Görüş Bildir
Haberler
Aksiyon Olmadan da Bilim Kurgu Yapılabileceğinin Kanıtı Niteliğindeki Kaliteli Film Önerileri

Aksiyon Olmadan da Bilim Kurgu Yapılabileceğinin Kanıtı Niteliğindeki Kaliteli Film Önerileri

Eda Özkan
22.02.2022 - 08:30

Bilim kurgu filmleri dendiğinde çoğumuzun aklına ilk olarak aksiyon ve macera dolu film önerileri gelir. Ancak bazı filmler, bunun aksi nitelikler taşıyabilir. Biz de sizler için aksiyon olmadan da bilim kurgu yapılabileceğinin kanıtı niteliğindeki filmleri derledik.

Keyifli seyirler dileriz :)

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. The Prestige (2006)

1. The Prestige (2006)

IMDb: 8,5

Özet: Robert Angier adında bir sihirbaz, eşi Julia ve arkadaşı Alfred Borden ile bir sihirbazın yanında asistanlık yapmaktadır. Günün birinde bir gösteri sırasında Julia'nın ölmesi ile birlikte, tüm hayatları alt üst olur. Robert, Jualia'nın ölümünden Alfred'i sorumlu tutar ve ikili, birbirlerinin baş düşmanı olur. Sihirbazlık konusunda gösterdikleri yetenekleri ile zaman içerisinde ünlenen bu iki adamın rekabeti hiç bitmez. Birbirlerinin sahne performanslarını sabote etmeye çalışırlar. Bir gün Alfred'in bulduğu bir numara, onu çok ilerilere taşır. Bunu hazmedemeyen Robert ise rakibinin sırrını çözmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır. 

Oyuncular: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine

Yönetmen: Christopher Nolan

2. A Clockwork Orange (1971)

2. A Clockwork Orange (1971)

IMDb: 8,3

Özet: Şiddet bağımlısı gençlerden oluşan bir çete, çevrelerine dehşet ve korku saçmaktadır. Çizdikleri bu imparatorluğun lideri olan Alex'in yakalanıp göz altına alınması ile birlikte işler değişir. Alex hapse atılmaz ancak cezası yeterince ağırdır. Genç adam şimdi şiddet dolu bir deneyin kobayı olacaktır. Deney, insanlık ve şiddet kavramları arasındaki ilişkiyi gözler önüne sermeyi amaçlasa da insan doğasına aykırıdır. 

Oyuncular: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates

Yönetmen: Stanley Kubrick

3. Solaris (1972)

3. Solaris (1972)

IMDb: 8,0

Özet: Solaris, belirgin bir bilince sahip olan bir gezegendir. Bu gezegenin en büyük yeteneği ise oraya gelen Dünya insanlarının zihinleriyle oynamaktır. Bunu da insanların bilinçaltına süzülerek hafızalarındaki her şeyi maddeleştirerek yapar. Bu gezegende olup biteni araştırmak için görevlendirilen kişi de elbette burada yaşananlardan payını alacaktır. Solaris’in gizemiyle büyülenirken kendi geçmişiyle de burun buruna gelecektir.

Oyuncular: Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis, Jüri Jarvet

Yönetmen: Andrei Tarkovsky

4. Donnie Darko (2001)

4. Donnie Darko (2001)

IMDb: 8,0

Özet: Genç bir adamın gizemli macerasını konu edinen bu film, 1988 yılında geçer. Donnie Darko isimli bir genç, bir gece insan ve tavşan karışımı olan bir yaratık tarafından odasından çıkarılarak bir sırra doğru sürüklenir. O yaratık, Donnie Darko’ya 28 gün 6 saat 42 dakika ve 12 saniye sonra dünyanın sonunun geleceğini söylemiştir. Donnie olayın şokunu atlatamamasına rağmen bütün yaşantısını bir kenara bırakıp bu gizemli tavşanın peşinden gidecektir.

Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Marry McDonnell

Yönetmen: Richard Kelly

5. Arrival (2016)

5. Arrival (2016)

IMDb: 7,9

Özet: Ordu dilbilimcisi Dr. Louise Banks’in hikayesini anlatan bu filmde Dünya’ya iniş yapan ve indiğinde Dünya’yı adeta sarsan birden çok uzay gemisi vardır. Uzaylıların amaçlarının ne olduğu bilinmese de onlarla iletişim kurmanın yolları aranır. Bu noktada uzaylılarla iletişim kurması için Dr. Louise Banks görevlendirilir. Doktorun yardımcısı ise Fizikçi Ian Donnelly seçilir. Artık bu ikilinin en önemli görevi, uzaylıların isteğinin barış mı yoksa savaş mı olduğunu belirlemektir.  

Oyuncular: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker

Yönetmen: Denis Villeneuve

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Gattaca (1997)

6. Gattaca (1997)

IMDb: 7,8

Özet: Teknoloji ve bilimin çok ilerlediği bir yüzyılda geçen bu filmde, bilim artık kusursuz şekilde tasarlanan ve süper insan modeli olarak ortaya çıkan modeller üretebilmektedir. Özel amaçlar için üretilen bu insan ırkı elbette eski insanlığın yerini almaya başlamıştır. Eski insanlardan olan Vincent bir astronot adayıdır. Fakat yaşanan bu durumlar karşısında önemli bir şirkette kendisine sadece temizlikçi olarak bir iş bulabilmiştir. Ancak bu süreçte oynadığı bir oyun sayesinde yüksek bir mevkide bir iş bulur. Vincent’ın sırrı, şirkette yaşanan bir cinayeti çözmek için görevlendirilen bir dedektif sayesinde ortaya çıkacaktır.

Oyuncular: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law

Yönetmen: Andrew Niccol

7. Mr. Nobody (2009)

7. Mr. Nobody (2009)

IMDb: 7,8

Özet: Mr. Nobody, dünyada kalan son ölümlüdür. Adı Nemo’dur ve 117 yaşındadır. Ölmek üzere olan Nemo küçükken bir tren istasyonunun peronunda durduğunu hatırlar. Kalkacak olan trenle annesiyle birlikte gitmeli midir? Yoksa babasıyla birlikte kalmalı mıdır? Vermesi gereken bu karar sonsuz sayıda olasılığı doğuracaktır. Ve elbette pek çok gezegen, sevilecek kadınlar ve ölümler…

Oyuncular:  Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger

Yönetmen: Jaco Van Dormael

8. 28 Days Later (2002)

8. 28 Days Later (2002)

IMDb: 7,6

Özet: İngiltere'yi etkisi altına alan ölümcül bir virüs, insanlığın geleceğini tehdit etmektedir. Virüsü yayan şey ise bir araştırma laboratuvarındaki şempanzelerin ta kendisidir. Bu hastalığa yakalanan kişiler, sorunun büyük bir parçası haline gelmeye başlamıştır ve acilen bir çözüm gerekmektedir. Tüm olanlarla mücadele eden insanlar, askerler tarafından yönetilen bir kampa taşınsalar da başka sorunlar kendini gösterecektir.

Oyuncular: Christopher Dunne, Kim McGarrity, Cillian Murphy

Yönetmen: Danny Boyle

9. The Butterfly Effect (2004)

9. The Butterfly Effect (2004)

IMDb: 7,6

Özet: Yoğun stres yaşadığı anlarda baygınlık geçiren Evan Trebon genç bir adamdır. Çocukluğunda yaşadığı cinsel tacizler ve travmalar peşini bir türlü bırakmamıştır. Geçmişi, onu hala takip etmektedir. Genç adam, tesadüf eseri geçmişe yolculuk edebildiğini fark eder ve bu durumu geçmişinde yaşadığı kötü olayları silmek için kullanmaya karar evrir. Çocukluğuna geri dönmeyi başaran Evan, geçmişini değiştirebilecek midir?

Oyuncular:  Ashton Kutcher, Amy Smart, Elden Henson

Yönetmen: Eric Bress, J. Mackye Gruber

10. Cloud Atlas (2012)

10. Cloud Atlas (2012)

IMDb: 7,4

Özet: Bu filmde geçmiş, şimdi ve gelecek birbirleriyle hiç olmadığı kadar bağlantılıdır. Birden çok insanın tarih koridorlarında birbirlerinin seslerini duyması ile kaderleri büyük bir değişime uğrar. 

Oyuncular: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent

Yönetmen: Lana Wachowski, Tom Tykwer, Lilly Wachowski

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Cube (1997)

11. Cube (1997)

IMDb: 7,2

Özet: Farklı karakter ve yaşantıya sahip bir grup insan kendilerini birden bir küpün içerisinde bulur. Nasıl oraya geldiklerini bir türlü anlayamayan bu kişiler, oradan çıkmak için birbirlerini tanımak ve anlamak zorundadır. Ancak çevrelerinde olup biten hiçbir şeyi anlamayan bu insanların tek ortak noktaları ise korkudur. 

Oyuncular: Maurice Dean Wint, Nicole de Boer, Nicky Guadagni

Yönetmen: Vincenzo Natali

12. The Jacket (2005)

12. The Jacket (2005)

IMDb: 7,1

Özet: Savaş sırasında başına ciddi bir yara alan Jack, hafızasını kaybetmiş kimsesiz bir adamdır. Hafıza kaybının bazı anlarında ne yapacağını bilemediği için doğduğu yer olan Vermont'a otostop çekerek gitmeye karar verir. Yol üzerinde arabası arızalanan bir kadın ve kızına yardım eden Jack'in karşısına çok geçmeden bir polis kontrolü çıkar. Gözlerini hastanede açan Jack'in kayıp hafızasında kalan görüntüler sadece bu kadardır. Jack'i hayata döndürebilecek olan cevaplar bulunabilecek midir?

Oyuncular: Adrien Brody, Keira Knightley, Kris Kristofferson

Yönetmen: John Maybury

13. Déjà Vu (2006)

13. Déjà Vu (2006)

IMDb: 7,1

Özet: İnsanların geçmişi de dahil tüm yaşamlarını mercek altına alabilecek bir teknoloji geliştirilmiştir. Bu sistemde görev alan Ajan Carlin, New Orleans'ta yaşanan bir patlama sonrasında bir soruşturmaya dahil olur. Carlin'in görevi, zamanda geriye giderek, yaşanan olayların akışını değiştirmektir. Kısa bir zaman içerisinde görevini yerine getirebilmek için ise elinde tek bir şansı vardır.

Oyuncular: Denzel Washington, Jim Caviezel, Paula Patton

Yönetmen: Tony Scott

14. Vanilla Sky (2001)

14. Vanilla Sky (2001)

IMDb: 6,9

Özet: Herkesin hayal ettiği bir yaşam süren David, genç bir adamdır. Bir gün bir kadınla tanışması üzerine, onun hayatının aşkı olduğuna karar verir. Ancak bir sorun vardır. Bu kadın, kendi kız arkadaşının en yakın arkadaşıdır. Aradan zaman geçer ve bir gün geçirdiği bir kaza sonucunda yüzünün tamamı deformasyona uğrar. Bu kazadan sonra David, her şeyden uzaklaşarak hayatına sırt çevirir. Ancak bir gün tanıştığı bir doktor, David'e onu eski haline çevirebileceğini söyleyerek yeni bir şans verir. Peki David'in çıkacağı bu yeni yolculuk güvenli midir?

Oyuncular: Tom Cruise, Penélope Cruz, Kurt Russell

Yönetmen: Cameron Crowe

15. What Happened to Monday (2017)

15. What Happened to Monday (2017)

IMDb: 6,9

Özet: Nüfus artışı, yeni bir yasa getirilmesine neden olmuştur: Artık aileler, sadece bir çocuk sahibi olabileceklerdir. Ancak birbirlerinin aynı olan yedi kız kardeş, Nicolette Cayman tarafından yönetilen acımasız Çocuk Tahsisi Bürosu'nda tehlikeli bir saklambaç oynamaktadır. Her gün farklı bir kardeş dışarı çıkmakta ve yakalanmamak için Karween Settman adında tek bir kadın gibi davranmaktadırlar. Ancak bir gün kardeşlerden birinin eve geri dönmemesi, tüm her şeyin alt üst olmasına neden olacaktır.

Oyuncular: Noomi Rapace, Glenn Close, Willem Dafoe

Yönetmen: Tommy Wirkola

Daha fazla öneri için:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
4
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tongue fu

sağlam liste.

Ali Arda Sanatkar

Filmlerin bu içeriğini bilmeden liste yapmak budur.