Görüş Bildir
Haberler
Özbek Yazar Evril Turan yardım bekliyor

Özbek Yazar Evril Turan yardım bekliyor

Yücel Tanay
04.02.2015 - 22:39 Son Güncelleme: 04.02.2015 - 23:10

Özbek Yazar Evril Turan yardım bekliyor

Evril  Turan, Özbekistanın  yetiştirdiği en ünlü yazarların başında gelmektedir. Hayatı  Özbekistana demokrası ve insan  haklarının  yerleşmesi için mücadelelerle geçti, Sovyet dönemi ve Özbekistanın bağımsızlığını kazandığı dönemde  bu yüzden bedel ödedi. Özbekistan Devlet başkanı İslam Kerimova muhalif olduğu İçin 13 yıl ceza evinde yattı, şu an Özgür fakat ünlü  yazarın birçok sağlık sorunu bulunuyor. Kalp, böbrek yetmezliği gibi acilen tedavi olması gerekiyor fakat  yazarın ekonomik durumu iyi olmadığı için  yardıma ihtiyacı  var.

Evril Turan (asıl adı Mehmetali Mahmutov) Gününümzde Türkistan'da yaşayan Türkçülerin başında gelmektedir. Lise eğitimini Rusya'da teknik okulda yapmış, 1972'de Taşkent'te üniversiteye girmiş, gazetecilik bölümünü tamamlamıştır. Universiteden sonra Özbekisten yazarlar birliğinde çalışmıştır.

Mehmetali Mahmut adını ilk kez 'BOGDAN KURDU' adlı romanıyla tüm dünyaya duyurmuştur. 1980'lerde yayımladığı bu romanın konusu 1918 yılında Türkistan'ı işgal eden Rus ve Ermeni birliklerine karşı vatanını müdafa eden BASMACILAR'dır. Sovyetler Birliğinde basmacılar capulcu, eşkiya olarak gösterildiği için bu roman sadece Özbekistan'da degil tum SSCB'de yankılanmıştır. Yıllardır Basmacıları eşkiya olarak tanıtan SSCB idaresi bu romanla Mehmetali mahmut'u göz hapsine almıştır. Ancak Cesur yazar kendisine karşı yapılan tüm saldırıları göğüslemiş ve ardından ikinci romanı ÖLMES KAYALAR 'ı yayımlamıştır. Bu romanda da yine Türlkistan da gençliğe atalarının birer kahraman olduğunu SSCB idaresinin yalan söylediğini vurgulamış ve Özbekistan'da Türkçülük ateşini körüklemiştir. Bu romanın yayımlandığı ŞARK YULDıZı dergisinin idarecileri merkezden gelen emirle degiştirilmiş ve Mehmetali Mahmut üzerindeki baskılar artmıştır. Roman Komünist Partinin yoğun eleştirilerine tabi turulmuş ve Evril Turan'dan romanda yazdıklarını inkar etmesi istenmiştir. Bu arada defalarca KGB tarafından sorgulanmış, tehdit edilmiştir. Mehmetali Mahmut Ölmes Kayalar'ı 1990 yılında tekrar baska bir adla BU TAGLAR ULU TAGLAR adıyla tekrar yayımlamış ve bu kitabı ile birlikte EVRİL TURAN takma adını kullanmaya başlamıştır. BİRLEŞ, AYAKLAN TURAN anlamına gelen bu mahlası ile tanınmıştır.

Evril Turan henüz SSCB dağılmadan Erk Patisi genel başakanı MUHAMMET SALİH'in çevirdiği Ziya Gökalp'e ait TÜRKÇÜLÜĞÜN ESASLARI kitabını gizlice çoğaltıp Özbek Türkleri arasında tanınmasını sağlamıştır. 1990'lardan sonra TÜRK MEDENİYET MERKEZİ adında bir vakıf açmıştır. Bu vakıfta Türkçülükle ilgili yayınlar yapmış ve vakfın binasına Türki Cumhuiyetinin Bayrağını asmıştır. Evril Turan yazdığı tüm yazılarında eserlerinde Türkçülüğü anlatmış, Komünist Propagandaya karşı bir kaç Türkçü dostuyla savaşmıştır.

SSCB'nin dağılmasından sonra Evril Turan'a karşı bu sefer diktatör Kerimov idaresi cephe almıştır. 1994 yılında evinde silah ve uyuşturucu bulunduğu iddiasıyla tutuklanmış 4 yıl hapse mahkum olmuştur . Ancak gelen tepkiler üzerine Türkçü yazar serbest bırakılmıştır. 199 yılında Taşkent'te Kerimov'a karşı girişilen sözümona terörist saldırılarda da Evril Turan'ın parmağı var diyerek tekrar tutklanmıştır. 1999 yılından beri çeşitli işkencelere maruz bırakılarak hapishanede tutlmaktadır. 5 Nisan 2001 tarihinde ABD Pen yazarlar teşkilatı Evril Turan'a BARBARA GOLDSMİTH özgürlük yazarı ödülü vermiştir. Haziran 2000 tarihinde de Amerikalı yazarlar Evril Turan'a politik baskılara karşı mücadele eden yazarlara verilen HELLMAN HAMMET ödülünü vermişlerdir.

Kerimov   diktatörlüğü  tarafından Stalin devrinden kalma yollarla işkencelere tabii tutulan Türkçü yazara Türkiye'den hiç bir destek gitmemiştir. Bugün yazar    Kerimov   yönetimi tarafından serbest bırakıldı  fakat   ağır hastadır ,yardıma ihtiyacı vardır.Özbekistan Hükümetinin kendisine koyduğu yurtdışı yasağı nedeniyle tedavisi için hiç bir ülkeye gidememektedir.Türk Dünyası ile ilgilenen tüm kurum kuruluş ve kişileri Türkçü yazara destek olmaya çağırıyoruz.

Evril Turanla ilgili Kömen Yayınları tarafından yayımlanan MAHKUM YAZAR EVRİL TURAN mayıs 2002 , Haz: Hakan Coşkunarslan, adlı kitaba da yukarıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.

 Evril  Turana yardım  kampanyasına aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz

Yardımlarınız için . Western Union dan şu isme para yollanabilir:

Memedali Mahmudun kizi VATAN MAKHMUDOVA (pasaportdeki ismi)

Uzbekistan Tashkent

4. E-mail : mamadaly2013@gmail. com

Memedali Mahmudovun tel numrasi: +99893 563 74 71

Kaynak: http://blog.radikal.com.tr//insan-hak...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın