dalgalanmanın süreceğini belirtiyorlar. Ukrayna krizine rağmen Fed'in Mart ayında faiz artırıma yönünde adım atacağı yönünde gelen mesajlar da altın fiyatı üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

18.15 itibarıyla ons altın gerileyerek 1886 dolardan, gram altın ise hem altın hem dolardaki düşüşle 843 liradan işlem gördü. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Petrol fiyatı 100 doların üzerine çıkmıştı

Petrol fiyatı 100 doların üzerine çıkmıştı

Rusya'ya yönelik yaptırımların Rusya'nın petrol ve gaz arzını hedef almadığı yönünde gelen açıklamalar ile dün 100 dolar seviyesinin altına geri gelen petrol fiyatı, Asyalı yatırımcıların tedirginliğinin etkisiyle tekrar yükseldi.

Petrol arzında aksama yaşanması riskini satın almak istemeyen Asyalı rafinerilerin talepleri petrol fiyatını bu sabah yeniden 100 dolar seviyesinin üzerine taşıdı.

ICE'de Nisan vadeli Brent petrolünün varil fiyatı bu sabah 101,9 dolar seviyesine kadar yükseldi ve şu sıralarda düne göre 1,91 doyar artışmla 100,99 dolar seviyesinde.

NYMEX'de Batı Teksas petrolü de 1,58 dolar artışla 94,39 dolar/varil seviyesinden işlem gördü.

Analistler, küresel petrol stoklarının 7 yılın en düşük seviyelerine gerilediği bir ortamda petrol arzında yaşanacak bir sıkıntının fiyatları hızla yükseltebileceğine işaret ediyorlar. ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in petrol arzında sıkıntının önüne geçmek için Körfez ülkeledri ile temasları piyasa tarafından izleniyor. 

Japonya'nın ulusal rezervlerinden petrol satabileceği haberleri de petrol fiyatında yukarı hareketi frenleyen faktörlerden biri. 

Avrupa'da, özellikle enerji fiyatlarındaki yükselişin enflasyon ve ekonomik yaptırımların büyüme üzerindeki etkilerine yönelik endişeler artarken, dün Avrupa'da mart vadeli kontratlarda doğal gaz fiyatları yüzde 61 artışla 144 euroyu gördü.

Gün sonunda Brent petrol varili vadeli işlemlerde yüzde 0,74 oranında düşüşle 94,71 dolardan işlem gördü. 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pickle Rick

''TL ise Rus Ruble'sinden daha çok para kaybetti.'' Ya ben neyse, bir şey demiyorum.