Görüş Bildir
Haberler
Piyasalarda Fed Başrolde: Güne Başlarken Bilmeniz Gerekenler

Piyasalarda Fed Başrolde: Güne Başlarken Bilmeniz Gerekenler

Türkiye'de sanayi üretimi ve perakende satışlar, ABD'de üretici fiyatları günün öncelikle takip edilecek gündem maddeleri olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Piyasalarda öne çıkan başlıklar neler?

Piyasalarda öne çıkan başlıklar neler?

Fed'in Bej Kitap raporu, ABD'de ekonomik aktivitenin 2021 yılının son haftalarında ılımlı bir oranda büyüdüğünü ortaya koydu.

ABD'de federal bütçe açığı Aralık ayında son 2 yılın en düşük seviyesine indi. Aralık ayında federal bütçe sadece 21,3 milyar dolar açık verdi. Beklenti 25 milyar dolar açık oluşacağı yönündeydi.

St Louis Fad Başkanı James Bullard, Aralık ayında ortaya çıkan yüksek enflasyonun Mart ayında bir faiz artırımının 'mantıklı' bir seçenek haline getirdiğini söyledi.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyonu kontrol altına almanın Fed'in şu anda karşı karşıya olduğun 'en önemli görev' olduğunu söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in faiz artırımlarına Mart ayında başlaması gerektiğini 'kesinlikle' düşündüğünü söyledi.

ABD Senatosu’nun Demokrat üyeleri, Moskova’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan eylemlere girişmesi halinde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve kilit bankacılık kurumları dahil Rus hükümeti ve ordusunun üst düzey yetkililerine kapsamlı yaptırımlar getirecek bir tasarı açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'Rusya’nın Ukrayna’ya karşı herhangi bir güç kullanımının hata olacağını ve Rusya’nın ciddi sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalacağını açıkça belirttik' dedi.

Yurt içi gündemde neler var?

Yurt içi gündemde neler var?

Yurt içinde önemli verilerin olduğu bir gün yaşanacak. TÜİK tarafından Kasım ayına ilişkin sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endeksleri aynı saatte yayımlanacak.

Son aylarda üst üste yüksek artış gösteren sanayi üretimi, Ekim ayında yıllık yüzde 8,5 ile yine olumlu bir seyir izlemişti. Sanayi üretiminde aylık artış ise yüzde 0,6 olmuştu. Aynı ayda perakende satışlar aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde 15,2 artış gösterdi. ForeksHaber tarafından düzenlenen ankette ekonomistlerin takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini yüzde 8,2 seviyesinde oluştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerin Ankara Büyükelçileri ile toplantı yapacak (14.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

TBMM Genel Kurulunda, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin görüşülmesine devam edilecek.

Yurt dışı gündemde neler var?

Yurt dışı gündemde neler var?

Hollanda dış ticaret, İtalya sanayi üretimi, Yunanistan tüketici fiyatları ve Polonya cari denge, günün Avrupa'dan gelecek verileri olacak.

Avrupa Birliği(AB) Dışişleri bakanları, uluslararası konuları görüşmek üzere gayri resmi bir toplantı için Brest'te toplanacak. Toplantıya Avrupa Komisyonu Yüksek Temsilcisi ve Başkan Yardımcısı Josep Borrell başkanlık edecek.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Philadelphia Business Journal Economic Forecast Series açılış konuşmasını yapacak (16.00).

ABD'de bir gün önce açıklanan tüketici fiyatlarının ardından bu kez Aralık ayı için üretici enflasyonu izlenecek. Üretici fiyatları Kasım ayında yıllık yüzde 9,6 seviyesine gelerek, çift haneye yaklaşmıştı. Aralık ayında üretici fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 0,5 artış bekleniyor (16.30).

Her hafta yayımlanan işsizlik başvuruları (16.30) ve doğal gaz stokları (18.30) günün diğer verileri olacak.

ABD Merkez Bankası(Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, Fed başkan yardımcısı olması ile ilgili Senato Bankacılık Komitesi'nde değerlendirmede bulunacak (18.00).

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Milwaukee Business Journal 2022 etkinliğinde ekonomi ve para politikası hakkında konuşacak (21.00).

İhale programında ise 4 ve 8 haftalık bono ile 30 yıllık tahvil ihalesi bulunuyor. 30 Yıllık tahvilin bir önceki ihalesinde faiz yüzde 1,895 seviyesinde gerçekleşmişti.

Kanada'da 2 yıllık tahvil ihalesi gerçekleştirilecek. Bir önceki 2 yıllık ihale faizi yüzde 0,988 seviyesinde oluşmuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın