Görüş Bildir
Haberler
Özgürlüğe ve Özgür Yazılıma Destek: 18 Maddeyle Neden Windows Yerine Linux Kullanmalıyız

etiket Özgürlüğe ve Özgür Yazılıma Destek: 18 Maddeyle Neden Windows Yerine Linux Kullanmalıyız

Birçok kişi artık programlara, oyunlara ve işletim sistmelerine para vermekten bıkmıştır. Basit bir sunum için Office programlarına yıllık 279 Lira vermekten bıktıysanız sizi özgür yazılım ile tanıştırmama izin verin...

'The power of Open Source is the power of the people. The people rule.' -Philippe Kahn

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Virüs kelimesini sonsuza kadar unutmak için.

1. Virüs kelimesini sonsuza kadar unutmak için.

Linux'da virüs bulunması çok zordur. 'Varlar ama sık rastlamıyoruz' yanlış bir tabir olur. Durum şu sözle daha iyi ifade edilebilir: Linux'da gerçekten bir virüs görürsen gel de bana söyle. Tabi ki, Linux'ta virüs yemek imkansız değildir. Ama Linux bunun olmasını gerçekten çok zorlaştırır.

2. Mavi ekranı hayatınızdan silmek için.

2. Mavi ekranı hayatınızdan silmek için.

Bir sistem çöktüğü zaman, kapatılması veya yeniden başlatılması gerekir. Yani, bilgisayarınız uzun süre açık ve çalışır durumda kalabiliyorsa, (burada ne kadar kullanıldığının önemi yoktur) o sistemin dayanıklı olduğunu söyleyebilirsiniz. 

Linux kurulu sistemler, baştan başlatılmadan yıllarca çalışabilir. Buna en büyük kanıt neredeyse bütün İnternet sunucularının Linux kullanmasıdır, sunucuları 7/24 çalışan bilgisayarlar olarak düşünebilirsiniz.

3. Rahat rahat kredi kartı girişleri yapabilmek için.

3. Rahat rahat kredi kartı girişleri yapabilmek için.

Açık Kaynaklı yazılım (örn. Linux) demek, birden fazla gözün tüm kodları incelemesi demektir. Dünyadaki her programcı, kodu indirebilir, inceleyebilir, ve güvenlik açığı olabilecek unsurları kolayca görebilir. 

Diğer yandan, Windows kaynak kodunu (o bir tür 'tarif'tir) ancak Microsoft firmasında çalışan sınırlı kişi görebilir. Yüz binlerce (belki şimdi milyonu bulmuştur) insana karşı, sadece bir kaç bin insan. Bu büyük bir fark.

4. Paranızı çarçur etmemek için.

4. Paranızı çarçur etmemek için.

Linux'u tamamen ücretsiz edinebilirsiniz. Evet, gerçekten böyle, dünyanın dört bir yanındaki bu adamlar düzenli, güvenli, kullanışlı ve iyi görünümlü bir sistem yaptılar ve herkesin özgürce kullanabilmesi için bunu paylaşıyorlar.

5. Acil bir işiniz varsa, acilen yapmanız için.

5. Acil bir işiniz varsa, acilen yapmanız için.

Bilgisayarınızı her başlattığınızda tüm bu önceden yüklenmiş programlar arka planda başlatılması gerektiğinden, masa üstünüzün ekrana gelmesi için daha fazla beklemeniz gerekecektir. Bu sırada bilgisayarınız oldukça yavaştır, çünkü tüm bu programlar başlatılıyor. Ancak bu Linux için böyle değildir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Özgürlük için!

6. Özgürlük için!

Linux ve 'Açık Kaynaklı' yazılımlar 'özgür'dür. Bu, lisanslarının 'özgür lisans' olduğu ve genellikle de GPL (Genel Kamu Lisansı) olduğu anlamına gelir. Bu lisans herkesin yazılımın kodunu (tarifini) görmesini, kopyalamasını ve GPL lisansının korunması şartıyla yeniden dağıtılmasını mümkün kılar.

7. Sistemi kurduktan sonra daha fazla araç kurmanıza gerek kalmadığı için.

7. Sistemi kurduktan sonra daha fazla araç kurmanıza gerek kalmadığı için.

Linux kurduğunuzda (Ubuntu, Mandriba, Fedora vs. bir çok 'dağıtım' size farklı tatlar sunacaktır), aynı zamanda, kurmak zorunda kalmadan bir çok şeye sahip olursunuz.

8. Sürücüler ile uğraşmamak için.

8. Sürücüler ile uğraşmamak için.

Linux ayrı sürücülere ihtiyaç duymaz. Tüm sürücüler Linux çekirdeğiyle birlikte, sistemin temeliyle beraber gelir. Bu her dağıtımda böyledir.

9. Yazılımınızı tek bir tık ile güncelleyin.

9. Yazılımınızı tek bir tık ile güncelleyin.

Fakat Microsoft'a ait olmayan yazılımlarınız ne olacak? Adobe uygulamaları? Zıp sıkıştırıcılar? Yakma (Cd yazım) programları? Microsoft harici web tarayıcıları ve e-posta karşılayıcıları? Bunların hepsini tek tek güncellemeniz gerekmektedir ve her birinin kendi güncelleme sistemi bulunduğundan dolayı bu biraz zaman alacaktır.

Linux'un bilgisayarınızdaki her yazılım ile ilgilenen, güncelleyen, yeni yazılımlar yüklemenizi kolaylaştıran 'Paket Yöneticisi' adlı bir uygulaması vardır. Yani her şeyi güncel tutmak istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey oradaki 'Güncellemeleri Kur' butonuna tıklamanız olacaktır.

10. Yazılımı ücretsiz alabiliyorken, niçin yasal olmayan şekilde kopyalama yapalım?

10. Yazılımı ücretsiz alabiliyorken, niçin yasal olmayan şekilde kopyalama yapalım?

Eğer gerçekten, tamamen temizseniz, tüm yazılımlarınızın *öhöm* lisansını satın aldıysanız *öhöm* ve bunları kimseye kullandırmadıysanız, sizi gerçekten tebrik ediyoruz.

Eğer Linux kullanıyorsanız, büyük ihtimalle tüm yazılımlarınız ücretsizdir ve bu tip konularda asla endişe etmezsiniz. Genelde tüm ücretsiz yazılımlar, ücretli olanların yerini başarıyla doldurabilirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Yeni yazılıma mı ihtiyacınız var? İnternet'te aramaya çalışmayın, Linux ayağınıza getirsin.

11. Yeni yazılıma mı ihtiyacınız var? İnternet'te aramaya çalışmayın, Linux ayağınıza getirsin.

Linux ile, her şey çok basittir. Linux, 'paket yöneticisi' adı verilen, her yazılımı 'paket' adı altında gören bir uygulamaya sahiptir. Eğer yeni bir yazılıma ihtiyacınız varsa, basitçe paket yöneticisini açar, bir anahtar kelimeyle uygulamayı bulur ve kurmasını söylersiniz. Depolardan sizin için gerekli yazılım (hepsinin bir çok alternatifi olur) indirilir.

12. Masaüstünüzle arkadaşlarınıza hava atın.

12. Masaüstünüzle arkadaşlarınıza hava atın.

Windows Vista ile tanıtılan 3D ve transparanlık özellikleri sizi çok şaşırtmış olabilir, hatta istediği o aşırı sistem gereksinimini edinmeye, üstüne yüzlerce dolar ödemeye razı olmuş bile olabilirsiniz. Yeni aldığınız sisteminiz en sonunda Vista'nın (çok yüksek) ihtiyaçlarını karşılayabilecektir. Çok gereksiz: Linux çok daha iyisini, ücretsiz ve daha az sistem ihtiyacıyla yapabilir.

Birçok farklı 'dağıtım' birçok farklı masaüstü ortamı sunar, dilediğinize siz karar verirsiniz.

13. Aşkınızda parçalanma varsa dijitalinizde olmasın!

13. Aşkınızda parçalanma varsa dijitalinizde olmasın!

Eğer halihazırda parçalanmanın ne olduğunu biliyorsanız ve her ay ya da

daha sık disk birleştirme işlemine aşikarsanız, işte size kısa sürümü: Linux disk birleştirmeye gerek duymaz.

Şimdi sabit diskinizin içinde milyonlarca çekmeceyle bir dosya dolabı

olduğunu hayal edin. Her çekmece sadece belli bir miktar veri içerebilir. O yüzden dosyalar bir çekmecenin kapsayabileceğinden daha büyükse içerik parçalanmak durumunda kalır. Bazı dosyalar o derece büyüktür ki binlerce çekmeceye ihtiyaç duyarlar. Ve tabi ki, bu dosyalar dolap içinde ne kadar yakın çekmecelerde bulunurlarsa onlara erişmek bir o kadar hızlı ve kolay olur.

Şimdi bu dolabın sahibi olduğunuzu fakat onunla ilgilenecek zamanınız

olmadığını ve bu yüzden onunla sizin için ilgilenebilecek birilerini

görevlendirmeniz gerektiğini düşünün. İş arayan iki kişi gelir:

Bir erkek ve bir kadın.

  • Erkeğin stratejisi şudur: Bir dosya kaldırıldığında çekmeceleri boşaltır ve her yeni dosyayı çekmece büyüklüğünde parçalara bölerek ilk uygun çekmeceden itibaren rastgele yerleştirir. Haliyle bu işlem, siz istediğinizde, dosyanın bütün parçalarını bulmayı zorlaştıracaktır. Sonuçta her hafta sonu işleri yoluna koymak için işe düzinelerce eleman almak zorunda kalırsınız.

  • Kadının farklı bir yöntemi vardır: Bitişik çekmeceleri bir kağıda not alır. Yeni bir dosya geldiğinde, elverişli uzun bir çekmeceler dizisi için elindeki listeyi araştırır ve işte burası dosyayı yerleştireceği yerdir. Bu açıdan, harcanacak yeterli aktiviteyle dosya dolabı hep düzenli kalacaktır.

Doğal olarak siz kadını işe almalısınız (biliyor olmalısınız, kadınlar daha düzenlidir :)). Evet, Windows ilk yöntemi kullanır, Linux ise ikincisini. Windows'u kullandıkça dosyalara erişim hızınız yavaşlayacak, Linux'u kullandıkça ise bu hız artacaktır. Seçim size kalmış!

14. Arkanızda bir topluluk var!

14. Arkanızda bir topluluk var!

Açık kaynak topluluğunun en iyi yanlarından bir tanesi de, gerçek bir topluluk olmasıdır. Kullanıcılar ve geliştiriciler dışarıda bizimle, web forumlarında, posta listelerinde, IRC kanallarında yeni kullanıcılara yardım etmekte ve yeni sistemlerini kavramaya çalışmalarını sağlamaktadır. Daha fazla insanın Linux'a geçmesi onlara mutluluk verir.

15. Çoklu masaüstü özelliği için.

15. Çoklu masaüstü özelliği için.

Sadece bir ekranınız var değil mi? Linux'u deneyin dört tane olsun. Tamam, dördüne aynı anda bakamazsınız çünkü aynı anda dört bir yana bakamıyorsunuz değil mi? Peki. Birinci ekranınınızda kelime işlemciniz olsun. İkincisinde sohbet programınız, üçüncüde web tarayıcınız. Kelime işlemcinizde bir şey yazarken İnternet'te bir şeylere bakmak isteyebilirsiniz değil mi? Bu durumda neredeydi diye tarayıcıyı bulmak için pencerelerle uğraşmanıza gerek yok. Sadece üçüncü ekranınıza tıklayın. İşte orada!

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Başlat menüsünde kaybolmamak için.

16. Başlat menüsünde kaybolmamak için.

Linux için tüm kurulabilir yazılımlar içerdikleri yazılım türü bilgisi ile birlikte gelir ve kullanıcının uygulamaları düzenli bir şekilde kategorilere sokmak için hiçbir şey yapması gerekmez: (örnek)

17. Eski bilgisayarınıza ikinci baharı yaşatmak için

17. Eski bilgisayarınıza ikinci baharı yaşatmak için

Windows Vista'nın muhtemelen kabul etmeyeceği veya her 'tık'tan sonra

20 saniye beklemenizi sağlayacağı eski donanımlarda Linux mükemmel bir

şekilde çalışır. Linux tabi ki 12 yıllık bilgisayarınızı bir yarış canavarına

çevirmeyecektir ancak onun üstünde çok düzgün çalışarak genel ihtiyaçlarınızı

(Web'de dolaşma, belge yazma vb...) karşılayacaktır.

18. Tüm mesajlarınızı tek bir yerden yönetmek için.

18. Tüm mesajlarınızı tek bir yerden yönetmek için.

Linux için anında mesaj programı Pidgin (ve türevleri) ile bütün bu servislere tek program ile bağlanabilir ve bütün dostlarınıza ulaşabilirsiniz.

Sıra geldi işletim sistemi önermeye:

Linux bir çekirdek yapısıdır. Linux çekirdeklerinden işletim sistemlerini oluştururuz. Windows UNIX çekirdeğinden oluşmuştur. Bunları da bildiğimize göre buyrun size birkaç işletim sistemi önereyim:

(Daha fazla işletim sistemi için DistroWatch.com)

Deepin 15

İçeriğin Devamı Aşağıda

Solus Operating System

Ubuntu 16.04 LTS (Unity)

Ubuntu GNOME 16.04 LTS

Remix OS 2

openSUSE Leap 42.1 (KDE)

İçeriğin Devamı Aşağıda

Elementary OS Freya 0.3

Linux Lite 3.0

(Bonus) Yerli İşletim Sistemi: Pisi Linux

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
278
77
36
17
16
15
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
atlas kadar

Bu listede linux mint de olmalıydı.

Atlı Bey

anlamadığım neden Windows Vista ile karşılaştırma yapıyor. Vista çıkalı neredeyse on sene olacak ve bilindiği üzere pek de beğenilmemişti. Bence bu bilgileri... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

(12) Vista'nın transparant özelliği Windows 7, 8, 10 sürümleridende var. (17) Linux'un sistem gereksinimleri XP'den bile düşük: XP / Linux -Debian- 128 M... Devamını Gör