Görüş Bildir
Haberler
Robotlar ile İnsanların Mücadelesini Ele Alan ve Yakın Gelecekte Geçen Yapay Zeka Temalı Filmler

Robotlar ile İnsanların Mücadelesini Ele Alan ve Yakın Gelecekte Geçen Yapay Zeka Temalı Filmler

Rana Önder
29.07.2022 - 13:24

Yapay zeka insanlık için önemli olsa kimilerinin en büyük fobilerinden bir tanesidir. Yapay zekaların, robotların tüm dünyayı ele geçirdiği distopik bir gelecek her zaman işlenen konular arasındadır. Robotların dünyayı ele geçirdiği bir gelecek çoğu insan için yakın bir gelecek korkusudur. Bu tarz konular ise geçmişten günümüze sinemada her zaman yer bulmuştur. 

Bu listede de yapay zeka temalı filmler sizin için derlendi. İçerisinde Ex Machine, Matrix, Yapay Zeka ve I Am Morther olmak üzere birçok yapay zeka temalı filme ulaşmak için bu içeriğe göz atabilirsiniz. İyi seyirler.🎬🎥

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Simone (2002)

25. Simone (2002)

IMDb: 6.1

Özet: Bir hit için umutsuz olan hayal kırıklığına uğramış bir yapımcının kariyeri, yıldızı film setinden çıktığında tehlikeye girer. Hızlı düşünmeye zorlanan yapımcı, yıldızın yerine geçmesi için dijital bir olarak aktris 'Simone' yaratmaya karar verir. Simone herkes tarafından çok sevilir çok ünlü olmaya başlar ancak herkes onun insan olduğunu düşür. Simone bir süre sonra insan olmadığını söyleyemediği için derin vicdan azapları çeker. Simone'nın hem gerçekleri gizlemeye çalıştığı hem de vicdan azabıyla mücadele ettiği bir filmdir. 

Yönetmen: Andrew Niccol

Oyuncular: Al Pacino, Catherine Keener, Evan Rachel Wood

24. Evrim (2014)

24. Evrim (2014)

IMDb: 6.2

Özet: Bir bilim insanının yapay zeka dürtüsü, kendi bilinci böyle bir programa yüklendiğinde tehlikeli sonuçlar doğurmaya başlar. Yapay zeka üzerine önemli çalışmalar yapan bir bilim insanı beklenmedik bir anda terör saldırına kurban gidiyor. Bilim insanının eşi ise ölen kocasının beynini gelişmiş bir bilgisayara entegre eder. Bilim insanı ölmüş olsa bile beyni entegre edilince tekrardan eşi ile iletişime geçmeye başlar. Will beyni ile birlikte radikal terör örgütünü durdurmak için tehlikeleri eşine söyler. Fakat terör örgütü de bir süre sonra bilim insanının hala beynini yaşadığını öğrenirler ve bu sefer de yapay zekayı yok etmek için yola koyulurlar. 

Yönetmen: Wally Pfister

Oyuncular: Johnny Depp, Rebecca Hall, Paul Bettany

23. Terminatör: Kurtuluş (2009)

23. Terminatör: Kurtuluş (2009)

IMDb: 6.5

Özet: 2018 yılında kıyametin gerçekleştiği ve makinaların sistemi ele geçirdiği bir evrende geçen bu filmde bir grup insanlığı yok etmek isteyen kişilere karşı savaşırlar. 2018'de Skynet, insanlığın çoğunu yok etti ve hayatta kalanlar 'Terminatörler' oldu. John Connor, hayatta kalan tek kişidir. Öte yandan, sadece ölüm hücresinde olduğunu hatırlayan Marcus Wright, Kyle Reese ile tanışır ve Connor tarafından gelecekten onu öldürmek için gönderildiğine inanılır.

Yönetmen: McG

Oyuncular: Christian Bale, Sam Worthington, Anton Yelchin

22. Ölümcül Deney (2002)

22. Ölümcül Deney (2002)

IMDb: 6.6

Özet: Özel bir askeri birlik, güçlü, kontrolden çıkmış bir süper bilgisayar ve bir laboratuvar kazasından sonra et yiyen yaratıklara dönüşen yüzlerce bilim insanı ile savaşır. Bir virüs yapay zekayı da ele geçirir ve tüm çalışanlar birere zombiye dönüşür. Buraya gelen ekip ise bir yandan zombilerle diğer yandan da yapay zeka ile savaşırlar. 

Yönetmen: Paul W.S. Anderson

Oyuncular: Milla Jovovich, Eric Mabius, Michelle Rodriguez

21. Elysium: Yeni Cennet (2013)

21. Elysium: Yeni Cennet (2013)

IMDb: 6.6

Özet: Film, 2154 yılında yani uzak bir gelecekte uzayın içerisinde olduğu bir evrende geçer. Filmde dünyanın temizlemeye çalışan ve insanlığı kurtarmak isteyen bir kişi vardır. Yunan mitolojisine de atıflarda bulunan bu filmde Dünyada iki sınıfın birbiri ile çatışması hakimdir. Bilimkurgu ve gelecekte geçen bu filmin temelinde sınıf çatışması işlenir. Film, bir tarafın lüks içerisinde yaşadığı diğer tarafın ise tedavi ilacı bile bulamadığı bir uzak gelecekte geçer.  

Yönetmen: Neill Blomkamp

Oyuncular: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Kartal Göz (2008)

20. Kartal Göz (2008)

IMDb: 6.6

Özet: Jerry ve Rachel, hiç tanımadıkları bir kadından gelen gizemli telefonla bir araya gelen iki yabancıdır. Hayatlarını ve ailelerini tehdit ederek, her hareketlerini izlemek ve kontrol etmek için günlük yaşam teknolojisini kullanan bu yabancı Jerry ve Rachel'ı giderek tehlikeli hale gelen bir dizi duruma iter. Gizemli kadının rehineleri haline gelen ikili birlikte anlaşma yapmaya karar verirler ve diğer yandan da gizemli kişi ile mücadele ederler. 

Yönetmen: D.J. Caruso

Oyuncular: Shia LaBeouf, Michelle Monaghan, Rosario Dawson

19. I Am Mother (2019)

19. I Am Mother (2019)

IMDb: 6.7

Özet: Bir Netflix filmidir ve robot tarafında büyütülen bir kızın hikayesidir. İnsan nesli tükenmiştir ve Anne adı verilen bir robot dünya nüfusunun tekrardan canlanması için görevlendirilir. Anne bu kızı büyütür ancak bir gün yaralanan bir yabancının gelmesiyle birlikte kız dış dünya hakkında bilgi almaya başlar ve kendi gerçekliğini sorgular. Kızın kendi gerçekliğini sorgulaması karşısında Anne genç kızı engellemek için her şeyi yapar. 

Yönetmen: Grant Sputore

Oyuncular: Clara Rugaard, Hilary Swank, Rose Byrne

18. Chappie (2015)

IMDb: 6.8

Özet: Film, yakın bir gelecekte polislerin mekanik robotlardan oluştuğu bir evrende geçer. Bilimkurgu ve komedi türünde olan bu filmde insanlık devletin bir silahı haline robotlara karşı ayaklanmak için hazırlanmaya başlarlar. Robotlardan birisi bir çete tarafından kaçırılır ve Deon isimli birisi tarafından tekrardan programlanır. Chappie bu yenilenme sayesinde ilk defa kendi başına düşünebilir ve irade sahibi olur. Chappie bir süre sonra hem insanlık hem düzen için bir tehdit unsuru olarak görülmeye başlar. 

Yönetmen: Neill Blomkamp

Oyuncular: Sharlto Copley, Dev Patel, Hugh Jackman

17. Alphaville (1965)

17. Alphaville (1965)

IMDb: 7.0

Özet: Özel bir görevi yerine getirmek için 003 kodlu olan özel dedektif Lemmy Caution, Ford galaksisindeki Alphaville bölgesine gönderilir. Özel dedektifin burada yapması gereken bir sürü şey vardır. Yıllar önce kaybolan bir ajanı bulmak, Alphaville'in yaratıcısı Profesör Von Braun'u yakalamak ve o yeri yöneten yarı insan yarı bilgisayarı yok etmek görevleri arasındadır. Özel dedektif görevi için Alphaville'e gittiği sırada burada Alpha 60'ın bulan kişinin kızına aşık olur. 

Yönetmen: Jean-Luc Godard

Oyuncular: Eddie Constantine, Anna Karina, Akim Tamiroff

16. Yapay Zeka (2001)

16. Yapay Zeka (2001)

IMDb: 7.2

Özet: David kendi halinde 11 yaşında ve yaşıtlarından farklı olan bir çocuktur. David kendisinin bir insan olduğuna inanır ve bu yüzden de insan gibi davranır. Ancak küçük çocuk aslında çocuğu olmayan aileye zamanında verilmiş bir robottur. David herkesten farklı olduğunu ve bir robot olduğunu anladığı anda kendi gerçekliğini bulmak için macera dolu bir yolculuğa adım atar. Bu film, Kubrick'in bitiremediği projesini tamamlamak için Spielberg tarafından yapılmış bir filmdir. 

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O'Connor

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Robot & Frank (2021)

15. Robot & Frank (2021)

IMDb: 7.0

Özet: Yakın gelecekte, başarılı oğlu Hunter babasına uzaktan bakmaya çalışırken, Frank yalnız yaşayan emekli bir hırsızdır. Sonunda, Hunter ona bir robot bekçisi bulur, ancak Frank kısa süre sonra bunun bir hırsızlık yardımcısı kadar yararlı olduğunu öğrenir. Frank eski mesleğine yeniden başlamaya çalışırken, değişen dünyanın rahatsız edici gerçekleri ve kötüleşen bunaması onu daha da kötü etkilemeye başlar. Frank, robot ile bir süre duygusal bir dostluk bağı kurar ve büyük bir banka soyma planı yapar. 

Yönetmen: Jake Schreier

Oyuncular: Frank Langella, Susan Sarandon, James Marsden

14. Oblivion (2013)

14. Oblivion (2013)

IMDb: 7.0

Özet: Dünya'nın kalan kaynaklarını çıkarmakla görevlendirilen bir emektar, görevi ve kendisi hakkında bildiklerini sorgulamaya başlamasını konu edinen bir filmdir. Dünya artık bilinmeyen uzaylılar tarafından işgal edilmiştir ve terk edilmiş dünyaya gittiği sırada burada hiç beklemediği sürprizler ile karşı karşıya kalır. Kıyamet sonrasında olabileceklerin kurgulandığı bir bilimkurgu filmidir. 

Yönetmen: Joseph Kosinski

Oyuncular: Tom Cruise, Olga Kurylenko, Morgan Freeman

13. Ben, Robot (2004)

13. Ben, Robot (2004)

IMDb: 7.1

Özet: 2035 yılında robot fobisi olan bir polis, robot tarafından işlenmiş olabilecek ve insanlık için daha büyük bir tehdide yol açabilecek bir suçu araştırmak için görevlendirilir. Polis bir cinayet davası için görevlendirilir ancak bu davanın baş şüphelisi bir robottur. Öldürülen bilim insanı ölmeden önce gizemli bir iş üzerine çalışan birisidir. Polis cinayeti araştırdıkça düşündüğünden daha korkutucu gerçekler ile karşı karşıya kalır. 

Yönetmen: Alex Proyas

Oyuncular: Will Smith, Alan Tudyk, Bridget Moynahan

12. Upgrade (2018)

12. Upgrade (2018)

IMDb: 7.5

Özet: Yakın gelecekte, teknoloji hayatın neredeyse tüm yönlerini kontrol eder. Ancak kendi kendini etiketleyen bir teknofobik olan Grey'in dünyası alt üst olduğunda, intikam için tek umudu deneysel bir bilgisayar çipi implantıdır. Grey karsını hain bir saldırıda kaybetmesinin ardından belden aşağısı felç olur ve bir mucitten tedavi için deneysel teklif alır. Teklifi kabul eden Grey'e STEM isimli bir yapay zeka implantı konulur ve Grey bunun ardından intikam için tahlikeli bir yola girer. 

Yönetmen: Leigh Whannell

Oyuncular: Logan Marshall-Green, Betty Gabriel, Harrison Gilbertson

11. Gerçeğe Çağrı (1990)

11. Gerçeğe Çağrı (1990)

IMDb: 7.5

Özet: Douglas Quaid, 2084 yılında kolonileştirilmiş Mars'ı ziyaret etmeyi hayal eden canı sıkılmış bir inşaat işçisidir. Mars'ın heyecanını oraya seyahat etmeden yaşamak için insanların beyinlerine sahte hatıralar yerleştiren bir şirket olan 'Rekall'ı ziyaret eder. Ancak işlem sırasında bir şeyler ters gider; Quaid, tüm hayatının aslında sahte bir anı olduğunu ve bunu kafasına yerleştirenlerin şimdi onun ölmesini istediğini keşfeder. Douglas kendisini bir anda ajan olarak bulur ve gerçeklik ile hayal arasında sıkışır kalır. 

Yönetmen: Paul Verhoeven

Oyuncular: Arnold Schwarzenegger, Rachel Ticotin, Sharon Stone

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Ex Machina (2014)

10. Ex Machina (2014)

IMDb: 7.7

Özet: Dünyanın en büyük internet şirketinde 26 yaşında bir programcı olan Caleb, şirketin münzevi CEO'su Nathan'a ait özel bir dağ sığınağında bir hafta geçirmek için bir yarışmayı kazanır. Ancak Caleb uzak bir yere vardığında, güzel bir robot kızın vücudunda bulunan dünyanın ilk gerçek yapay zekasıyla etkileşime girmesi gereken garip ve büyüleyici bir deneye katılmak zorunda kalacağını fark eder. Yapay zekayı konu edinen fütüristtik bir yapımdır. 

Yönetmen: Alex Garland

Oyuncular: Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Oscar Isaac

9. AlphaGo (2017)

9. AlphaGo (2017)

IMDb: 7.8

Özet: Alphago filmi insan ile yapay zekayı karşı karşıya getiren bir belgeseldir. İnsan ve yapay zeka karşılıklı bir şekilde Go ve satranç oyunlarını oynar sonsuz ihtimali içerisinde barındıran Go oyununda insan kimi zaman iyi hamlelerini bile içgüdüsel olarak yapıyor. Bu belgeselde ise insanın Go oyunu karşısında yapay zekayı yenerse onu alt etmiş olacağı anlamına gelir ve filmin konusu da bunu içerir. İnsan ve yapay zekayı konu edinen bu belgesel birçok ödül de almıştır. 

Yönetmen: Greg Kohs 

Oyuncular: Ioannis Antonoglou, Demis Hassabis, Frank Lantz

8. Ay (2009)

8. Ay (2009)

IMDb: 7.8

Özet: Astronot Sam Bell, bilgisayarı GERTY ile birlikte çalışarak, gezegenimizin güç problemlerini azaltmaya yardımcı olan bir kaynağın paketlerini Dünya'ya geri gönderdiği Ay'daki üç yıllık görevinin sonuna doğru kendi benliğine dair bir takım durumları fark eder. Bu görevdeki en büyük sıkıntılarından bir tanesi yalnızlıktır ve 3 yıl boyunca uzayda kendisine arkadaşlık eden tek kişi robot Gerty'dir. Ancak Sam ailesine dönmesine az kalmasına rağmen yavaş yavaş aklını yitirmeye başladığını far eder. Unutmaya ve halüsinasyonlar görmeye başlayan Sam, artık yalnızlık ile değil kendi sağlığına karşı mücadele etmeye başlar. 

Yönetmen: Duncan Jones

Oyuncular: Sam Rockwell, Robin Chalk, Matt Berry

7. Her (2013)

7. Her (2013)

IMDb: 8.0

Özet: Theodore, insanlara el yazımı mektupların yazıldığı bir yerde çalışan kendi halinde birisidir. Bir gün uygulama sayesinde yapay zeka olan Samantha ile tanışır. Samantha isimli bu yapay zekaya gittikçe aşık olan Theodore gittikçe tuhaflaşmaya başlar ve bu yapay zekaya karşı olan aşkı onu bir çıkmaza sürükler. Theodore yapay zeka sayesinde dış dünyadan zevk almaya başlar ancak bir süre olaylar iyice çığırından çıkar. 

Yönetmen: Spike Jonze

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Amy Adams

6. Ölüm Takibi (1982)

6. Ölüm Takibi (1982)

IMDb: 8.1

Özet: Bir bıçak koşucusu, uzayda bir gemi çalan ve yaratıcılarını bulmak için Dünya'ya dönen dört kopyayı takip etmeli ve sonlandırmalıdır. 1982 için uzak bir gelecek olan 2019 yılında distopik evrende geçen bu filmde, insana tıpatıp benzeyen robotların bulunması için bir takım kişiler görevlendirilir. Hem distopya filmlerinin öncüsü hem de bilimkurgu filmlerinin en önemli örneklerinden birisi olarak kabul edilir. 

Yönetmen: Ridley Scott

Oyuncular: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. The Terminator (1984)

5. The Terminator (1984)

IMDb: 8.1

Özet: Gelecekte, bir bilgisayar sistemi olan Skynet, onu inşa eden ve neredeyse yok ettiği insanlara karşı kaybedilen bir savaşa girer. Yok edilmeden hemen önce Skynet, Sarah'yı öldürmek için zamanında bir Terminatör gönderir. Terminatör insan yerine geçebilir, neredeyse yok edilemez ve tek bir görevi vardır. Terminatör, Sarah'yı öldürmek gelecekte insanları ayaklandırabilecek oğlunun doğumunu engellemek için görevlendirilir. 

Yönetmen: James Cameron

Oyuncular: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton

4. 2001: Uzay Yolu Macerası (1968)

4. 2001: Uzay Yolu Macerası (1968)

IMDb: 8.3 

Özet: Bir grup maymun türü ıssız bir yer için kavga ettikleri sırada esrarengiz bir kaya parçası sayesinde kavgaları bölünür. Bu taş dolayısıyla primatlar alet kullanmaya başalar ve evrimin ilk basamağını tamamlarlar. Ay yüzeyinin altına gömülü gizemli bir eseri ortaya çıkardıktan sonra, kökenlerini bulmak için Jüpiter'e bir uzay aracı gönderilmesini ve bunun sonucunda oluşanların konu edinildiği bir filmdir. Birçok kült eserde payı olan Stanley Kubrick bu filmin de hem yönetmenliğini hem de senaryosunun bir kısmını üstlenmiştir. 

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester

3. Metropolis (1927)

3. Metropolis (1927)

IMDb: 8.3

Özet: İşçi sınıfı ve şehir plancıları arasında keskin bir şekilde bölünmüş fütürist bir şehirde, şehrin dehasının oğlu, farklılıklarına aracılık edecek bir kurtarıcının geleceğini tahmin eden bir işçi sınıfı peygamberine aşık olur. Bilim kurgu üzerinden insanlık çatışmasının anlatıldığı çağının ötesinde bir filmdir. 

Yönetmen: Fritz Lang

Oyuncular: Brigitte Helm, Alfred Abel, Rudolf Klein-Rogge

2. VOL·i (2008)

2. VOL·i (2008)

IMDb: 8.4

Özet: Uzak bir gelecekte, küçük bir atık toplayan robot, istemeden insanlığın kaderini belirleyecek bir uzay yolculuğuna çıkar. Dünya tarihinin ıvır zıvırlarıyla ve gösteri ezgileriyle büyülenen WALL-E, canlı bir evcil hamamböceği dışında Dünya'da tek başınadır. Bir gün Vol.i'nin yanına bir başka robot olan eve gelir aralarında güzel bir ilişki başlar. 

Yönetmen:  Andrew Stanton

Oyuncular: Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin

1. Matrix (1999)

1. Matrix (1999)

IMDb: 8.7

Özet: Güzel bir yabancı, bilgisayar korsanı Neo'yu zorlu bir yeraltı dünyasına götürdüğünde, şok edici gerçeği keşfeder - bildiği hayat, kötü bir siber istihbaratın ayrıntılı bir aldatmacasıdır. Neo herkesin bildiğinden öte bir hakikat olduğuna inanır bu gerçekliğin peşine düşer. Döneminde herkesi etkileyen ve günümüzde de etkilemeye devam eden bu film kült işler arasında yerini alır. 

Yönetmen: Lana Wachowski, Lilly Wachowski

Oyuncular: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
5
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın